Ξέχνα τα λέιζερ και τους ιπτάμενους δίσκους. Μια εξωγήινη εισβολή είναι πολύ διαφορετική απ' ότι φαντάζεσαι.
Σήμερα θα μάθουμε για τα cargo cults, a.k.a, πώς να κάνεις τους ντόπιους ιθαγενείς να σε λατρέψουν σαν θεό.
Ο ταπεινός αργαλειός αποδεικνύεται πιο περίπλοκος απ' ότι νόμιζες. Σήμερα στο What The Fact θα δούμε πόσο μπροστά απ' την εποχή της μπορεί να είναι μια εφεύρεση.
Σήμερα θα μάθουμε για το πιο περίεργο και ανορθόδοξο αποχετευτικό έργο όλων των εποχών, και τι μας δείχνει για τη φύση της καινοτομίας και της προόδου.
Ένας Αμερικάνος και δύο Γάλλοι ενώνουν τις δυνάμεις τους για ένα ηλεκτρικό πείραμα που σηματοδότησε τη νέα εποχή της επιστήμης.
Πώς υπολογίσαμε για πρώτη φορά την ταχύτητα του φωτός και τι μας λέει αυτό για τη φύση της επιστημονικής προόδου.
Στο σημερινό What The Fact θα μάθουμε το ρόλο που έπαιξε το αλκοόλ στην ανάπτυξη του πολιτισμού και πώς τελικά η ανθρωπότητα ξεπέρασε τον εθισμό της.
Η συγγένεια του ανθρώπου με τον πίθηκο είναι πλέον αδιαμφισβήτητη. Αλλά τι σημαίνει αυτό για τις ψυχές μας; Πώς μπορούμε να συμφιλιωθούμε με τη ζωώδη φύση μας;
Γιατί μερικοί πολιτισμοί είναι τεχνολογικά πιο προηγμένοι; Στο σημερινό What The Fact ψάχνουμε τις ρίζες της ανισότητας.
Από μια απομακρυσμένη γωνιά ενός τυχαίου γαλαξία, η ανθρωπότητα κατάφερε να υπολογίσει τι σχήμα και τι μέγεθος έχει όλο το Σύμπαν. Πώς φτάσαμε εκεί;
Από τι είναι φτιαγμένος ο κόσμος μας; Σήμερα θα δούμε την πρώτη απόπειρα μας να απαντήσουμε μια ερώτηση που πρωτοδιατυπώθηκαν πριν από δυόμιση χιλιάδες χρόνια.
Πώς μια απλή ιδέα έσωσε περισσότερες ζωές από οποιαδήποτε άλλη στην ιστορία της ιατρικής. Και γιατί πρέπει να το ξέρεις.
Στο σημερινό επεισόδιο μαθαινουμε πώς ήταν η καθημερινότητα πριν τα ρολόγια, και ποιοι ήταν οι ήρωες που την άλλαξαν.
Οι εξωγήινοι είναι εδώ! Και τους λένε "μύκητες".
Πώς ένα ηλεκτροφόρο ψάρι οδήγησε στην πρώτη μπαταρία και το πρώτο σύγχρονο τεχνητό φως.
Για να μελετήσουμε το άτομο χρειάστηκε πρώτα να αποδείξουμε ότι υπάρχει.
Ο τροχός είναι σημαντική εφεύρεση. Αλλά ακόμα πιο σημαντική είναι ο δρόμος.
Φλας: Πώς ένα φαινομενικά ασήμαντο γκατζετάκι της εποχής, άλλαξε τις ζωές της εργατικής τάξης.
Τίποτα. Μηδέν. Ανυπαρξια. Η μελέτη αυτού που λέμε "κενό" ξεκλείδωσε τα μεγαλύτερα μυστικά του Σύμπαντος.
