Emilie reser till västkusten för att fiska i Martins hemmavatten. Platsen är Käringön, ett idylliskt fiskeläge från 1600-talet. Här får Emilie testa på berggyltafiske från branta bohusklippor och havsöringsfiske från kajak tillsammans med Martins son Johan Falklind. Martin beger sig ut till havs för att fiska makrill med Jonas Nordigårds, ett fiske som förutom makrill bjuder på en annan glad överraskning.
Martin besöker Emilie för att fiska i hennes hemmavatten i Dalarna. Vi får uppleva smygfiske i Lungsjöån tillsammans med Emilies sambo Stefan Ågren och flugfiske i en klassisk put and take-sjö tillsammans med Rolf Nylinder. I Dalarna är stora delar av vattendragen exploaterade. Det handlar om flottningsleder, kraftbyggen och uppdämningar som förstört lekvatten och vandringsvägar. Nu jobbar intresseorganisationer och andra aktivt för att restaurera vattendragen och återinföra fisken till sin naturliga miljö.
Emilie åker till Miekak i Lapplandsfjällen för att försöka sig på en norrländsk grand slam. Hon ska under två dagar försöka fånga en harr, en öring och en röding. Till sin hjälp har hon Emil Sundberg som är guide i området och Marie Lagerkvist som är EM-medaljör i flugfiske. Tillsammans upplever de mäktiga fjällvyer och fiskar både i den kända Pieskeströmmen och små fjällsjöar.
Härjedalen erbjuder ett unikt fiske på många sätt. Här möts fjäll och skog. Här lever fjälltypiska fiskar, sida vid sida med abborre och gädda som vi normalt sett hittar i näringsrika sjöar. Martin och Emilie hoppas att få en av de riktigt stora fiskarna på kroken, området är känt för både fin harr och abborre. Martin testar olika spinnmetoder tillsammans med Lubbe Pytel - en av Sveriges främsta abborrfiskare, och Emilie fiskar tillsammans med Sivan Jansson som är en stor inspiratör inom flugfiske. Det blåsiga vädret ställer till det för Emilie och fisket går trögt, men en överraskning väntar och frustration byts oväntat mot glädje.
Martin åker till Hökensås för att uppleva ett av Sveriges äldsta put and take-områden. Här finns ett trettiotal sjöar med inplanterad öring, röding och regnbåge. Den här gången står regnbågen på agendan. Martin har stämt träff med Johan Klingberg, en av Sveriges främsta flugfiskare, och Maria Johansson, som är den kvinnliga fiskare i Sverige som fångat flest stora fiskar.
Intresset för gäddfiske har ökat kraftigt i Sverige de senaste åren. Kanske är det jakten på de riktigt stora fiskarna som lockar, de över tio kilo. Både Martin och Emilie drömmer om att få den där riktiga bjässen. För att lyckas krävs både gedigen kunskap om det aktuella vattnet och om fiskens biologi. Martin och Emilie har stämt träff med Mathias Holgersson och Rickard Linderot, två av Sveriges främsta gäddfiskare. Tillsammans fiskar de i en hemlig sjö någonstans i Västerbotten.
Martin åker till Öresund för att uppleva en av de få platser i Sverige där man kan fiska torsk och rödspätta med gott samvete. Sedan trålningen förbjöds på trettiotalet har fiskebestånden återhämtat sig. Idag lever 120 olika arter här, de flesta i livskraftiga bestånd. Martin åker ut med en av turbåtarna för att fiska spätta, där möter han flera inbitna havsfiskare som alla har erfarenheter att dela med sig av. Han följer även med Timmie Wallin och Anders Nicander ut på en mindre båt för att fiska torsk. De friska höstvindarna bjuder på hög sjö och oförutsedda överraskningar.
Det är vårvinter och förutsättningarna för pimpelfiske är som bäst. Martin och Emilie har tagit sig till Abborrträsk utanför Arvidsjaur för att fiska abborre och röding. Emilie, som varit gravid under hela säsongen av Fiskeliv, har nu med sig sin nyfödda bebis. Även Emilies mamma Anna-Lena Björkman är med. Hon är SM-vinnare i abborrpimpling, något som Martin hoppas dra nytta av. Emilie visar sina främsta rödingtips, och tillsammans med Sonny Holmberg besöker hon en av de många små sjöarna i området.
