Home / Series / Cyranův poloostrov / Aired Order /

All Seasons

Season 1

  • S01E01 Návrat do ráje

    • January 11, 2010

    Cyranyovi se po dvou létech šťastně navrací na Cyranův Ostrov. Émrého dědictví jim ovšem postačí jen na odkoupení jedné poloviny zámku, tedy jen "poloostrova", druhou polovinu si ponechává stát. Na jednu stranu vzpomínají na svůj nedobrovolný dvouletý pobyt mezi pracujícím lidem s hrůzou, na druhé straně s láskou. Někteří si přiznávají, že se jako pracující, ve svých profesích „našli“. Baron jako komparzista, Ignác jako číšník v Gay klubu, baronka Matka jako členka KFOR v Afganistanu a Émré jako toaletářka. Jedině Libuna zůstává své nové profesi „věštkyně“ věrná a zve si dál i na zámek své zákazníky.

  • S01E02 Nové myšlení

    • January 18, 2010

    Cyranyovi nechtějí opakovat chyby, které je ze zámku dostaly až do holobytu a rozhodnou se pro nové myšlení. Uvědomují si, že jim jejich šťastnou budoucnost může zabezpečit jen pluralita, prosperita a solidarita. Odsoudili a zavrhli baronův absolutismus a demokratizují svou rodinu. Zřizují rodinnou radu, která o každé investici, o každé návštěvě lékaře a i o každém vykoupání ve vaně rozhoduje veřejným hlasováním. Metou rodiny je odkoupit od státu i druhou polovinu zámku, ve které se střídají většinou obtížní nájemci. V tomto čase Léčebna krátkodobě duševně nemocných.

  • S01E03 Spolupracovníci

    • January 25, 2010

    Nájemcem druhé části zámku Cyranův Ostrov se stává Policie České republiky, kriminální oddělení pro Kutnohorský okres. Rodina přemýšlí, jak využít své nové sousedy ke svému prospěchu. Cyranyovi se chtějí policii nabídnout jako špioni, pak jako informátoři na volné noze, ale nakonec se rozhodnou navrhnout policii obnovu osvědčené Pomocné stráže VB, do které by všichni vstoupili. V závěru komedie policie konečně využívá nadšení Cyranyů pro práci pro policii a angažuje je jako figuranty při identifikaci zločince.

  • S01E04 Místo ve společnosti

    • February 4, 2010

    Rodina se posmívá neustále se angažující baronce Matce, jejich posměch budí i její vážná zranění, která občas utrpí na demonstracích za vyšší výkupní ceny mléka a za život bez víry v Boha. Posměváčkové se ale zamyslí nad svým prázdným životem a také si začnou hledat své místo ve společnosti. Cestu vidí v členství v některé dosud nezprofanované politické straně, nakonec jim připadá být názorově nejbližší ultra ekologická strana „Evropští primitivové“, která chce v případě volebního vítězství vést Českou republiku zpět do nanejvýš ekologické doby kamenné.

  • S01E05 Plastická chirurgie

    • February 11, 2010

    Nájemce druhé poloviny zámku je tentokrát soukromá plastická chirurgie, která inspiruje rodinu k rozvíjení nespočetných debat na téma silikony, celulitida, vytahaná víčka, transplantace. Jediná baronka Matka má z nájemce komerční užitek. Na plastické chirurgii získává místo vrchního lapiducha, odpovědné funkce však zneužívá ke kupení své úchylné sbírky.

  • S01E06 Uprchlický tábor

    • February 18, 2010

    V druhé polovině zámku Cyranyů zřídil stát utečenecký tábor pro uprchlíky všeho druhu. Lokaj Jaroměř stále neopravil vchodové dveře a tak rodinu každou chvíli překvapí nějaký nezvaný host ze sousedství. Nejvíce jejich poklid naruší dva slovenští utečenci, které uprchlický tábor nepřijme a kteří se dožadují přenocování. Počáteční jazykovou bariéru pomáhá překonat tlumočnice, časem ale slovenština rodině naskočí a už nic nebrání nově zrozené česko-slovensko-maďarské družbě.

