Maak kennis met Annelies, Emma, Erna, Evert, Georges, Jolanda, Matthieu, Narcis, Rutger en Ruth. Ze krijgen de de opdracht om madeleines, tulband en als klap op de vuurpijl een koningscake te maken. Op de tweede dag vraagt Martine de bakkers het favoriete recept van Robèrt te maken: madeleines. De ingrediënten zijn bekend, maar er zijn geen nadere instructies. Om de madeleines te maken moeten de kandidaten daarom vertrouwen op hun bakinstinct. Als klap op de vuurpijl maken de bakkers een koningscake. Als alle aanrechten vol staan, wordt zelfs de vloer als aanrecht gebruikt… We nemen afscheid van de eerste kandidaat. Maar er is ook een winnaar. Wie heeft deze week de drie opdrachten over het algemeen het best vervuld, en wie wordt er dus benoemd tot meesterbakker van de week?
De bakkers willen zichzelf graag onderscheiden met bijzondere en nostalgische recepten, maar zijn de recepten goed genoeg voor deze bakwedstrijd? Tijdens de technische opdracht trachten de kandidaten aardbeiensoezen te maken. Het maken van het soesbeslag gaat niet iedereen gemakkelijk af… Tot slot maken de bakkers de lievelingstaart van Martine: een meringue taart. Krijgt iedereen de taart goed gaar? Ook deze week moet er helaas weer een kandidaat naar huis. En wie wordt de meesterbakker van deze week?
De kandidaten staan wekelijks in de keuken om de mooiste taarten uit de oven te toveren. Deze week is het thema brood. En dat is heel andere koek! De beste thuisbakker van Nederland word je niet zomaar en dus moesten de kandidaten thuis flink aan de slag. Oefenen, oefenen, oefenen om een perfecte focaccia en heerlijke Hollandse broodmand te presenteren. De technische opdracht is deze keer niet mis: een Winston vlechtbrood. Maar hoe knoop je zo'n brood in elkaar?
Maak kennis met de nieuwe kandidaten van Heel Holland Bakt. In de eerste aflevering van het nieuwe seizoen is het thema Frans! De kandidaten beginnen met een Tarte Tatin. Ze volgen allemaal hun eigen recept. Wie weet de jury te verbazen met deze signatuuropdracht? Jurylid Janny van der Heijden laat de bakkers Amandeltuiles maken. Het Franse dakpannetje is licht van binnen, met een mooi donkerbruin randje aan de buitenkant. Voor dit koekje hebben de bakkers een wel heel bijzonder hulpmiddel nodig. Op de tweede dag is het tijd voor het spektakelstuk: een bavarois taart! We nemen afscheid van de eerste kandidaat, maar er is ook een winnaar. Wie heeft de drie opdrachten het best vervuld en wie wordt er dus benoemd tot meesterbakker van de week?
Deze week gaan de bakkers aan de slag met bladerdeeg. Ze maken een open confituretaart en toumpoucen. Voor het spektakelstuk staat er een polonaise van merengue op het menu. De kandidaten beginnen met een pittige opdracht. Ze moeten een open confituretaart maken. Dit is een bladerdeegtaart in de vorm van een bloem, gevuld met banketbakkersroom en vers fruit. Met het bladerdeeg dat ze over hebben gehouden van de eerste opdracht, laat Robèrt de bakkers tompoucen maken. Ze hebben maar één uur de tijd, slagen de kandidaten erin om de tompoucen aan de jury te presenteren? Als spektakelstuk maken de bakkers een polonaise. Dat is een bak of een schaal van merengue, die je kan vullen met ijs, room of vruchten. Voor deze taart is bakervaring nodig. Wie weet de jury te verrassen?
Normaal gesproken bakken de bakkers aan de hand van een thema. Maar deze week hebben we er geen. Desondanks moeten de kandidaten flink aan de slag, ze beginnen met een citroentaart. De verhouding tussen zuur en zoet is hierbij van groot belang. Wie weet de jury te verbluffen? Voor de technische opdracht moeten de kandidaten 4 Parijse soezen maken. Voor de bereiding hiervan moeten de kandidaten gebruik maken van een conserveblik. Maar wat ze ermee moeten doen is nog niet helemaal duidelijk. Voor het spektakelstuk moeten de bakkers een chocoladetaart van minstens 3 lagen maken. Een pittige opdracht, want de taart moet luchtig en stevig zijn, zodat ie niet omvalt. Er staan nu nog 8 bakkers in de tent, maar er moet er ook deze week weer onherroepelijk één naar huis. Wie moet de tent deze week verlaten?
De zoetigheid is deze week ver te zoeken. De uitzending staat namelijk volledig in het teken van het thema 'hartig'. Om te beginnen moeten de bakkers een eigen pizza bakken. De verhouding tussen het deeg en de topping is van groot belang. Het deeg moet goed elastisch zijn en de vulling niet te vochtig. De bakkers zijn enthousiast, maar weten ze de jury te verblijden? Voor de technische opdracht staan er speltcrackers met zaden op het menu. Het klinkt gezond, maar wordt het ook lekker? De bakkers hebben 45 minuten de tijd. Voor het spektakelstuk maken de kandidaten deze week een Coulibiac. Deze van origine Russische gevulde pastei werd oorspronkelijk vooral gemaakt met zalm, maar kan tegenwoordig ook vegetarisch zijn. De uitdaging is om het deeg krokant te houden, met een vochtige vulling. Wie weet de jury te verbluffen en wie moet de tent verlaten?
De jacht op de titel beste thuisbakker van Nederland is nog in volle gang. Er zijn nog 6 bakkers in de race, en ze zijn aan elkaar gewaagd. Het thema van deze week is Herfst! Om te beginnen moeten de kandidaten een worteltaart maken. De uitdaging zit hem in het bakken, de taart moet mooi zacht zijn, maar ook gaar. De kandidaten kunnen zich door het gebruik van de juiste specerijen onderscheiden. De technische opdracht luidt: maak 12 eikenblaadjes. Eikenblaadjes zijn heerlijke koekjes, die een flink aantal basistechnieken bevatten. De kandidaten moeten een roerdeeg maken en de chocolade op temperatuur weten te brengen. Voor het herfstspektakel wordt er een beroep gedaan op de creativiteit van de bakkers. In hoeverre kunnen ze de smaak van de herfst in de baksels terug laten komen?
Deze week gaan de bakkers aan de slag met verschillende soorten brood. Ze beginnen met een gevuld brood, waarbij het vooral om spannende en verassende smaakcombinaties gaat. Tijdens de technische opdracht moeten de kandidaten sesambagels maken. Geen makkelijke opdracht voor onze bakkers. Tot slot maken ze een zoete Brioche. Dit brood bestaat voor wel 40% uit boter. Welke kandidaat moet naar huis en welke kandidaten mogen door naar de halve finale?
