Tom en Yannick komen oog in oog te staan met de grootste killer op aarde. Niet de leeuw, niet de witte haai, geen brute slang uit Australië of gevaarlijke spin; nee, gewoon de mug. Vooral in Afrika zorgen muggen voor heel veel doden. Daar steken ze je niet alleen, ze kunnen je ook meteen besmetten met nare rotziektes, zoals malaria… Wat kunnen we tegen die irritante en vooral levensgevaarlijke beesten doen? Daarvoor sluiten onze jongens zich met honderden muggen op in een kooitje om uit te zoeken wat die krengen aantrekt. En sturen ze dé muggenexpert van Nederland naar Afrika om zijn allernieuwste muggenval uit te proberen. Zou dit de oplossing kunnen zijn?
Tom en Yannick hebben de hele zomer door gefeest in hun boothuis en nu is het een grote bende. En rommel moet je netjes opruimen, toch? Nou, niet altijd! Soms kan troep ook goed zijn. Wat dacht je van een oude bunker? Daar leven allerlei bijzondere planten en dieren. Of een scheepswrak op de bodem van de zee? Dat is een oase voor vissen en kreeften. Maar kun je dan zomaar alles op straat gooien? Tom en Yannick zoeken uit welke rommel goed is voor de natuur en welke juist niet. En ze pakken gelijk een te opgeruimde tuin aan. Weg met de nette stenen en de aangeharkte blaadjes. Chaos moet er zijn; lekker laten overwoekeren, hier en daar een bos takken en alle stenen eruit!
Veel mensen hebben een hond als huisdier. Vaak kan deze ook nog allemaal kunstjes en luistert hij naar zijn baas. Maar waarom kun je een hond wel een bal laten terugbrengen en een wolf niet? Wolven zijn toch gewoon de grote broers van onze keffertjes? Tom en Yannick onderzoeken wat nou echt het verschil is tussen wolven en honden. Daarvoor hebben ze een aantal experimenten bedacht die ze met echte wolven gaan uitvoeren. Ze komen erachter dat honden eigenlijk een stuk dommer zijn geworden, omdat ze bij alles op hun baasje vertrouwen. Ze denken zelf bijna niet meer na. Maar ja, dit kan ook zeer van pas komen. Zo gebruiken wij honden voor allerlei klusjes; als geleidehond, als reddingshond, als knuffelbeest en als speurhond.
Tom en Yannick zitten hun favoriete lunch te eten, kipnuggets en een broodje hamburger . Wat zit er eigenlijk precies in kipnuggets? Tom en Yannick zoeken het uit samen met Chef-kok Amaro. Kipnuggets zijn eigenlijk de gemalen restanten van kippen. Daar zijn veel hamburgers ook van gemaakt trouwens. Amaro laat onze jongens zien hoe je een echte hamburger maakt. Maar dan moeten ze wel eerst een koe vangen en die slachten. Want als je vlees eet, is er een dier dood gemaakt. Weet wat je eet.
De highspeed camera is een van de belangrijkste uitvindingen van de laatste tijd. Eigenlijk net zo belangrijk als die van de microscoop. Met beide technieken kun je namelijk iets bekijken, wat je met je blote ogen nooit zou kunnen zien. Met de microscoop alles wat te klein is en met de highspeed camera alles wat te snel gaat. Tom en Yannick hebben zo’n camera en gaan helemaal los. Naast dingen kapot schieten in slow motion doen ze ook echt wel wetenschappelijk onderzoek. Zo laten ze onder andere zien hoe het nou komt dat een kat op zijn pootjes terecht komt. En hoe drinkt een hond eigenlijk? Ook gaan ze op bezoek bij echte wetenschappers die met de highspeed camera de natuur bestuderen om tot nieuwe technologische hoogstandjes te komen.
Een gezond mens laat 20 windjes per dag. Maar waar komen die vandaan? En waarom ruiken ze zoals ze ruiken? Tom en Yannick gaan naar het VU ziekenhuis waar een schetendokter ze precies uitlegt waarom we winden laten. Koeien laten ook scheten. Zelfs zoveel dat ze wereldwijd een grote bijdrage leveren aan het broeikaseffect. Op proefboerderij de Marke zoeken ze uit hoe koeien met ander eten scheten kunnen laten waarin minder schadelijke gassen zitten. En een trompettist komt laten zien hoe je het mooiste geluid kunt maken met je scheten.
