200 år, det är tiden som återstår tills vår planet inte har några träd kvar om vi fortsätter skövla skog i samma takt som idag. 15 miljarder träd huggs ner av oss människor varje år, ändå är en värld utan träd en overklig tanke för de flesta. Hur skulle en trädlös framtid kunna se ut?
En planet utan krig och konflikter, skulle det kunna bli verklighet om vi alla hade samma ledare och tillhörde samma land? En global regering skulle enklare kunna värna om mänskliga rättigheter och stärka ekonomier, men det finns stora risker. Vi utforskar för- och nackdelarna.
Vi är över 7 miljarder människor på vår jord. Hade inte mänskligheten utsatts för katastrofer och pandemier hade vi troligen varit ännu fler idag. Vilka konsekvenser får egentligen stora förluster i folkmängd för planeten och den efterlevande befolkningen?
Vår planet är täckt av böljande salta hav, men våra tillgångar på sötvatten börjar sina. Vad är egentligen allt detta salt bra för? Det vore kanske praktiskt om havsvatten gick att dricka och tvätta i, men hav utan salt skulle få förödande konsekvenser. Både för livet under havsytan och för oss på land.
Den rikaste procenten av jordens befolkning äger idag nästan hälften av alla tillgångar, samtidigt lever många i stor fattigdom. Om alla istället ägde exakt lika mycket, skulle fördelningen av tillgångar förbli jämlik, eller skulle vi återgå till där vi är idag?
Ett besök på vår grannplanet kan vara nära förestående. Nasa hoppas kunna skicka den första mänskliga expeditionen till Mars redan 2033. Där finns is och goda möjligheter för odling av mat, men vilka utmaningar skulle livet på Mars innebära för oss jordbor?
Att tänka sig en värld utan glödlampor, radio och batteridriven teknik är svårt. Kanske hade inget av detta funnits utan Thomas Edison, en av historiens mest betydelsefulla och omdebatterade uppfinnare. Hur har hans uppfinningar förändrat vårt samhälle?
Artificiell intelligens är fascinerande, men kan den bli farlig? Vi människor må ha skapat AI, men den kan bli många gånger smartare än oss. Släpps den fri kommer den kunna skapa ny teknologi på egen hand. Vilken roll kommer vi människor ha i framtiden om AI tar över världen?
Om människan krympte i storlek skulle det spara enorma resurser för vår planet. Studier visar att konsumtionen skulle minska med nästan en fjärdedel om jordens befolkning krympte med bara 15 cm. Vilka nya faror skulle uppstå? Kan mindre människor vara klimatets räddning?
Forskare närmar sig möjligheten att återuppliva utdöda djurarter. Kunskapen ger oss möjlighet att motverka utrotning av viktiga djurarter som bin, men kan också bli förödande för våra ekosystem. Vilken funktion skulle utdöda djur som mammutar och dronter egentligen fylla i vår tid?
Idag bor mer än hälften av jordens befolkning i städer. Fortsätter utvecklingen så ställer det nya krav på kommande generationer att hantera de framtida jättestäderna. Hur trångt skulle vi klara av att bo? Vilka skulle de ekonomiska för- och nackdelarna med en enda jättestad vara?
Vår sol är obegripligt kraftfull. Den har över 300000 gånger så stor massa som jorden och drar oss mot sig med enorm kraft. Om jorden slutade att rotera i sidled skulle solens gravitation snabbt få grepp om oss och en undergång vore oundviklig.
Koronamassutkastningar och solstormar är viktiga för rymdvädret, men träffar de jorden kan det få ödesdigra konsekvenser. Molnen av elektromagnetiska fält kan slå ut ström och teknologi på ett ögonblick. Vad skulle en sådan katastrof innebära för dagens uppkopplade samhälle?
