Voor de eerste aflevering van Groenland trekt presentator Bartel Van Riet de stad in. Want ook stadsmussen hebben behoefte aan groen! Onder het motto 'Vergroen je buurt' legt Bartel stap voor stap uit hoe je je eigen stoep- en geveltuin aanlegt. Om inspiratie op te doen gaan we even gluren over de muren en bezoeken we drie uiteenlopende stadstuinen. En afsluiten doet Bartel op een dakterras in de drukke hoofdstad. Met een verfrissende cocktail, bereid met ingrediënten van eigen kweek, geniet Bartel van de skyline bij zonsondergang.
Oogsttijd vandaag in Groenland! Bartel trekt het veld in en gaat biogroenten oogsten in zelfoogstboerderij het 'Wijveld'. Wortels en kropsla spelen daarbij de hoofdrol. Dat op tuinieren geen leeftijd staat, bewijzen Cyriel, Maurice, Marie-Therese en Madeleine, vaste bewoners van Rusthuis Sint Jozef en trotse eigenaars van een moestuin op heuphoogte! Ook fruit mag hier niet ontbreken. Van appel tot peer en van bloesem tot sap; Bartel ziet het van dichtbij in het mooie Limburg.
September is de periode bij uitstek om vaste planten te kiezen. De nazomer is een mooi moment om je borders te transformeren, te planten en verplanten tot je een heerlijk 'Indian Summer'-sfeertje creëert. Bartel gaat uit z'n bol met siergrassen en strooit naar hartenlust bloembollen in het rond. Dat je er ook voor kan kiezen om je tuin te delen komt Bartel te weten van Koen uit Leuven. Hij houdt er van z'n achtertuin en de vruchten ervan te delen met de buren en vrienden.
De Vlaming is trots op zijn grasperk, of die nu een zakdoek of een voetbalveld groot is. Is het gras bij jouw buren altijd groener? Geen nood! Bartel geeft je van zaaien tot maaien de beste tips en tricks mee. Hoe je je gazon het beste onderhoudt, leren we van greenkeeper Krist, gazonmeester bij een Ieperse golfclub.
Grote beestjes, kleine beestjes, kruipende, vliegende of bijtende beestjes. Vandaag zijn ze alom vertegenwoordigd in Groenland. Waarom houden vlinders van brandnetels? Wat doe je met een vogel die tegen het raam gevlogen is? En waarom gaan we nooit meer op dezelfde manier kijken naar de Vooruit in Gent? Bartel vogelt het uit en vliegt er weer in!
Bij herfst denkt iedereen aan gezellige boswandelingen, noten rapen en paddenstoelen spotten. Samen met boswachter Johan Cordier gaat Bartel de herfstsfeer opsnuiven in het Kluisbos. In de tuin bindt Bartel de strijd aan met het gevallen blad en geeft hij je een gouden tip om je eigen snoeihout te verwerken. Eindigen doen we in vuur en vlam met zelf gepofte kastanjes. De herfst heeft officieel Groenland bereikt!
Eco wat? Ecotuinieren, iedereen heeft er al wel eens van gehoord. Maar wat is het verschil tussen een doorsnee tuin en een ecotuin? Is ecologisch tuinieren, logisch? Bartel schuwt pier noch compost en trekt z'n stoute rubberlaarzen aan om ons wegwijs te maken in de wereld van de ecologie.
Bartel zou een boom kunnen opzetten over bomen. Maar dat doet hij niet. Hij gaat er eentje uitkiezen en planten. Suus en Gijs heten Bartel welkom in hun gepersonaliseerde boomhut. En of Bartel uit het goede hout gesneden is, kan hij bewijzen door het op te nemen tegen een expert boomklimmen. Moge de beste klimmer winnen!
Allerheiligen staat voor de deur dus is er werk aan de winkel in 'Groenland'. Het groene landschap op begraafplaats Schoonselhof, meer bekend als het Antwerpse Père-Lachaise, moet er piekfijn uitzien tegen 1 november, en daar kruipt best wat werk en mankracht in. Welke reis een klein stekje maakt tot volwaardige potchrysant ontdekt Bartel in de chrysantenkwekerij. En voor Halloween is geen énkele pompoen meer veilig, want Bartel tovert ze om tot gezellige lantaarn.
De dagen worden korter en kouder. En voor de vorst zijn intrede doet, moet de tuin dus winterklaar gemaakt worden. Bartel geeft terraspotten en planten een extra jasje en stuurt zijn mediterrane planten op vakantie naar het plantenhotel. En ook de beestjes worden niet vergeten. Bartel volgt een kudde Schotse Galloway-runderen naar hun nieuwe herfstverblijf.
Niet enkel buiten willen we volop kunnen genieten van planten ook binnenskamers hebben we graag wat extra kleur en groen! Bartel toont hoe je met de juiste verzorging jaren plezier beleeft aan je kamerplanten. Ook exotische soorten komen aan bod: van de traditionele cactus tot de invasieve vijverplant. Je leert ze allemaal kennen vandaag in Groenland!
Bartel staat in vuur en vlam vandaag. Hij laat zich betoveren door de rijkdom en prachtige herfstkleuren van Heverleebos. Samen met tuinarchitect Chris Ghyselen gaat hij op ontdekking in een echte herfsttuin. En om wat extra weerstand op te bouwen brouwt Bartel z'n eigen kopje rozenbottelthee. Heerlijk!
De tuin is tegenwoordig een tweede woonkamer waarin je kan leven, spelen of tot rust komen. Om inspiratie op te doen bezoekt Bartel twee prachtige tuinen waarin relaxen centraal staat. Het wordt ook stilaan kouder en er valt steeds minder te doen in de moestuin. Maar dat wil niet zeggen dat we niet kunnen blijven 'tuinieren'. Bartel toont welke groenten je binnenshuis kan zaaien en houden. Dat je ook op een andere manier van groenten kan genieten, bewijst Bartel tijdens zijn deelname aan de pompoenregatta in Kasterlee.
De feestdagen staan voor de deur en dan begint het te kriebelen, Bartel zoekt alvast de perfecte kerstboom uit. Ook de vogeltjes buiten snakken naar een gezellig nest en worden getrakteerd op taart! Genieten doen we aan de open haard met zelf gekliefd hout en een dampende kop chocolademelk.
Decoratiekriebels in 'Groenland'. Floriste Jill Ceulemans leert Bartel hoe je prachtige decoraties kan maken met materiaal uit eigen tuin. Ook de Groendienst van de stad Leuven slaat aan het versieren: Bartel mag de 20 meter hoge kerstboom in en helpt een handje in de kerststal. En in Hasselt wedijveren woonwijken voor de titel van mooist versierde straat.
'Groenland' brengt je volledig in de stemming voor een hartverwarmende kerst. In de hoop op een paar gestolen zoenen onder de maretak gaat Bartel er eentje oogsten in het landelijke Limburg. Van topfloristen Ann Desmet en Olivier Petillion leren we hoe we ons interieur en exterieur kunnen omtoveren tot een prachtig feestdecor. Tot slot maakt Bartel het gezellig in de achtertuin met vrienden, Glühwein en een knetterend vuurtje met warme marshmallows.
Voor veel mensen start het nieuwe jaar met een kater. Maar hoofdpijn of niet, Bartel duikt de tuin in op zoek naar verse ingrediënten voor zijn anti-katerdrankje. Op de nieuwe tuinkalender kunnen we lezen dat het tijd is om de appelboom te snoeien en het gereedschap op te blinken. En wat de nieuwe tuintrends zijn voor 2012 ontdekken we samen met Bartel in drie opmerkelijke tuinontwerpen.
Planten op het werk brengen meer sfeer, verbeteren de luchtkwaliteit en verhogen de productiviteit. Drie mooie redenen voor Bartel om ten strijde te trekken! Gedaan met de clean desk policy en hoog tijd voor de green desk policy. Onder dat motto krijgt het kantoor van Eén-netmanager Jean Philip De Tender een groene make-over. En als kers op de taart pimpt Bartel de VRT-toren met een mosgraffiti!
Bartel trekt vandaag richting Ardennen in de hoop wat wild te kunnen spotten. De zachte temperaturen deze winter zijn namelijk perfect om je aan een stevige natuurwandeling te wagen. Ook in de tuin valt het een en ander te ontdekken. Hier stelen de winterbloeiers de show. Bartel trekt naar de kwekerij en laat zich verleiden door de Helleborussen en toverhazelaars. En opwarmen doet Bartel tot slot in Tielen waar de jaarlijkse kerstboomverbranding weer tal van kijklustigen lokt.
Stevige temperatuurschommelingen in 'Groenland'. In Deurne ontdekt Bartel het revitaliserende effect van een frisse duik in het gezelschap van enkele doorgewinterde ijsberen. Inspiratie voor een moderne wellnesstuin kunnen we opdoen in Westerlo, waar de jacuzzi en de buitendouche het kwik doen stijgen! En de serre die wordt vandaag onderworpen aan een grondige schoonmaakbeurt!
In Eppegem bindt Bartel de strijd aan met een rij uit de kluiten gewassen knotwilgen. Om te voorkomen dat deze inscheuren dringt een stevige knotbeurt zich op. Met de wilgentenen gaat hij aan de slag om een handige moestuinbak te vlechten. En ook een zweethut mag vandaag niet ontbreken! Maak je klaar voor een stomende aflevering van Groenland.
Recycleren kan je altijd en overal, dus ook in eigen tuin. Bartel toont hoe we snoeiafval kunnen omtoveren tot hakselhout, nieuwe stekken en een aantrekkelijk bijenhotel. We ontdekken het nut van steenkorven in de privétuin en nemen een kijkje in het atelier van kunstenaar en boomverzorger Robin Uzeel. Hij tovert dode bomen om tot kunstobject en gunt ze zo een tweede leven.
Binnen enkele dagen is het valentijn en dus heeft de liefde ook Groenland bereikt. In deze aflevering volgen we de rozenroute langs kweker en veiling tot in de bloemenzaak. Tijdens een workshop bloemschikken, exclusief voor mannen, ontdekt Bartel hoeveel liefde er kruipt in het scheppen van een passioneel bloemstuk. En tot slot bereidt Bartel zich voor op een romantische date thuis. Met wat spulletjes uit de tuin tovert hij de badkamer om tot liefdesoord inclusief handgemaakte zeep en een dampend heet bad met rozenblaadjes.
De uitdrukking 'Kijk eens naar het vogeltje' krijgt vandaag een gans andere betekenis, aangezien februari dé ideale maand is om vogels te gaan spotten! In de tuin voorziet Bartel alvast de ideale huisvesting voor een jong gezin koolmeesjes. En voor wie de voorkeur geeft aan een natuurlijk alternatief, introduceert Bartel de gemengde haag, het vogelparadijs bij uitstek!
