I første program fraktes de ti deltakerne i helikopter opp på Prekestolen. Der oppe snapper de fleste litt ekstra etter pusten. Doug Miner (33) fra Seattle trosser høy puls og lar seg fascinere av den praktfulle Lysefjorden. - Jeg har høydeskrekk, men da jeg sto der og så på utsikten, ble jeg bare fullstendig overveldet, det var helt fantastisk, sier han. Signe Harriday (32) fra New York er ikke i tvil: - Norge er det aller vakreste stedet på jord! På toppen av Prekestolen må amerikanerne pakke om fra koffert til ryggsekk. Programleder Henriette Bruusgaard forteller deltakerne at de må bære sekkene selv resten av norgesoppholdet, og at det derfor kan være lurt å pakke bare det aller nødvendigste. For Flannery Good (33) fra California innebærer det nødvendigste et Burberry-skjerf med matchende paraply.
I strålende sol, blant jublende nordmenn feirer lamslåtte norskamerikanere Norges nasjonaldag midt i Oslo. Ikledd norske bunader blir det tradisjonell 17. mai-frokost og barnetog i sentrum. Og ikke minst får de være med på ekte norsk russefeiring. Hvem som gir alt for laget, kysser medruss av samme kjønn, bader i Spikersuppa og drikker øl på diverse måter, ser du i kveldens episode av Alt for Norge.
Det blir hektisk når Alt for Norges amerikanske deltakere skal samle inn 22 våryre kuer i regnvåte gressbakker. Denne uken gjelder det nemlig å takle livet på landet. Hvilket lag velger riktig taktikk for å få flyttet på kyrne? Hva skjer når taperlaget skal konkurrere i traktorkjøring, og hvordan høres det ut når deltakerne synger "Å nei så tjukk du har blitt" sammen med Tore Halvorsen fra Ole Ivars?
I idylliske Gudvangen skal amerikanerne ro om kapp i vikingbåter før de må kaste seg ut i den iskalde Nærøyfjorden for å vinne en lagkonkurranse. Deltakerne får også prøve seg på bueskyting - og hvordan går det når to av dem må slakte en høne med sine egne hender? Og fra hvilken slektning har ukens dommer, Truls Svendsen, fått sitt vikingblod?
Alt for Norges tapre norsk-amerikanske deltakere kommer i nærkontakt med det norske friluftslivet når de innlosjeres på Tømtehytta i Nordmarka, der de blant annet skal prøve seg på kanopadling, håndtering av luftgevær, ridetur i skogen og, ikke minst, tømming av utedoen. Ukens kjendisdommer er Liv Grete Skjelbreid Poirée.
Sjøsprøyt, fjelltopper og måkeskrik - denne uken inntar Alt for Norges deltakere den vanvittig vakre Nordlandskysten. Et vindstille og solfylt Å i Lofoten tar nesten pusten fra deltakerne. Det gjør også all tørrfisken som henger over alt. Tørrfisk er nytt for amerikanerne, og de har store problemer med å forstå konseptet.
Fire norskamerikanere har klart seg gjennom en rekke prøvelser. De har vandret i norsk fjellheim, feiret 17. mai som russ, prøvd seg som bønder, vært vikinger, friluftsmenn og polfarere - de har dratt opp nordnorsk fisk og laget vonde fiskekaker. Én etter én har konkurrentene røket ut, og nå står altså disse fire siste igjen. Det er finale, og tre melkesprengte kuer venter spent.
12 nye amerikanere med norske aner ankommer Norge for aller første gang i håp om å gjenforenes med sin norske slekt. Vel fremme i sine forfedres land løftes de opp i helikopter, over den gnistrende Geirangerfjorden og ned på dekket til selveste Hurtigruta! Første oppgave som venter dem er et obligatorisk norskkurs med Petter W.B. Schjerven.
De 12 norskamerikanerne er på Finse og første utfordring er skigåing, en aktivitet de fleste av deltakerne aldri har prøvd seg på før og som byr på enkelte utfordringer. Etter overnatting i snøhule blir det også hundekjøring og innføring i fenomenet afterski, der selveste Bjarne Brøndbo lærer dem å synge Det går likar’ no.
Tømmerhogging, møkkaskuffing, saueklipping og garnspinning er blant aktivitetene våre norskamerikanske venner får prøve seg på denne uken når de skal bevise at de takler livet som ekte norske bønder. De skal også reise en skigard og gjennomføre en gårdshinderløype som stiller krav til hukommelsesevne, håndlag med dyr og anlegg for lefsespising.
Amerikanerne tar del i russefeiringen i Bergen - med alt det innebærer av tampongtilpasset øldrikking, nærkontakt med politiet, turgåing med død fisk, kattematspising og løping i undertøyet. På 17. mai skal de lære seg folkedans og senere får de prøve seg på kunstmaling på Baroniet Rosendal.