Onze bakwedstrijd nadert z'n ontknoping. Er zijn nog 4 kandidaten in de running voor de titel Beste thuisbakker van Nederland. Wie gaan er naar de finale en wie moet er net voor de eindstreep de baktent verlaten? Voor de signatuuropdracht moeten de bakkers een strüdel maken. De grootste uitdaging voor deze opdracht is het deeg, maar als je vulling te nat is gaat het ook mis. Voor de technische opdracht moeten de kandidaten 12 petite crème bitterkoekjes maken. Het lijkt een simpel koekje, maar het is een pittige opdracht voor onze halve-finalisten. Het spektakelstuk van deze week is een koekhuisje. De kandidaten moeten al hun creativiteit uit de kast halen. De jury is op zoek naar de wow-factor. Welke kandidaten weten zich te plaatsen voor de finale en wie moet er vlak voor het einde alsnog naar huis?
Het is zover, de eindstrijd van Heel Holland Bakt gaat beginnen! Onze baktent vormt nog één keer het decor van de spannendste bakwedstrijd van Nederland, die acht weken geleden begon met 10 ambitieuze bakkers, die allemaal dezelfde droom najaagden: De Beste Thuisbakker van Nederland worden. De eerste opdracht in de finale luidt: maak een Charlotte Russe. Dit is een mousse of een bavarois, met daar omheen zelfgebakken lange vingers. De taart is technisch gezien heel moelijk om te maken. De mousse moet niet te slap zijn, maar ook weer niet te stevig. Voor de technische opdracht moeten de kandidaten 15 Petit Fours maken. Iedere Petit Four krijgt een letter, die samen het woord Heel Holland Bakt vormen. Het spektakelstuk van de finale is een Kiekeboetaart. Het leukste daarvan is dat de binnenkant er totaal anders uitziet dan de buitenkant! Anouk, Beth en Menno hebben allemaal hun eigen kwaliteiten, maar wie weet de jury voor de laatste keer te overtuigen? Klaar? Bakken maar!
De kandidaten trappen af met een vlaai. Het is even wennen om in een andere keuken te werken. Verder geven Janny en Robèrt opdracht om 8 kokoskransen te maken. Met deze technische opdracht wordt er een beroep gedaan op het bakinstinct en de bakkennis van de bakkers. Tot slot mogen de bakkers kiezen of zij een Abraham of een Sarah maken. Er verschijnen bijzonder versierde poppen in de tent. Alle kandidaten zetten zich in om de lekkerste en mooiste baksels te maken. Welke bakker moet als eerste de tent verlaten?
De bakkers beginnen met de favoriete taart van Martine, namelijk een hazelnootschuimtaart. En dat is nog niet makkelijk. Want hoe zorg je ervoor dat je room niet gaat schiften? Verder geeft de jury opdracht om paleisbanket te maken. Weten alle kandidaten wat dat is? En waar hebben ze eigenlijk een krant voor nodig? Tot slot maken de kandidaten een zoeter dan zoete karameltaart. Wie mag zich deze week Meesterbakker noemen en wie moet de tent verlaten?
De kandidaten maken de heerlijkste cakes. Ze starten met een cheesecake. Daar zijn een boel variaties op te bedenken, de bakkers geven dan ook allemaal een eigen draai aan de opdracht. Vervolgens maken de bakkers Battenberg cake. Deze cake werd ooit ontwikkeld voor het huwelijk van de kleindochter van Queen Victoria met prins Louis van Battenberg. Ze sluiten af met een spectaculaire gelegenheidstaart. Dat is een taart voor een bijzondere gelegenheid zoals een bruiloft, verjaardag of een babyfeestje.
De bakkers starten met een suikerbrood. Het is een frisse dag en daar moeten de kandidaten rekening mee houden. De jury geeft opdracht om een sterbaguette te maken. Terwijl het deeg rijst lopen de zenuwen hoog op. Bij het beoordelen kijkt de jury vooral naar de vorm van het geheel. Tot slot maken de bakkers een smakelijke ‘paté en croûte’, een soort luxe vleespastei. Ze zetten zich allemaal keihard in om een ware smaaksensatie te creëren!
Deze week verblijden de kandidaten Martine en de jury met Franse baksels. Op de eerste regenachtige dag maken de bakkers 3 religieuses met verschillende vullingen. Een kleine soes wordt op een grote soes geplaatst. Wie goed kijkt herkent in de verte het nonnengewaad waar de religieuses naar vernoemd zijn. De opdracht die blind gejureerd wordt is deze week: bak 18 vanille batons. Koekjes van boterdeeg met wit glazuur. Maar hoe geef je ze de juiste vorm? Op de tweede bakdag maken de kandidaten een spektakelstuk met als thema: ‘liefde’. Hoewel er veel liefde in alle baksels wordt gestopt is het resultaat niet voor iedereen een creatie om van te houden…
De kandidaten mogen zich in deze uitzending vrij uitleven, er is dit keer namelijk geen thema. De kandidaten beginnen met een chipolatataart. Een echte klassieker uit de banketbakkerij. Vervolgens wagen de bakkers zich aan het maken van 10 bokkenpootjes. Het niveau van deze technische opdracht ligt hoog, maar weet iedereen er ook iets van te bakken? Tot slot bakken de kandidaten op de tweede bakdag een gevulde piramide. Wie bezit de kennis en de handigheid om de piramide solide en strak te krijgen? En wie mag zich deze week Meesterbakker noemen?
De kandidaten beginnen deze week met verschillende tartelettes. Dat zijn eenpersoonstaartjes. Het belangrijkste bij deze taartjes is een bodem. Verder maken ze kersencakes. De cakes moeten zo lang mogelijk in de oven om gaar te worden. Maar daarna ook weer koel genoeg zijn voor de garnering. Hoe gaan de bakkers daar voor zorgen? Tot slot worden er overheerlijke gevouwen chocoladetaarten gemaakt. Welke bakkers bereiken de finale en wie moet er in de halve finale naar huis?
Er staan wederom drie uitdagende opdrachten op de finalisten te wachten. Zo dienen de drie dames ieder een heerlijk macaron-dessert op tafel te toveren. Wie weet de jury met haar Franse suikercreatie te charmeren? Vervolgens gaan Farida, Sarena en Martine aan de slag met harde mokka’s. Hoewel dit delicate gebakje er lieflijk uitziet, is het een harde noot om te kraken. Toch draaien de meiden er hun hand niet voor om. Tot slot krijgen de kandidaten tijdens het spektakelstuk een laatste kans om te laten zien wat ze in huis hebben. Alle kennis op het gebied van smaak, precisie en creativiteit moet uit de kast worden gehaald om een winnend baksel in het thema van 1001 Nacht neer te zetten. Het is zeker dat de titel ‘Beste Thuisbakker van Nederland’ naar een vrouw gaat dit jaar, maar wie neemt de bokaal in ontvangst?