Dat het ook in februari best koud kan zijn, hebben we ongetwijfeld allemaal gevoeld. Bartel kan alvast niet wachten om zijn schaatsen aan te binden vandaag. Om binnenkort het zaaiseizoen te vervroegen, starten we vandaag al met de bouw van een koude kas. En ook de bloemetjes komen aan bod, de pronte sneeuwklokjes, de sierlijke irissen en de welriekende Sarcococca!
Met het lengen van de dagen steekt stilaan het lentegevoel de kop op, ook al blijft het voorlopig nog frisjes. Reden genoeg om aan een stevige lenteschoonmaak te beginnen in de tuin. Meer rust vinden we in de dierenwereld. De vleermuizen in het fort van Haasdonk laten zich alvast niet verstoren in hun winterslaap. Wat de charmes van een winterproof tuinontwerp zijn, ontdekt Bartel in twee zeer uiteenlopende tuinbezoeken.
In deze aflevering wil Bartel het belang van groen in de stad stevig in de verf zetten. In het hartje van de Marollen ontdekken we hoe de aanwezigheid van een groendak de biodiversiteit in de stad kan stimuleren. Gewapend met een mand zaadbommen trekt Bartel als 'Guerrilla Gardener' ten strijde in de hoop de dorre en braakliggende stukjes grond van onze hoofdstad om te toveren in een fleurige bloemenweelde. En als kers op de taart planten we een prachtige grote linde op een boogscheut van de Grote Markt van Aalst.
Bartel trekt naarhet prachtige Brugge om er jonge zwanen uit te zetten op de reien. De plaatselijke groendienst doet er tevens z'n uiterste best om de stad in het lentegroen te zetten. Ook Bartel zit niet stil, in de tuin gaat hij de eerste groentjes uitzaaien in de koude bak en het terras opfleuren met de eerste lentebloempjes. Afsluiten doen we met een stevige slok zuiverend berkensap, want ook de innerlijk mens mag vandaag niet vergeten worden!
Met het risico op natte voeten trekt Bartel vandaag met z'n kajak de Witte Nete op. Samen met wetenschapper Alain De Vocht probeert hij hier de vispopulatie in kaart te brengen. In de tuin dringt een lenteschoonmaak van de vijver zich op. Want wie in de zomer wil genieten van een verzorgde waterpartij moet nu stappen ondernemen. En de padden van het groene Hoeilaart en Overijse die krijgen hulp bij hun grote oversteek.
De paasvakantie gaat van start en dus laat Bartel zich graag inspireren door de jeugd. In Mol-Ezaart roept meester Bart, Bartels hulp in om de gemeentelijke basisschool te vergroenen. Een vraag die je hem geen twee keer moet stellen. Bartel zet man en macht in om deze missie tot een goed einde te brengen. En alle groene kadeeën in Vlaanderen worden vandaag aangemoedigd om deel te nemen aan de 'Tuinkampioen van Vlaanderen'.
Ook in Groenland is de paashaas langs geweest. Naast de obligatoire chocolade eieren komen vandaag de kippen- en ganzeneieren aan bod. De kerk van Zwijndrecht wordt versierd met prachtig floraal werk van Stefan van Berlo. En er is goed nieuws voor wie van plan is kippen te houden. Bartel geeft enkele gouden tips voor het ultieme kippenhok. Zalig Pasen!
Om te kunnen genieten van de frisse buitenlucht en zelfgekweekte groentjes hoef je niet op het platteland te wonen. Bartel toont vandaag hoe je zelf aan de slag kan op je stadsterras met een pallettuin van eigen makelij. In Leuven schiet hij te hulp om de saaie stadskoer van een studentenhuis om te toveren tot een zalige buitenkamer, ideaal voor een zonnige BBQ. En tot slot tonen Bram en Yves uit Gent met veel trots hun opmerkelijke daktuin.
Bartel gaat vreemd vandaag! Groenland reist naar het Nederlands Limburgse Venlo waar van begin april tot begin oktober de Wereld Tuinbouw Expo 'Floriade' loopt. Met een gezonde portie nieuwsgierigheid trekt Bartel op ontdekking. Eerste halte wordt het Belgisch paviljoen.
In april worden we getrakteerd op een heuse explosie van bloemen, maar 's nachts kan het nog behoorlijk fris zijn. Bartel neemt een kijkje in een fruitkwekerij waar ze er alles aan doen om de bloesems tegen de nachtvorst te beschermen. Maar ook Bartel zelf zit niet stil. Onder het motto 'het hoeft geen groot boeket te zijn, één bloem zegt evenveel', trekt hij samen met Florist Stijn Simaeys op pad om de mens in de straat te verrassen met een bloemetje. En we blijven nog even de bloemetjes buitenzetten. In het Hallerbos genieten we van een uniek tapijt van boshyacinten.
Nu de temperaturen stilaan stijgen en het 's avonds langer licht blijft, is dat het ideale moment voor een tuinfeestje. En Bartel demonstreert dat je daar niet altijd veel voor nodig hebt. Met enkele fruitkisten kan je bijvoorbeeld al een gezellige tuinbar maken. Iets minder back to basics is de feesttuin van Filip. Hier werden kosten noch moeite gespaard om van de plechtige communie van dochter Julie een onvergetelijke dag te maken. En ook in Leuven worden de tuinstoelen bovengehaald. De seniorenvereniging geniet er van het zonnetje in hun gezellige tuin. En daar hoort vanzelfsprekend een petanquebaan bij.
De tweede zondag van mei is de feestdag van onze moeders. Uiteraard wil Bartel deze dag niet zomaar laten voorbijgaan. Maar eerst beginnen we bij de moeder van alle moeders: de heilige maagd Maria, die in Vlaanderen aanbeden wordt in duizenden 'kapellekes'. En in mei is het de traditie dat die heilige huisjes in de bloemetjes worden gezet. Bartel maakt kennis met enkele trotse kapelbewaarders. Nog een traditie voor de maand mei: de meidrank, of 'Maitrank' op basis van lievevrouwebedstro. Kruidenvrouw Winiefred leert Bartel hoe je die zelf kan maken. En ze bereiden nog meer lekkers uit de tuin: soep van paardenbloemen en platte kaas met pimpernel. Als uitsmijter brengt Bartel een bezoekje aan enkele kersverse mama's in de materniteit. Voor enkelen is het hun eerste moederdag en dat is iets wat gevierd moet worden met een mooi boeket bloemen.
Vandaag een aflevering waarin we een boompje willen opzetten. Want vandaag draait alles om, juist, bomen. Eerst en vooral gaat Bartel op zoek naar de juiste boom voor zijn tuin. Of een boom al dan niet geschikt is, hangt immers af van verschillende factoren. Aan hand van de bomenwijzer kan je ontdekken welke gebladerde jongen het beste bij jouw tuin past. In het arboretum van Kalmthout kan je terecht voor een fraaie collectie van zeer uiteenlopende en vaak spectaculaire boomsoorten. Bartel wordt er rondgeleid door Wolf, al meer dan 40 jaar een gepassioneerd boomverzorger. Maar bomen zijn niet alleen mooi om naar te kijken, ze zijn ook zeer geschikt als krachtmeting. Bartel trekt naar de Highland Games in Hoeilaart waar hij zich waagt aan het boomstamwerpen.
Vandaag een aflevering over kunst. Kunst met bomen, kunst met bloemen, kunst met gerecycleerd materiaal. In natuurdomein de Kalkense Meersen ontmoet Bartel beeldend (natuur)kunstenaar Will Beckers, die met zijn land art kunstwerken nadruk wil leggen op de menselijke aanwezigheid in het landschap. Uiteraard kunnen we in deze aflevering niet voorbij bloemsierkunstenaar Daniel Ost. Zijn trouwste fans vind je in Japan, maar eerder fleurde hij de Oscaruitreiking op en beide prinselijke huwelijken. Bartel volgt de man terwijl die de laatste hand legt aan zijn bloemenkunstwerk voor de tentoonstelling 'Boeket voor Brugge'. Maar kunst in de tuin moet niet altijd groots of duur zijn. Bartel demonstreert dat je zelf heel wat leuke dingen kan maken met een oud fietswiel, een paar versleten schoenen en enkele wilgentakken.
Mannen met een tuinhuis leven langer. Althans, dat beweert een Brits onderzoek. Feit is, dat wie van tuinieren geniet, van het leven geniet. Bartel kijkt binnen in drie unieke tuinhuisjes en praat met de trotse eigenaars. Wat opnieuw zijn intrede maakt in het tuinhok, is de zeis. Na decennialang te zijn verdrongen door de grasmaaier, heeft het instrument van Pietje De Dood de weg naar onze tuin stilaan teruggevonden. Meer nog, je kan er zelfs een cursus over volgen. Bartel test het uit. Ten slotte maken we kennis met de nieuwe generatie tuinaannemers. 3 teams van studenten tuinaanleg en -onderhoud strijden immers om de felbegeerde titel 'Beloftevolle Hovenier 2012'.
Als je al vroeg in het jaar wil genieten van kleur en geur in de tuin, is de blauwe regen zeker een aanrader. Bartel gaat op bezoek bij een kweker van klimplanten en verdiept zich in de verschillende soorten blauwe regens. Van een expert krijgt hij bovendien enkele planttips. Nu de lente op haar laatste benen loopt, is dit het ideale moment voor de zomerscheer van schapen. Bartel gaat op stap met herder Koen en mag zelf ook de tondeuse bovenhalen. En we ronden af in schoonheid, want wat is er zaliger aan het einde van een warme dag dan een verfrissend bad in openlucht?
20 juni is het poetsvrouwendag. Om deze feestdag de belangstelling te geven die ze verdient, bezorgt Bartel enkele poetsdames de verrassing van hun leven. En uiteraard doet hij dat op zijn Bartels. Het begrip 'stadswandeling langs de lekkerste adresjes van Brussel' krijgt voor Bartel een nieuwe dimensie. City survivors An en Lieve tonen hem dat je perfect kan leven van wat er groeit tussen het gras en de stoepstenen. Gelukkig staat er ook nog wat lekkers op het menu. Rond zijn zelfgemaakte barbecue krijgt Bartel het gezelschap van niemand minder dan Jeroen Meus.
Steeds meer mensen telen hun eigen groenten. De moestuin is weer helemaal hip! Maar wie geen tuin heeft, hoeft niet te panikeren. In de meeste steden kan je voor een klein bedrag een volkstuintje huren. Wat goed staat in elke tuin is een bessenstruik, en het is nog lekker ook. Helaas denken vogels daar hetzelfde over. Bartel toont hoe je eenvoudig een fruitkooi kan maken om je oogst te beschermen. En we blijven nog even in de tuin. Hoe langer hoe meer schakelen tuiniers over op een ecologische aanpak. Het is natuurlijker, gezonder, en je kan het in groep doen. Bartel brengt een bezoekje aan een milieuvriendelijke groepsmoestuin bij Sint-Truiden.
