Jean Blaute en Ray Cokes kruisen vandaag het kruim van de Belgische biercultuur op hun pad. De beste brouwers ter wereld, de Struise Brouwers, brengen hen eerst de kunst van het bierproeven bij. Ze tonen enkele staaltjes van hun topbrouwsels zoals de ‘Aardmonnik’, gebrouwen volgens de bierstijl ‘Vlaams oud bruin’ uit 1900. Na deze stevige intro vergapen beide heren zich aan de eeuwenoude brouwtraditie van de broeders van Westvleteren. Zij brouwen de ‘Trappist Westvleteren’, de kaviaar onder der bieren. Uniek in de wereld, groots in België. Meteen wordt de grandeur van ‘België bierland’ gezet!
Jean parkeert vandaag het busje in hartje Brussel. Sinds de 16e eeuw wordt hier een ‘oerbier’ gebrouwen: de lambiek. Dit zure bier vergist spontaan in open kuipen en houten tonnen. Nergens ter wereld wordt nog volgens deze brouwmethode gewerkt. In brouwerij Cantillon in Anderlecht ontdekt Ray zo’n drie jaar oude lambiek: de Grand Cru Bruocsella. Deze smaakbom brengt ons duo bij de geuze, de ‘champagne’ onder de bieren! Dit sprankelende gerstenat is een blend van verschillende lambieken. In Geuzestekerij Hanssens gaan Jean en Ray zelf geuze steken. De ‘Geuze à la Blaute en Cokes’ is geboren.
Hoegaarden is het mekka van een wereldbekend ‘tarwebier’: het witbier. Jean en Ray beseffen dat één Hoegaardier het 700 jaar oude witbier gered heeft van de ondergang. Pierre Celis, godfather van de ‘Witte van Hoegaarden’, woont nog in dit pittoreske dorpje. Hij ontvangt er Jean en Ray en geeft zijn grootste geheim prijs: het recept van de Witte! Onze twee amateurbrouwers hebben nu goud in hun handen en brengen hiermee een zomers witbier aan de kook. Gelukkig zijn de heren van de mobiele Verhuisbrouwerij van de partij als perfecte brouwknechten.
Pils krijgt in deze aflevering een heel andere connotatie. In brouwerij Alken-Maes zetten Jean en Ray de lippen aan een glas ‘Cristal 1928′. Dit was de allereerste pils in België. Ze vernemen dat pils en mijnwerkers hét perfecte huwelijk vormden. Na Limburg is bierstad Leuven aan de beurt. Hier bij Anheuser-Busch InBev wordt pils geïllustreerd als hét summum van brouwtechnologie. In Gent tenslotte serveert de ‘hopprofessor’ hen de superpils. Dit bier veroudert niet op een zonnig terrasje. Als afsluiter maken Jean en Ray kennis met de eigenzinnige bierstijl ‘Spéciale Belge’, met het amberkleurig ‘bolleke Koninck’ als uitsmijter.
In de vijfde aflevering neemt Jean Ray mee door zijn geboortstreek, de Vlaamse Ardennen. Hij tracht Ray te overtuigen van een bruintje van Roman in Oudenaarde, een typisch Vlaams bruin bier. Na een kleine bootrit op de Schelde zetten ze voet aan wal aan de Liefmans. Deze Oudenaardse brouwerij brouwt eveneens een bruin bier, maar dan een zuurdere versie. Dit komt door de melkzuurbacterie die het bier spontaan verzuurt tijdens de hoofdgisting. Tenslotte trekt ons duo naar Roeselare, waar één van ’s werelds mooiste brouwerijen ligt, de Rodenbach. Hier degusteren ze een Rodenbach van ‘t vat, een Vlaams roodbruin bier.
‘Belgian beer is huge!’ Jean neemt Ray mee voor een overzeese trip richting VS. Daar ontspruit zich de wereld van de Belgian style beers. Dit zijn Amerikaanse bieren gebrouwen naar Belgische tradities. Biergoeroe Garrett Oliver van Brooklyn Brewery verklaart het success van deze imitatie-bieren. Ons duo verlaat ‘The Big Apple’ en komt terecht in Cooperstown, upstate New York. Daar ligt de ‘Hall of Fame’ van het baseball én Ommegang Brewery. Deze brouwerij is in handen van Duvel Moortgat. Jean en Ray degusteren er een Belgian style witbier, een Belgian style abbey ale én een Belgian style saison.