De bakkers starten met het maken van de signatuuropdracht. Daarbij krijgen ze alle ruimte om hun creativiteit te uiten. Het is nog even wennen in de baktent. Waar kun je je handen wassen, waar zitten de stopcontacten en hoe werkt de oven precies? Vervolgens luidt de opdracht: maak 8 mergpijpjes. De kandidaten moeten snel en efficiënt werken, het is een race tegen de klok om de mergpijpjes op tijd af te krijgen. Tot slot maken de 10 kandidaten het spektakelstuk. Dit baksel moet er natuurlijk fantastisch uitzien maar de smaak is minstens zo belangrijk. Wie wordt de eerste meesterbakker van dit seizoen? En wie moet er als eerste de baktent verlaten?
De bakkers starten vol goede moed aan de signatuuropdracht. In de vulling verwerken ze verschillende ingrediënten. De technische opdracht is deze week: maak 6 roomhoorns. Daarvan zijn er 3 leeg en moeten er 3 gevuld worden met mokkavulling. Het is opletten geblazen, de room moet vooral niet schiften! Tijdens het maken van het spektakelstuk loopt de spanning op. Alles moet goed gaar zijn. Met de beperkte tijd die de kandidaten hebben raken sommigen even het spoor bijster. Wie wordt er Meesterbakker en wie gaat er naar huis?
Voor de signatuuropdracht maken de bakkers brood in een bepaalde vorm. Daar hebben ze 2 uur de tijd voor. Brood kneden doe je natuurlijk met je handen. Of toch niet? De technische opdracht luidt: maak een vlechtbrood. Vlechten met 6 strengen is nog niet zo makkelijk! Brood maken is een andere specialiteit dan taart of cake maken. Hoe brengen de kandidaten het er vanaf? Wie wordt er meesterbakker en wie gaat er naar huis?
De eerste opdracht is gelijk een pittige. Zelfs Janny heeft nog wat te leren en krijgt les van Alper. En André maakt zichzelf onmisbaar. Voor de technische opdracht maken de kandidaten aan traditionele handgevormde pie. Dat is een deegbakje, gevuld met laagjes kip, spek en abrikozen. Voor de laatste opdracht hebben de kandidaten 3,5 uur de tijd. Genoeg, zou je denken. Toch komt het aan op een goede planning. De temperatuur zit de kandidaten ook niet mee. Wie kunnen er het beste onder druk presteren en mogen in de baktent blijven?
De bakkers beginnen met een Hongaarse opdracht. In sommige baksels gaat op de vroege ochtend gelijk al wat drank. Manuela heeft voor iedereen worstenbroodjes gemaakt, om van te snoepen tijdens het bakken. Voor de technische opdracht maken de kandidaten Algerijnse bloemkoekjes. Daarvan moeten er 12 gemaakt worden binnen een uur. De koekjes bestaan uit 2 kleuren deeg en worden gevuld met spijs. De laatste opdracht is zeker geen gemakkelijke. Het is dan ook hard werken geblazen voor de bakkers. Francis maakt een spektakelstuk dat dichtbij haar hart ligt. En dat zorgt voor emotie. Welke bakker presteert het beste en wie moet er helaas naar huis?
Voor de eerste opdracht hebben de kandidaten maar 1,5 uur de tijd. Het is een race tegen de klok om alle baksels op tijd te presenteren. Het oog wil natuurlijk ook wat. En er wordt steeds meer van de bakkers verwacht. De technische opdracht luidt: bak 6 romia's. Het is maar afwachten hoe die uit de oven komen. Het spektakelstuk is weer geen gemakkelijke opdracht. Er gaan in elk geval een hoop eieren in. Welke bakkers gaan door naar de halve finale en wie moet de tent verlaten?
De weersomstandigheden spelen de kandidaten wederom parten. Het regent dus het is vochtig in de tent. En dat maakt het voor de kandidaten niet makkelijk. Voor de technische opdracht maken de kandidaten ieder 5 Baisers. Schuimkoekjes met maar 3 ingrediënten. Tijdens de laatste opdracht strijden alle bakkers keihard voor een plekje in de finale. Wie strandt er vlak voor de finale en welke bakkers bemachtigen een felbegeerd plekje?
Net als anders starten de bakkers met de signatuuropdracht. De kandidaten kunnen zich helemaal uitleven maar moeten wel goed op de tijd letten. De laatste technische opdracht van dit seizoen luidt: maak een Fraisier. Een feestelijke finaletaart! Alle technieken van de afgelopen weken komen terug in deze opdracht. Dan volgt de laatste opdracht: het spektakelstuk! De bakkers gaan nek aan nek en zetten alles op alles om dit seizoen te winnen. Welke bakker mag dit jaar de titel ‘Beste Thuisbakker van Nederland’ dragen?
Robèrt, Janny en André zijn weer klaar voor een nieuw seizoen! Ze hopen op heerlijke baksels, creatieve uitspattingen en verrassende smaakcombinaties. Bij de eerste opdracht willen de bakkers gelijk laten zien wat ze in huis hebben. En daarbij nemen sommigen direct risico’s. Nieuwe ovens en een nieuwe keuken, dat is even wennen. Voor de technische opdracht moeten de kandidaten direct 3 verschillende technieken laten zien. Dat is nog niet makkelijk! Na een goede nacht slaap breekt de volgende bakdag aan. Voor de 3de opdracht krijgen de bakkers 3 uur de tijd. Als dat geen heus spektakel gaat worden! De jury is streng doch rechtvaardig. Er wordt een Meesterbakker gekozen en de eerste bakker moet de tent helaas al verlaten.
Het tweede bakweekend breekt aan. De bakkers hebben thuis weer veel geoefend. De eerste opdracht geeft zich niet zonder slag of stoot gewonnen. Waar de ene bakker succes boekt, heeft de ander last van zenuwen. Voor de technische opdracht maken de kandidaten Utrechtse spritsen. Iedereen in de tent wel wat spritsen zijn. Maar ze maken met behulp van een summiere beschrijving, dat is nog een uitdaging. En dan moeten de eigenwijze bakkers de instructies die ze krijgen, wél goed uitvoeren! Voor het spektakelstuk trekken de kandidaten wederom alles uit de kast. Terwijl Janny, Robèrt en André zich buiten opperbest vermaken, doen de bakkers hun uiterste best in de tent. Wie wordt er Meesterbakker en wie gaat er deze week naar huis?
De 5de uitzending van het 5de seizoen; de slingers worden opgehangen voor deze extra feestelijke aflevering. Voor de eerste opdracht kiezen de kandidaten geen veilige weg. De baksels variëren in vulling, maar vanbuiten hebben ze een vergelijkbaar spetterend uiterlijk. Vervolgens beginnen de bakkers aan de technische opdracht. Ze worden verzocht Friese oranjekoeken te maken. Daarvoor krijgen ze een uur de tijd. Klopt het wel dat die oranjekoeken een roze laagje hebben? Het spektakelstuk moet –hoe kan het ook anders- nog uitbundiger worden dan anders. Als je de taart ziet, moet je direct vrolijk worden. Het is tenslotte feest! Welke kandidaat maakt de lekkerste creaties en wordt Meesterbakker? En welke bakker komt volgende week niet meer terug?
