Serie om magt og mord, krig og fred. Vi er med Piet van Deurs tilbage i tiden til åstedet for en række skæbnespil, og hvor en modig dansk konge i aften dukker frem af historiens mørke i selskab med en kejser, en gammel munk og - en elefant. Vi tager ned til Aachen, Dorestad og Hedeby for at indkredse baggrunden for dramaet.
Hvad er myte - og hvad er virkelighed? Piet Van Deurs tager os denne gang med til Jelling og Tamdrup og fortæller om den gloende handske, der fik kongen til at hoppe i baljen og give afkald på Thor og Odin og flytte liget af sin gamle far fra en af de store høje i Jelling.
Svend Tveskæg og hans søn Knud, kaldet den Store, er hovedpersonerne i den fjerde af Piet van Deurs skæbnefortællinger. Både far og søn oplevede i perioder at regere på begge sider af Nordsøen, inden danskerne definitivt måtte opgive tanken om at herske over de britiske øer. Piet van Deurs tager os denne gang med til slagmarken i det engelske.
Piet van Deurs fortæller om skakspillet, der dræbte - og om Kong Knud den Store og den kloge, men halte Svend, der skrev Danmarks historie på godt og ondt. Vi møder, med Piet van Deurs, den sidste vikingekonge nede i krypten under Vor Frue i Århus, men først med til et spil skak, der sendte den ene spiller i døden.
Det lyder vanvittigt - og er jo helt vanvittigt, at musik kan føre til mord, begået af en mand, der ellers betegnes som Ejegod. Det må sones! Vi er denne gang taget med Piet van Deurs til en mærkelig koncert - hører om den mystiske Olifant og med Kongen ned til Cypern, ned til feberen, hvor myte og virkelighed smelter sammen.
Om et speget drama i historiens uhyggelige teater med Svend, Knud og Valdemar, som hovedaktører, hvor vi i "sidste akt" med Piet van Deurs ender på Grathe Hede uden for Viborg. Her udspilledes sidste akt af kampen om magten - og her skjuler sig også de sidste rester af Kong Svend, der endte med at tabe slaget, tabe Danmark - og livet.
Myte eller virkelighed? Må man jo nøgternt spørge omkring det der skete ovre i Estland. Piet van Deurs tager os med til "Kongens Have" i Tallin og en lille kirke, hvor Dannebrog stadig svæver på alteret....og til Lyø, hvor et jagtselskab endte med, at Kongen blev bortført....og Bornhöved, hvor "kronen faldt af de danskes hoved".
Han nåede ikke at blive helgen - Erik Plovpennig, selvom broderen sænkede ham i Slien; men i Slesvig Domkirke bevares lænkerne, der blev brugt til at tynge liget ned med. Broderen endte i Pøl Mose - en tredje bror skal være død i Lyksborg af altervin - og så er der mordet i Finderup og Piet van Deurs når også ud på den fredløse Marsk Stigs Hjelm.
Myte og barsk virkelighed: Dette er et billede af krigens og dødens ansigt - fra Visby på Gotland, hvorfra Piet van Deurs rapporterer om Valdemar Atterdags stærke rytterhær, der simpelthen mejer bønderne ned, mens lybækkerne ser til oppe fra byens mure. Men forud går Niels Ebbesens mord på "Den kullede greve" i Randers og den mystiske historie om bror Otto.
Det hele begynder på Gurre Slot, hvor Kongen svæver mellem liv og død, og hvortil datteren Margrete kommer ned fra Norge for at få sin søn sat på tronen..... lykkes det mon? Og hvordan er det at sidde tilbage på en barsk borg i Norge - uden nok penge til mad og løn til tjenerne? Og hvordan føles det at miste sin eneste søn og blive beskyldt for at have forsøgt at slå ham ihjel. Og hvor alt tilsidst lykkes - med Kalmarunionen.
Margrete den Første - en sidste rejse i "Spillet om magten" med Piet van Deurs bringer os nok en gang til Kalmar, hvor hun samlede fire lande i den berømte Union videre til Vadstena med hendes idol Den hellige Birgitta - til hendes fortrolige i bispeborgen Gjorslev på Stevns - og den skatkiste, som nu åbnes på Nationalmuseet i København i 600 året for Kalmarunionen.