Je hoeft niet altijd perse in je tuin te kruipen wanneer je van een mooi stukje natuur wil genieten. Ook op onverwachte plekken ontdek je soms groene schatten, zoals bijvoorbeeld langs de ring van Brussel. Bartel gaat op bermentocht! Stefaan liet zijn oog vallen op het stuk groen langs een van de drukste spoorlijnen in het Gentse. Wat vroeger een stortplaats was voor zwerfvuil, is nu een wilde plantenspeeltuin van 1000 m2. Maar ook in de stad zelf wordt op innovatieve manier gewerkt aan meer groen. Zoals bijvoorbeeld in Hasselt, waar een verticale tuin werd opgetrokken.
- "De tuinaannemer" Een tuin hoort zo goed mogelijk te passen bij z'n eigenaar. De ene houdt van een veelkleurige weelde van bloemen en planten, de ander kiest voor sobere eenvoud en strakke lijnen. Bartel bezoekt het bruisende gezin van Leen en Christophe en vrijgezel Alexander. Voor elk heeft de tuinaannemer hun specifieke wensen uitgewerkt tot een prachtige tuin die perfect aansluit bij hun persoonlijkheid. - "Het gazon herstellen na de zomer" Na de zomer heeft het gazon van heel wat Vlaamse gezinnen het zwaar te verduren gekregen: schommels, zwembadjes, tuinstoelen en enthousiaste kindervoeten hebben het gras niet altijd deugd gedaan. Bartel toont ons hoe je het gazon weer op en top kunt herstellen na een actieve zomer. - "De moestuin" Er gaat niets boven genieten van groenten uit de eigen tuin. Bartel laat ons 8 weken lang zien hoe een onbewerkt terrein stap voor stap verandert in een moestuin boordevol smakelijke variatie. Vandaag begint Bartel aan zijn nieuwe uitdaging. Zijn terrein ligt er ruw bij. Waar moet die moestuin komen? Hoe groot moet hij worden en vooral: Hoe begin je eraan?
- "Op De Siertoer" Tijdens het jaarlijks initiatief 'Op De Siertoer' zetten heel wat bloemen- en plantenkwekers en sierteeltbedrijven hun deuren open voor het publiek. Bartel gaat met een groepje gezond nieuwsgierige buurtbewoners op bezoek bij vormboomkweker Luc Peeters in Wuustwezel. Die zette zijn onderwijscarrière opzij en leeft zich nu uit op z'n bijzondere boomkwekerij. - "Boomdokter" We springen meteen in actie als de bloemen en planten er wat belabberd uitzien, maar ook de stoere struise bomen in onze tuin verdienen bij tijd en stond onze aandacht. Bartel gaat samen met 'boomdokter' Jos Schenk op ziekenbezoek zodat iedereen voortaan veelvoorkomende problemen van bomen tijdig kan spotten. - "De moestuin" Bartel zet z'n moestuinproject moedig verder. Nog voor de herfst begint kan hij al stevig aan de slag. De nazomer is ideaal om het zwaarste werk te doen. Om precies te weten hoe hij de kwaliteit van z'n grond kan verbeteren investeert hij een kleine som in een bodemonderzoek. Dat is handig en slim bekeken. Daarna kan hij meteen doelgericht aan de slag gaan.
Parking Day - Elk jaar worden er op 'Parking Day' wereldwijd parkeerplaatsen omgetoverd tot kleine stukjes groen in de stad. Het begon allemaal in 2005 in de Amerikaanse stad San Francisco. Ook Vlaanderen doet nu mee. Bartel kan dit prettig gestoorde initiatief niet aan zich voorbij laten gaan. In Leuven parkeert hij geen wagen op het asfalt, maar maakt er zijn eigen kleine parkingparadijs van. Op 22 september kan je ook zelf deelnemen in Leuven, Gent en Antwerpen. De herfststraat - Tijdens de zonnigste maanden van het jaar worden veel vensterbanken versierd met kleurige bloembakken. Maar in de herfst hoeven ze niet te verdwijnen. Maak een slimme plantenkeuze en je gevel blijft nog maanden fleurig. Samen met enthousiaste buurtbewoners neemt Bartel vensterbanken in de Gentse stadsbuurt Patershol onder handen. De moestuin - Zijn lap grond is al omgespit en het kriebelt bij Bartel om te zaaien. Nog heel wat smakelijk groen kan in deze tijd van het jaar de grond in. Maar daarop moet de moestuin helemaal voorbereid zijn, met keurige zaaibedden en een handig looppad.
- "Terras aan zee" Onze Belgische kust blijft een trekpleister voor een ontspannende dag of vakantie. Heel wat mensen zijn de trotse eigenaar van zo'n brokje immo bij de Noordzee. Jammer genoeg ziet de grauwe muur van appartementsblokken er te troosteloos uit. Op de terrassen vind je maar weinig groen terug. De zoute zeebries maakt het misschien niet evident om het uitzicht op het water op te fleuren, maar niets is onmogelijk. Heel wat planten zijn 'survivors' in het zilte kustklimaat. Bartel laat zien hoe eenvoudig je een verrassend resultaat krijgt, waardoor elk kustappartement een extra leuke verblijfplaats wordt. - "Minivijver" Een vijver is voor veel mensen het pronkstuk van de tuin. Maar niet iedereen heeft de plaats of de mogelijkheden om een uit de kluiten gewassen waterpartij uit te graven. Een vijver voor iedereen, dacht Bartel. En dus laat hij zien hoe je in geen tijd een sfeervolle minivijver in de tuin of op het terras zet. Met een beetje materiaal, de juiste planten en een paar uur vrije tijd is de klus al geklaard. Kijk zelf. - "De moestuin" Bartel blijft ijverig aan de slag om in 8 weken tijd een moestuin aan te leggen. Intussen zijn we drie weken ver. De grond is omgespit en de groentebedjes liggen klaar. Bartel gaat aan de slag met het zaai- en plantgoed dat in deze tijd van het jaar nog de grond in kan. Met een slim plan bij de hand kun je in no time al de eerste oogst binnenhalen. Ook in het najaar kan je moestuin nog verrassend lekkers opleveren.
- "De druivelaar en kiwibes" Klimfruit in je tuin geeft je niet alleen overheerlijke vruchten, maar ook zalige plekjes schaduw om van te genieten. Specialist Marc Geens maakt Bartel wegwijs in zijn proefbessentuin en helpt hem tussen al dat lekkers te zoeken naar de perfecte druif. Bartel steekt de handen uit de mouwen en toont ons hoe eenvoudig het is deze vrolijke klimmers je eigen tuin te laten opfleuren. - "Paardenkracht: ecologisch bosbeheer" Hoewel het Belgische trekpaard met uitsterven is bedreigd, bewijzen de majestueuze spierbundels ook vandaag nog hun nut. In Hechtel Eksel zorgt de natuurlijke paardenkracht ervoor dat bomen die moeten verdwijnen op een ecologische manier worden weggesleept. Bovendien zijn deze stevige jongens zijn ook veel wendbaarder dan hun machinale tegenhangers. Bartel gaat al te graag eens mee op pad bij een typische werkdag van deze prachtige dieren. - "De moestuin" De groentjes in de moestuin van Bartel doen het uitstekend, maar ook het onkruid steekt al her en der de kop op. Gelukkig weet Bartel met enkele slimme tips hiermee komaf te maken. Ook de slakken die de weg naar de moestuin hebben gevonden houdt Bartel op een ecologische manier uit de buurt. En een moestuin zou geen moestuin zijn zonder een echte omheining. Het kastanjehout wordt bovengehaald en Bartel maakt een praktische en mooie omheining rond zijn groentetuin.
- "Plant nu de lente: vlindertuin" We zijn het zo gewoon aan de slag te gaan in onze tuin wanneer het lentezonnetje de kop opsteekt, maar eigenlijk is de herfst het ideale seizoen om te planten. De grond is nog warm en vochtig en de planten hebben nog genoeg tijd om zich te settelen. De ideale gelegenheid voor Bartel om een kleurrijk stukje tuin aan te planten, met extra aandacht voor de vlinders. Want met de juiste plantenkeuze kan je deze gevleugelde vrienden al snel tot in je tuin te lokken. - "Fierljeppen" De prachtige Nederlandse polders zijn voor elke natuurliefhebber meer dan de moeite waard om te bezoeken. En om er geen natte voeten te krijgen kan je altijd over de sloten springen met de hulp van een stok. Deze oude gewoonte is bij onze noorderburen zelfs een nationale sport geworden. Bartel trekt dan ook naar Nederland om dit 'fierljeppen' te ontdekken. Polderwachter Marcel laat Bartel een eerste sprong maken na een wandeling in een wondermooi stukje natuur. Want als klap op de vuurpijl mag Bartel onder leiding van topatlete Wendy zijn kans wagen op een professionele fierljeppiste. - "De moestuin" Een bonte verzameling aan kruiden kan niet ontbreken in een moestuin. Een lekker slaatje, een frisse cocktail, een barbecueschotel of heerlijk geurende soep, het zijn allemaal ideale gelegenheden om de kruidentuin in te duiken. Bartel maakt vier verschillende kruidenbakken om er een selectie van de allerbeste kruiden te planten.
- "Waterzuivering in de abdij" Gemiddeld verbruiken wij 110 liter water per dag. Verschillende industriële waterzuiveringsstations draaien op volle toeren om dit te verwerken, maar de paters van de abdij van Averbode schakelen moeder natuur in om dit probleem aan te pakken. Met een zuiverend rietveld en de juiste plantenkeuze nemen ze het afvalwater op een ecologische manier onder handen. Bartel mag een kijkje nemen achter de mysterieuze abdijpoort om het fijne ervan te weten te komen. - "De groendienst" Ook in uw gemeente of stad zijn er talrijke gepassioneerde mensen met groene vingers in de weer om het groen er pico bello te laten uit zien. Bartel gaat met veel plezier even helpen bij de mensen van de groendienst van Hasselt. Zo volgt Bartel eerst oude rot in het vak Johan, die alles kent over het ecologisch bestrijden van onkruid. En Bartel steekt ook een handje toe bij Gregory, die nog niet zo lang aan de slag is bij de groendienst. Hij gaf zijn leven een hele nieuwe wending gaf door te kiezen voor deze boeiende job. - "De moestuin" Bartel wil volgende zomer ook graag snoepen in zijn moestuin. Geen betere keuze om de moestuin op te fleuren met lekkere besjes. Framboos, rode bes, stekelbes, Jostabes en braamboos zijn van de partij. Onder deze struikjes vol lekkernijen zorgen bosaardbeien voor de finishing touch. Ook de lege moestuinbedjes worden vandaag aangepakt. Door het zaaien van de groenbemesters wikke en rogge verrijken we de bodem zodat die in het voorjaar zijn mannetje kan staan.