De overgebleven bakkers doen hun uiterste best, want de halve finale is in zicht. Het wordt de kandidaten niet makkelijk gemaakt! Het thema is dan ook: moeilijk. Voor de eerste opdracht moeten de bakkers, nóg meer dan anders, netjes en precies werken. En oh ja, smaak en structuur van de gebakjes zijn minstens zo belangrijk. Voor de technische opdracht maken de kandidaten Malakofs. Ma-la-wat? Dit zijn bladerdeegsoezen met chocoladefondant en een kers erop. Tot slot besteden de bakkers hun tijd aan een heus spektakelstuk. Wie maakt de mooiste baksels en mag zichzelf Meesterbakker van de week noemen? En wie strandt er vlak voor de halve finale?
De bakkers hebben er zin in. Natuurlijk willen ze allemaal graag in de finale komen, daarvoor zetten ze nóg een stapje extra. Voor de signatuuropdracht kiest de ene bakker een klassiekere variant dan de andere. De één houdt een race tegen de klok, de ander zit ruimer in de tijd. Voor de technische opdracht maken de kandidaten een typisch Hongaarse Esterhazy torte. Deze taart is opgebouwd uit laagjes, de laagjes biscuit horen even dik te zijn als de crème die ertussen komt. Dan is het tijd voor het spektakelstuk. De bakkers krijgen daar 3 uur de tijd voor. De spanning loopt op… ze trekken een eindsprint. Welke bakker gaat er net voor de finale naar huis? En welke 3 maken nog steeds kans op de titel Beste Thuisbakker van Nederland?
Het is zover! De finale van 2017. Gwenn, Marjolein en Hans zijn er klaar voor. De 3 finalisten beginnen zoals altijd met de signatuuropdracht. Bakken kunnen ze alle 3, dat weten we inmiddels. Maar de vraag is: wie houdt het hoofd koel? Dan is het tijd voor de laatste technische opdracht van dit seizoen. Daarvoor maken ze 2 Kardinaal Schnitten. De moeilijkheid zit ‘m in het bakken. De biscuit en het schuim horen beide gaar te zijn, maar níet droog. Tot slot maken de bakkers een spetterend spektakelstuk. Voor de laatste keer trekken ze alles uit de kast. En dan is de tijd om. Vrienden, familie en geliefden verzamelen zich in en rondom de tent. De jury beraadt zich op het laatste oordeel. Wie wordt de Beste Thuisbakker van 2017?
Meer dan 500 enthousiaste thuisbakkers hebben hun mooiste baksel meegenomen in de strijd om de titel Beste Thuisbakker van Nederland 2018-2019. Collega-patissiers en oud-deelnemers helpen juryleden Janny en Robèrt met het beoordelen van al deze spektakelstukken. Helaas komen niet alle baksels heel aan bij de jurytafel.. Nadat de resultaten van de grote proefdag zijn bekeken mogen 33 gelukkige bakkers naar de bakkerij van Robèrt. Hier wordt de stressbestendigheid van de deelnemers op de proef gesteld. Slechts 15 van hen mogen door naar het befaamde HHB-landgoed. Hier aangekomen staan ze met één been in de tent. De zenuwachtige bakkers moeten terug naar de basis en buiten bakken. Een taartje opspuiten in 80 seconde en ze moeten vlammen tijdens het bakken van de Flammkuchen, ook wel de tarte flambée. Dit alles onder streng toeziend oog van de jury. Welke 10 thuisbakkers krijgen een schort van presentator André van Duin en mogen de tent in?
Het einde van het jaar komt eraan en dus denken we traditiegetrouw een beetje terug aan vroeger. We hebben dan ook een bijpassend thema: Vintage. Of, zoals André van Duin het liever noemt, ‘Oude meuk’. Voor de eerste opdracht moeten de thuisbakkers een klassieker in een nieuw jasje bakken. De tent voelt nog iets onwennig aan en ook de apparatuur werkt niet altijd mee. Houden de 10 bakkers het hoofd koel en de oven warm? De tweede opdracht is een technische opdracht. De deelnemers krijgen 50 minuten de tijd om 4 klassieke appelbollen te maken. Dit ziet er makkelijker uit dan je denkt. Lekkende appels en geschifte saus, juryleden Janny en Robèrt geven hun ongezouten mening. Als laatste opdracht moeten de bakkers een heus spektakelstuk maken. Dit keer alleen geen prachtige taart maar een eetbare adventskalender. De kandidaten laten hun creativiteit de vrije loop. Wie wordt Meesterbakker en welke bakker moet de tent helaas alweer verlaten?
De 3 opdrachten deze week hebben een feestelijk thema: Kerst. Wie blijft er in de race voor de titel Beste Thuisbakker 2018-2019? Allereerst moeten de bakkers hun handen uit de mouwen steken om een kersttulband van brood te maken. Gebaseerd op het recept van de guglhupf, de tulband die wordt gemaakt met gist. Een opdracht die bijna net zo ingewikkeld is als zijn naam. Wordt alle kerststress de bakkers bij de eerste opdracht al te veel? Voor de technische opdracht verlaten de juryleden Janny en Robèrt de tent om uiteindelijk blind de ‘Paris-Brest’ te jureren. Dit soezengebak is vernoemd naar de wielerrace Paris-Brest-Paris. Sommige thuisbakkers vinden het wiel opnieuw uit in deze lastige opdracht waar alle basistechnieken aan bod komen. Van origine is hij niet alleen beeldschoon, maar ook piekfijn qua smaak. Weten de kandidaten dit te evenaren? En lukt het de kandidaten alle (kerst)ballen hoog te houden bij het bakken van het spektakelstuk? Kerst is het feest van het licht, dus de baksels moeten lampjes bevatten. De meest prachtige baksels komen langs en er vloeien voor de verandering tranen van blijdschap! Wie wordt er Meesterbakker van de week en welke thuisbakker moet de oergezellige tent verlaten?
Bakkers klaar? Gelukkig nieuwjaar! Elk jaar hebben we allemaal goede voornemens, maar het stoppen met bakken is daar geen van. De thuisbakkers zien er weer uit om door een ringetje te halen als ze aan de eerste opdracht beginnen. Ze bakken een feestelijke champagnetaart, want wat is oud en nieuw zonder champagne? Robèrt kijkt weer met een streng oog toe en Janny geeft haar eerlijke oordeel. Voor de technische opdracht moeten de kandidaten 4 Churros cups maken. Een pittige opdracht, die Spaanse versie van de Hollandse oliebol. Met een niet te versmaden vulling die hem lekker, maar o zo lastig te bereiden maakt. En hoe kan het anders, de opdracht voor het spektakelstuk is: bak een nieuwjaarstaart. De bakkers moeten keihard knallen willen zij in de race blijven voor de titel Beste Thuisbakker 2018-2019. Alles kan en alles mag bij deze laatste taart van het jaar. Wie wordt er Meesterbakker van de week en van wie moeten we helaas afscheid nemen?