I det vakre fiskeværet Nyksund i Vesterålen i Nordland får amerikanerne i oppgave av skuespiller Stig Henrik Hoff å samle inn så mange nordnorske banneord som mulig. Lokalbefolkningen legger ikke fingrene i mellom, og Stig Henrik får store problemer med å holde seg alvorlig når amerikanerne skal fremføre kraftuttrykkene de har lært seg.
Sosialdemokrati og dugnad er ukens tema for de åtte gjenværende norskamerikanerne, og det første de får være med på er et møte med selveste statsministeren! Deretter venter blant annet loppemarkedssalg, overnatting i skolegymsal og en av de tøffeste konkurransene så langt - å ta hånd om norske barn på SFO.
Kondisjon, koordinasjon og mot settes på prøve på Beitostølen, der klatring i fjellvegg, leirdueskyting og kappkjøring i olabil venter. Eventyret om de tre bukkene bruse dramatiseres til stor glede for dommer Kari Simonsen, og Turistforeningens Kristin Krohn Devold evaluerer hvor godt amerikanerne har lært seg fjellvettreglene.
Med soveposer, presenning, tau og en øks skal deltakerne kjempe for å overleve i villmarka i Reisadalen i Nord-Troms. Deretter venter reinsdyrfanging og besøk i en sameleir, der de blant annet lærer hvordan man parterer reinsdyr. Og når de senere skal style klassiske rånebiler og kjøre rally i dem, er det selvfølgelig med Martin Schancke som dommer.
I idylliske Risør skal semifinalistene lære om livet i den norske skjærgården. De må klatre i riggen på seilskuta Berntine, håndtere en gummibåt, knyte knuter og dykke etter forulykkede badeender. I tillegg skal de lage fiskesuppe fra bunnen av, som innebærer å trekke krabbeteiner og koke krabben før dommer Andreas Viestad evaluerer resultatet.
Det er duket for finale, og fire nervøse norskamerikanere inntar hovedstaden for de aller siste konkurranserundene. Finalistene får prøve seg på alt fra glattkjøring og fremføring av nasjonalsangen til lefsebaking og el-bilkjøring. Til slutt står vi igjen med en vinner som får oppfylt drømmen sin - et slektstreff helt utenom det vanlige!
I det første programmet samles deltakerne på Ellis Island i New York før avreise til fedrelandet, og amerikanerne kommer til Norge på akkurat samme måte som deres forfedre forlot landet: Med båt! Det blir emosjonelt når norsk-amerikanerne seiler inn til Halden og får sette sine føtter på norsk jord for aller første gang. På Fredriksten Festning hilser programleder Henriette Bruusgaard dem velkommen med en skikkelig salutt, før hun gir amerikanerne deres første oppdrag: Å finne ut så mye de kan om norsk historie, ved å rådføre seg med lokalbefolkningen. Senere tester hun kunnskapene deres i en historie-quiz, som byr på uante utfordringer for amerikanerne. Hvem er «norskest» og vinner et møte med sin norske slekt?
Det blir alvor når norsk-amerikanerne skal på en god, gammeldags hyttetur. Etter ukas konkurranser må nemlig den første av dem reise tilbake til USA med uforrettet sak. Blant ukas utfordringer er hyttepakking, skiskyting med Halvard Hanevold og overnatting med utedo, noe som viser seg å by på problemer for amerikanere som er vant til inneliv
På Sunnmøre skal de gjenværende norsk-amerikanerne prøve seg på norsk hverdags- og arbeidsliv. Råning og Grandiosa-baking står på aktivitets-lista. I tillegg skal deltagerne bo hos norske familier, og sterke bånd knyttes til vertsfamiliene. Verre blir det når det tapende laget må huske på hva som er det vanligste pålegget på en norsk matpakke.
Lillehammer er åstedet når amerikanerne skal kjemp om en finaleplass, og temaet de skal lære mer om er norsk kulturarv. Den første dagen er det ingen konkurranser, men amerikanerne må sette seg inn i flere deler av den norske kulturarven. De må blant annet øve inn «Dovregubbens hall» på blokkfløyte, og lese seg opp på norske eventyr.
Søndag lander tolv nye og ekstatiske norsk-amerikanere på norsk jord. De blir målløse over både den spektakulære utsikten over Geirangerfjorden og over en overraskende vanskelig Norges-quiz
I norsk-amerikanernes andre uke i Norge, er det den norske vinteren som skal utforskes. De starter uka med en vinteraktivitet for barn og en idyllisk snøscootertur inn i hyttelandet. Nervene står derimot i helspenn når de må prøve seg i skitrekket. På langrennsski.