Dat Belgische brouwers blijvend innoveren bewijst de trip die Jean en Ray vandaag maken in de champagnestreek. In Epernay ontdekken ze de nieuwste trend in bierland: ‘brutbier’. Bij dit bier wordt de gist volgens de ‘méthode champenoise’ verwijderd uit de fles. Na deze sprankelende ontdekking rijdt het bierbusje weer de grens over. Ze komen toe aan de boerderij-brouwerij La Brasserie à Vapeur in Henegouwen. Hier wordt met een 19e eeuwse stoommachine de ’saison’ gebrouwen. Deze Waalse bierstijl leek ten dode opgeschreven, maar dankzij brouwerij Dupont en Jef Van den Steen zijn deze seizoensbiertjes weer hip.
In het poëziedorpje Watou bereidt Ray vandaag een biergerecht op basis van het plaatselijke abdijbier Sint-Bernardus Abt 12. In afwachting van de culinaire verpozing praat Jean met arts Marleen Finoulst over bier en gezondheid. Het abdijbier smaakt naar meer en het duo brengt een bezoek aan de brouwerij Slaghmuylder waar de voorloper van het abdijbier, de Witkap Pater, gebrouwen wordt. In brouwerij Affligem niet ver daar vandaag wachten ceo Theo Vervloet en vader-abt dom Rik het duo op. Ze degusteren er het abdijbier Affligem. Dit bier wordt gebrouwen volgens monnikenregels, maar niet in een abdij zoals de trappist.
Na een uitgebreide einddegustatie en een laatste brouwerijbezoek bij Palm - dé koning van het amberbier - ronden Jean en Ray hun biertour af. Hoog tijd voor een eigen brouwexperiment! Voor het recept gaan beide heren te rade bij de brouwmeester van Duvel Moortgat. Het bier moet een 100 Belgisch en artisanaal biertje worden. Bio-ingenieur Nele Van Beneden van de K.U.Leuven bezorgt hen de gist. Onder het goedkeurend oog van de brouwmeester én de bezieler van het Waalse bier ‘La Chouffe’, brouwen Jean en Ray hun eerste brouwsel van het Canvasbier.
Het bier is klaar: Tournée Générale! Ray is voor de gelegenheid terug in het land. Samen met partner in crime Jean degusteert hij bij Duvel Moortgat hun allereerste Tournée Générale. Het bier wordt op fles getrokken en het duo onderwerpt hun creatie meteen aan het oordeel van een professionele bierjury. Tot slot worden de kersverse brouwers in het Brusselse stadhuis geslagen tot ‘Ridders van de Roerstok’.
In de eerste aflevering van Tournée Générale zakt onze Britse gastheer Ray Cokes opnieuw af naar bierland België. Spitsbroeder Jean Blaute heeft hem uitgenodigd om het gastronomisch potentieel van Belgisch bier te ontdekken. Meer nog, Jean wil met Ray een nieuw bier lanceren met een verfijnde smaak, met gastronomische allure en met een breed en vrouwvriendelijk smaakprofiel. Na hun blij weerzien aan de Belgische kust mobiliseren ze een vrouwelijk smaakpanel voor een smaaktest. Het cliché dat vrouwen liefst zoet bier drinken, willen ze graag onder de loep nemen. Met hun conclusies op zak rijden ze landinwaarts richting Poperinge, de streek van de Belgische
Jean neemt Ray mee naar Sint-Bernardus. Die West-Vlaamse brouwerij kent een lange trap- pistengeschiedenis en serveert de Sint-Bernardus abt 12, een volwaardig alternatief voor de mythische trappist van Westvleteren. Het duo maakt ook kennis met dé smaakexpert van België als het over bier gaat: professor Freddy Delvaux van de KULeuven. Jean en Ray krijgen een spoedcursus "blindproeven". Voortaan zullen onze twee bierambassadeurs een écht mondje kunnen meepraten … Dat Belgisch bier op gastronomisch vlak heel wat in zijn mars heeft, ontdekken onze hosts bij de jonge sterrenchef Kobe Desramaults in Dranouter. Onze bierliefhebbers komen tot de conclusie dat ze misschien ook een gerecht moeten bedenken dat past bij hun eigen toekom- stig bier.
Jean en Ray worden verwacht bij Luc Van Honsebrouck en zoon Xavier in het kasteel van Ingelmunster. In de kelders van het kasteel degusteren ze verschillende kasteelbieren van brouwerij Van Honsebrouck. Daarna ontmoeten onze twee heren Omer-Jean Vander Ghinste - de vijfde generatie brouwer in het familiebedrijf - genoemd naar zijn vader en voorvaderen Omer. Ook hun jongste brouwsel én pareltje draagt de logische naam 'Omer'. Met kaasaffineur Michel Van Tricht proeven ze enkele kazen en drinken er gepaste bieren bij: cheese & beer pairing is geboren!