Na alle bergen met slagroom en kilo’s suiker is het André van Duin eindelijk gelukt. Weg met zoet, het thema van deze week is: hartig. De eerste opdracht luidt als volgt: maak 6 mini burgers. Uiteraard worden de broodjes zelf gebakken en wordt er eindeloos gevarieerd met ingrediënten. Met vlees of juist vegetarisch, rond of vierkant, alles kan in de Heel Holland Bakt-tent. Voor de technische opdracht bakken de thuisbakkers een hartige tarte tatin. In slechts een uurtje moeten de de bakkers halsoverkop een omgekeerde taart fabriceren, want zo bak je de tarte tatin. Hupsakee op de kop de voorverwarmde oven in. Dat hartige bakken is zo makkelijk nog niet en na het proeven van 7 uientaarten trekken juryleden Janny en Robèrt zich even terug om tot een eindoordeel te komen. Het spektakelstuk deze week is een croquembouche. Deze lekkernij heeft zijn naam ontleend aan het ‘croque en bouche’, Frans voor ‘knispert in de mond’. Of gewoon een soezentoren, zoals we het ook wel noemen. Geen slagroomsoezen dit keer maar hartige soezen. En een extra eis; de taart móet 40 centimeter hoog zijn. Het opbouwen van de toren is geen koud kunstje want hoe houd je een toren overeind, als je zelf amper rechtop blijft staan? De 7 overgebleven bakkers staan weer te zweten in de tent. Wie wordt er Meesterbakker van de week en van wie moeten we afscheid nemen?
Ieder jaar trekken er miljoenen sneeuwliefhebbers de witte bergtoppen in. En eerlijk? Daar zijn wij ook fan van! Daarom is het thema van deze week: Wintersport. De 6 overgebleven bakkers hebben 3 kakelverse opdrachten voor de boeg. Wie blijven er in de strijd voor de titel Beste Thuisbakker 2018-2019? De eerste opdracht voor de thuisbakkers is het maken van een klassieke Mont Blanc Taart. In deze taart móeten kastanjes, een lastig ingrediënt door zijn ‘interessante’ smaak. En dat vinden de bakkers ook. We kunnen alleen maar zeggen: volg je bakkershart en wie weet piekt je taart net als de toppen van de Mont Blanc. Voor de technische opdracht moeten de bakkers 6 spiegelgebakjes maken. Opperste concentratie is nodig want met minimale instructies moeten de deelnemers deze spiegelgladde gele bollen maken met een bloemvormig koekje bovenop. Kunnen ze zichzelf terugzien in hun gebakje? Juryleden Janny en Robèrt geven hun strenge doch rechtvaardige mening. En dan het spektakelstuk. De kandidaten kunnen hun creativiteit weer kwijt bij maken een heuse witte winter taart. Maar wel met een paar regels; hij moet maagdelijk wit zijn, minstens 2 lagen hoog én er moet meringue in zitten. Geen eenvoudige opdracht, maar wel een lekkere! Wie maakt het verschil en haalt een wit voetje bij de jury? Wie begaf zich op glad ijs en moet helaas de tent verlaten? En wie wordt er deze week Meesterbakker?
De tijd vliegt en over 2 weken weten we wie Beste Thuisbakker 2018-2019 is. Ook wel de winnaar van Heel Holland Bakt en dat is iets om naar uit te kijken. Anders dan naar ‘Blue Monday’, officieel de meest deprimerende dag van het jaar. Al mag dat de pret in de tent niet drukken. De thuisbakkers bakken weer alsof hun levens ervan afhangen! Het thema deze week: Zondag zonder zorgen. Nog maar 5 bakkers in de tent en dat maakt de spanning er niet minder om. De signatuuropdracht is er één in het kader van een zorgeloze zondag: zoet en niet al te ingewikkeld. De bakkers hebben 2 uur de tijd om een sticky toffee taart, een overheelijke caloriebom, in elkaar te zetten. Van origine een dadeltaart met romige karamelsaus, maar wie zijn de kandidaten om hier niet volledig hun eigen draai aan te geven? Bakkers klaar? Plakken maar! Voor de technische opdracht moeten de bakkers echte mozaïekkoekjes maken. André vindt de opdracht niet zo moeilijk, maar wat bakken de kandidaten er van? 25 koekjes met niet meer informatie dan de ingrediënten en een foto. Plots wordt deze zorgeloze zondag toch iets minder zorgeloos… Eind goed al goed, de signatuuropdracht luidt als volgt: ‘Maak iets waar je zelf blij van wordt’. Een spektakelstuk met minimaal twee lagen. De taart mag een heuse guiltly pleasure zijn; een klein beetje slecht voor je, maar ó zo lekker. Waar worden de bakkers zelf nou blij van? En misschien nog wel belangrijker, van welke baksels worden de vakkundige juryleden Janny en Robèrt blij? De tijd dringt nu de bakkers met 1 been in de halve finale staan. In de tent gaat altijd alles anders dan thuis, houden de bakkers hun hoofd koel? Wie wordt deze week Meesterbakker en voor wie is helaas de koek op…?
De halve finale; nog maar 4 kandidaten, 4 keukenmachines en 4 ovens. Met wederom 3 opdrachten voor de boeg stappen de bakkers strijdlustig de tent in. Welke 3 bakkers presteren het beste en weten een plaatsje te bemachtigen in de begeerde finale? De signatuuropdracht voor de bakkers in een notendop: bak binnen 1,5 uur een notentaart. Bijna alle noten mogen erin, alleen gemakshalve worden de kokosnoten thuisgelaten. Terwijl de juryleden Janny en Robèrt staan te popelen om te proeven, werken de bakkers zich in het zweet. Er wordt gelet op smaak, techniek, originaliteit én decoratie. Vervolgens moeten de thuisbakkers aan de slag met een erg leuke, maar lastige, technische opdracht. Het is ook niet voor niets de halve finale. Het is de bedoeling dat de bakkers een kaartenhuis gaan maken en ze beschikken bij deze opdracht over een voorbeeld. Want zeg nou zelf, soms is goed gejat beter dan slecht bedacht. Staan de knapperige, gare koekjes als een huis? Het is de laatste kans op een plaats in de finale, hoe gaan de bakkers om met de druk als het allemaal aankomt op het spektakelstuk? Bakken is geen koud kunstje en dan moet er ook nog een meesterwerk uit de oven tevoorschijn komen. De opdracht luidt: ‘Maak een kunstwerkspektakel’. Een beeld of schilderij, als hij maar herkenbaar is én overheerlijk smaakt. Weten de bakkers een prachtwerk neer te zetten of neemt de finalestress de overhand? De kandidaten bakken met nog maar 1 doel: de finale. Wie krijgt de eretitel Meesterbakker van de week en wie moet op de valreep de tent toch nog verlaten?