- "Bartel op de markt" In het tuincentrum vind je doorgaans alle planten en benodigdheden om vol goeie moed aan de slag te gaan in de tuin. Maar bij tuincentrum Huygen gaan ze nog een stapje verder om hun favoriete plantjes tot bij de mensen te brengen. Bijna elke dag zijn Dirk en zus Els voor dag en dauw uit de veren om met hun enorme collectie naar de markt te rijden. Bartel volgt hen in hun passie om hun geliefde producten uit te stallen op de markt van Hasselt. - "De natuurspeeltuin" Voor kinderen is de natuur de grootste speeltuin die er is. Of zoals vele mensen nog steeds tegen hun kinderen zeggen: als je vuil bent heb je zeker en vast goed gespeeld. Om kinderen te stimuleren om nog meer te ravotten in het groen duiken er her en der in het Vlaamse land al ware natuurspeeltuinen de kop op. Geen klassieke speeltuigen, maar heel veel natuurlijke elementen. En dat dit geweldige concept ook een terrein in jouw buurt extra leven kan inblazen bewijst Bartel bij de Chiro van 'Achter Olen'. Hun terrein wordt eens grondig onder handen genomen. - "De moestuin" Bartel trekt de eerste groentjes uit de grond, want de sla, rucola en zurkel zien er heerlijk uit. Met een slimme tip weet hij nog te voorkomen dat de konijnen gaan meegenieten van het lekkere groen. De tijd is ook gekomen om de moestuin klaar te maken voor de winter die om de hoek loert. Dankzij een natuurlijk dekentje kan de regen geen grote schade aanrichten en krijgen allerlei nuttige diertjes een mooi overwinteringsplekje. Ook de bak met barbecuekruiden krijgt een speciale behandeling om die koude maanden tegemoet te gaan.
Een geboorteboom planten is een mooie en oude traditie. Bartel wil de pasgeboren Lea de ideale boom cadeau doen en daarom trekt hij met de kersverse vader naar de boomkweker die hen met raad en daad kan bijstaan. Muizen zijn voor veel mensen ongedierte dat ze liever kwijt dan rijk zijn, maar toch hebben de beestjes een belangrijke functie in de natuur. De mensen van Natuurpunt proberen er zoveel mogelijk over te weten te komen en vragen aan elke Vlaming (en z'n kat) om mee te helpen. En in de moestuin van Bartel is de winter zo goed als achter de rug. Het is tijd voor actie, want 'wie zaait zal oogsten'. En elke moestuinliefhebber die er de plaats voor heeft en een beetje budget wil uittrekken, zal veel genot beleven aan een serre. Vandaag krijgt de moestuin van Bartel zo'n glazen huis.
Bartel wil zoveel mogelijk mensen inspireren om een moestuin aan te leggen. Nu de serre er staat, is het tijd om er wat leven in te blazen. De eerste zaadjes gaan de grond in, en dat is meteen het begin van wat een rijkelijke groentecollectie moet worden. Kamerplanten brengen elk interieur tot leven, maar we zijn niet allemaal even zorgzaam. Bartel bezoekt Koen van de Nationale Plantentuin in Meise. Hij geeft tips en uitleg bij de planten die weinig tot geen verzorging nodig hebben. Handig voor wie van groen houdt, maar geen groene vingers heeft. Het gaat niet goed met de goeie ouwe mus. De populatie is de laatste jaren sterk verkleind. Iedereen kan meewerken om de overlevingskansen van de vogels een duwtje in de rug te geven. Bartel geeft alvast het goede voorbeeld. Hij timmert een mussenflatgebouw ineen mét camerabewaking...
De echte lente laat op zich wachten, maar Bartel zit niet stil. Verse kruiden zijn helemaal terug en wie graag kookt kan niet zonder. Bartel bezoekt de kruidenkwekerij van Lode Claus. Het is zowat het Louvre van de kruiden, want de collectie is enorm. De klassieke keukenkruiden blijven het goed doen, maar heel wat plantjes zijn de moeite van het ontdekken waard. Bartel proeft enkele bijzondere smaakmakers en bovendien hoort er bij heel wat kruiden een bijzonder verhaal of een legende. Koning Winter is de laatste weken niet bepaald goedgezind, maar dat zal Bartel niet tegenhouden om zijn moestuin verder uit te bouwen. Zodra de temperaturen zich van hun positieve kant laten zien, staat hem een drukke dag te wachten. In de serre worden de nieuwe patatjes geplant en toont hij hoe je spinazie kan laten kiemen. In de tuin gaan de uien en de sjalotten de grond in. Als de natuur hem een beetje goedgezind is, dan kan hij binnenkort ook sla en bloemkool oogsten. En die kans wordt flink wat groter als je een paar slimme ecologische tips naleeft. Bartel heeft ook een plekje gereserveerd voor snijbloemen, want zo zorgt je moestuin in geen tijd ook voor voldoende fleur in het interieur.
In het koude voorjaar vormt het Zwin een prachtig winterlandschap. In de duinen en schorren gaat Bartel samen met boswachter Koen Kolganzen spotten. Niet enkel vogels, maar ook wilde paarden voelen zich thuis in dit natuurgebied. Koen en Bartel steken een handje toe bij de voorjaarsverzorging van de vrijgevochten viervoeters. Daarna gaat Bartel op zoek naar de ideale omheining voor zijn moestuin. Boomkweker Wim raadt Bartel leifruit aan. Hij gaat aan de slag met deze praktische en elegante fruitboompjes. Plant de boompjes volgens de eenvoudige regels van de kunst en in geen tijd zorgen ze voor vers fruit en beschutting. Na al het labeur, is het tijd om te genieten. Bartel gaat op bezoek bij onze Noorderburen in De Biesbosch. Daar kan de natuurliefhebber zowel actief als passief genieten. Bartel doet aan natuurexploratie in z'n zwembroek.
Op paasdag gaat Bartel op zoek naar vrouwelijk gezelschap voor in zijn moestuin. Hij brengt een bezoek aan de dierenmarkt in Mol waar hij een stel kakelende dames mee naar huis neemt. De madammen moeten een naam krijgen en uiteraard verdienen ze een vijfsterrenhotel. In zijn moestuin installeert Bartel een comfortabel kippenhok, volgens de regels van de kunst. Bartel maakt nog een andere dame gelukkig. Elza is een energieke oma die zich graag uitleeft in de tuin. De laatste tijd doet ze het iets rustiger aan, maar Bartel zorgt ervoor dat Elza de lentebloeiers niet hoeft te missen. In de Vlaamse tuincentra is een hele collectie te koop en het is de hoogste tijd om er de tuin mee op te fleuren.
Op paasdag zat iedereen aan zijn televisietoestel gekleefd om de 100ste Ronde Van Vlaanderen mee te beleven. Naar goeie gewoonte werden de winnaars in de bloemetjes gezet. Bartel is benieuwd waar de boeketten vandaan komen en hij kroop vorige zondag op de fiets op zoek naar de bloemen voor een legendarische Rondewinnaar. Een groene Ronde van bij de florist tot op het winnaarspodium. In de moestuin is de tijd aangebroken om aardbeien te planten, zowel in de tuin als in de serre. Een aardbeientoren is ideaal voor wie weinig plaats heeft, maar wel wil genieten van het zomerfruit. Verder laat Bartel zien hoe je op een slimme manier composteert. Normaal gezien zouden we de afgelopen maand al hebben kunnen genieten van een stralende zon, maar helaas. Je zou voor minder de tropische temperaturen gaat opzoeken. Bartel belandt in een subtropisch zwemparadijs, waar Jean vertelt hoe uitzonderlijk veel moeite en zorg er wordt besteed aan de indrukwekkende selectie uitheemse planten en bomen.
Van 12 tot 15 april is het 'nationaal moestuinweekend', de dagen waarin al het smakelijk groen dat je zelf kan kweken in de Vlaamse tuincentra extra in het zonnetje gezet wordt. Moestuinieren is een deugdoende hobby die weer helemaal in ere hersteld is. Dieter kweekt plantgoed en de populariteit van groenten uit de eigen tuin is hem niet ontgaan. Ondanks het slechte weer moet de moestuinier doorbijten en alles op alles zetten. Zaaien, planten en voorkiemen: wie voor de zomer al een stevige oogst wil hebben, mag niet bij de pakken blijven zitten. Bartel heeft alvast zin in aardappelen, spinazie, tuinbonen, prei en meiraapjes. En om de kippen gezond te houden, voorziet hij ook een speciaal moestuinbedje voor zijn gevederde vriendinnen. En secretaressedag komt eraan. Op donderdag 18 april is het zover. Bartel zorgt alvast voor een geheugensteuntje voor alle bazen en bazinnen. Samen met florist Koen regelt hij een fleurige verrassing voor een secretaresse én een secretaris.
Iedereen vraagt zich wel eens af waarom de soep of de puree van oma zo lekker smaakt. Veel kans dat daar kruiden of groenten inzitten die vandaag wat vergeten zijn. Hoog tijd dus om ze terug op te waarderen, en dus geeft Bartel enkele van deze groenten een welverdiende plek in zijn moestuin. Nu het eindelijk lente is, kunnen we meer en meer genieten van onze tuin. Na zo'n vervelend lange winter verdient je gazon wellicht een degelijke lenteschoonmaak. Samen met tuinaannemer Joris laat Bartel zien hoe je grassprieten een welverdiende facelift krijgen. En onze Groenland-man bezoekt een ezelasiel. Alette zet elke dag opnieuw alles op alles om haar balkende viervoeters een goed leven te geven. De beestjes zijn pas echt gelukkig wanneer ze voldoende natuurlijke leefruimte én aandacht krijgen. Bartel zoekt uit wat het ultieme ezelsgeluk betekent en wie weet heeft iemand nog een stukje groen ter beschikking om zo'n beestje te adopteren.
De moestuin van Bartel krijgt eindelijk zon en temperaturen die de groei stimuleren. Wie aan zo'n tuin begint verzamelt in geen tijd een boel materiaal. Alle spullen krijgen een ordelijke plek in z'n tuinhok. Bartel brengt een bezoekje aan de Zoo van Antwerpen. Niet voor de vele wilde dieren die er rondlopen, maar wel voor de prachtige bloemenperkjes vol frisse lentebloeiers. De dierentuin wordt niet voor niets 'De schoonsten hof van 't stad' genoemd. Als we de clichés mogen geloven, dan blijft grasmaaien een mannenjob. Voor de één is het genieten, voor de ander een sleur. De groene sprieten trimmen kan op heel wat manieren, en daarom zet Bartel alle opties op een rijtje. Je kan er een wekelijkse work out van maken en forse spierballen kweken, of je laat het werk over aan de technologie van vandaag. Alles heeft z'n prijs...