Norsk heltemot skal utforskes i norsk-amerikanernes tredje uke i Norge. Larvik er åstedet for ukas første konkurranser - og stedet er ikke tilfeldig valgt. Her skal de nemlig forsøke å gjenskape en av Thor Heyerdahls største bedrifter - Kon-Tiki-flåten. De skal også prøve seg som håndballspillere, med Kjersti Grini som mentor. Til slutt går det fra heltedåd til udåd, når deltakerne får i oppdrag å stjele mesterverket «Skrik» av Edvard Munch.
Denne uken skal deltakerne få oppleve de viktigste norske høytidene, med alt som følger av tradisjoner og sedvaner. På rekordtid skal de gjennom julefeiring, påske og Norges nasjonaldag, 17. mai. Hver høytid har sine tradisjoner, og deltakerne blir testet på julekunnskaper, blir utsatt for påskekrim på ekte vis og får endelig oppfylt drømmen om å få ha på seg en bunad.
Etter fire uker i Norge skal de ni gjenværende norsk-amerikanerne endelig få oppleve hovedstaden vår, Oslo. De har allerede fått oppleve noe av den flotteste naturen Norge har å by på og forventer nå noen urbane dager i storbyen. Men den gang ei. Kampen for å møte sin norske slekt fortsetter nemlig i naturbyen Oslo, og marka, ulv og nakenhet står på menyen.
Etter fem uker med varierende norsk vintervær har solen endelig bestemt seg for å skinne på de åtte gjenværende deltagerne. Badet i strålende sol i Nord-Norge er den arktiske naturen på sitt mest spektakulære, og deltagerne er lamslåtte. På land finner de sekker med utstyr, og overraskelsen er stor når det viser seg at sekken inneholder vikingklær. Endelig skal de få leve ut vikingdrømmen de har hatt siden de var små.
Sommeren har kommet til Norge, og norsk-amerikanerne drar til Sørlandet for å utforske den norske barndommen. Det blir krabbeløp, en blodig quiz om Knerten og Tittentei, og en magisk overnatting i Kardemomme by, hvor de får møte alle de fantastiske karakterene til Thorbjørn Egner. De får også møte Kaptein Sabeltann, og til slutt får hundre barn avgjøre hvem som skal gå planken.
Seks norsk-amerikanere er fortsatt med i konkurransen om å møte sin norske slekt. Denne gangen er de på idylliske Berg Gård på Inderøy i Trøndelag, for å lære seg mer om det norske bygdelivet. I den første lagkonkurransen skal amerikanerne lære seg noe som kan være svært nyttig å kunne på den norske landsbygda, å kunne kommunisere over store avstander. Den «typisk trønderske» setningen «Æ e i a æ å» skal læres utenat, og det viser seg raskt at de ukjente vokalene i det norske alfabetet skaper stor frustrasjon hos amerikanerne.
Denne uka er det duket for semi-finalene i Alt for Norge. Det er derfor ingen lagkonkurranser, men alles kamp mot alle. I konkurransene denne uken skal de både samle Norge til ett rike og forfatte grunnloven på nytt. De får også kose seg med både fårikål og zipline fra Holmenkollen, men på slutten av programmet må én av dem si farvel - rett før finalen.
Endelig er det klart for den store finalen i Alt for Norge. For ti uker siden kom 12 norsk-amerikanere til gamlelandet for å lære seg å bli enda mer norske, samt konkurrere mot hverandre for å få lov til å møte sin norsk slekt. Nå står det bare fire deltakere igjen i konkurransen, hvem vinner et møte med sin norske slekt?
Overgangen er stor idet våre 12 norsk-amerikanere reiser fra karrige Jotunheimen og vakre Lom, til hovedstaden Oslo. Her skal deltagerne få lære mer om noe så alminnelig som den norske hverdagen. For hvem er egentlig Ola Nordmann? Ukens første konkurranse foregår i en helt alminnelig park i Oslo, på en ganske typisk overskyet vårdag. I et yrende folkeliv, må deltagerne lete seg frem til ulike norske stereotyper.
Det er vår, og tid for både russefeiring og 17.mai! Høytiden skal de 11 gjenværende norsk-amerikanerne få feire i kystbyen Ålesund. Programmet sparkes i gang på tradisjonsrik russe-vis, med blåruss, rødruss, kidnapping og full russefest. Dagen etter må den slitne gjengen testes i 17. mai-forberedelser. En ekte nordmann må kunne gjøre klart til denne viktige høytidsdagen, hvor bunadsskjorter skal være strykes, kaker pyntes og ballonger skal blåses. Så er dagen endelig kommet. Det er 17.mai, og deltagerne får være med å feire sammen med Ålesunds befolkning. Ikledt vakre bunader, går de i tog, synger, veiver med flagg, og føler seg norskere enn noen gang. Men for tre av deltagerne er denne dagen mer enn bare is, pølser, brus og feiring. De må nemlig gjennom en siste individuell konkurranse. Foran et stort publikum, og med et korps i ryggen, skal de konkurrere om hvem som har den beste fremføringen av "Norge i rødt, hvitt, og blått".