Ook aan al het lekkers komt een einde. 9 weken geleden stapten 10 dappere thuisbakkers de tent in en slechts 3 van hen hebben de finale bereikt. Anna, Maroeska en Nicole gooien alles in de strijd om naar huis te gaan met de titel Beste Thuisbakker 2018-2019. Daar moeten de bakkers eerst wel wat voor doen. De laatste signatuuropdracht luidt: Maak een chocolade buche. Een buche komt uit de Franse patisserie en is een soort houtblok, zoals Janny het beschrijft. Met het einde in zicht is het lastig om alles onder controle te houden. Zijn de bakkers uit het juiste hout gesneden om deze spanning aan te kunnen? De bakkers laten zien waarom zij in de finale staan. De harten van de kandidaten beginnen sneller kloppen als ze aan de technische opdracht beginnen. Als Janny en Robèrt voor de laatste keer de tent uit worden gestuurd beginnen de bakkers aan de technische opdracht, een valentijnsmacaron. Een prachtig roze hart, gevuld met frambozen en liefde, van macarons. Ook ditmaal met minimale instructies proberen ze er het beste van te bakken. Maar zodra een koekje zijn eigen werkwoord krijgt, weet je dat het een lastige opdracht kan worden. Vergeten de thuisbakkers niet te ‘macaroneren’? Het is een zeer spannende eindstrijd. Bij het spektakelstuk kunnen de bakkers nog 1 keer alles uit de kast halen. En een spektakel wordt het zeker, want de bakkers maken een ‘gravity cake’. Een taart waarbij het lijkt alsof de zwaartekracht er geen vat op heeft. Met ditmaal 3 uur op de kookwekker gaan de bakkers aan de slag. De tijd vliegt sowieso, maar wat doen hun taarten? De tonen van André schallen nog 1 keer door de tent: Bakkers klaar? Bakken maar! Iedereen is blij om niet in de schoenen van de jury te hoeven staan. De finalisten hebben een podiumplaats weten te behalen, maar wie wordt de winnaar van Heel Holland Bakt?
De banden van de golfkar zijn opgepompt, het gras is gemaaid, de keukenmachines zijn gesmeerd en 50 amateurbakkers staan te popelen om één van de 10 felbegeerde plekken in de Heel Holland Bakt-tent te bemachtigen. Het landgoed van Kasteel Maarsbergen wordt omgetoverd tot een gezellige braderie. Met pure schoonheid, opvallende kleuren en frisse, zoete, exotische en bijzondere smaakexplosies halen de thuisbakkers alles uit de kast om Janny en Robèrt te imponeren. Er mogen 20 bakkers door naar het Bakkamp waar ze worden klaargestoomd voor een avontuur de tent. Ze gaan aan de slag met een recept voor amandelsoufflés, Janny onderwerpt ze aan een smaaktest en samen met Robèrt nemen ze een kijkje in de wereld van chocolaterie. De tijdsdruk is hoog en de creativiteit van de bakkers wordt flink op de proef gesteld. Want terwijl het buiten 30 graden is, maken de bakkers binnen ook nog een kersttaart. Terwijl de taarten van de werkbank smelten, haalt André vast de kerstsferen binnen.
De bakkers gaan aan de slag met het thema Kerst. In de signatuuropdracht maken ze een kerstboom van koekjes van tenminste 30 centimeter hoog. Met rozemarijn, donkere suiker, kruiden uit Indonesië, gember en sinaasappel stelen smaakcombinaties de show. Gaan de bakkers voor knapperig of juist bros? En staat de koekjesboom uiteindelijk fier overeind of wordt het meer een toren van Pisa? Terwijl we kennis maken met de bakkers, gaan ze in de tent aan de slag met de technische opdracht: vlecht een broodster. Dat klinkt misschien eenvoudig, maar blijkt nog best ingewikkeld. Ondertussen lopen de temperaturen flink op. Met 36 graden is het Nationaal Hitteplan van kracht, dus de kandidaten staan voor een enorme uitdaging. De opdracht voor het spektakelstuk luidt namelijk: maak een desserttaart met chocolade. Alsof het nog niet spannend genoeg is allemaal… Gelukkig zorgt André voor de nodige verkoeling.
Terwijl André de confetti poppers test, knallen de kurken door de tent. De bakkers gaan aan de slag met het thema Oud & Nieuw. Voor de signatuuropdracht maken ze een Goud & Nieuw taart. Er wordt glitter, goud, vuurwerk en véél drank verwerkt. De cava en champagne vloeien rijkelijk. De technische opdracht is een bijzonder feestelijke lekkernij uit Sicilië: gevulde cannoli met pistache en witte chocolade ganache. Opnieuw een stevige uitdaging met hoge temperaturen in de tent. Welke bakker weet een krokante cannoli te frituren? En bij wie druipt hij letterlijk van de werkbank? Omdat we aftellen naar het nieuwe jaar, bakken de kandidaten een kloktaart als spektakelstuk. Welke technieken gaan ze gebruiken? Hoe bouwen ze hun taart op? En wordt er netjes gewerkt? De bakkers halen alles uit de kast met mooie chocoladekunst, priegelwerk, wijzers en vleugels. Welke bakker gaat knallend het nieuwe jaar in als Meesterbakker? En wie moet er aan het einde van 2019 de tent verlaten?
De bakkers beginnen in de signatuuropdracht met een echte Franse klassieker, de citroen meringue taart. Een frisse taart met krokante bodem, lekker luchtig schuim en een goede balans tussen zoet en zuur. Vooral dat laatste is belangrijk, want een beetje te zoet of juist een beetje te zuur kan het verschil maken tussen genieten en gruwelen… Tijdens de technische opdracht maken de bakkers 6 identieke appelroosjes. Een dun deegje, mooie vulling, goede verhoudingen en fijne smaak. Janny en Robèrt gaan een stapje verder en dagen de bakkers uit om voor het spektakelstuk een hele grote 3D-fruittaart te maken. Een moeilijke, maar mooie opdracht waarmee de kandidaten zichzelf kunnen laten zien. Terwijl in de tent een hele fruitschaal in elkaar wordt gezet, wordt het buiten ontstuimig. Het begint te onweren, het regent pijpenstelen en als kers op de taart valt de stroom ook nog eens uit. Komt dat wel goed met alle baksels?