Meer en meer mensen graven een vijver in de tuin, in alle mogelijke vormen en maten. Na de winter verdient zo'n rustgevende waterpartij een beetje zorg. Bartel bezoekt tuinaannemer Toon en samen laten ze zien hoe je die waterplas een degelijke schoonmaakbeurt geeft. De moestuin van Bartel begint wat te groeien, zijn serre is zeker en vast de moeite en sinds kort kan ook al zijn gereedschap netjes worden opgeborgen in een tuinhuis. Maar, wat niet mag worden vergeten, is dat je soms in je moestuin moet neerzitten en gewoon genieten. Bartel creëert daarom een 'gezellig hoekje' door wat klimmers en bessenstruiken te planten. Vanaf vrijdag 19 april tot en met zondag 12 mei zijn de Koninklijke serres van Laken open voor het grote publiek. De ideale gelegenheid voor Bartel om zich voor één dag koning te wanen. Samen met auteur Paul ontdekt hij de veranda van het Koningshuis en alle plantensoorten die er groeien.
De Fruitstreek staat niet enkel bekend om zijn sappige vruchten, maar evenzeer om de prachtige bloesems. De takken vol bloemen staan jammer genoeg niet garant voor een goede oogst. Daarom gaan fruittelers op zoek naar milieuvriendelijke manieren om hun oogst veilig te stellen. Bartel gaat zijn licht opsteken in Haspengouw. Onze groenman is ook gek op de Oosterse keuken. De ingrediënten hiervoor kan je vinden in typische winkeltjes, maar waarom ze niet bij elkaar shoppen in je eigen moestuin? Daarom gaat Bartel aan de slag met daikon, crosne, paksoi en koriander. Voor de moestuinier die eens wat nieuws durft te proberen. Verder is het vandaag Moederdag. Het ideale moment om alle mama's in de bloemetjes te zetten. Ook oma's en overgrootmoeders mogen niet vergeten worden en daarom gaat Bartel op bezoek bij Philomène, de oudste dame van een viergeslacht. En het bloemen uitdelen houdt daar niet op...
Een mooie tuin bezitten is één ding, maar voor de kleinsten is het de ideale plek om naar hartenlust te ravotten. Samen met tuinaannemer Ief maakt Bartel een braakliggende tuin kindvriendelijk. Ze zorgen ervoor dat de kids er in geen tijd ten volle van kunnen genieten. Volgens Bartel smaakt niets zo lekker als een sappige tomaat of een verse paprika van eigen kweek. Nu de lentezon eindelijk voldoende warmte geeft, is het perfecte moment aangebroken om de zuiderse groenten in de serre te planten. Op de school van Juf Ines, nemen ze lessen over natuur en dieren wel heel erg letterlijk. Elke dag werken de leerlingen in de moestuin of verzorgen ze de dieren van de schoolboerderij. Bartel brengt een bezoekje aan deze bijzondere school en maakt samen met de leerlingen enkele fantasierijke vogelverschrikkers voor in hun moestuin.
Een achtertuin waarin je ten volle kan genieten, is één. Maar, ook onze voortuin verdient wat groen en creativiteit. Zeker in de stad, waar voortuinen meestal niet erg groot zijn, is dit niet altijd even eenvoudig. Bartel gaat samen met tuinaannemer Gaël aan de slag en tovert een kaal voortuintje om tot een gezellig plekje. Verder gaat Bartel aan de slag met het zaaien en planten van zomergroenten. Meloen, aubergines en komkommers krijgen een plekje in de serre. Laat de zomer maar komen! Een wandeling in het bos gaat meestal gepaard met een zoektocht naar verschillende planten, bomen en dieren. Maar, Bartel en Geert pakken het deze keer anders aan en verkennen het bos met hun oren. De ideale locatie hiervoor blijkt het Klankenbos in Neerpelt te zijn.
Wonen in een stadsappartement heeft zo zijn voordelen; alles kort bij huis en weinig file... Alleen jammer dat je de geneugten van een tuin moet missen. Of toch niet? Tuinarchitect Bart is gespecialiseerd in het ontwerp en de aanleg van tuinen op moeilijke plaatsen. Hij brengt samen met Bartel een bezoek aan een daktuin. De moestuin krijgt deze week zomerpompoenen als nieuwe bewoners; courgettes dus. Maar, ook klassieke pompoenen worden geplant en er wordt plaats gemaakt voor staakbonen. De meeste mensen beginnen een moestuin om fruit en groenten te oogsten, terwijl eetbare bloemen van planten vaak over het hoofd worden gezien. Bart specialiseerde zich in eetbare bloemen en oogst dagelijks voor een driesterrenrestaurant. Bartel brengt hem een bezoek.
Ongelofelijk hoe bloemen onze steden en gemeenten kunnen opfleuren. En laat dat nu het levenswerk zijn van Jos. Hij zet in meer dan 60 Vlaamse steden de bloemetjes buiten en Bartel trekt een dag met hem op. In de moestuin zorgt de regen voor veel groen. Ook de bakken vol met de meest diverse kruiden verdienen op tijd en stond aandacht. Zo kan je zo lang mogelijk genieten van smaakmakers uit de eigen tuin. En Bartel bezoekt de gevangenis van Hoogstraten. Hij ontmoet er Jan die een cursus tuinbouw geeft aan de gedetineerden.
Een succesvolle moestuin vraagt veel meer dan alleen maar groenten te zaaien of te planten. De verantwoordelijke moestuinier moet alles goed opvolgen en bijsturen waar nodig. Bartel checkt zijn leifruit, geeft zijn kropsla een spreekwoordelijk duwtje in de rug en breekt zijn rabarberbloem. In de serre is het hoog tijd om de druivelaar te leiden en te beschermen tegen valse meeldauw. Onze groenman bezoekt de grootse laurierkwekerij van het land. In Jabbeke worden de tienduizenden laurierplantjes lang niet enkel gekweekt als keukenkruid. De helft ervan wordt gekweekt tot prachtige decoratieboompjes, en dat is een geduldig werkje dat flink wat jaren in beslag neemt. Bartel ontdekt dat er heel veel toewijding en handwerk nodig is om een laurier in topvorm te krijgen. En in Antwerpen verkent Bartel de kunstenaarsinstallatie Welvaert Welton. Op drijvende pontons, vlak naast het Museum aan de Stroom ontdekt hij een heuse moestuin, een kippentempel, een vlindertuin én een compostpaviljoen.
Hoewel het pas een paar dagen zomer is, plant Bartel vandaag de wintergroenten in z'n moestuin. Zo kan hij ook in het najaar smullen van een lekkere oogst. Kolen, selder, spruitjes en witloof zijn onmisbaar in een winterse schotel. Om volop van zwoele zomeravonden te kunnen genieten, is de juiste tuinverlichting cruciaal. Bartel gaat letterlijk en figuurlijk zijn licht opsteken bij verlichtingsspecialist Jeroen. Nachtelijke lichtjes in de tuin lokken vaak ongevraagd bezoek. Motten zijn niet de meest populaire insecten, maar er bestaan nogal wat misvattingen over deze fascinerende beestjes. Bartel en Wim duiken de duistere wereld van de nachtvlinders in en trekken op jacht.
Dit weekend is het zover! De grote vakantie is begonnen. Meestal betekent dit voor de tuin; weinig water, veel zon en een eigenaar die voor langere tijd het huis uit is. Bartel geeft enkele tips en tricks hoe je je (moes)tuin vakantieklaar kan maken en met een gerust gevoel je koffers kan pakken. Niet iedereen zoekt de tropische sferen ver van huis. Johan maakte van zijn tuin de ultieme vakantietuin met veel palmbomen, bamboe en andere exoten. Zet één stap en je waant je in een totaal andere wereld! Wie zelf geen tuin bezit, kan ook altijd de natuur opzoeken om er even tussenuit te knijpen. In het prachtige Haspengouw kan je overnachten in een artistieke boomhut of een originele boomtent. Bartel gaat alvast een kijkje nemen.
In een reeks van vier afleveringen gaat Bartel op zoek naar de ziel van een van 's werelds bekendste bloemen: de roos. In deze eerste episode bezoekt hij een kweker van snijrozen en toont hij hoe je een vers boeket het beste kan verzorgen. En hij doet de test: hoeveel langer blijft een verzorgd boeket goed? Bartel bezoekt ook een van de oudste moestuinen van België, die van het kasteel van Hex. Tuinman Gust leert er hem alles over composteren. En het gaat goed met de eekhoorn! Sinds kort is de populatie opnieuw aan het uitbreiden. Bartel wil dat zo houden en maakt voor hen een speciaal voederhuisje.
In het tweede deel van zijn reeks over rozen leert Bartel alles over de geur en waarom rozen zo populair zijn. De moestuin van Jacques is piepklein, maar net dat maakt hem zo boeiend. Door de beperkte oppervlakte is hij een schoolvoorbeeld van economisch tuinieren. Ruilen is hip. Daarom houdt Bartel zijn eigen ruiltocht met kamerplanten.
Bartel bezoekt de moestuin van Christine. Zij kweekt groenten volgens de principes van de permacultuur, waarbij de natuur bepaalt welke groenten wanneer gezaaid en geoogst worden. In Brussel gaat Bartel aan de slag met florist Stijn. Samen geven ze het kot van studenten Tine en An een 'planten-make-over'. En in zijn zoektocht naar de ziel van de roos bezoekt Bartel het Rozendorp van België, Geistingen. Luc van Esser leert er hem alles over de tuinroos.
Bartel gaat langs in de moestuin van Walter en zijn 92-jarige soulmate Marcel. Hij bezoekt ook Fleuramour in Alden Biesen waarvoor hij samen met florist Ben een bloemenhoed in elkaar bokst. En in zijn zoektocht naar de roos is de grote dag eindelijk aangebroken: de veredeling van zijn eigen roos.
Bartel bezoekt de moestuin van de veertienjarige Thomas. Hij is altijd bezeten geweest door alles wat er in natuur groeit en leeft. Iemand anders die ook bezeten is door de natuur is de negentigjarige Rik, een natuurgids in hart en nieren. Hij neemt Bartel mee op sleeptouw voor een unieke herfstwandeling in het Meerdaalwoud, waar de paddenstoelen volop uit de grond komen. In een reeks van drie afleveringen treedt Bartel binnen in de wondere wereld van de haag. In deze eerste aflevering zoekt hij professor Rudy op om voor eens en voor altijd te weten hoe het nu zit met hagen en burenkwesties. En hij geeft een overzicht van wat je allemaal als haag kan aanplanten en daar zitten enkele speciale soorten bij.