De ti gjenværende norsk-amerikanerne er inne i sin fjerde uke av Alt for Norge-eventyret, og det er på tide på bevege seg lenger ut i det norske kulturlandskapet. Etter to uker med byliv, skal deltagerne få kjenne på ramsalt sjølukt og bølgeskvulp, og ikke minst få oppleve hvor fantastisk vakker den norske kysten er.
Etter fire begivenhetsrike uker begynner deltagerne å få smaken på Norge og kjenne det norske blodet bruse i årene. Det er på tide å ta med deltagerne på en ekspedisjon. På tre dager skal amerikanerne temme den ville vestlandsnaturen i Fusa og bestige en fjelltopp. Her må de komme seg gjennom en krevende turløype. Ikke bare må de kjempe seg gjennom kratt og over bekker, men underveis må de løse ulike oppgaver som tester deres ekspedisjonsevner. Turen ender opp i den sagnomsuste Kikedalen, som visstnok har vært folketom helt siden Svartedauden tok livet av alle som levde i dalen. Her er det deltagerne må slå opp teltene sine og tilbringe sin første natt av ekspedisjonen. Ukens andre lagkonkurranse er i beste Lars Monsen-ånd. Lagene skal gjennom en stafettløype hvor vi tester deres overlevelsesevner.
I snart 1000 år har pilegrimer vandret mot Olav den Helliges grav, og norsk-amerikanerne skal følge siste del av stien i deres fotspor. Denne uken går turen til Trondheim. På sin vei må de være oppmerksomme og årvåkne overfor alle de møter, for ukens første lagkonkurranse foregår underveis. I enden av leden ligger Nidarosdomen. Og når amerikanerne får oppleve den i all sin prakt, maner det til ettertanke. Deres drøm om å få treffe sine norske slektninger begynner å komme innen rekkevidde, og konkurransen får stadig større betydning for norsk-amerikanerne.
Etter å ha reist over fjell og fjord, og gjennom by og land, har vi i den syvende uken av Alt for Norge, tatt norsk-amerikanerne med dypt inn i de norske skoger. Vi befinner oss i Brumunddal, hvor deltagerne skal få oppleve hva skogen betyr for oss nordmenn. Her skal deltagerne testes i helt elementær kunnskap for oss skogvante nordmenn. De må felle og kviste et tre, for så å hogge ved og tenne opp et bål, sånn at de kan koke vann til den obligatoriske kaffekoppen. Laget som klarer seg best som skogsarbeidere, får en liten og kanskje avgjørende fordel i neste lagkonkurranse. Etter konkurransen finner deltagerne frem til ukens overnatting. Det er nok ingen overraskelse at de skal bo i en hytte denne uka, men at hytta er plassert høyt i toppen av et tre, vekker stor begeistring. Følelsen av å leve i pakt med naturen heves et ekstra hakk når deltagerne får tilberede et kveldsmåltid over bålet.
Sommeren har endelig fått ordentlig tak i vinterlandet Norge, og hva er vel mer passende enn å ta med norsk-amerikanerne til kystbyen Kragerø for en grundig innføring i norsk sommeridyll. Men før amerikanerne kan slappe av og nyte sommerdagen, må de seks deltagerne gjennom ukens første lagkonkurranse. Og hva er vel mer typisk norsk sommer enn fellesferie? Derfor skal amerikanerne gjennom en løype hvor de får testet nordmenns favorittaktiviteter i fellesferien. Her skal badedyr blåses opp, armringer skal tres på, det skal bades og dykkes og spises is til den store gullmedaljen. Og det laget som best behersker obligatoriske feriekunnskaper for en god nordmann, vinner en viktig fordel i den neste lagkonkurransen.
Etter en uke med sommeridyll og båtliv i Kragerø, er det nå duket for semifinale i røffere og rotnorske omgivelser. De fem norsk-amerikanerne som fortsatt er med oss skal få kjenne på seterlivet. De skal også få en liten introduksjon i norske fortellertradisjoner, og våre underjordiske skapninger.
Endelig er det klart for den store finalen i Alt For Norge. For 10 uker siden kom 12 norsk-amerikanere til gamlelandet for å lære seg å bli enda mer norske, samt konkurrere mot hverandre for å få lov til å møte sin norsk slekt. Nå står det bare fire deltakere igjen i konkurransen.