In de signatuuropdracht maken de bakkers Hollandse koffiebroodjes. Na al die taart is een broodje bakken wel even andere koek, want dat betekent gist, kneden, rijzen, vouwen, vlechten en draaien. Wie bakt het perfecte koffiebroodje dat lekker zoet, goed gevuld en nét gaar genoeg is? Na de signatuuropdracht moet er ruimte worden gemaakt in de tent, want de bakkers gaan 210 Hollandse koekjes bakken in de technische opdracht. Alsof het niks is. Voor het spektakelstuk maken de bakkers een taart van streeklekkernijen. De bakkers gaan terug naar hun roots en halen alles uit de kast. De bakkers krijgen 3 uren de tijd, dus Janny, Robèrt en André vermaken zich ondertussen met oud-Hollandse spellen. Na een Heel Hollands Weekend wordt er opnieuw een Meesterbakker gekozen en helaas moet er ook weer een fijne bakker de tent verlaten.
In de signatuuropdracht vliegen de kilo’s bloem, liters cakebeslag, vla, bavarois, decoratiebeslag en zoete geuren door de tent. De bakkers maken een trifle in een enorme bloemenvaas. Janny vreest voor een zoet-explosie, André helpt een handje mee, de kandidaten racen tegen de klok en Robèrt pakt de enorme opscheplepels erbij. De technische opdracht is er 1 naar Andrés hart. De bakkers maken hartige kaasbloemen van bladerdeeg, soezenbeslag, kaascrème en tapenade. En dat alles zonder receptuur. Voor het grande spectacle pakken de bakkers uit met bijzondere smaken. Lavendel, geranium, matcha, fruit, honing, tijm en vlierbloesem. Er staat een bloementaart op het menu! Met nog maar 4 weken te gaan en 6 kandidaten in de strijd begint het speelveld zich af te tekenen. Sommige bakkers ontpoppen zich tot vlinder, terwijl anderen een beetje stil blijven staan. Na een spannend weekend ontdekken we wie als meesterbakker de tent uit fladdert en wie met een klein traantje helaas de tent verlaat.
Hoe staat het ervoor met de goede voornemens? Minder roken, minder suiker eten. Uit onderzoek blijkt dat mensen het gemiddeld 4 weken volhouden. Daarom gaan de bakkers aan de slag met het thema “Weer niet gelukt”. In de signatuuropdracht maken ze een chocoladebombe. Een fijne vulling die niet te hard of te zacht is, een gladde en strakke afwerking, mooi laagjes als je hem doorsnijdt en natuurlijk de smaak zijn belangrijk. En dan moeten de bakkers hun creatie nog mooi uit de vorm zien te krijgen… De technische opdracht is deze week een hazelnootrol waarbij de bakkers letterlijk alles zelf moeten maken. Bakkers klaar? Rollen maar! Het spektakelstuk is echt spectaculair deze week, want de bakkers maken een over-de-top taart. Het is veel, hoog en uitbundig in uiterlijk en smaken. Of zoals André zegt: alles wat je in je keukenkastje tegenkomt over de taart gooien Wie weet de mooiste smaken op de jurytafel te zetten? En bij wie is het (weer) niet gelukt?
Voor de signatuuropdracht maken de bakkers een Oranjetaart. Rijkelijk versierd en met vorstelijke smaken. De kleur is natuurlijk belangrijk, maar ook de smaken moeten die kleur eer aan doen. Om de liefde tussen ons koningspaar te vieren, maken de bakkers in de technische ronde een Hart Croissant. Ze werken met rood croissantdeeg en dat moeten ze rollen, omkeren, rollen, omkeren. Welke hartcroissants rollen als winnende gebakjes van de werkbank? Voor het spektakelstuk maken de bakkers een koninklijke high tea met 6 verschillende hapjes. Zoet en hartig, in perfecte balans en dat alles voor 12 personen. Quiches, tartelletjes, scones, bonbons, wraps. Handopneembaar, zo noemt Robèrt dat: je moet de hapjes in 1 of 2 happen kunnen eten. Krijgen de bakkes alle 288 hapjes op tijd op de etagère? De meiden hebben een zwaar weekend, dus het spant erom wie als meesterbakker de finale instapt en wie helaas de tent verlaat.
Tijdens het laatste weekend van dit seizoen gaan de bakkers in de signatuuropdracht aan de slag met een eetbare Rubiks kubus. Smaak en techniek zijn belangrijk, met verschillende herkenbare blokken. Komt alles mooi uit de vorm? Is de chocolade op temperatuur en doet de koeling goed zijn werk? Voor de technische opdracht maken ze een surprisedessert. Een bol van chocolade, waarin een gebakje verstopt zit. Begrijpen de finalisten hoe de opdracht in elkaar steekt, of is het een grote surprise wat er op de werkbanken verschijnt? Op de laatste dag worden de meetlinten uitgerold, want de dames maken maar liefst 1,5 meter taartspektakel, zodat er genoeg is voor alle fans die zijn komen aanmoedigen. Verschillende structuren en smaken, die als 1 geheel moeten samenkomen in deze enorme taart. Wie laat dit weekend technisch het meeste zien? Wie combineert de mooiste smaken? Wie verbluft de jury voor de laatste keer met haar bakkunsten? Kortom: wie wordt Beste Thuisbakker seizoen 2019-2020?
De tent is 2 keer zo groot, de nieuwe thuisbakkers 3 keer zo enthousiast en de jury 4 keer zo streng! Het thema is deze week: Cake. De schorten gaan voor de allereerste keer om en de werkbanken worden ingericht. Voor de eerste opdracht maken de bakkers een tulband. Daar geven zij een eigen twist aan. Hij moet goedgevuld, goed gedecoreerd én natuurlijk goed gaar zijn. Alle tulbandvormen worden gevuld met overheerlijke smaakcombinaties. Maar hoe komen ze uit de vorm? In de technische ronde maken de bakkers jaffa cakes, in totaal 18 stuks. Wat zijn dat ook alweer? Het zou zomaar een kliederboel op de werkbanken kunnen worden. De tweede dag belooft een mooie te worden. De zon schijnt en de bakkers zijn klaar voor het spektakelstuk. Ze maken een ‘Wie ben ik-taart’. Het zijn met recht spektalstukken te noemen.
De schorten gaan voor bij de kandidaten en de ovens in de tent worden voorverwarmd. Het thema van deze week is: schuim. De eerste opdracht van Janny en Robèrt is een variatie op de traditionele lemon meringue. Voor de technische opdracht moeten bokkenpootjes bereid worden, daarvoor krijgen de bakkers een uur de tijd. Het spektakelstuk, een macaronspektakel, maakt de aflevering compleet.
Alaaf! Het thema van deze week is carnaval. De amateurbakkers starten dan ook met het bakken van eigen worstenbroodjes. Daarna volgt een echt carnavalsgebakje: nonnenvotten, een zoete lekkernij die je knoopt en door kaneelsuiker haalt. In de polonaise gaan André van Duin, Janny van der Heijden en Robèrt van Beckhoven naar de derde opdracht, de bakkers volgen met een polonaisespektakel. Wie wordt deze week meesterbakker?