Det vore inte omöjligt för jorden att dela omloppsbana med en tvillingplanet under en tid. Hur skulle vår tillvaro påverkas om det fanns annat intelligent liv i vårt solsystem? Betyder identiska planeter att vi skulle se ut som, och leva på samma sätt som våra grannar?
Det är bråttom att motverka klimatförändringarna. Den vidsträckta Saharaöknen skulle kunna ge plats för miljontals träd som kan generera syre och binda koldioxid. Men Saharas sand är fundamental för klimatet, utan den skulle vi snart stå inför nya miljökatastrofer.
Tidens sanna natur är långt mer komplex än dåtid, nutid och framtid. Tittar du upp på natthimlen kan ljuset från en stjärna ha färdats i flera år innan det når dina ögon. Betyder det att du lever i dåtiden fast du upplever det nu?
Jorden är belägen i utkanten av Vintergatan och är perfekt utformad för att vara just där. Att flytta till galaxens centrum skulle innebära stora faror och ta ungefär 27000 ljusår. Väl där skulle svarta hål och supernovor hota vår existens.
Vad är vi egentligen utan våra sinnen. De är inte bara viktiga för vår överlevnad, det är genom dem vi får intryck och känslor. Hur skulle vår existens se ut om sinnena plötsligt försvann, och hur skulle vi uppfatta oss själva?
Jordskalv kan orsaka enorm förödelse, ändå ger de oss bara en liten indikation på vad som väntar om vår planet klyvs på mitten. Det skulle betyda slutet för oss människor och de samhällen vi idag lever i, men skulle det även vara slutet för planeten?
Samarbete har historiskt ökat människans chanser för överlevnad. Det har byggt vårt samhälle och och gjort oss till sociala varelser. Vilka faror uppstår när världen runt omkring oss förfaller? Hur stora är egentligen våra chanser för överlevnad helt på egen hand?
Neutronstjärnor är mycket egendomliga. Deras täta massa skapar gravitationskraft så stark att stjärnan skulle sluka hela vårt solsystem om den ersatte vår sol. De börjar som stjärnor men kan utvecklas till svarta hål. Hur går det till? Vi tar reda på mer om detta kraftfulla fenomen.
Den heta magman på vulkanbotten kan framstå som mjuk på håll, men föll du mot den skulle den inte sluka dig. Vad skulle egentligen hända och går det att överleva på botten av en vulkan?
Det är mycket vi inte vet om denna jätteplanet. Jupiter består av gas, saknar yta och ett dygn där är bara 9,5 Jordtimmar. Så vad gömmer sig egentligen i Jupiters, tillsynes oändliga atmosfär?
Världen styrs nästan uteslutande av vuxna. Försvann de plötsligt skulle barn få enorma svårigheter att lära sig yrken och upprätthålla samhällsviktig produktion. Vad skulle hända om detta glapp i kunskap uppstod? Skulle barnen välja att återuppbygga ett annorlunda samhälle än det vi har idag?
Flytande kväve håller extremt låga temperaturer och kokar redan vid -196 grader Celsius. Trots det fryser det inte genast vår hud till is. Varför? Vad skulle hända om du doppade dig i det?
Atlanten växer, Stilla havet krymper och kontinenterna glider långsamt isär. Vår planet är i konstant förändring tack vare de rörliga kontinentalplattorna. Plattornas förflyttningar kan orsaka jordskalv, men stillnade de skulle det indikera en långt större katastrof än så. Varför är plattornas rörelser så viktiga?
Sedan år 1900 har Jordens temperatur stigit med en hel grad. Blir planeten två grader varmare än den är idag så väntar artutdöd, missväxt och naturkatastrofer av helt nya magnituder. Träd kan hjälpa oss att kyla ner planeten igen, men klarar vi att plantera tillräckligt många i tid?
Magnetarer är de starkast magnetiska föremål som någonsin upptäckts, en påminnelse om de enorma krafter som existerar i vårt universum. Kommer en magnetar för nära Jorden hotar den att upplösa oss till atomer. Hur skulle det gå till och när blir de egentligen farliga för oss?