Det er tid for den etterlengtede sjette sesongen av fem ganger Gullrute-nominerte "Alt for Norge", der 12 norsk-amerikanere gjør sitt aller beste for å bli mest mulig norske. I år blir vi blant annet kjent med en energisk buktaler fra Utah, en sjarmerende rocker fra Seattle og en tøff tattoveringsmodell fra Los Angeles.I USA finnes det over 4 millioner etterkommere av norske immigranter. Denne høsten skal 12 av dem få lov til å oppleve forfedrenes hjemland for aller første gang. Gjennom en rekke spektakulære og humoristiske utfordringer skal de konkurrere om hvem av dem som best klarer å tilpasse seg livet som nordmann. Vinneren får til slutt et helt spesielt møte med sin norske slekt.
I episode to skal deltakerne få lære mer om norsk historie, og gjenskaper Tungtvanns-aksjonen fra andre verdenskrig. Overgangen blir stor idet våre 12 norsk-amerikanere reiser fra mektige Lofoten til innlandet i Telemark. Her skal deltakerne få lære mer om norske helter som har satt spor etter seg i verden. Ved foten av Gaustatoppen finner deltakerne ski, staver og skismurning. Men hvor på skiene skal smurningen på? Med etterhvert godt påsmurte ski på beina prøver de å finne veien til en fjellhytte hvor de skal overnatte.
Deltagerne skal lære alt om hvordan nordmenn livnæret seg i gamle dager. De setter snart vassgrauten i vrangstrupen. Etter å ha gått i norske helters fotspor i Telemark er de 11 norsk-amerikanerne nå ved Vågå i Gudbrandsdalen. Her skal de oppleve norsk bondeliv slik det var på forfedrenes tid, og få følge utviklingen som bondelivet har hatt frem til i dag. Når de ankommer Vågå kommer deltakerne over en kiste med gammeldagse klær. De møter også på en bortkommen ku med en navnelapp der det står Valbjør Gard. De tar på seg klærne og drar deretter for å finne frem til gården for å levere tilbake kua. Når de kommer inn på tunet til gården ser de at de har gått tilbake i tid, nærmere bestemt tilbake til 1800-tallet.
Deltagerne får endelig feire nasjonaldagen. Dette året skal de ikke være russ, men gjøre 17. mai på barnas måte. De 10 gjenværende norsk-amerikanerne er inne i sin fjerde uke av Alt for Norge. De har fått oppleve både kyst, fjell og bondeliv, og skal nå få sette sine føtter i Norges hovedstad; Oslo. Her skal de endelig få oppleve en dag de har fått høre mye om, nemlig den norske nasjonaldagen! En av tingene som gjør den norske feiringen så spesiell, er fokuset vi har på barna. Derfor er ukens tema ”norsk barndom”, og deltagerne skal få lære hva det innebærer å vokse opp i Norge. Men det er ikke bare bare for voksne å tre inn i barnas verden. Deltagernes første trikketur ender med at de blir fersket med barnebilletter, og kastet rett av! De prøver forvirret å finne ut hvor de er, idét de blir distrahert av en isbil i nærheten. Og bak disken står ingen ringere enn programleder Henriette Bruusgaard, sammen med en av barne-tv’s mest kjente figurer, Fantorangen. Sammen introduserer de ukens tema
Deltagerne strikker seg vei til Bergen, hvor Grand Prix-sirkuset venter på dem. I den femte episoden av Alt for Norge har 9 spente norsk-amerikanere fått beskjed om å møte opp på Oslo Sentralbanestasjon. Vel inne ser de at Alt for Norge har fått sin egen plass på informasjonstavlen, og at de skal gå om bord på toget til Bergen. Flere har hørt om den vakre togturen fra Oslo til Bergen, og gleder seg stort til alt de skal få se. Men nok en gang tar konkurransen en annen vending enn de hadde trodd. Henriette kommer inn i tog-vognen og introduserer ukens tema, Norsk populærkultur, og det første fenomenet amerikanerne skal utforske er sakte-TV. Lagkonkurransen slår sammen to av sakte-TV’s største suksesser; Bergensbanen minutt for minutt og Nasjonal strikkekveld. Hvert lag skal nå konkurrere om hvem som klarer å strikke det lengste skjerfet innen de ankommer Bergen. Så mens det vakre landskapet suser forbi, sitter deltagerne og stirrer konsentrert ned i strikketøyet sitt.
Etter å ha boltret seg med norsk populærkultur i en uke, er det nå åtte norsk-amerikanere som reiser den korte strekningen fra Bergen til Voss.
Etter å ha utforsket det norske lokalsamfunnet i Voss i en uke, er det nå syv norsk-amerikanere som kommer til Tønsberg og seilskuta Mohawk.