Martin Falklind och Emilie Björkman åker till Gotland i jakten på havets silver - havsöringen. Det är vår och havsöringen söker in på grundare vatten, det är nu det finns chans att få de riktigt stora och blanka fiskarna. Men fisket är tålamodsprövande och kräver många timmar vadandes i det kalla vattnet. Kusten är 80 mil lång och förutom att hitta fisken måste man ju få den att hugga också. Till sin hjälp har programledarna en av Sveriges främsta havsöringsfiskare Nicka Hellenberg och musikern Pernilla Andersson, en hängiven fiskare som testar havsöringsfiske för första gången.
Martin Falklind åker till Norrbotten för att uppleva "Rautaspremiären". Under några veckor per år släpps fisket fritt på sjön Rautasjaure utanför Kiruna och själva premiärhelgen lockar hundratals fiskesugna besökare. De flesta stannar i några dagar på sjön och bor i så kallade "arkar", specialbyggda tält anpassade för ändamålet. Martin träffar bland annat Eva-Lisa och Jim Eriksson som varit på premiären i decennier. Men trots deras erfarenheter går fisket trögt och temperaturen sjunker bitvis ner mot minus 20 grader, men det hindrar inte de mest hängivna fiskarna.
Martin Falklind och Emilie Björkman beger sig till Värmland för att besöka Forshagaakademin, en av Sveriges få utbildningar inom jakt och fiske. Där träffar de bl.a. eleven Mia Bagger och fiskeguiden och fd eleven Jonas Asplund. Tillsammans ska de försöka få en "Predator Grand Slam", alltså en gös, en abborre och en gädda. Men vädret ställer till det och det kraftiga regnet gör det hela till ett riktigt fiskeäventyr. Men trots strapatser finns det alltid tid för minnesvärda skratt.
Emilie Björkman åker till Kengis bruk utanför Pajala för att försöka fånga en av de första vandrande laxarna på våren. Drömmen om den stora blanka laxen driver laxfiskarna att kasta dygnet runt, ett envist arbete som kräver ett pannben av stål. Visst är det nåt speciellt att uppleva Torneälv, en av våra sista orörda älvar, och se midnattssolen vända vid horisonten. Emilie fiskar tillsammans med sin mentor Lars Munch, dansken som blev förälskad i den vilda älven och kommit att bli en av Sveriges främsta laxfiskare. Martin Falklind finns såklart med på distans och försöker inbringa fiskelycka på sitt sätt.
Emilie Björkman har blivit uppbjuden till Saxnäs för att uppleva något som kallas "Prime time". Det är fiskeguiden Guhuru Milta som hittat ett ställe, där fisken normalt sett inte befinner sig, men dit den kommer en viss tid på dygnet för att äta. Emilie har tagit med sig fiskekompisen Kristian Matsson från Dalarna. Kristian är i första hand inte känd för sitt fiske, utan mer för sin musik som slagit stort både i Sverige och internationellt. Då under artistnamnet "The tallest man on earth". Det blir mycket flugfiskesnack, när Guhuru visar sina naturtrogna flugor och egentillverkade split-cane-spön.
Mitt i Vänern ligger en liten ö som heter Lurö. Hit har Martin Falklind tagit sig för att hitta de riktigt stora gäddorna. Till sin hjälp har han Per Ola Johannesson. PO har fiskat över hela världen, men har på senare tid snöat in helt på gädda, speciellt i Vänern där chansen att få de riktigt stora fiskarna är god. Men blåsten och de höga vågorna ställer till och tvingar dem att byta fiskestrategi. Istället för att fiska på grynnorna måste de leta rätt på sk "tareskogar", områden med vegetation där gäddorna gillar att uppehålla sig. Betesbyggaren Lasse "Modemgruka" Sjöblom visar sina egentillverkade drag, med lite tur hjälper kanske något av dem hjälper till i jakten på gammelgäddan?
Emilie Björkman och Martin Falklind drömmer om att uppleva fisket i Tjuonajokk, mellan Kiruna och Gällivare, långt ifrån civilisationen. Vackert belägen inbäddad mellan fjälltoppar, precis i anslutning till Kaitumälven, är det en av våra sista orörda älvar. Området är känt över hela världen för sitt fantastiska harrfiske, men här kan man även få fin gädda och öring. Under några dagar här går Emilies och Martins dröm i uppfyllelse med råge. Harren är huggvillig och de får kasta på gäddor som dyker upp precis vid båten. Till sin hjälp har de guiderna Robert Hansson och Marie Luise Salis Samaden som delar med sig av sina bästa flugfiske-tips för att lura gäddorna och harrarna på kroken.