In zijn reeks rond hagen toont Bartel samen met tuinaannemer Rik hoe je een taxushaag aanplant. En hij bezoekt het Kasteel van Leeuwergem om te weten hoe zij hun hagen snoeien en verzorgen. Vleesetende planten fascineren al eeuwen mens en dier. In 1875 schreef Charles Darwin er zelfs een boek over. Bartel bezoekt kweker Mark om er het fijne van te weten. En Bartel bezoekt de volkstuintjes van twee rasechte Italo-Belgen in Genk. Zij kweken groenten uit zaadjes die rechtstreeks uit Italië komen.
In zijn reeks rond hagen trekt Bartel naar het buitenland. In Disneyland Parijs beschikken ze over een immens doolhof, compleet opgebouwd uit hagen. Bartel ontmoet er de ploeg die er dagelijks instaat voor het onderhoud. En hij leert er ook de artiest kennen achter de vele figuurtjes, gemaakt uit taxus en buxus. En in zijn tocht langs Vlaamse moestuintjes zijn deze keer enkele 'sans papiers' aan de beurt. In Jette proberen zij met vallen en opstaan iets te maken van hun moestuin. Voor hen is het een manier om even alle problemen te vergeten.
In een reeks van drie afleveringen volgen we tuinaannemer Jean-Claude bij de ombouw van een kinder- naar een volwassen tuin. In deze nieuwe tuin zal de vijver een centrale plaats innemen. Bartel leert ons waar we moeten op letten bij het plaatsen van een vijver en hij geeft ons een overzicht van verschillende afgewerkte vijvers. Binnen een paar dagen is Allerheilgen. Tijd om het graf van onze geliefden te bezoeken. Toch hoeft dit niet uitsluitend op 1 november. Dat bewijst kerkhof Tereken in Sint-Niklaas, een kerkhof dat meer park dan kerkhof wil zijn. En het is volop oogsttijd. In de moestuin van de Loods in Aalst leert Bartel de finesses van het oogsten: waaraan kan je zien dat bepaalde groenten klaar zijn voor de oogst?
Het tuinseizoen is bijna ten einde. Toch zijn er nog een paar zaken die je beter nog even doet voor de winter definitief de overhand neemt. Bartel toont hoe hij zijn eigen tuin winterklaar maakt. Volkstuintjes schieten als paddenstoelen uit de grond. Bartel bezoekt een nieuw project van volkstuintjes in Zele. De jonge Evelien leidt er hem rond. En in de reeks rond de opbouw van een nieuwe tuin, zorgt Bartel samen met Jean-Claude voor een groene gevel. En hij geeft overzicht van de verschillende planten die je daarvoor kan gebruiken. Daarvoor ontmoet hij Bruno, die in Mechelen een grijze loods omgebouwd heeft tot een groen pareltje.
Vandaag wordt de tuin in Oudenburg opgeleverd. Bartel toont ons voor en na. Zijn de eigenaars tevreden met resultaat? En hij bezoekt de CSA-tuin van Ineke en Corazón. Zij geven uitleg wat je nog kan doen in de moestuin voor hij definitief in een winterslaap gaat. En als laatste ontwerpt Bartel een bank voor zijn eigen stekje. Want vanaf volgend seizoen beschikt hij over een lapje grond dat hij helemaal zal uitbouwen tot zijn eigen tuinparadijs.
Vandaag geeft Bartel de aftrap van een nieuw seizoen Groenland. En dat hij er zin in heeft! Bartel heeft sinds kort een eigen erf en staat te popelen om er aan de slag te gaan. In de eerste uitzending doet hij een grondig onderzoek van de bodem, start hij met de moestuin en timmert hij een konijnenparadijs in elkaar voor Vlaamse reus Cesar. Daarnaast gaat Bartel de boer op met een heuse 'Plant van de maand'-quiz en klimt hij met de mannen van de Leuvense groendienst naar grote hoogten voor het verankeren van een stokoude wilde kastanje.
Er heerst deze week weer een grote bedrijvigheid op het Groenland-erf. Bartel heeft een nieuwe serre en start er enthousiast met het voorzaaien van o.a. reukerwten, bonen, tuinkers en radijsjes. Daarnaast plant hij fruitbomen en ontvangt hij een echte zwaluwkenner. Deze vogels krijgen het steeds moeilijker om een geschikte nestplaats te vinden en dus hangt Bartel enkele speciale kastjes op in de bomen van het erf. Bartel trekt deze aflevering ook weer de natuur in. Tijdens een boswandeling in domein De Hoge Rielen ontdekt hij het mysterieuze trilveen en onderwerpt hij een landelijke tuin
Het erf van Bartel krijgt steeds meer vorm. Naast een serre staat er nu ook een kastanjehouten omheining. Ideaal om toevallig voorbijwandelende konijnen uit de moestuin te houden. En het gaat hard daar in die moestuin. Bartel waagt zich aan het planten van asperges, laat Berber-aardappeltjes voorkiemen en steekt bloem- en savooikool in de grond. Bartel trekt in deze uitzending ook opnieuw de groene wijde wereld in. In de Gentse wijk Rabot bezoekt hij een heuse stadsakker en hij brengt een bezoekje aan Sofie, een sympathieke dame met accuut kamerplantenprobleem.
Het plantseizoen is volop aan de gang in de moestuin van het Groenland-erf. Deze week steekt Bartel er o.a. aardappeltjes, rode biet, aardpeer en verschillende soorten champignons in de grond. Daarnaast start hij met de verfraaiing van z'n serre. Een zelfgemaakte plantenluchter wordt het 'pièce de résistance'. Bartel brengt ook een bezoekje aan de tuinbouwschool van Leuven en neemt er deel aan een zaai- en een spitoefening. Een sfeervol portret van een driegeslacht bloemisten maakt deze aflevering compleet.
Hoe meer zielen hoe meer vreugd. Deze week haalt Bartel met de kippen Marie, Marianne en Mathilde weer enkele nieuwe bewoners naar het Groenland-erf. Ze krijgen er een mooi hok met een automatisch sluitend deurtje. Geen vos of marter die hen 's nachts nog te pakken krijgt. In de moestuin plant Bartel aardbeitjes en maakt hij plaats voor de vergeten wintergroente pastinaak. Hij steekt ook hop in de grond, een spectaculaire plant die wel 10 cm per dag kan groeien. Groenland gaat ook weer op verplaatsing. Tim Brown, hovenier van de Britse militaire begraafplaatsen in Ieper, vertelt over zijn unieke job en Bartel onderwerpt de werknemers van de VRT aan zijn 'Plant van de maand'-quiz.
Ook tijdens de paasvakantie is Bartel te vinden op zijn Groenland-erf. Hij begint er enthousiast met het uitplanten van de kiemplantjes die hij enkele weken geleden in de serre heeft gezaaid. De sluimer- en de doperwtjes zijn het eerst aan de beurt. Daarnaast besteedt hij aandacht aan de vele mollen op het erf. In se zijn deze zwarte graafdiertjes erg nuttig, maar in een moestuin kunnen ze veel schade aanrichten. Bartel krijgt ook bezoek in deze aflevering. Samen met kleutertjes Senne, Ophelia en Roos smijt hij zich op het moestuinieren voor kinderen. Een sfeervolle reportage over de do's-and- don'ts van cache-pots en Bartels bezoekje aan het mooie insectenhotel van het Vrijbroekpark in Mechelen maken de uitzending compleet.
Het Groenland-erf begint er steeds mooier uit te zien. Deze week plant Bartel Coeur de Boeuf-tomaten en basilicum in de serre. Daarnaast begint hij in de moestuin aan zijn persoonlijke tuinapotheek. Hij steekt er allerlei planten met geneeskundige werking in de grond. Bartel waagt zich ook aan het zetten van een echte kiwiplant. Deze fruitsoort staat graag in de zon. De stalmuur op het zuiden is dan ook ideaal. En ook aan de gezelligheid wordt gedacht. Bartel heeft twee oude paletten op de kop kunnen tikken en knutselt er een heuse palletschommel mee in elkaar. Zoals elke uitzending trekt Groenland ook weer op pad. In Schiplaken tonen Michel en echtgenote Josee hun unieke voortuin bomvol tuinkabouters en zaakvoerder Guy Vermant uit Mechelen verrast zijn vrouwelijke collega's met een mooi boeket ter gelegenheid van Secretaressedag.
Het is volop lente op het Groenland-erf. Alles groeit en bloeit en er kan voor de eerste keer geoogst worden. Bartel gaat verder met het verfraaien van zijn erf, met als pronkstuk van deze aflevering een mooie border langs het paadje aan de serre. Verder zet hij een kiwiplant en zaait hij wortelen. Frans Belmans, een ervaren moestuinier uit de buurt, komt hem daarbij een handje helpen. Daarnaast brengt Bartel een bezoek aan Bart Belmans, een experimentele moestuinier die erg populair is bij topchefs over de hele wereld. Ten slotte is er nog een portret over Arbor, een Belgische bomenkwekerij met internationale naam en faam.
Het blijft druk op het Groenland-erf! Deze week begint Bartel met de aanleg van een echte prairietuin. Hij gebruikt er o.a. vaste planten en speciale prairiegrassen voor. Ook in de moestuin is er nog veel werk. Bartel waagt zich aan het zaaien van quinoa, een soort 'pseudograantjes' uit het Andesgebergte, en geeft de suikermaïs een plaatsje. In de serre gaan de paprika's de grond in. Een mooie reportage over Fonne en Stan uit Baarle-Hertog, die aan het begin van de Mariamaand hun favoriete kapel met bloemen versieren, en een kersverse 'Plant van de maand'-quiz vervolledigen de aflevering.
Er heerst weer grote bedrijvigheid in de moestuin van Bartel. Hij plant er onder andere reukerwt. Deze mooie siererwt heeft een overheerlijke zoete geur en krijgt prachtige bloesems. En ook de klimrozen gaan de grond in. Om ze te leiden gebruikt Bartel een oude deur die hij gevonden heeft op het internet. In de serre is het hoog tijd voor de courgettes en de aubergines. Bartel ontvangt deze week ook een echte schapenscheerder. Nu alle lammetjes geboren zijn wordt de hele kudde onder handen genomen. En Groenland gaat ook weer op pad. Bartel brengt een bezoek aan het Vlaams kampioenschap houthakken en hij helpt Victor en Leon hun mama verrassen voor Moederdag. Hun papa is immers op militaire missie in Libanon.