Samen is beter dan alleen, toch? Als dier kun je verschillende dingen doen om te overleven. Je kunt veilig in een groep gaan leven, maar ja, dan moet je wel steeds je eten delen. Als je daarentegen in je eentje rond struint, hoef je niks te delen, maar het is wel een stuk minder veilig. Wat is nou de slimste strategie? Tom en Yannick zoeken dit uit. Zo komen ze oog in oog te staan met een kudde gnoes en de eenzame cheeta. Ook proberen ze uit te zoeken of wij mensen nou einzelgängers zijn of kuddedieren en waarom eigenlijk? En gaan ze op bezoek bij robotbouwers die eigenschappen goed hebben afgekeken in de natuur. Zij hebben namelijk robots gebouwd die in een soort kudde samenwerken en zo allerlei complexe taken kunnen uitvoeren zoals een gaslek zoeken of zelfs Mars verkennen.
Waarom krijgen wij elk jaar weer de griep? Hoe kom je eraan en belangrijker nog, hoe kom je er weer vanaf? De Buitendienst zoekt uit hoe wij mensen elkaar besmetten en hoe je dat kunt voorkomen. En kun je eigenlijk ook ziek worden van je hond die niest en andersom? Alles over snot, ziek, zwak en misselijk zijn bij de Buitendienst!
Ieder jaar bezoeken rond de 2 miljoen ganzen ons land in de winter. Ze hebben gebroed in Siberië, daar is in de zomer voldoende voedsel, er zijn lange dagen en nauwelijks vijanden. Als het daar te koud wordt en de nachten te kort komen ze naar Nederland. Nederland is een belangrijk land voor ganzen. Maar de laatste jaren gaat het mis. Er blijven steeds meer ganzen in de zomer en die vreten de weilanden van de boeren kaal. Tot wel 500.000 zomerganzen blijven er in Nederland. Tom en Yannick zoeken met de beste ganzenonderzoeker van Nederland én met een jager uit wat je aan deze overlast van ganzen zou kunnen doen. En deze mensen hebben daar zeer uiteenlopende ideeën over.
Het is bijna belachelijk hoeveel mensen er bang zijn voor spinnen. Ook hier in Nederland, waar geen enkel gevaarlijk spinnetje rondkruipt. Hoe kan dat toch? De Buitendienst zoekt alles over spinnen uit. Wist jij bijvoorbeeld dat er zelfs spinnen zijn die onder water kunnen leven? En dat niet alle spinnen webben maken? Ook komen we erachter dat je van dat spinnenweb heel gave dingen kunt maken zoals kniebeschermers en zelfs een kogelvrij vest!
In 2025 is het hopelijk zo ver; dan gaan de eerste mensen naar Mars om daar een kolonie te stichten. De sollicitaties zijn al afgerond dus onze presentatoren zijn net te laat. Maar dat weerhoudt ze er niet van om zelf op ontdekkingsreis te gaan. Want naar Mars komen, dat is tegenwoordig kinderspel. Maar dan… Het is daar heel anders leven dan op Aarde. Hoe kom je aan eten, drinken en genoeg zuurstof? De Buitendienst bouwt zijn eigen kolonie en onderzoekt hoe je kunt overleven op Mars.
Wist jij dat rechten voor dieren verschillen, als ze een andere functie hebben ook al is het hetzelfde soort dier? Een konijn bijvoorbeeld. Ben je een proefdierkonijn dan zijn er ontzettend veel regels waar je baasjes zich aan moeten houden. Ben je een huisdierkonijn, dan is je baasje alleen strafbaar als hij je echt verwaarloost. Ben je daarentegen een wild konijn dan heb je echt pech, dan mag in principe iedereen je afknallen. Waarom is dit zo geregeld? De Buitendienst zoekt het uit en gaat kijken bij allerlei dieren die verschillende ‘beroepen’ hebben. Zo gaan ze bij proefdieren langs maar ook bij dieren die worden gehouden om uiteindelijk opgegeten te worden. Welk dier heeft het eigenlijk het beste voor elkaar?
Ah heerlijk… slapen! Een favoriete hobby voor velen. Maar waarom slapen we eigenlijk, wat doe je in je slaap? En slapen vissen eigenlijk ook of verdrinken ze dan? De Buitendienst duikt diep in alles wat met slapen te maken heeft. Wist je bijvoorbeeld dat je heel goed woordjes kunt leren tijdens het slapen? En dat je zelfs dood kunt gaan als je te weinig slaapt? Daar heeft de Buitendienst in ieder geval geen last van en gaat na deze aflevering ook even in winterslaap. Dan zijn we weer op 9 januari terug met frisse, nieuwe afleveringen. Welterusten alvast!