Etter en uke som mannskap på seilskuta Mohawk II, har de seks gjenværende amerikanerne dratt nordover til Reisadalen i Troms
Etter en lang reise på kryss og tvers over det langstrakte land, har fem deltakere nå kjempet seg til en plass i semifinalen i Alt for Norge. Amerikanerne drar til Bergstaden Røros, hvor det denne uken skal handle om norsk tro
I starten var de tolv, nå er det kun fire norskamerikanere igjen. Etter to måneder med tøffe utfordringer og fantastiske opplevelser, skal det hele avgjøres denne uka
I år blir vi blant andre kjent med en kunstner fra Seattle, en wrestler fra Minnesota og en speedoelskende festløve fra Florida. Norsk-amerikanernes første møte med forfedrenes hjemland er i vakre Nærøyfjorden i Sogn og Fjordane. De spiser lutefisk med Norsk kongelig Lutefisklag, og de drar på geiteperlebingo i Undredal. Tilslutt må norsk-amerikanerne vise hvor mye de vet om Norge, når de må konkurrere om å lage deres eget «picture of Norway».
Våre norsk-amerikanske venner ankommer Strynefjellet hvor de foretar en tidsreise tilbake til Birkeinernes tid
Denne uka seiler våre norsk-amerikanske venner oppover Telemarkskanalen på M/S Victoria. De skal lære mer om den norske nasjonalromantikken, og det tar ikke lang tid før de lokkes i land av en bunadskledd budeie.
De ni gjenværende norsk-amerikanerne ankommer denne uka Hamningberg i Finnmark. Her er det ingen folk å se, og det eneste de etterhvert finner er skjelettet til Fridtjof.
De åtte gjenværende norsk-amerikanerne ankommer denne uka Åsgårdstrand i Vestfold. Her møter de raskt på Edvard Munch, og de finner ut at ukens første konkurranse går ut på å gjenskape maleriet «Fire piker i Åsgårdstrand».
Årets Alt for Norge starter i spektakulære omgivelser på Somarøya i Troms! Vi blir blant annet kjent med en trapesartist fra Texas, en kul komiker fra Brooklyn og selveste Mrs. Minnesota. Fra Somarøya går turen videre på en nydelig seilskute. De overnatter på sjøen, lærer å smøre matpakke og drar etterhvert inn til Nordens Paris, Tromsø. Her lærer de mer om det saftige nordnorske språket av lokalbefolkningen. Det trenger de når de selv skal fremføre en frekk historie i årets første lagkonkurranse.
Tolv norsk-amerikanere ankommer denne uka vakre Luster kommune og innkvarteres på ærverdige Walaker Hotell. Senere får deltakerne et minne for livet når de drar for å utforske blåisen på Nigardsbreen. Vel nede ved Lustrafjorden skal deltakerne kjempe i ukas lagkonkurranse, som foregår på ferga mellom Solvorn og Ornes. Taperlaget må ut i en individuell konkurranse der det gjelder å ha et godt øre for de norske dialektene.
Våre elleve norsk-amerikanske venner kommer denne uka til hovedstaden for å utforske det moderne Norge. På den første dagen innkvarteres de hos innvandrerfamilier, får oppleve et lesbisk bryllup og møter nordmenn som oversetter kongens velkomst-tale. Dagen etter må de hjemvendte amerikanerne demonstrere mot rare norske lover i ukens lagkonkurranse. De som gjør det dårligst i denne, må vise at de kan utnytte det norske velferdssystemet best mulig i den individuelle NAV-konkurransen. Den som bruker lengst tid på å få trygdepenger, må nemlig forlate landet og dra tilbake til USA.
Ti norsk-amerikanere er på Bergensbanen på vei til Finse. Her skal de feire norske høytider. De får for første gang ski på bena, og prøver seg på en aldri så liten påsketur i strålende vær. Dagen etter er det tid for bunad og 17.mai-feiring, også dette på ski. Siste høytid er julefeiring, og den avgjørende konkurransen blir virkelig utfordrende. Norsk-amerikanerne skal nemlig lære seg, og fremføre, Torbjørn Egners klassiker - Pepperkakebakesangen.
Denne uka drar våre ti norsk-amerikanske venner til vakre Vega på Helgelandskysten. Her skal de leve som ekte norske øyboere. Som seg hør og bør får de derfor som oppgave å få mest mulig mat ut av en svær torsk, og noen av deltakerne legger raskt merke til at torskens øyne kan spises. Etter litt rorbu-kos er det tid for lagkonkurranse. Den går ut på å samle så mye ederdun som mulig fra ærfugl-reder, slik at man kan lage en pute som skal brukes i putekrig.
Denne uka drar våre norsk-amerikanske venner på eventyrferd til Krødsherad i Buskerud. Etterhvert ankommer de eventyrslottet Villa Fridheim, og her lærer de mer om overnaturlige vesener, før de får møte klarsynte Lili Bendriss.