Deze week gaat Bartel de strijd aan met de bladluizen op het Groenland-erf. Deze plantenetende insecten veroorzaken immers veel schade. Lieveheersbeestjes en oorwormen moeten soelaas brengen. In de moestuin is er ook werk nog aan de winkel. Op het programma staan rucola, oesterblad en kersttomaatjes. Onontbeerlijk voor een zomers slaatje. En Bartel geraakt in de ban van pompoenen. Paul Boonen, voorzitter van het pompoengenootschap van Kasterlee, komt hem uitleggen hoe je een reuzenexemplaar kan kweken. Een hippe make-over van een klassiek stadsbalkon en een reportage over het draaien van natuurfilms maken de aflevering compleet.
Alles bloeit en groeit op het Groenland-erf. En dat brengt veel werk met zich mee. In de serre stort Bartel zich op het verwijderen van de okselscheuten aan z'n tomatenplanten. Die 'tomatendieven' zorgen er immers voor dat deze plant veel stengels en bladeren gaat produceren, maar geen of weinig tomaten. En ook in de rest van de moestuin is het een drukte van jewelste. De voorgezaaide courgettes, zonnebloemen en Afrikaantjes gaan de grond in. Bartel waagt zich ook aan een nieuw knutselproject. Van een oude metalen ton maakt hij een echte pizzaoven. En zoals elke aflevering gaat Groenland weer op pad. Ornitholoog Luc De Meersman neemt Bartel op sleeptouw in natuurreservaat De Spicht in Lubbeek en de shoppers op de Antwerpse Meir krijgen de nieuwe 'Plant van de maand'-quiz voorgeschoteld.
Het plant- en zaaiseizoen is in volle gang op het Groenland-erf. In de moestuin gaan de augurk- en komkommerplantjes de grond. En ook het citroenboompje en de kwibes krijgen een plaatsje. Deze laatste is een echte klimmer en krijgt kleine vruchten die je volledig, dus mét schil, in je mond kan stoppen. Bartel gaat in deze aflevering ook varen op de Nete. Met enkele grote plastic tonnen, wat balken en een bolletje sjortouw knutselt hij een heus vlot in elkaar. Een leuke reportage over Planckendael, volgens Bartel een van de mooiste parken van België, en een bezoek met een tuinaannemer aan een prachtige vijvertuin in Temse vervolledigen deze uitzending.
Bartel begint deze uitzending met enkele tips om ongewenste bezoekers uit de moestuin te houden. Zo plaatst hij een oorwormenpot tegen bladluizen en kleine rupsjes en dekt hij de wortelen af met insectengaas. Daarnaast plant hij schorseneren en zaait hij Nieuw-Zeelandse spinazie. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden is deze laatste geen familie van de spinazie, maar wel van de postelein. Er wordt ook weer 'gedoe-het-zelfd' op het erf. Naast de serre installeert Bartel een mooie buitendouche, inclusief tegels en frisse, groene beplanting. Bartel trekt er ook weer op uit. Plantenmakelaar Bert Renap toont hem 'what's hot and what's not' als het over terrasplanten gaat en Bartel laat zich op sleeptouw nemen door de garnaalkruiers van Sint-Idesbald.
Bartel start deze uitzending met het planten van wintergroenten. De boerenkool - vaak vergeten maar erg lekker - en de spruitjes gaan de grond in. Daarnaast maakt hij de serre van het Groenland-erf hittebestendig. Oude lakens en een oplossing van kalk en warm water moeten hem daarbij helpen. En ook de brandnetelgier komt aan de beurt. Na enkele weken gisten is die helemaal klaar om verdeeld te worden tussen de planten. Een mooie reportage over rozenkwekerij Casteels en een bezoek aan het prachtige land van Saeftinghe maken de aflevering compleet.
Het is bijna grote vakantie en dat brengt veel werk met zich mee. Bartel start deze uitzending met het zomerklaar maken van de moestuin. Hij verspreidt zelfgemaakte brandnetelgier tussen de plantjes en slaat ook aan het mulchen. Het toedekken van de bodem met een laagje organisch materiaal zal er immers voor zorgen dat de grond minder snel uitdroogt. Daarnaast oogst hij erwtjes en droogt hij kruiden. En ook de doe-het-zelver in Bartel komt weer boven. Deze keer steekt hij een zelfgemaakte pizzaoven in elkaar. Ideaal voor een gezellig tuinfeestje. Een portret van florist Tom De Houwer en zijn huwelijksbloemen en een mooie reportage over kerkuilen vervolledigen deze laatste uitzending van het seizoen.
Vandaag geeft Bartel de aftrap van een nieuw seizoen 'Groenland'. Zijn erf staat immers in volle bloei en hij popelt om terug aan de slag te gaan. In de eerste uitzending zaait Bartel gras en geeft hij tips hoe je vers geoogste groenten kan bewaren voor de winter. Het levert hem o.a. heerlijk ingemaakte courgettes op. Bartel trekt er ook op uit. Zo verblijdt hij restaurant Lukemieke in Leuven met een volledig eetbare geveltuin. Een mooi portret van moeder Yola (89) en dochter Els (64), die samen kozen voor een rusthuis te midden van het groen, maakt deze aflevering compleet.
Het is weer een drukte van jewelste in de moestuin van het Groenland-erf. Bartel start er immers met de herfstzaai. De veldsla en winterpostelein krijgen allebei een plekje. Daarnaast maakt hij peperthee tegen de insecten en ontvangt hij Paul Boonen, voorzitter van het pompoengenootschap van Kasterlee. Die komt kijken hoe het gaat met de reuzenpompoen. Bartel gaat ook weer op pad. Deze week trekt hij naar Sint-Andries voor een gesprek met kruidenkenner Alex Hanbuckers. Een mooie reportage over de familie Gielis, al generaties lang gepassioneerde cactuskwekers, vervolledigt de aflevering.
Wie in het voorjaar bloemen in z'n tuin wil kan nu starten met het planten van voorjaarsbloeiende bollen. Bartel kiest op zijn erf voor o.a. narcissen, tulpen en krokussen. Hij plant ze in grond, maar ook in pot. Erg handig als je bijvoorbeeld op een appartement woont. In de moestuin kiest hij deze week voor de winterse varianten van ui, prei en look. En ook de doe-het-zelver in Bartel komt weer boven. Van oude paletten maakt hij praktische compostbakken. Onontbeerlijk voor al dat herfstafval. Een interessante reportage over de do's-and-don'ts van de taxushaag en een bezoek aan Pairi Daiza en haar beroemde panda's Hao Hao en Xing Hui maken deze Groenland compleet.
Hebt u ook last van slakken in uw tuin? Bartel geeft in deze aflevering nuttige tips om ze weg te jagen. Zo legt hij een laag cacaodoppen met scherpe randjes, gebruikt hij een flesje parasiterende aaltjes en toont hij de truc met de watermeloen. Daarnaast oogst en grilt hij suikermaïs en krijgt hij bezoek van hoefsmid Stijn. De hoefjes van de paarden moeten immers dringen gevijld worden. Bartel gaat ook weer de boer op. Ter gelegenheid van het 20ste Plantjesweekend van Kom Op Tegen Kanker verkoopt hij azalea's op de markt van Deurne en hij brengt een bezoek aan het indrukwekkende hennepveld van Frederik Mollet.
Ook in deze 100ste aflevering van Groenland is er veel werk aan de winkel. Bartel droomt van hortensia's en geraniums en gaat daarvoor te rade bij buren Marie en Gust. Daarnaast oogst hij zijn Hokkaido-pompoenen en gaat hij de strijd aan met de rupsen in de moestuin. Een zelfgemaakt vogelkastje moet soelaas brengen. Bartel trekt ook naar Haspengouw, waar wijnboer Peter Colemont hem inwijdt in de geheimen van het wijndomein Clos d'Opleeuw. En in Loenhout tonen de inwoners hun allermooiste dahlia-creaties tijdens de jaarlijkse bloemencorso.
Tuin- en natuurprogramma waarin genieten van het buitenleven centraal staat. Het is herfst en Bartel haalt de grasmatten uit.
Bartel start Belgisch in deze uitzending. In de moestuin smijt hij zich op het intafelen van de witloofwortels die hij gekregen heeft van buurman Gust. Daarnaast doet hij ook aan onderhoud. De aardpeer en de asperges moeten immers dringend gesnoeid worden. En met de paprika's en kruiden uit de tuin bakt hij Italiaans brood à la Bartel. Groenland trekt er ook weer op uit. In Leuven brengt Bartel, samen met tuinaannemer en specialist John Kinnen, een bezoekje aan een unieke geveltuin. Topbloemist Mark Colle geeft in een mooi portret dan weer enkele van zijn geheimen prijs.
Het is volop herfst, de bladeren vallen van de bomen en Bartel geniet van een mooie boswandeling in de buurt van het erf. Daarnaast is het tijd voor de laatste oogst in de moestuin. De boerenkool, spruitjes en Nieuw-Zeelandse spinazie moeten allemaal uit de grond. En om voorbereid de winter tegemoet te gaan hakt Bartel hout en maakt een mooie houtstapel. En dat vergt best wel een beetje aandacht. Zeker als je er nog een schuilplaatsje voor een egel in wil maken. Twee sfeervolle portretten vervolledigen de aflevering. Tuinaannemer Pieter Maes maakt een echte kloostertuin winterklaar en Sabine Léonard wijdt ons in in de geheimen haar saffraankwekerij.
Het moment waar Bartel lang naar heeft uitgekeken is aangebroken. Vandaag haalt hij zijn wedstrijdpompoen uit de grond en trekt er lichtjes zenuwachtig mee naar de pompoenweging op de markt van Kasterlee. Maar eerst is het werken geblazen. Van enkele hooibalen en een oud raam maakt Bartel een koude kas en hij begint aan het winterklaar maken van het erf. Bladeren worden verzameld en gebruikt om de grond af te dekken én hij hangt een torenvalkkast op. Daarnaast deelt Nadine Van Acker uit Ruiselede haar passie voor levende omheiningen en bezoekt Bartel in Hasselt het grootste hellend groendak van België.
In deze laatste Groenland van 2014 gaat Bartel langs bij Eddy Vets, man uit de buurt en alleskenner als het op tuinieren aankomt. Hij geeft Bartel 10 kleine boompjes en een paar nuttige tips voor het aanplanten van een fruithaag op het erf. Daarnaast oogst Bartel pastinaak en slaat hij aan het doe-het-zelven. Met een oude badkuip en een kleine brander creëert hij een echte wellnessplek in de moestuin. En geen Groenland zonder reportages. In Hasselt bezoekt Bartel het grootste hellend groendak van Vlaanderen en samen met boswachter Eddy Ulenaers trekt hij te paard door Bosland, een prachtig natuurgebied in het noorden van de Limburgse Kempen.