Τα μυρμήγκια κάνουν πολέμους, χτίζουν γέφυρες και καλλιεργούν αγροκτήματα. Αλλά πώς συντονίζουν τη δράση τους τόσο αρμονικά; Και τι μπορούμε εμείς να μάθουμε απ' αυτό;
Μάικλ Φάραντεϊ. Αν δεν ξέρεις ήδη αυτό το όνομα, ήρθε η στιγμή να το μάθεις.
Η τεχνητή ψύξη είναι κάτι που θεωρείς αυτονόητο, αλλά την αποκτήσαμε μέσα από τον προσωπικό αγώνα ενός εξαιρετικά επίμονου ανθρώπου.
Σήμερα θα μιλήσουμε για τον υπερπληθυσμό. Πώς πετυχαίνουμε μια ισορροπία μεταξύ παραγωγής και γεννητικότητας και τι παγίδες κρύβει όλο αυτό.
Πώς ένα σαρκοφάγο φυτό κρύβει μέσα του ένα ολόκληρο, ανεξάρτητο οικοσύστημα.
Σήμερα ολοκληρώνουμε την ιστορία της τεχνητής ψύξης με μια εφεύρεση που μετακίνησε περισσότερο κόσμο ανά τον πλανήτη από οποιαδήποτε άλλη.
Η παρακμή και πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας όπως δεν την έχεις ξαναδεί.
Η πείνα πάντα μάστιζε την ανθρωπότητα. Σήμερα θα δούμε πώς η Ευρώπη και η Ασία νίκησαν τον μεγαλύτερο αόρατο εχθρό στην ιστορία.
Πώς ενα απλό γκατζετάκι του 1860 οδήγησε στο smartphone που κρατάς αυτή τη στιγμή στα χέρια σου.
Πώς η ταπεινή λάμπα φώτισε τα σπίτια μας και άλλαξε τον τρόπο που κάνουμε έρευνα και ανάπτυξη.
Η μάχη των τιτάνων του ηλεκτρισμού, Τόμας Έντισον και Νίκολα Τέσλα, για το ποιο ρευμα θα επικρατήσει.
Πώς φτιαχνεις μια μηχανή να σκέφτεται; Σήμερα θα δούμε πώς η έρευνα ενός ντροπαλού, εκκεντρικού μαθηματικού οδήγησε στην πιο πολύτιμη εφεύρεση της εποχής μας.
Τι είναι Πληροφορία; Και πώς ένας ζογκλέρ, μαθηματικός και ιδιοφυΐα κατάφερε να την ορίσει και να φέρει τη σύγχρονη ψηφιακή επανάσταση.
Σφήκες που παρασιτούν σε πεταλούδες που παρασιτούν σε μυρμήγκια. Damn, nature. You scary.
Από τον Δαρβίνο στον Χίτλερ. Πώς η θεωρία της εξέλιξης διαστρευλωθηκε για πολιτικούς σκοπούς.
Τα ρομπότ του μέλλοντος θα ξεσηκωθούν να μας κατακτήσουν; Οι ταινίες αυτό λένε. Και έχουν αδικο. Σήμερα θα δούμε την αλήθεια πίσω από το Α.Ι. και τη ρομποτική.
Η τεχνολογική πρόοδος δεν εφαρμόζεται μόνο σε αυτοκίνητα και smartphones. Σήμερα θα δούμε την επιστήμη που κρύβεται πίσω από το πιο δημοφιλές γλυκό στον πλανήτη.
James Clerk Maxwell. Ο κρυφός ήρωας της Φυσικής και ίσως το μεγαλύτερο nerd icon της επιστημονικής κοινότητας. Σήμερα θα μιλήσουμε για τον πιο λαμπρό επιστήμονα που δεν έχεις ακούσει ποτέ.
Τα κινητά μπήκαν στη ζωή μας τόσο εύκολα που ούτε καν το καταλάβαμε. Σήμερα στο What the Fact θα εκτιμήσουμε ίσως την πιο διαισθητική τεχνολογία που έχει εφευρεθεί τα τελευταία εκατό χρόνια.