Bestaat echte wilde natuur nog wel? Alle dieren in Nederland zijn gereguleerd of gedoogd. Wanneer is het nou een dierentuin en waar begint de natuur? De Oostvaardersplassen, De Hoge Veluwe. Grote natuurgebieden maar wel met een hek eromheen. En in de stad doen de konijnen, vossen en halsbandparkieten het prima zonder hulp.
Wij mensen kunnen praten en hebben telefoons, facebook, whatsapp. Allemaal manieren om te communiceren. Maar hoe doen dieren dat. Spreek jij honds? Of begrijp jij precies wat je kat bedoelt als hij miauwt? Vast niet. Elk dier communiceert namelijk op haar eigen manier. De Buitendienst gaat in gesprek met de natuur. Op welke manieren praten dieren met elkaar en hoe kunnen wij dat het best begrijpen.
Haar bestaat uit dode cellen die uit de opperlaag van de huid groeien. Omdat het dode cellen zijn, voelen we niets als ons haar wordt geknipt bij de kapper. We hebben ongeveer 100.000 haren op onze hoofdhuid. Haar is supersterk. Het is gemaakt van keratine, dat is hetzelfde spul wat ook in je nagels zit en in de hoorn van neushoorn. De Buitendienst gaat testen hoe sterk haar nou echt is. En wat kun je er allemaal mee?
Wie wil dat nou niet, 100 jaar oud worden? De Buitendienst zoekt uit wat er met je lichaam gebeurt als je ouder wordt. Hoe verandert je lichaam en waarom. En kun je ervoor zorgen dat je zo oud mogelijk wordt?
Wat is je tong voor een apparaat en wat kan je er allemaal mee? Je tong is een soort Zwitsers zakmes wat in je mond verstopt zit. Je kunt ermee eten, praten, zoenen, drinken en proeven. Niet alleen mensen maar ook veel andere dieren hebben een tong, van de plakkerige schiettong van een kameleon tot de lange dunne roltong van een vlinder.
Het Waddengebied is een uniek natuurgebied in Nederland. Er leven allerlei dieren onder extreme omstandigheden. Één van de meest beroemde dieren van de Wadden is natuurlijk de zeehond. Die lijken heel lief, maar het zijn eigenlijk brute roofdieren. Hoe leeft de zeehond? Hoe is hij aangepast aan de zware leefomstandigheden in de Wadden. En is het wel nodig dat wij mensen de zeehonden helpen of kunnen ze het prima alleen?
Pijn is fijn! Pijn laat je namelijk weten dat je ergens verwond bent of dat je met je hand een hete kachel aanraakt. Wel zo handig om niet te verbranden. Maar hoe werkt het precies met pijn? Wat is het eigenlijk? Zijn er verschillende soorten pijn? En kunnen dieren ook pijn voelen?
Waar komen we vandaan en waar gaan we naartoe? Een bijzondere aflevering over de oorsprong van de mens. Al het leven op aarde is ergens begonnen. Dus hoe zit dat bij ons mensen? Hoeveel hebben wij gemeen met de grote mensapen. Niet alleen op genetisch niveau maar ook in gedrag. Wist je bijvoorbeeld dat chimpansees ook aan mode doen?
Er leven miljoenen varkens in Nederland en toch zie je ze bijna nooit lopen. Gek eigenlijk. Wat nog gekker is, is dat wij deze dieren massaal opeten. Wist je namelijk dat het varken superslim is? Na de mens, de mensaap en de dolfijn is het varken het slimste dier. Dus slimmer dan honden of katten. Je ziet dan ook steeds meer mensen die varkens als huisdier houden, maar of dat zo’n goed idee is…
Iedereen kent het fenomeen zwaartekracht. Maar waarom is er eigenlijk zwaartekracht? Hoe ontstaat het precies en wat heb je er aan? Zwaartekracht is allemaal leuk en aardig maar hoe zou het zijn om rond te kunnen lopen zonder zwaartekracht? Kun je dat ergens op Aarde beleven? De Buitendienst zoekt het tot op de bodem uit!