  • S01E07 Touha po bohatství

    • February 25, 2010

    Rodina Cyranyů žije sice šlechtickým ale jinak velice poklidným skromným životem. Jejich klid však rozčeří nový nájemník. Druhou polovinu zámku „Cyranův ostrov“ si pronajímá šedá eminence miliardářské finanční společnosti Hromádka, jehož bohatství znovu oživí touhu rodiny po větším majetku. Cyranyovi znovu uvažují o různých aktivitách, při kterých by si bez většího úsilí pomohli k bohatství. Nakonec dospějí k závěru, že se jako začínající podnikatelé nejlépe obchodně odrazí od nějakého drobného podvůdku. Libuna nevěří na vzdušné zámky a vrací se ke svému zaběhnutému věštění z karet. Nemá špatnou klientelu, dokonce i předsedu jedné z našich největších politických stran.

  • S01E08 Důstojným členem Unie

    • March 4, 2010

    Cyranyovi sledují na své televizi bez zvuku vystoupení nově zvoleného prvního prezidenta Evropské Unie a začnou si uvědomovat svůj pozitivní vztah k Evropě. Přejí si ale akceptovaní různých českých specifik, jako jsou větší výdrž při pití piva, životní potřeba konzumovat utopence a neschopnost naučit se německy, anglicky či francouzsky. V případě udělení všech požadovaných výjimek pro Českou republiku jsou Cyranyovi odhodláni angažovat se pro Evropu, rádi by začali upozorňováním na chyby a přehmaty okolních evropských států. Rodina se také hlásí k evropským křesťanským ideálům a nebrání baronce Matce, aby se stala jeptiškou řádu Vorošilovek. Baronka Matka ale jako služebnice boží zklame. Zneužije důvěry Matky představené, která jí svěří hotovost na nákup většího množství mešní vodky. Rodina Cyranů se snaží baronku Matku krýt, jeptišky ale nakonec vyřeší spor ke svému prospěchu. Bohužel za použití hrubého násilí.

  • S01E09 Historické kořeny

    • March 11, 2010

    Rodina Cyranyů inspirována televizním dokumentárním historickým snímkem se zamýšlí nad historií svého šlechtického rodu. Baron Romedius a jeho bratr rytíř Ignác seznamují mladší příslušníky rodiny se svými poznatky, získanými četbou v tisíc let staré rodinné knihovně. Rodina si hodlá vzít ponaučení z chyb a přehmatů svých předků, kteří se významnou měrou podíleli na společenském dění v Českých zemích za Přemysla Oráče, za knížete Křesomysla, za Ferdinanda II., v době národního obrození a v době vládnutí tatíčka národa Masaryka. Baronka Matka se nad žádnými historickými činy předků nezamýšlí a žije si svůj vlastní život. Trpí utkvělou představou, že je husita a vžívá se do role účastníka bitvy na Vítkově. Její počáteční hrátky jsou nevinné, nemoc se ale rozvíjí, až dovede baronku k trestnému činu.

  • S01E10 Autovrakoviště

    • March 18, 2010

    Druhou polovinu zámku Cyranyů pronajímá stát podnikatelům, kteří provozují autovrakoviště. Přítomnost nových nájemců vyprovokovává členy rodiny k četným polemikám na téma „motorismus“, jedni by automobily zakázali, druzí by je dál zdokonalovali. Konflikty se zaměstnanci vrakoviště jsou zastíněny nebezpečnými zálety baronky Matky, které pro ni končí krvavým střetem se zuřící podváděnou manželkou běloruského zahradníka.

  • S01E11 Univerzita třetího věku

    • March 25, 2010

    Maďarská aristokratická rodina Cyranyů je uspokojená, že stát pronajal druhou polovinu jejich zámku jedné z universit třetího věku. Soužití s profesory a staršími usedlými žáky se však začíná jevit konfliktněji, než očekávali. Cyranyovi zjišťují, že většina penzistů navštěvuje školu proto, aby ušetřila doma za topení. Přítomnost ve školních škamnách se snaží obstarožní žáci prodloužit kázeňskými přestupky, za které je vyučující nechávají po škole. Bohužel se neprohřešují jen v polovině zámku pronajaté Universitě, ale i na „poloostrově“ Cyranyů.