Ut på tur, aldri sur! Våre norsk-amerikanske venner er denne uka i Nordmarka, og her får de oppleve skogens ro. Der skal de få oppleve marka, med hyttevask og tømming av utedoen. Deretter får de vite at mange nordmenn liker å ta lettkledde bilder av seg selv i naturen, en trend som amerikanerne kaster seg på med stor entusiasme.
Våre syv norsk-amerikanske venner reiser denne uken til Finnmark for å utforske det norske grenselandet. Her lærer de å joike, og de får overnatte under åpen himmel ved grensa til Russland. Taperlaget må ut i en krevende konkurranse som foregår i et vakttårn ved grensa. Her gjelder det å speide med kikkert etter bilder av ting som ikke er norske. Deltakeren som bruker lengst tid på å finne de riktige bildene, må reise tilbake til USA.
Våre seks norsk-amerikanske venner skal denne uken leve som ekte vikinger. For å gjøre dette drar de til Avaldsnes, og her blir de nødt til å fri en landsby som har blitt okkupert av kristne vikinger. Som takk for innsatsen får deltakerne egne vikingnavn. I den avgjørende konkurransen må deltakerne vise hva de har lært om vikingtiden og den norske kongerekken, og den som blir igjen på slagmarken, må reise hjem til USA.
Våre norsk-amerikanske venner er på Sørlandet denne uka, og det første de gjør er å dra på tur med ei sørlandssnekke i skjærgården. I båten lærer de å dorge etter fisk, og det tar ikke lang tid før de får noe på kroken. Etter at fangsten er fortært, spaserer deltakerne til Lista Fyr. Deltakerne blir også invitert med på tur i amerikanske veteranbiler, og de finner raskt ut at beboerne på Lista har et nært forhold til USA. Hvert år arrangeres «American Festival» her, og våre venner får på seg passende kostymer og deltar i feiringen.
Etter 10 uker på tur ankommer våre norsk-amerikanske venner Hamar denne uken. Årets siste lagkonkurranse går ut på å feriere med bil, i to døgn. På denne ferien gjelder det å ta de beste bildene, basert på norske ferieaktiviteter som skal etterlignes. Etter en episk tur som har tatt deltakerne over grensa til Sverige og tilbake igjen, ankommer de Montebello Camping. Vinnerne av konkurransen er klar for finalen. Deltakerne på taperlaget må kjempe mot hverandre for å få den siste finaleplassen.
I år møter de tolv norsk-amerikanerne hverandre for aller første gang på Flesland flyplass i Bergen. De får umiddelbart beskjed om at konkurransen allerede er i gang, og den går rett og slett ut på å finne programleder Fridtjof. Konkurransen varer i to dager, og lagene må løse flere oppgaver på veien for å få nye hint om hvor Fridtjof er.
Våre tolv norsk-amerikanske venner drar denne uken sørover i Hordaland, men de vet ikke hvor de skal. Buss og ferge frakter dem gjennom Vestlandets flotte landskap, inntil de får beskjed om at de skal gå opp til en tidligere husmannsplass. I disse nydelige omgivelsene skal deltakerne bo denne uka, i en fritidsbolig uten innlagt vann. Noen av deltakerne sliter litt med det rustikke bygdelivet, men én av dem får seg en gledelig overraskelse som gjør sterkt inntrykk.
På vei til Ålesund tar gjengen et stopp i Lærdal for at en overrasket og lykkelig deltaker skal få besøke slektsgården sin. Flere av amerikanerne tror de skal sette opp et show, og kler seg deretter, men det viser seg snart at kabareten er en matrett. Dagen etter er det 17.mai. I ukas konkurranse skal deltakerne ut i byens gater for å skaffe verdier, kun ved hjelp av en stein.
Denne uka drar de ti deltakerne innover den vakre Hjørundfjorden, til en idyllisk bygd som heter Urke. I bygda utføres de fleste prosjekter ved hjelp av dugnad, og amerikanerne skal bidra med sitt. Mot slutten av uka må de fem som tapte lagkonkurransen i Ålesund ut i en individuell konkurranse. De to som gjør det dårligst, må dra hjem til USA.
Lofoten venter med sin spektakulære natur denne uka, og deltakerne vet å sette pris på innflygingen. De har ikke kommet lenger enn til ankomsthallen på Leknes før en av deltakerne mottar en pakke. Våre venner skal videre på sykkel og de drar sørover mot Moskenesøya. Her møter de Fridtjof og ukas gjest, tidligere alpinist Kjetil André Aamodt. Han skal guide dem over fjellet til vakre Kvalvika, hvor de skal overnatte i telt. På veien skal han også forberede deltakerne på lagkonkurransen. Det laget som taper, må ut i individuell konkurranse neste uke.