Wij mensen fokken ons een slag in de rondte. Niet letterlijk, maar wel met dieren. Kijk maar eens naar honden. Onze moderne viervoeters stammen allemaal af van hun wilde neef de wolf. Maar wij mensen hebben er inmiddels voor gezorgd dat er wel honderden verschillende soorten zijn; groot, klein, lelijk, rimpelig, sloom en snel. En hetzelfde geldt voor de paardenindustrie, daar wordt miljoenen euro’s per jaar verdiend met fokken. Wat is dat toch met mensen en fokken?
De meeste mensen vinden melk heerlijk. Maar eigenlijk is het wel een gek idee, dat je de moedermelk van een ander dier drinkt. En we drinken het niet alleen, we maken er ook kaas en yoghurt van of doen het in onze koffie. Het idee om mensenmelk te drinken spreekt niet iedereen evenveel aan. Maar waarom niet? Kun je van mensenmelk ook kaas of yoghurt maken en hoe smaakt dat? De Buitendienst zoekt het uit!
Het kan gevaarlijk zijn om een vuurtje te stoken in de natuur of in de buurt van je huis. Voor je het weet, slaat het vuur over en ontstaat er brand. Wat moet je eigenlijk doen als er brand uitbreekt in je huis? Hoe verlaat je het huis veilig en wat kun je doen om het vuur tegen te houden? De Buitendienst zoekt het uit!
Veel vissen zijn reislustige dieren. Zalmen en palingen zwemmen van de Noordzee naar slootjes in Nederland om daar hun eitjes te leggen. Deze vissen worden hierbij gehinderd door de sluizen en dijken die zijn aangelegd door mensen. Om deze vissen te helpen worden er nu trappen in het water aangelegd. Maar waar plaats je deze vistrappen precies? En kun je deze vissen ook vinden in de slootjes bij jou om de hoek?
Blinde mensen kunnen niets zien. Toch kunnen zij hun weg vinden naar hun werk en in de supermarkt. Hoe doen ze dat? Sommige dieren leven in het donker waar ze ook niets kunnen zien. Ze hebben manieren bedacht om voedsel te vangen en niet overal tegenaan te botsen. Kunnen wij mensen deze trucjes leren van de natuur? De Buitendienst zoekt het uit!
Parasieten zijn beestjes die een ander dier gebruiken om in leven te blijven. Ze zijn er in alle soorten en maten. Er zijn wormpjes die zich binnen in de darmen bevinden en insecten die zich op de huid van mensen, honden en katten kunnen vastbijten. De meeste mensen gruwelen van parasieten maar zijn deze beestjes echt zo afgrijselijk?
Het gaat slecht met de bijen in de hele wereld. En 80% van onze groenten en ons fruit heeft bijen nodig om bestoven te worden. Het goede nieuws is, we kunnen er wat aan doen. Door te zorgen dat we minder gif gebruiken in de tuin en meer groen aanplanten in de steden. De Buitendienst daagt je uit, vergroen je tuin en je schoolplein!
Britney is het witte konijn van de Buitendienst maar helaas is ze dood. Tom en Nienke komen er in deze aflevering achter dat dood doet leven. Ze zien met eigen ogen dat veel dieren eten van een dood kadaver.
De wadden is een uniek gebied in Nederland, nergens op de wereld vind je zoiets. De dieren die daar leven doen dat onder extreme omstandigheden. Hoe overleeft het wad bedreigingen en wat kunnen wij zelf doen?
Het is een van de belangrijkste doodsoorzaken bij mensen: stress. Maar niet alleen mensen hebben daar last van, onze trouwe viervoeters en andere dierlijke metgezellen kunnen ook stress hebben. Neem een hond die de hele dag alleen thuis zit. Of een vis die noodgedwongen de rest van zijn leven in een vissenkom gevangen zit. Hoe kunnen wij stress bij onze huisdieren tegengaan? De Buitendienst zoekt het uit!
Wij mensen mogen onszelf dan wel heel intelligent vinden, vergeleken met andere diersoorten zijn onze baby’s behoorlijk hulpeloos. Zo duurt het bijvoorbeeld wel een jaar voordat een mensenkind kan lopen, terwijl een baby-olifant direct na zijn geboorte al de eerste stapjes zet. Waarom zijn wij zo hulpeloos bij onze geboorte? Het zou beter zijn om een baby langer in de baarmoeder te houden – olifanten doen er bijvoorbeeld 22 maanden over – alleen dan hebben wij mensen een probleem. Het kind kan er niet meer uit door die dikke kop van hem. Daarom wordt een baby eigenlijk al geboren voordat hij af is.