I dag får vi följa med på cityfiske i Stockholm. Få huvudstäder har ett så bra fiske som vår huvudstad. Guiderna Jean Jältsten och Peter Berggren tar med programledarna Emilie Björkman och Martin Falklind på ett betongfiske de sent kommer att glömma! Utanför Gröna Lund nappar både gädda och abborre. Martin och Jean hittar gamla båtvrak som skapat nya gömställen till fisken. I Stockholms vatten har man även en chans att få gös! Framåt eftermiddagen beger sig gänget till Stockholms ström, här planterar Stockholms stad ut mellan 20-30 000 öringar varje år. Även lax planteras ut för att bibehålla det goda fisket inne i stan. När skymningen faller, står fiskarna kvar i strömmen, omgiven av slottet på ena sidan och stadens puls på den andra. När natten kommer blänker neonskyltarna i vattnet, en synnerligen annorlunda fiskeupplevelse!
Fiskelivs programledare Emilie Björkman bjuder på en grundkurs i flugfiske. I den första delen får du tips om vilken utrustning som krävs, när det gäller spö, rulle och lina.
I den andra delen av Emilies flugfiskarskola får du lära dig grunderna i kast-teknik.
I den tredje delen av Emilies flugfiskeskola får du lära dig dubbeldrag och hur du kan jobba med tekniken för att undvika trassel.
Jonas Nordigårds berättar sina bästa havsöringtips när det gäller både spinn- och flugfiske. Tidigt på säsongen handlar det om att hitta de grunda vikarna. Vid den här tiden är fisken långsammare, så använd långsamma drag med mycket färg. På sommaren söker sig fisken längre ut, utnyttja tidvattenströmmarna, det finns speciella tidvattentabeller för detta. Välj mer naturtrogna färger. När hösten kommer och temperaturen faller söker sig fisken tillbaka närmare land. Gå då tillbaka till mer färgglada drag och flugor.
Emilie visar Martin hur man binder en superpuppa.
Marie Lagerqvist delar med sig av sina flugkunskaper. Färgen och presentationen av flugan har stor betydelse för framgång. Marie visar även sina favoritflugor, som är återkommande både privat och under tävling.
Lubbe Pytel är en av Sveriges vassaste abborrfiskare. I det här avsnittet visar han sina bästa abborrtips när det gäller spinnfiske. Det första du ska göra när du kommer till en ny sjö: hitta förändringar på botten, det kan vara djuphålor, grynnor eller branter. Använd ekolod om du har. Snabbfiska igenom de intressanta områdena med hårda kastbeten. Kasta som en solfjäder innan du lämnar området och går vidare till nästa. När du ringat in några hotspots, använd olika mjukbeten som du fiskar lite långsammare. Avsluta med att testa "dropshots", fiska ännu långsammare.
Johan Klingberg visar sina bästa flugtips för ett lyckat regnbågsfiske året runt. På våren är det stora flugor som gäller, till exempel flicksländenymfer och gråsuggor. På sommaren är nattsländorna aktiva, då väljer Johan gärna streaking caddys och sin egen specialare "busen". På hösten kläcker många landinsekter, då är skalbaggen ett måste. På vintern när vattentemperaturen sjunker och fisken blir slöare fiskar Johan med stora och yviga flugor gärna med starka färger som rosa och orange.
Maria Johansson visar tre olika spinnfiskemetoder efter regnbåge: ett med sänke, ett med flytdobb och ett med drag. Oavsett vilken spinnfiskemetod man väljer så är Marias tips är att välja skrikiga färger på vintern, mörka färger på hösten och ljusa färger på sommaren. Hur snabbt hon väljer att veva in varierar, testa vad som fungerar bäst för dagen.
Rickard Linderot visar hur du filear en gädda och tillagar den över öppen eld. Gäddan anses av många att vara en skräpfisk, men nu motbevisar Rickard detta - gäddan är en utomordentlig matfisk - god och utan ben, bara man tillreder den på rätt sätt. Receptet hittar du på svt.se/recept.
Mathias Holgersson och Rickard Linderot ger tips på hur du fångar de riktigt stora gäddorna. Hitta djuphålorna. Kasta med större beten, mellan 20 och 30 centimeter och fiska djupare. Om du har tillgång till båt kan du med fördel köra gammal hederlig "bond-trolling".