In Oost-Vlaanderen hebben Ray en Jean een afspraak met Antoine Bosteels van de gelijkna- mige brouwerij. Antoine doet de geschiedenis van het bijzonder Kwakglas uit de doeken en schotelt hen de vermaarde Tripel Karmeliet voor. Daarnaast ontmoeten ze de heren van de Confrérie van de Roze Olifant, een soort ridderorde ter bescherming van het streekbier ‘Delirium Tremens’… Jean en Ray degusteren dit zware bier onder toeziend oog van de brouwmeester en houden er ei zo na een delirium aan over. In Gent bezoeken Jean en Ray Bob Minnekeer, België’s grootste whiskykenner. Hij is de enige man die het riskeert om bier en whisky te combineren. Jean heeft ook een afspraak geregeld met Annick De Splenter, de enige stadsbrouwer in Gent.
In de hoofdstad hebben Jean en Ray een afspraak met Julien Vrebos, een rasechte Brusselaar én bierliefhebber. In zijn stamcafé degusteren ze enkele populaire kriekbiertjes, zowel de zoete als de zure varianten. Jean wil het geheim van de Schaarbeekse kriek achterhalen: hij gaat op zoek naar de roots van deze uitzonderlijke wilde krieksoort. Hij brengt een bezoekje aan het Schaarbeeks biermuseum en ontmoet er de charismatische brouwer Frank Boon. Ondertussen wil Ray nog meer fruitige kriekbieren ontdekken en hij zet zijn lippen aan het instapbier uit het Mort Subite-gamma: de Xtreme-bieren ...
In de brouwerij van familie Lefebvre in het Waals-Brabantse Quenast ontdekken Jean en Ray de Hopus, een bitter bier op basis van vijf verschillende hopsoorten. Na deze degustatie reist het duo naar Brussel voor een bezoek aan de gloednieuwe Brasserie de la Senne. In biercafé Moeder Lambic degusteren ze de bieren van deze Brusselse brouwerij. In de hoofdstad organiseren Jean en Ray op de Grote Markt een smaaktest. Ze willen graag van enkele buitenlandse bierliefhebbers te weten komen wat ze van onze bittere bieren vinden. Tenslotte belanden de twee heren in de bierwinkel van Pierre Zuber, een Zwitser met een hart voor Belgisch bier, in de Beenhouwersstraat. Hier maken ze kennis met de IPA-bierstijl, de nieuwste biertrend in België.
Jean en Ray bezoeken Brouwerij Haacht, een onafhankelijke familiebrouwerij in Vlaams-Brabant. Jean zet Ray er af voor een spoedcursus pilstappen. Hijzelf ontdekt er met de brouw- meester het Keizer Karel-bier én de Château Haut-Saint-Georges, een wijn van het eigen wijnkasteel van de brouwerij! In Mechelen ontmoet het duo Charles Leclef, de huidige eigenaar van familiebrouwerij Het Anker. Ze ontdekken er de Gouden Carolus Classic, de Maneblusser én de Gouden Carolus Tripel Single Malt, een whisky gedistilleerd uit bier van de brouwerij. Als afsluiter volgt er in Antwerpen nog een blinde degustatie en een smaaktest bij brouwerij De Koninck: kunnen onze heren het juiste De Koninckbier bij het drie gerechten van sterrenchef Wouter Keersmaekers plaatsen?
In de Proefbrouwerij in Lochristi wordt bier wetenschappelijk maar ook met veel passie benaderd. Jean en Ray ontdekken er onder meer de Troubadourbieren. Een ritje door het Oost-Vlaamse landschap brengt hen bij Dr. Canarus en zijn biertriporteur. Hij ontkurkt voor hen zijn zeldzame Maeght van Gottem. Jean en Ray zetten daarop koers naar het Meetjesland, waar ze "Paling op Sentse wijze" zullen bereiden met de Augustijn Grand Cru. Daarvoor moeten ze zelf de ingrediënten vinden: paling en garnalen.
Jean and Ray meet Hildegard van Ostaden, one of an increasing number of female brewer in the beer world, who operates the Urthel microbrewery.
At De Struise Brouwers in Oostvleteren, Jean and Ray are challenged to a blind beer test. Then, they head over the border to French Flanders.
The final episode of this third season finds Jean and Ray back in their beloved Brussels, the beer city par excellence.