Ook zin gekregen om na een korte winterslaap de handen weer uit de mouwen te steken? Bartel alvast wel! Bruisend van energie duikt hij een nieuw seizoen én de moestuin in. Na een grondige opkuis van de serre kunnen de eerste zaadjes en plantjes de grond in. Verder heeft Bartel grootse plannen om nog meer te gaan genieten van 'zijn erf'. Floraal styliste, Marina Crombez, toont ons de tips & tricks om met bloemen en planten een heerlijk lentefris interieur te creëren. En broers Nicolas en Bruno De Brabandere zoeken met Bartel hogere sferen op. Groenland vanuit een prestigieuze boomhut?
De lente is in het land, hoog tijd dus om het siertuintje op het Groenland-erf wat extra aandacht te geven. Als Bartel straks bijen en vlinders wil lokken met heerlijk geurende bloemen, dan moet hij nu zijn border aanleggen. Ook in de serre is er werk voor de boeg, de sla-asperges en artisjokzaadjes krijgen een bedje in de verse aarde. Voor de doe-het-zelvers toont Bartel hoe makkelijk het is om zelf je gereedschapswand te maken. In Eeklo ontmoeten we Jean-Paul en Marc in het arboretum van Het Leen. De hoofdrol in deze reportage is echter weggelegd voor hun troetelkind: de prachtige camelia. En afsluiten doen we in onze hoofdstad, in de vochtige kelders van het Tour & Taxis-gebouw, waar de jongens van PermaFungi aan een opmerkelijke vorm van 'stadslandbouw' doen.
Vandaag wordt er stevig geklust op het Groenland-erf. Gewapend met een fikse lading paletten begint Bartel aan de bouw van zijn buitenliving. Een mooi stel zitbanken en multifunctionele salontafel maken het plaatje compleet. In de Japanse tuin van Hasselt doet de onderhoudsploeg zijn laatste controle. 1 april is namelijk de grote seizoensopening en de prachtige kersenbloesems staan nu volop in bloei. Kenner Marc Verachtert neemt Bartel mee op sleeptouw. Grafisch ontwerper en fotografe Lisa Kinoo houdt van bloggen én heeft een handig stel groene vingers.
Deze aflevering staat volledig in het teken van de kinderen. Met de start van de paasvakantie krijgt Bartel enkele jeugdige Groenlanders over de vloer. De ideale kandidaten om zijn zelfgemaakte wip uit te testen. De tuin wordt verrijkt met een kleine pluktuin, een snoepwinkel van moeder natuur voor binnen enkele maanden. 'Jakke kiek' brengt een doos donzige kuikens mee en een pak handige tips. En net als de paashaas slaat Bartel aan het uitdelen in de winkelstraten van Aalst. Geen chocolade-eieren, maar een frisse lading plantjes voor zijn eerste 'Plant van de maand'-quiz. Tot slot duiken we de bunkers van het Mastenbos in.
Tuinarchitecte Charline kreeg de liefde voor het vak mee van haar vader, Alain Dor. Samen ontwerpen ze met veel passie tuinen in Hasselt en ver daarbuiten. Ook Tienne en Godelieve worden gedreven door liefde. Meer bepaald door hun liefde voor de cactus en succulenten. Al twintig jaar trekken ze driemaal per week naar 'den Antwerpse botaniek' om er met veel toewijding plantjes te verzorgen. En Bartel? Die zaait dat het een lieve lust is. Want een bedje met eetbare bloemen mag zeker niet ontbreken op zijn erf!
Vandaag neemt Bartel zijn moestuin onder handen. De armtierige worteloogst van vorig seizoen heeft hem tot nadenken aangezet. Hopelijk kan een verhoogd moestuinbed ditmaal de oplossing bieden. In Londerzeel komen we alles te weten over houtgewascompostering in demotuin 'Hof Ter Winkelen' van het Comité Jean Pain. In Genk neemt de plaatselijke groendienst Bartel mee op sleeptouw. Deze Limburgse stad mag zich met trots Groen- en bloemenstad van 2015 noemen omdat ze in alle 3 de wedstrijdonderdelen van de 'Groene Lente-wedstrijd' voorbeeldstellende projecten heeft gerealiseerd. Benieuwd naar hun projecten? Ontdek ze samen met Bartel.
In het fruitige Haspengouw hebben ze vandaag alle reden tot feest. 65 jaar geleden vond hier de allereerste bloesemwijding plaats en dat wordt stevig gevierd. Bartel gaat de sfeer opsnuiven in Sint-Truiden bij deze speciale editie van een mooie traditie. In Leuven krijgt een kleine stadstuin een totale make-over: van braakliggende grond tot onderhoudsarme tuin waarin genieten centraal staat. En op het Groenland-erf begint Bartel aan zijn buitenkeuken. Op de planning staat een mobiele wastafel voor versgeoogste groenten.
In de soep met balletjes, op de pizza of tussen schijfjes mozzarella, de tomaat is gewoonweg onmisbaar in onze keuken. Het spreekt dan ook voor zich dat ze niet mag ontbreken in de Groenland-serre! Bartel gaat dit seizoen voor de speciale varianten: de gele, blauwe en zwarte tomaten. Het is ook de eerste zondag van mei en dat is traditiegetrouw plantenquiz-tijd. Heidelien uit Meldert probeert zo ecologisch en zelfvoorzienend mogelijk te leven. 80 procent van wat ze eet, komt uit de tuin. Het water dat ze gebruikt, komt uit de lucht en douchen gebeurt op een wel heel speciale plek in huis.
Zondag 10 mei is het Moederdag en dan mag een bloemetje zeker niet ontbreken! In Berendrecht wandelt Bartel doorheen een zee van 150 000 kleurrijke tulpen. Het is hier dat de Turkse tulp ooit voor het eerst West-Europa binnenkwam via de Antwerpse haven. Mei is ook steevast de periode van de communie- en lentefeesten. Floriste Ingeborg Augustus laat zien wat mogelijk is met een paar prachtige, in Vlaanderen gekweekte, snijbloemen. Op het erf bouwt Bartel een bijenhotel. Om de bijen een volpension arrangement te kunnen bieden, plant hij een resem zomerbloembollen en struikjes.
Ooit al van ananaskers, muismeloenen of tomatillo gehoord? Als het antwoord op deze vraag 'neen' is, dan moet je zeker kijken naar deze aflevering van Groenland. Bartel heeft voor elk van hen een mooi plekje gereserveerd op het erf. En buurman Gust, die heeft gouden raad bij voor onze enthousiaste tuinder. In het vogelopvangcentrum van Herenthout wachten 37 baby-eekhoorns op hun papfles en één gelukkige buizerd mag terug de vrije natuur in. Tot slot trekken we naar het 'Verdronken land van Saeftinghe'. Samen met natuurgids Mark geniet Bartel er van een gezonde portie zilte zeelucht en het prachtige landschap.
Wederom een blije Bartel in Groenland vandaag, want de moestuin op het erf begint prachtig in bloei te komen. Zo zijn de kleine artisjokplantjes ondertussen stevig genoeg om een plekje te krijgen in volle grond. Verder gaat Bartel creatief aan de slag met wat overgebleven boomstronken. Groenland-kijkers die graag zelf eens de handen uit de mouwen steken, kunnen vast enkele leuke ideetjes oppikken. Natuurfotograaf Bart Heirweg neemt ons mee op sleeptouw in de heuvelachtige streek van de Vlaamse Ardennen. En ook kweker André Casteels geraakt maar niet uitgepraat over zijn grote liefde: de heerlijke roos.
Planten zijn net als mensen. Dus ook in de moestuin kan je spreken van goede buren en slechte buren. In het Engels noemen ze dat 'Companion planting' en Bartel is er helemaal voor gewonnen om deze vorm van combinatieteelt uit te testen op zijn erf. Door bepaalde gewassen naast elkaar te zetten, zou er een positieve wisselwerking ontstaan. Wil je meer weten over deze vorm van tuinieren, dan zit je alvast goed bij Groenland. Ook in Gent gaan we de ecologische toer op. Bartel versterkt voor één dag het team van tuinaannemer Tuinjan. Hij zweert bij duurzaamheid en verplaatst zich uitsluitend per fiets. En onze Brusselse hoofdstad laat zich opnieuw van haar groenste kant zien. De prachtige site van Parckfarm, een combinatie van park en boerderij middenin de stad, trekt vrijwilligers en groenliefhebbers van alle nationaliteiten aan om samen van het buitenleven te genieten.
Mexicaanse koriander, Griekse oregano, bronzen venkel ... Op het erf is het al kruiden wat de klok slaat. In Mechelen deelt Bartel, voor de laatste keer dit seizoen, plantjes uit tijdens zijn 'Plant van de maand'-quiz. En op de Gentse waters vaart er vandaag iets anders dan de spelers van AA Gent. Een gepassioneerde Joksie wil met haar vistuin mensen sensibiliseren: stop met de vervuiling van de binnenwaters en kweek meer groenten in de stad!
Het belooft een hete aflevering te worden van Groenland vandaag ... Met een hoop bakstenen en zijn gebruikelijke enthousiasme gaat Bartel aan de slag om z'n eigen vuurput te bouwen. In Vilvoorde neemt herboriste Veerle ons mee op ontdekking in haar kruidige tuin vlak naast de E19. En in de prachtige kwekerij van Bart en Karen uit Boortmeerbeek volgen we de elegante Calla van veld tot boeket. Een Groenland vol groene verleiding.
Het zomert op het erf en dan krijgt Bartel het moeilijk om aan de lokroep van de tuinfeestjes te weerstaan. Dus mogen de petanqueballen vanonder het stof en kan de tuinbar in gereedheid worden gebracht. Helaas trekken tuinfeestjes ook vaak ongenode gasten aan. Daarom geeft Bartel enkele handige tips mee hoe je wespen, muggen en katten uit je tuin kan weren. In Mol ontdekken we de pracht van natuurlijke tuinen en bloemenweides. En in Mechelen halen Benny en Bartel hun surfboard boven om de fauna en flora te ontdekken op en rond het water. Een heerlijk verfrissende aflevering!
Voor de laatste aflevering van dit seizoen trekt Bartel naar de Belgische kust. In natuurreservaat het Zwin is meer bedrijvigheid dan normaal en die is niet enkel te wijten aan de aanwezigheid van broedende trekvogels. Groenland krijgt ook een exotisch tintje vandaag in de tropische serre van Guus en Nadia, Canna Banana. En op het erf neemt Bartel afscheid voor de start van de zomervakantie met nog wat handige tips voor de toekomstige oogst!