Hila Noorzai volgt wetenschappers tijdens een groot materiaal-technisch onderzoek naar de staat van het dagboek van Anne Frank. Ze krijgt de unieke kans om door exacte kopieën van de dagboeken van Anne te bladeren. Ze maakt kennis met de onderzoekers en hun onderzoeksvragen en krijgt een rondleiding door het huis van de familie Frank aan het Amsterdamse Merwedeplein. Papierrestauratoren Elizabeth en Herre laten zien hoe zij de originele dagboeken hanteren en Hila ontmoet Annemiek Gringold die inzichtelijk maakt hoe de Duitsers in twee jaar tijd de Joodse bevolking in Nederland in kaart brengen en uiteindelijk grotendeels deporteren.
De onderzoekers proberen een stuk doorgekraste tekst in een dagboek van Anne te ontcijferen. Hila beklimt met beiaardier Boudewijn Zwart de Amsterdamse Westertoren waar hij haar liedjes laat horen die ook Anne hoorde tijdens haar onderduik even verderop aan de Prinsengracht. Een verzamelaar van oude radio's laat zien welk type radio de familie Frank verstopte. In het NIOD vindt Hila de radiotoespraak terug die voormalig minister Bolkestein deed in maart 1944 om de mensen op te roepen documenten zoals brieven en dagboeken te bewaren. Het was koren op de molen van Anne: zij ging vanaf toen haar dagboek herschrijven met het oog op publicatie.
De onderzoekers duiken dieper in de lijm die Anne gebruikte voor het inplakken van foto's en brieven. Hila bekijkt het originele fotoalbum van de familie Frank van dichtbij en ze heeft een bijzondere ontmoeting in Londen met de stiefdochter van Otto Frank: Eva Schloss. De onderzoekers focussen op de plakplaatjes waarmee Anne haar bladzijden opfleurde. Hoelang blijven ze nog goed? En hoe smaakt surrogaatkoffie?
Onderzoeker Peter de Bruijn focust zich op de werkwijze van Anne: welke pagina's schreef zij in welke volgorde? Hij krijgt hulp van de materiaal-technische wetenschappers: met hun minutieuze onderzoek naar het verloop van de inkt en de kreukels en vouwen in het papier. Columnist Aaf Brandt-Corstius vertelt hoe Annes dagboek diepe indruk op haar maakte toen zij het als puber las en waarom het zo'n sterk boek is. Onderzoeker Elli Bleeker laat de verschillen tussen Annes eerste versie en haar herschreven versie zien. Hila duikt in de lange weg die de bestseller-to-be na de oorlog tot aan uitgave af moest leggen.