Rymdforskare studerar nu möjligheterna för människor att gå i ide. Lyckas de öppnar det upp oändliga möjligheter för lägre rymdresor än vad som idag är möjligt. Tillstånd där kroppens funktioner saktas ner kan innebära stora risker, inte minst för våra hjärnor. Vi tittar närmare på hur människan skulle påverkas av att gå i ide och vilka faror det skulle innebära.
Miljögifter krymper konstant Jordens bistam. Försvinner den helt är vi på väg mot en skör framtid med matbrist och inflation. Hur kan vi ersätta våra bin om de dör ut? Vi tittar närmare på varför bin är så viktiga och hur en framtid utan dem skulle kunna se ut.
Inom årtionden hoppas man ha utvecklat teknik som klarar av att kyla ner hela vår planet. Teknik som kommer möjliggöra att vi kan stoppa den globala uppvärmningen utan att minska våra utsläpp. Kan vi förlita oss på tekniken för att bevara vår planet långsitkigt, utan att vi människor behöver minska våra utsläpp?
Det kan verka praktiskt att hela jordens befolkning sover, arbetar och är vakna samtidigt. Kan en global sovtid öka produktiviteten? Klarar vi mäniskor att anpassa oss till en helt ny dygnsrytm och hur skulle vi egentligen må?
Vår måne skapades en gång ur den enorma kraft som uppstod när Jorden kolliderade med en annan planet. Kan det hända igen, och skulle något intelligent liv kunna överleva en sådan kollison?
Alla stjärnor slocknar till slut men somliga brinner ut stillsamt, medan andra exploderar till enorma supernovor. En supernova hela 30 ljusår bort kan orsaka omfattande skador på Jordens ozonskikt. Vad skulle det då innebära om Jorden omgavs av miljarder explosioner samtidigt?
Svarta hål förbluffar och fascinerar. Vi kan inte se dem men de är kraftfulla nog att radera ut hela vårt universum och allt som någonsin existerat. Hur går det till? När fastnar information i ett svart hål och vad händer med den där?
När Jordens tempratur blir varmare smälter isarna på vår planet och försvagar de varma havsströmmarna. Utan våra havsströmmar står vi snart inför en ny istid. Hur skulle en sådan drabba dagens civilisation och vilka chanser har vi att överleva?
Den längsta människan någonsin uppmätt var hela 2,72 m. Hur skulle du navigera världen runt omkring dig om du blev nästan dubbelt så lång som det? Vi tittar närmare på vilka problem du skulle stöta på och om ett normalt liv vore möjligt i en värld som inte är anpassad till dig.
Allt levande behöver syre och idag utgör det en femtedel av Jordens atmosfär. Varför är det då så farligt om atmosfären fylldes av rent syre? Vi tittar närmare på vad som händer i människokroppen när vi andas rent syre och hur en enda tändsticka kan tända eld på hela vår planet.
Vi blir allt mer beroende av teknik och smarta prylar. Robotar hjälper oss att städa, köra tåg och kriga. Gör vi rätt i att lita på dem? Vi tittar närmare på hur välfungerande robotar egentligen är.
Det är inte ovanligt att hitta spår av neandertalare hos dagens människor, ibland så mycket som två procent av arvsmassan. Om de inte var så olika oss, varför dog neandertalarna ut? Kan detsamma hända oss människor i framtiden?
Vi upplever beslutsfattning som en aktiv handling men är det verkligen så? Kanske är dina beslut redan fattade av din hjärna innan du själv utför handlingen. Bestämmer du då över din hjärna, eller den över dig? Vi reder ut vad som egentligen får oss att fatta ett beslut.
Idag finns ingen rutin för hantering av dödsfall under rymdexpeditioner. Då fler nu vill öppna upp rymden som resmål så måste denna fråga lösas. Vi tittar närmare på riskerna en avliden person kan innebära i rymden, och reder ut varför människor inte får begravas på andra planeter.