  • S01E12 Kafilérie

    • April 1, 2010

    Cyranyovy von Bollehaus postihne větší pohroma, než jakou si zatím dovedli vůbec představit. Ve druhé polovině jejich zámku byla zřízena kafilérie. V nepředstavitelném zápachu nepropadají ve své rytířské síni skepsi a více než vlastní neštěstí jim na srdci leží osud zvířat, která zbytečně končí v místní kafilérce. Hledají možnosti dalšího uplatnění vysloužilých závodních koňů, přestárlých hlídacích psů, krav, které ztratily mléko, slepic, které nesnášejí vejce. Cyranyovy napadá realizace zvířat v cirkuse, v lese pro VIP, ve zvířecím peeshow. Jejich dlouhé dumání ukončí baronka Matka svou neopatrnou manipulací s rybářským prutem.

  • S01E13 Nápravné zařízení

    • April 8, 2010

    Ve druhé polovině zámku Cyranův ostrov zřídil stát nápravné zařízení pro VIP. Rodina Cyranyů nejenže nemá s novým nájemcem žádné problémy, ale naopak jí toto malé vězení přináší prospěch. Například baronce Matce se splnil dávný sen a dostane příležitost dělat bachařku. Zneužívá ale důvěry ředitele věznice a ze zvědavosti se postupně zmocňuje všech sáčků se soukromými věcmi vězňů, které jim mají být navráceny po skončení výkonu trestu. Komtesa i Libuna navazují ve vězení nová přátelství, jak s bachaři, tak i některým vězni - ani Ignác nepřichází zkrátka. Cyranyům nejsou osudy vězňů lhostejné a tak probírají jejich delikty, jejich pokusy o útěk a také se snaží vymýšlet nové zákony, které by snižovaly trestnou činnost.

  • S01E14 Obřadní síň

    • April 15, 2010

    Maďarská aristokratická rodina Cyranyů z Bollehausu si žije celkem poklidným životem, když je ve druhé polovině jejich zámku zřízena obřadní síň. Nicméně časté místní svatební obřady vyprovokovávají rodinu k bouřlivým polemikám na témata manželství, láska, nevěra, žárlivost, antikoncepční ochrana, prostituce a pornografie. O vzrušení se opět postará baronka Matka, která oklame oddávajícího radního a nezodpovědně přijímá jeho nabídku doprovodit na varhany jeden velice významný VIP obřad.

  • S01E15 Francouzská rezidence

    • April 22, 2010

    Ve druhé polovině zámku Cyranyů zřizuje ministerstvo zahraničních věcí letní rezidenci kontroverzního francouzského velvyslance. K nelibosti barona Romédia získává baronka Matka v rezidenci místo služebné. Jak se dalo očekávat, baronka využívá pro svou praci i rodinnou polovinu zámku, čímž přispívá ke zvyšujícímu se napětí mezi Cyranyovými a rodinou velvyslance. Baronka odkládá v rytířském sále své rodiny velvyslancovy odpadky, suší v něm spodní prádlo paní velvyslancové a provádí další práce služebné, které našim maďarským aristokratům znepříjemňují život. K závěrečnému velkému konfliktu přispěje i promiskuitní komtesa, která se pokusí velvyslance svést. A nebýt razantního zásahu paní velvyslancové, zcela jistě by byla úspěšná.

  • S01E16 Záchytka

    • April 29, 2010

    Rodinu Cyranyů nenechá stát chvíli v poklidu a zřizuje ve své polovině zámku záchytnou stanici pro podnapilé. Shodou okolnosti skončí v tomto zařízení i známý komik Pepa Výtisk. Baronka Matka ho stále nosí ve svém srdci a snaží se ho z této drsné záchytky dostat. Při svých návštěvách propašuje Pepovi všechno potřebné horolezecké náčiní, aby mohl světlíkem ze záchytky uprchnout. Když se mu to povede, zachová se k baronce nevděčně a ta ho vydá zpět do rukou surových zřízenců.