Je hersenen selecteren informatie op belangrijkheid. Alle onbelangrijke dingetjes zouden ons anders gek maken. Als iemand voor je remt, rem jij ook automatisch, of het nou een blauwe of gele auto is. Van die selectiekwaliteit maken goochelaars en reclamemakers handig gebruik... of is het misbruik?
Het wad is een bijzonder leefgebied. Dieren, maar ook wij mensen kunnen er genoeg te eten vinden.
Aan een skelet is veel af te lezen: hoe oud de overledene was, waar hij aan is overleden en soms zelfs wat voor werk diegene deed. Presentatoren Tom en Nienke graven in deze aflevering een skelet op uit de Middeleeuwen. Wat vertelt dit skelet over de persoon?
Muggen, muizen, meeuwen, muskusratten… plaagdieren die geheel toevallig allemaal met een 'm' beginnen. Aanleiding voor een 'De Buitendienst Top 10 Plaagdieren met een M supershow'! Zijn plaagdieren écht zo irritant of kunnen ze er eigenlijk niets aan doen? Onderweg met plaagdierenverdelgers leren ze ze kennen. En dan komt natuurlijk de hamvraag; 'Wie staat er op nummer 1?' Spannend!
Dierentuinen, circussen en dolfinaria: allemaal plekken waar wij dieren hebben opgesloten voor ons eigen vermaak. Wat vinden we daar nou eigenlijk van? Nienke en Matthijs gaan aan de slag met een uit de hand gelopen project: zelf een dierentuin beginnen. Gewoon achterover leunen...
Waarom moet je eigenlijk plassen? Yannick en Matthijs zijn er benieuwd naar. In het dierenrijk is plassen veel meer dan alleen je afvalstoffen dumpen. Je kan er je territorium mee afbakenen, laten zien dat je vruchtbaar bent en er vrouwtjes mee versieren. Bij mensen ligt dat anders. Ken jij een meisje dat het leuk vindt als je over jezelf heen plast voordat je met haar uitgaat?
Iedereen heeft het: bloed. Maar wat is het eigenlijk voor een goedje? Elk jaar worden er liters bloed gedoneerd, dus blijkbaar is het zo bijzonder dat we het niet in een fabriek kunnen namaken. En het is zo uniek dat je er zelfs moorden mee kan oplossen.
Elk jaar vliegen honderdduizenden toeristen naar Afrika om de 'Big five' in het wild te zien: de vijf meest bijzondere dieren van Afrika. Maar je hoeft niet helemaal daar naartoe om mooie dieren te zien. Dat kan ook gewoon in ons eigen land. Om dat te bewijzen gaan Matthijs en Nienke op zoek naar de vijf meest bijzondere dieren van Nederland: het edelhert, de ree, de bever, de zeehond en het wilde zwijn. Ze maken er een race van. Wie als eerste van alle vijf de dieren een foto maakt, is de winnaar.
We vinden bacteriën vaak vies, maar eigenlijk zijn de meeste bacteriën juist heel handig.
Je favoriete dier klonen, wat heb je daar allemaal voor nodig? Kan De Buitendienst Britney het konijn klonen of krijgen ze er een slap aftreksel voor terug?
uisdieren zijn niet alleen leuk, ze zorgen er ook voor dat hun baasjes minder stress voelen. Superhandig dus. Nu is ons Buitendienst huisdier Britney helaas al een tijdje niet meer bij ons. En Yannick en Nienke zijn eigenlijk wel weer toe aan een nieuwe. Maar dan liever wel eentje zonder haren vanwege allergieën en altijd-maar-moeten-borstelen. En het feit dat dieren op een gegeven moment doodgaan is ook verre van ideaal. Dus onze helden hebben een briljant idee: een robot huisdier! Robots schijnen toch al de wereld over te nemen, misschien zijn het ook wel de ideale huisdieren.
Yannick en Nienke onderzoeken in Oostenrijk hoe duurzaam wintersporten is. Past het bij het groene karakter van De Buitendienst?
In deze uitzending blijven Yannick en Nienke achter op de skipiste. De 'Hoe overleef ik in de sneeuw' gids biedt uitkomst.
Het lijkt zo simpel om een natuurfilm te maken. Maar dat valt allemaal vies tegen. De Buitendienst gaat het aan de lijve ondervinden als we onze eigen natuurfilm proberen te maken.
Bah! Het is weer Valentijn. Hartjes, gedichten, kaarten die je wel of niet krijgt. In één woord vreselijk. Onze helden hebben er ook een pesthekel aan. Van liefde komt alleen maar ellende.