Föreställ dig att du tittar upp på natthimlen och ser reklamskyltar. Det kan verka osannolikt men företag utvecklar nu teknologi som möjliggör detta. Vilka risker skulle rymdreklam innebära? Förändrar den någonting, och varför hotar den här teknologin att sudda ut hela vår stjärnhimmel?
Växter kan bli större och starkare än oss människor trots att de inte äter någon föda, det beror på att de använder fotosyntes. Genom den omvandlar de vatten, koldioxid och sol till näring och syre. Vad skulle hända om vi människor hade samma förmåga?
Antibiotikan är tidernas kanske viktigaste uppfinning, innan den var medellivslängden bara 47 år. Nu gör överanvändning antibiotika allt mindre effektiv. Vad innebär det om alla bakterier blir antibiotikaresistenta? Kan det vara dödsstöten för vår tids medicin?
Plankton är så små att de flesta av oss aldrig sett dem, trots det är de kanske de viktigaste organismerna på vår planet. Våra hav är fyllda av plankton, men populationen har nästan halverats sedan 1950. Försvinner planktonen dör livet i haven snart ut och vi på land står inför en enorm katastrof. Hur stor betydelse har plankton egentligen för livet på vår planet?
Sammanlagt har ungefär 108 miljarder människor levt på vår planet. Forskare tror att jorden har resurser att försörja ungefär 10 miljarder människor samtidigt, en folkmängd vi kommer uppnå år 2100. Vi tittar närmare på de hot och problem en överbefolkad planet skulle innebära för vår framtid.
Narkos består av två olika ämnen som paralyserar och bedövar. Sker en feldosering av substanserna riskerar patienten att vakna under pågående operation. Hur stor är egentligen risken att vakna upp under narkos och vad gör det med oss om det händer?
Överallt under oss finns underjordiska skyddsrum dit vi kan fly om farorna över jord blir för stora. Tvingas vi stanna i underjorden i längre perioder uppstår enorma utmaningar kring matförsörjning, elektricitet och vår mentala hälsa. Går det verkligen att bygga ett fungerande samhälle under jord och hur skulle vi påverkas av att bo där?
Stjärnan Betelgeuse är en av giganterna i vårt universum, den tar 900 gånger så stor plats som vår sol. Om jorden kretsade runt Betelgeuse skulle ett varv ta 300 år, vilket betyder att hela jordens befolkning skulle dö innan sin ettårsdag. Vore liv på Jorden möjligt och vad skulle förändras om Betelgeuse var vår sol?
Vår värld har genomgått två industriella revolutioner och enligt experter står vi nu på randen till en tredje. Automatiserade färdmedel, internets möjligheter och förnybara energilösningar kan ta oss till en helt ny samhällsstruktur. Vi tar reda på hur framtiden efter den tredje industirella revolutionen skulle kunna se ut.
Svarta hål innehåller enorma mängder massa. Hittar vi ett sätt att omvandla massan till energi, får vi något tusentals gånger starkare än ett kärnkraftverk. En liten bit massa skulle kunna försörja hela vår planet med energi och därmed lösa klimatkrisen. Kan det här bli verklighet en dag?
Långt utvecklad teknik utforskar möjligheterna att framkalla osynlighet. Vad skulle hända med vårt samhälle och vår moraliska kompass om man kunde agera utan att behöva ta konsekvenserna?
Om majoriteten av Jorden täcktes av torr landyta istället för hav skulle det få stor påverkan på vår planet. Vad skulle egentligen hända och skulle vi människor kunna leva här?
80 procent av dagens energi kommer från fossila bränslen, samtidigt klättrar världens elkonsumtion till nya rekordhöjder. Om bara 100 år kan våra fossila bränslen vara förbrukade. Då står vi inför valet att lita på dagens förnybara energikällor, eller vända oss mot haven. Kan havsenergi rädda oss ur klimatkrisen, och hur skulle det förändra världsekonomin?