Πώς το ατύχημα του Τσέρνομπιλ επηρρέασε την κοινή γνώμη και έστειλε στο περιθώριο μια από τις πιο παρεξηγημένες τεχνολογίες του μοντέρνου κόσμου.
Η ποπ κουλτούρα έχει γεμίσει ζόμπι, αλλά πόσο ρεαλιστικές είναι οι ιστορίες; Σήμερα θα δούμε γιατί μια εισβολή ζόμπι θα τελείωνε σχεδόν την ίδια στιγμή που θα ξεκίναγε.
Ραδιόφωνο, τηλέφωνο, συναυλίες, φεστιβάλ, ροκ εντ ρολ, μέταλ, τζαζ. Πώς η μοντέρνα ιστορία του ήχου έπλασε τον κόσμο του σήμερα και έδωσε στον λαό το πιο δυνατό του όπλο ενάντια στην εξουσία.
Χταπόδια που γίνονται βράχια, σαύρες που γίνονται σκαθάρια και ενα παρασιτικό φυτό που ντύνεται σαν τα θύματά του. Στο σημερινό What the Fact θα δούμε την τέχνη της μίμησης.
Η αιώνια κόντρα της ενέργειας, υδρογονάνθρακες VS ανανεώσιμες, μαίνεται για δεκαετίες. Ήρθε η ώρα να δούμε το θέμα λίιιιιγο πιο σφαιρικά.
Πώς η περιέργεια ενός αγρότη - εφευρέτη οδήγησε σε ένα από τα πιο θαυματουργά υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί ποτέ στην εξερεύνηση του διαστήματος.
Το όραμα του Άλαν Τιούρινγκ δεν έγινε πραγματικότητα σε μια μέρα. Σήμερα θα δούμε το ταξίδι του υπολογιστή, από ντουλάπα που έπιανε τρία δωμάτια σε γκατζετάκι τσέπης.
Ένα σπήλαιο στην Ινδονησία που πρέπει να μάθεις. Απλά.
Συχνά ακούς ότι οι υπολογιστές είναι παντού. Σήμερα θα μάθουμε πώς έγινε αυτή η εξάπλωση, καθώς και τους γνωστούς και αγνώστους ήρωες που είδαν το ψηφιακό μέλλον πριν από όλους τους υπόλοιπους.
Σήμερα θα δούμε (;) πώς είναι στα αλήθεια το εσωτερικό ενός ατόμου. Και θα γνωρίσουμε το άκρως αμφιλεγόμενο δίδυμο που έριξε την πρώτη ματιά.
Από τον 3ο αιώνα π.Χ. μέχρι τον 3ο μ.Χ, μια τεχνολογική επανάσταση χωρίς προηγούμενο κατέλαβε τον κόσμο της Ανατολικής Μεσογείου. Σήμερα θα πάρουμε μια γεύση από τη μηχανική ιδιοφυία των αρχαίων που ήταν σπαρμένοι στην Ελλάδα και τις αποικίες της.
Πόσο καλύτερα ζεις απ' τους προγόνους σου; Σήμερα θα εξετάσουμε την ανθρώπινη πρόοδο σαν φυσικό φαινόμενο.
Όσο η επιστήμη στην Ευρώπη πάλευε να επιβιώσει τον μεσαίωνα, μια νέα σπίθα ήρθε από την Αραβία. Σήμερα θα μάθουμε για την Ισλαμική Επιστημονική Αναγέννηση, και πώς οι σχολαστές του Αραβικού κόσμου κράτησαν ζωντανή την κληρονομιά του Αριστοτέλη και του Πυθαγόρα.