Het thema van deze week is Amerika. Big, bigger, biggest! De bakkers beginnen met de signatuuropdracht: een eigen variatie op de traditionele cheesecake. De technische opdracht is een broodje met een gat in het midden, ook wel een bagel genoemd. Immens populair in Amerika is de cartooncake. Dat is dan ook het spektakelstuk van deze week.
De zes overgebleven bakkers starten met de signatuuropdracht: een traditionele vlaai. Een echte Limburgse klassieker. Voor de technische opdracht maken de bakkers een nostalgisch en van oudsher banketbakkersproduct: bakjes huzarensalade. En er wordt spectaculair geëindigd met een Hollandse koekjeskroonluchter. Dat is wel even andere koek!
Het thema deze week is ‘Oost west, thuis best’. De bakkers beginnen met een fruitmand van botercrème. Hopelijk schieten de kandidaten niet uit hun slof tijdens de technische opdracht; er moeten karamelslofjes gemaakt worden. Geheel in het thema van deze week wordt de aflevering afgesloten met een ‘bak je droomhuis’-spektakelstuk.
Smaken ‘twee klassieke gebakjes in één’ ook dubbel zo lekker? De bakkers starten met dit bakexperiment in de halve finale. De technische opdracht is een chocolade tartelette. En tot slot pakken de thuisbakkers uit met een spectaculaire nationale ontbijttafel. Zo hopen ze een plek in de grote finale van Heel Holland Bakt seizoen 11 te bemachtigen.
De spanning stijgt… Wie wordt De Beste Thuisbakker van Nederland? Acht weken hebben de deelnemers alles gegeven en nu is de eindstreep in zicht. De finalisten kunnen even op adem komen tijdens de eerste opdracht, ze moeten namelijk suikerblazen. Tijdens het spektakelstuk, de laatste opdracht van het seizoen, moeten de bakkers zich van hun meest romantische kant laten zien en een spectaculaire voorjaars bruidstaart bakken. Wie van de drie neemt de bokaal in ontvangst en mag zich De Beste Thuisbakker van Nederland 2024 noemen?
De aflevering staat in het teken van Janny van der Heijden. En wie aan Janny denkt, ziet prachtige outfits, verfijnde Franse gebakjes en vooral veel mooie baksels. Paris Brest is de eerste opdracht voor de bakkers, tijdens de technische opdracht worden gevulde koeken gemaakt en er wordt afgesloten met een spektakelstuk; Janny's jurk.
Ciao tutti! Het thema is: Italië. Effe wachte... pizza! De bakkers starten met het maken van jawel: een pizza. Daarna volgt baci di dama, heerlijke Italiaanse koekjes. Als afsluiter mogen de bakkers uitpakken met een cassatacake-spektakel. Met een vleugje Italië wordt het een feest van smaken, kleuren en geuren. Welke bakker weet de Italiaanse bakklassiekers het beste te vertalen?
Het thema is: licht. De acht overgebleven bakkers starten met de signatuuropdracht; ze moeten een doorzichtige bavaroistaart maken. Voor de technische opdracht duikt de jury de Franse patisserie in met een klassieke uitdaging: sneeuweieren. Als klap op de vuurpijl worden de bakkers bij het spektakelstuk uitgedaagd om een heus lampionspektakel te maken ter ere van Sint Maarten.
Janny en Robèrt zaten te denken, wat gaan ze de amateurbakkers voor thema schenken? Zes sinterklaasslofjes maken, dat is opdracht nummer één, het liefst wel zonder winterpeen. Bij de technische opdracht zien we heerlijke letters van chocolade en banket, het resulteert in een heus Sinterklaasbuffet. De verrassingen die het baksel compleet maken, moeten haast wel naar meer smaken.
De laatste 4 bakkers moeten alles op alles zetten om een plek in de finale te bemachtigen. Ze starten met een uitdagende signatuuropdracht: het combineren van 2 klassiekers in 1. Bij de technische opdracht moeten de bakkers brood vlechten. Van geometrische vormen tot ingewikkelde mozaïeken, een patroontaart is het spektakelstuk van deze aflevering.
In de eerste aflevering van het nieuwe seizoen van Heel Holland Bakt Amandeltuiles maken. De kandidaten krijgen een aantal ingrediënten, maar weten niet hoe het recept precies in elkaar steekt. Janny van der Heijden en Robèrt leggen in de Technische Bak iedere week uit hoe het recept bereid had moeten worden. Zo kunt u het thuis nog eens nadoen.
Het maken van een tompouce is lastiger dan de bakkers denken en wordt dan ook niet voor iedereen een succes. Benieuwd hoe het hoort?
Geen van de kandidaten wist de jury een fatsoenlijke Parijse soes voor te schotelen, maar hoe moet het dan wel?
In week 4 staan er speltcrackers met zaden op het menu. Benieuwd hoe Janny en Robèrt ze bereiden?
Laat u door Janny, Robèrt en Menno inspireren voor een lekkere en mooie Kerst! Janny en Robèrt maken een aantal gerechten waar u alle Kerstdagen mee door kunt komen en uw gasten kunt verbluffen. Van het ontbijt tot het dessert, er is van alles wat! Robert maakt een kerststol, een Bûche de Noël en een spectaculaire soesjestoren. Janny laat u genieten van hartige recepten met vis, vlees en ook vegetarisch. Zo laat ze zien hoe zij Beef Wellington en 3 verschillende mini quiches bereidt. De juryleden geven uiteraard tips voor de bereidingen en de opmaak van de gerechten.
De bakkers maken een rijkelijk baksel: een kersttaart met chocola, toffee en pecannoten. Het is bij dit calorierijke baksel belangrijk om de balans in de gaten te houden. Na deze eerste ronde moet er al één deelnemer het veld ruimen. De tweede opdracht is zoals altijd een technische opdracht die de jury blind jureert. De opdracht luidt: maak 4 pasteibakjes. Nadat er ook in de tweede ronde een bakker af is gevallen, maken de overgebleven kandidaten een eetbare kerstboom. Het is nog niet zo makkelijk om alle bomen rechtop te laten staan…
De kerstbakkers beginnen met het maken van een overheerlijke kerstkrans. Ook de tweede opdracht is ook geheel in kerstthema: de deelnemers wagen zich aan het bakken van een kaarsgebakje. Hoe die eruit moeten zien is voor alle deelnemers een mysterie. Tot slot maken de bakkers een heus spektakelstuk in de vorm van een kerststal. Dan wordt de laatste afvaller bekend. Wie zijn de drie finalisten van Heel Holland Bakt Kerst?
Ze beginnen de finale met het bakken van oliebollen. De één is daar meer bedreven in dan de ander. Is het deeg goed gerezen, zijn de ballen niet te bruin en hoe is de smaakcombinatie? De technische opdracht luidt: maak 3 sneeuwpopjes. Die bestaan uit schuim, boter crème en marsepein. Met hun winterwonderlandtaart krijgen alle 3 de kandidaten nog één kans om de jury te overtuigen. Wie wordt de ‘Beste Kerstbakker van Nederland’?