  • S01E17 Konspirační byt

    • May 6, 2010

    Ministerstvo vnitra zřizuje ve druhé půlce zámků Cyranyů konspirační byt Bezpečnostní informační služby. Netrvá dlouho a tajná služba zapojuje rodinu do své jedné dezinformační akce. Českou republiku navštěvuje americký prezident Obama a má se sejít v rezidenci ruského velvyslanectví s ruským ministrem zahraničního obchodu Čukotkou. Naší tajné službě velmi záleží na výsledku jednání a tak se rozhodne využít rodiny Cyranyů a jejich zámku k rozehrání nevídané konspirační hry. A jako už mnohokrát jindy, spád událostí nakonec zvrátí baronka Matka.

  • S01E18 Hasičská zbrojnice

    • May 13, 2010

  • S01E19 Filmová společnost

    • May 20, 2010

  • S01E20 Fitko

    • May 27, 2010

    Druhou polovinu zámku Cyranyů pronajímá stát známé sportovkyni Hoblíkové, která zde zřizuje fitness centrum. Názory jednotlivých členů rodiny na posilování a sport se diametrálně liší, nicméně fitka využívá jen baronka Matka. Komtesa a Libuna mají k místnímu fitcentru také kladný vztah, ale hlavně kvůli mladému šéf-cvičiteli, do kterého se obě zakoukají. V závěru dojde k trapnému incidentu mezi majitelkou Hoblíkovou a baronkou Matkou. Hoblíková trvá na navrácení posilovacího zařízení, které baronka odcizila. Přestože před zraky všech dochází k násilí, rodina do konfliktu nijak nezasahuje a dál se věnuje své zájmové činnosti.

  • S01E21 Kasárna

    • June 3, 2010

    Epizoda Kasárna - Ve druhé polovině zámku Cyranyů von Bollehaus zřizuje stát kasárna. Je v nich umístěna posádka, která je připravena v případě potřeby zasáhnout v neklidném Švýcarsku. Z přítomnosti vojáků má největší radost ženská část rodiny. Dokonce ani do sebe uzavřená baronka Matka se netají se svou novou známostí a už na první pohled je zřejmé, že prožívá něco daleko hlubšího, než je pouhý sex. Naproti tomu na komtese a Libuně je už na první pohled zřejmé, že v kasárnách nic hlubšího neprožívají. Komtesa nakonec doplatí na lehkomyslné flirtování s velitelem posádky generálem Prchalem a je brutálně inzultována jeho rozlícenou manželkou.

  • S01E22 Noční klub

    • June 10, 2010

    Druhou polovinu Cyranova Ostrova si pronajímá od státu zřizovatel nočního klubu. Mužská část rodiny Cyranyů tím pádem tráví většinu času mimo domov, dokonce i gay Ignác, který z pohodlnosti dává přednost blízkému nočnímu klubu před vzdálenými gay kluby. Vybírá si aspoň takové ženy, které mu muže připomínají a stává se tak baronovi, Jaroměřovi a Émrému plnohodnotným kumpánem.

  • S01E23 Hledači pokladů

    • June 17, 2010

    Druhou polovinu Cyranova Ostrova si pronajímá hledač Štěchovického pokladu Mudroch. Komtesa, Libuna a dokonce i rytíř Ignác se o něj snaží, překvapivě uspěje jen baronka Matka, která nejlépe z celé rodiny vládne krumpáčem. Jednoho dne, jsou Mudroch s baronkou v hlubokém výkopu zatopeni, a jen tak tak vyváznou s holými životy. Mudrochova díra strhne Cyranyům jejich studnu a ocitnou se bez vody. Všechno zlé, je ale pro něco dobré. Při pokusu o prohloubení studny místo na vodu narazí na zlatou žílu a rázem nepředstavitelně zbohatnou. Od Schwarzenbergů si kupují zámek Hluboká, Cyranova Ostrova se ale nevzdávají a ponechávají si ho jako chatu.