Τα αναψυκτικά είναι μόλις 200 χρόνων, αλλά είναι το δεύτερο σε κατάναλωση υγρό στον πλανήτη μετά το νερό. Πώς έγινε αυτό;
Πολλοί υποστηρίζουν ότι οι πρωτόγονοι άνθρωποι ζούσαν σε μια κατάσταση φυσικής ειρήνης και αρμονίας. Τι λένε όμως οι αρχαιολογικές ενδείξεις για την βία στην προϊστορική εποχή; Και γιατί είναι τόσο σημαντικό να ξέρουμε την ηθική των προγόνων μας;
Συνήθως αντιλαμβανόμαστε τα φυτά ως ακίνητα, παθητικά πλάσματα. Αλλά χάρη σε μια σειρά από ιστορικά και νέα πειράματα αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε ότι τα φυτά έχουν δικούς τους τρόπους που “σκέφτονται” και “θυμούνται”.
Πώς το κυνήγι για μια θαυματουργή θεραπεία οδήγησε στα τοξικά αέρια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Οι απαρχές της βιομηχανικής χημείας.
Η ζωή σου, όπως και η ανθρώπινη ιστορία, θα ήταν πολύ διαφορετική χωρίς αυτό το θαυματουργό υλικό. Ώρα να εκτιμήσεις ακόμα έναν αόρατο ήρωα της καθημερινότητας. Το ταπεινό γυαλί.
Στις αρχές του Διαστημικού Αγώνα η ΝASA ξόδεψε μια περιουσία για να κατασκευάσει ένα στυλό που να γράφει στο διάστημα. Οι Ρώσσοι απλά χρησιμοποίησαν μολύβι. Ή ΜΗΠΩΣ ΟΧΙ;;;;
TO BE CONTINUED ! ! ! Η ατομική θεωρία περνάει την εφηβεία της. Πώς η ανακάλυψη του πρωτονίου και του νετρονίου οδήγησε στο πιο καταστροφικό υπερόπλο στην ιστορία.
Πώς φτάσαμε να έχουμε καθαρό, ασφαλές νερό να βγαίνει απ' τον τοίχο με το στρίψιμο μιας βρύσης. Και πώς αυτό το τολμηρό βήμα προς τα εμπρός έστρωσε το δρόμο για την σεξουαλική επανάσταση, αλλά και το μοντέρνο skateboarding.
Όπως όλες οι σελίδες στην ιστορία της καθαριότητας, έτσι και η τελευταία κρύβει πολλές εκπλήξεις. Σήμερα θα μάθουμε πώς η υγιεινή μπήκε σε κάθε νοικοκυριό και ταυτόχρονα μας έφερε τα μικροτσίπ και το σύγχρονο μάρκετινγκ.
Στο επεισοδιο 54 είδαμε πόσο διαδεδομένη ήταν η βία στην Προϊστορική εποχή. Σήμερα θα εξετάσουμε το "Λεβιάθαν¨. Τον πρώτο μηχανισμό που κατάφερε να την μειώσει δραματικά, αλλά και το κόστος που είχε στην ανρθωπότητα.
Σήμερα πιάνουμε ένα απ' τα αγαπημένα μου θέματα. Πώς γεννήθηκε το κόνσεπτ των ειδικών εφφέ στο σινεμά, πώς έφτιαχναν τα εφφέ πριν την ψηφιακή εποχή και πως τελικά διαδόθηκαν στο Χόλιγουντ.
Είναι γνωστό ότι τα φυτά συνεργάζονται με τα έντομα προκειμένου να διαδόσουν τη γύρη τους και να γονιμοποιηθούν. Αλλά είναι όντως συνεργασία; Όχι. Ή τουλαχιστον, όχι πάντα.
Πίσω από πάρα πολλά ρατσιστικά φαινόμενα, κρύβεται μια απλή οικονομική αρχή. Σήμερα θα μάθουμε για την ιστορική "κατάρα του μεσάζοντα".
Σήμερα στο What the Fact θα εξερευνήσουμε έναν κόσμο που για τους περισσότερους είναι άγνωστος. Τον κόσμο των τυφλών.