Teleportering avfärdas ofta som osannolikt, men den tekniska kunskapen för att utföra teleporteringar finns faktiskt redan. Vi reder ut teknologin bakom teleportering och utforskar möjligheterna att i framtiden teleportera levande varelser. Kan det verkligen lyckas?
Ytan på vår planet är i konstant förändring. Efter att jättelika landsprickor öppnat sig på den afrikanska kontinenten har forskare nu fastslagit att den är på väg att dela sig. Vad händer inuti vår planet när ytan rör på sig, och vad får det för effekt på människor och samhällen när kartor ritas om?
Jorden har en axellutning på 23 grader. Förändras den får vi snart extrema temperaturer, årstider som uteblir och evighetslånga nätter. Skulle något intelligent liv kunna existera i dessa nya förhållanden?
Radioaktiva ämnen finns naturligt i vår jord och tar sig på så sätt in i våra livsmedel. Den genomsnittliga personen äter ungefär 1 mikrogram uran varje dag. Hur påverkar det egentligen våra kroppar och vilka risker står vi inför om mängden uran i våra livsmedel ökar?
Vi människor spenderar i genomsnitt ett år av våra liv i duschen. Har vi blivit besatta av renlighet? Vi tittar närmare på vad överdriven tvättning gör med våra kroppar och vad som händer om vi slutar tvätta oss med tvål.
På vår måne är vädret konstant. Där finns ingen vind, inga moln och därmed inget regn. Företag forskar nu på hur vi kan använda månens konstanta solsken till att utvinna energi genom solpaneler. Lyckas ett sådant projekt så löser det Jordens energibehov för all framtid, men hur skulle det gå till?
Förmågan att knyta an och skapa relationer är grundläggande för att vi ska känna lycka. Hunden och människan har format starka band i århundraden. Varför blev det så? Kan vänskapen till hunden ha påverkat människans utveckling?
I begynnelsen var vår planet helt täckt av hav. Försvinner haven helt tar det bara ett år för Jorden att förvandlas till ett stenlandskap där inget liv kan överleva. Vi tittar närmare på varför haven är så avgörande för allt levande på vår planet.
Vad spelar valen för roll i havens ekosystem? Är valar viktiga för klimatet? Vi tar reda på mer om den enorma påverkan dessa giganter har på sin omgivning och konsekvenserna valjakten medför.
Om Jordens tyngdkraft ökade med bara 5 procent så skulle livet på vår planet förändras dramatiskt. Extremt klimat skulle snart leda till global svält och ekonomisk kollaps. Vad är det som gör tyngdkraften så avgörande?
Städer på havsbotten kan verka långsökt men tekniken för att bygga undervattensboenden finns redan. Vad skulle de positiva aspekterna av beboeliga hav vara och kan vi människor verkligen anpassa oss till ett liv under ytan?
Vår planet var en annan värld för 200 miljoner år sedan. Hur tedde sig livet på Jorden egentligen då? Hade dagens människa kunnat överleva bland dödliga jättehav och dinosaurier?
Vår jord snurrar från väst till öst runt sin egen axel, skulle den byta håll får vi plötsligt en planet med omvänt klimat. Vad skulle det innebära? Vad gör jordens färdriktning så avgörande?
Tid är ett mycket komplicerat begrepp och att stanna den skulle te sig helt olikt vad många tror. Vad skulle egentligen hända med din kropp och världen omkring dig om du frös tiden och allt stannade upp?
Föreställ dig att du minns varje dag du upplevt lika tydligt som du minns idag. För människor med hypertymesi är det verklighet. Hur påverkas våra hjärnor av att hålla kvar alla minnen? Försämras vår förmåga att leva i nuet om det förflutna aldrig bleknar?