Den norsk-amerikanske gjengen sykler videre til Henningsvær denne uka. Her møter de lokale fotballspillere på verdens fineste fotballbane, og de oppdager at idrettslaget sliter med at så mange baller forsvinner ut på havet. Ukas oppdrag er å lage en pop-up-restaurant for å tjene penger til et nett til fotballbanen. Våre venner får selvfølgelig hjelp på kjøkkenet – av en rockekokk! Mot slutten av uka skal fire av deltakerne ut i en utslagskonkurranse, der to av dem sendes hjem til USA.
Deltakerne er nå i solfylte Trøndelag, nærmere bestemt Verdal kommune, der de innkvarteres i et vaskeekte Trønderlån. Mens boforholdene utforskes, finner en av dem et brev på sengen sin, og deltakerne deler et «moment». De får også oppleve trøndernes svar på karnevalet i Rio – Vømmøltoget og Vømmølfestivalen. Det laget som bygger den feteste flåten til Vømmøltoget og underholder best, vinner «den gyldne lurk.» Taperlaget må ut i en utslagskonkurranse neste uke.
Våre norsk-amerikanske venner sliter med kaffetrakteren når de våkner denne uka, de fungerer på en helt annen måte enn de amerikanske. Etter et gøyalt dykk i hverandres slektshistorie, skal gjengen samle sau, gi dem ormekur og henge bjeller på dem. Sauen blir også et tema når gjengen får i oppgave å lage tradisjonell trønderkost til vertskapet på gården. Mens kjøttet koker, får deltakerne et lite kurs i elleville trønderuttrykk.
Alt for Norge feirer ti år på skjermen ved å invitere ti nye norskamerikanere til Norge. Gjennom gøyale og spennende konkurranser skal de kjempe om å få møte sin norske familie. Første stopp er vakre Nordfjord i Sogn og Fjordane. Her får de et grunnkurs i hvordan vi nordmenn egentlig er - og det av en kanadisk innvandrer!
Denne uken skal norskamerikanerne bevise at også de er født med ski på beina! På en ekspedisjon over mektige Hardangervidda skal de lære om våre tøffe, norske polarhelter, og vise at de selv er like tøffe. Men kan de skrelle appelsin som en ekte nordmann? Den første av dem må nemlig forlate Norge allerede nå
Denne uka blir norsk-amerikanernes pinligste historier avslørt når de nå skal lære om norsk konfirmasjon. Iver fra Dovre skal konfirmere seg, og gjengen er invitert. Som takk skriver de sin egen pinlige rosa sang til Iver, og fremfører den på middagen – men hvem blir det mest flaut for? Deltakerne fra forrige ukes taperlag må selv stå til konfirmasjon.
Denne uka skal norsk-amerikanerne få oppleve en av verdens vakreste togturer når de tar Raumabanen til Åndalsnes. Men der snur idyllen til alvor, når de flytter inn under det ustabile fjellet Mannen – og plutselig blir farenivået blodrødt.
Endelig får norsk-amerikanerne oppleve norsk sommer på sitt beste når de flytter inn på Oddane Sand Camping. Og som en ekstra overraskelse har selveste Ole Ivars storstilt konsert! Men for deltakerne på forrige ukes taperlag blir Kongen av campingplassen en av de alvorligste sangene de har lært.
Kommunesammenslåingen skaper både frustrasjon og rivalisering. Denne uken skal norskamerikanerne få bo i hver sin rivaliserende kommune. Er det Seljord eller Kviteseid som har den sterkeste mannen? Og hvor er egentlig Seljordsormen fra? Svaret får vi kanskje i ukens lagkonkurranse, der deltakerne skal finne ut hvilken kommune som egentlig er best, i et storslagent kommuneslag!
Ti nye norsk-amerikanere kommer til Norge for første gang, og må bevise at de er født med ski på beina.
Norskamerikanerne får opplæring i fest av lokal russ, og feirer ekte norsk 17. mai i Skjolden. Hvem får ha på seg «sin» bunad på nasjonaldagen?
Norskamerikanerne skal være supportere, og får spille inn en moderne versjon av Alt for Norge-låta. Én deltaker må pakke sekken og reise hjem til USA.
Norskamerikanerne reiser med toget mot Oslo. På veien venter både vakre opplevelser, søte overraskelser og en heseblesende påskekrim-konkurranse.
Norskamerikanerne får lære om de norske skandalene vi alle har snakket om de siste årene. For en av dem venter en stor og overraskende opplevelse.
Kampen om å redde Munchs «Skrik» fortsetter. Deltakerne også oppleve både dødsing, dafting, luciatog, fjøsnissen og æ, ø og å.
Deltakerne drar nordover til Helgeland, hvor de får oppleve en klassisk norsk hyttetur som tar en helt uventet vending.
Det er ugler i mosen i Mosjøen. Norsk-amerikanerne må la bluferdigheten fare, når de skal lære om norske ord og uttrykk.
TBD
TBD
TBD
TBD