Terwijl de hele wereld zich druk maakt over de opwarming van de aarde, is de Buitendienst juist met de volgende ijstijd bezig.
Wat hebben de mus, de reuzenpanda en de otter gemeen? Ze staan allemaal op het punt van uitsterven. Maar niet als het aan De Buitendienst ligt! Yannick en Nienke organiseren namelijk een heuse benefietavond om genoeg geld in te zamelen voor één van deze dieren. Welk dier krijgt het geld om ervoor te zorgen dat ze niet uitsterven? Ook vragen we onszelf af: waarom sterven bepaalde dieren uit en is dat wel zo erg?
Kun je eigenlijk een beetje leven met één of meer ledematen minder? De Buitendienst zoekt het uit! We testen onder andere de meest geavanceerde prothesen en kijken of die beter werken dan een echte arm of been. Ook zien we dat niet alleen mensen maar ook dieren soms wel een kunstmatig handje of staartje extra kunnen gebruiken.
Is het eigenlijk wel zo normaal dat we dieren voor ons laten werken? Wij mensen zijn liever lui dan moe. Vandaar dat we dieren voor allerlei klussen gebruiken en letterlijk voor ons karretje spannen.
Jaarlijks worden er in Nederland miljarden vissen verwerkt voor consumptie. De meeste worden levend geslacht. Er bestaan nauwelijks regels voor het doden van vissen, in tegenstelling voor varkens, kippen en rundvee. En, dan heb je nog mensen die voor de lol gaan vissen. Voelen vissen pijn? Matthijs en Yannick zoeken het tot op de bodem uit.
Als je moet kiezen tussen een gekookte aardappel of een zak chips, dan is de keus wel makkelijk gemaakt. Waarom vinden we chips zoveel lekkerder? Dat heeft allemaal te maken met de juiste combinatie van vet, suiker en zout. Ons lichaam vindt het heerlijk omdat veel vettige dingen vaak veel voedingswaarden bevatten. Kun je 'gewoon eten' zoals aardappels en witlof net zo lekker maken?
Tom en Yannick vragen zich af waarom we toch zoveel eten weggooien per dag.
Op het eerste oog lijkt de lucht misschien wel heel schoon. Maar dat lijkt inderdaad maar zo. Er zweven namelijk overal minuscuul kleine deeltjes rond: fijnstof.
Wist je dat die lieve merrie waar je elke week op rijdt eigenlijk een wild dier is? In principe heb je een soort zebra in de stal. Paarden zijn namelijk zo'n 6000 jaar geleden door mensen tam gemaakt.
De presentatoren gaan het WNF helpen bij hun strijd tegen het stropen van olifanten. Ze reizen af naar een gebied waar veel olifanten zijn en veel gestroopt wordt.
We kijken naar het belang van toerisme voor Kenya (en andere ontwikkelingslanden) De presentatoren gaan op zoek naar The Big Five in Kenya en ze leren spoorzoeken op hoog niveau. Ze zullen gaan kamperen en overleven in the bush tussen de wilde dieren. We leren over een aantal Afrikaanse dieren en het soort sporen dat ze achterlaten met een ervaren ranger.
We hebben twee nieuwe presentatoren bij de Buitendienst: Kiefer en Yannick. En die zijn niet alleen heel leuk maar ook veganist. Vega-wattus? Veganist! Dat betekent dat ze niks eten of gebruiken waar een dier voor aan het werk is gezet. Dus zeker geen vlees maar ook geen melk, eieren, kaas of mooie leren schoenen. Waarom zou je eigenlijk veganist worden? De Buitendienst zoekt het uit.
Matthijs en Yannick hebben een hekel aan tegen de wind in fietsen. Hoe kan dat slimmer? De mannen bouwen hun eigen wind-voertuig, zodat ze gebruikmaken van de sterke wind in plaats van ertegenin te buffelen.
Spijkerbroeken zijn onwijs sterk, maar doen een aanslag op onze grondstoffen. Matthijs en Kiefer zoeken uit hoeveel katoen en water er nodig zijn voor één jeans en zoeken meteen naar goede, duurzame alternatieven zoals vissenleer of zelfs koeienstront!
We eten nog altijd dinosaurusvlees en dino-eieren. Want dino's bestaan gewoon nog. Huh? Kippen en alle andere vogels zijn namelijk dinosaurussen. Geloof je het niet? Matthijs ook niet. En daarom neemt Nienke hem mee op een zoektocht naar de dino in de kip.