Deze week gaat Cathérine op oefening met de pathfinders van het Belgisch leger, elitesoldaten die als eerste worden gedropt in vijandelijk gebied om de weg voor te bereiden. Ze duiken vanop grote hoogte met zuurstofflessen naar beneden. Hoewel Cathérine doodsbang is voor parachutespringen, zal ze zelf ook een sprong moeten wagen. Slaagt ze erin haar angst te overwinnen? Wat doen de pathfinders precies en waarom? Hoe overleven ze in vijandelijk gebied? Hoe bereiden ze zich voor op lijf aan lijf gevechten? En hoe is het om voortdurend te trainen, zonder ooit al echt in actie te zijn gekomen?
Cathérine is te gast bij de Belgische ambassade in Irak en Jordanië. Voor de eerste keert trekt ze er met een cameraploeg achter de schermen. Tijdens een exclusief, luxueus diner met een Jordaanse prins moet Cathérine op haar woorden letten en vooral niets zeggen over religie of de doodstraf. Cathérine gaat mee tot aan de frontlinie met IS in Irak. Ze krijgt het gezelschap van een colonne zwaarbewapende bodyguards terwijl ze uitzoekt hoe het is om te leven als een ambassadeur.
Cathérine trekt haar beste voetbaloutfit aan, want een week lang volgt ze de Red Flames, onze nationale damesvoetbalploeg. Tine Schryvers was dolblij toen ze te horen kreeg dat ze bij de Red Flames mocht voetballen. Geen wonder, want een jaar eerder hadden de dokters gezegd dat ze nooit meer zou kunnen lopen. Voetbalster Lorca speelt met schoenen die ze kreeg van Dries Mertens, ze hebben dezelfde schoenmaat. Hun mannelijke trainer die ooit met SK Lierse kampioen werd, vindt vrouwen tactisch veel sterker dan mannen.
De Moulin Rouge in Parijs is nog steeds het bekendste cabaret ter wereld. Iedere avond komen 2000 mensen kijken naar de grotendeels naakte danseressen. Cathérine deelt achter de schermen een week lang het leven van de enige Vlaamse danseres in de Moulin Rouge. Wat moet je doen om er te werken? Hoe hard oefenen de dames? Is het een glamoureus bestaan of het tegenovergestelde ervan?
Cathérine Moerkerke opent vanavond het tweede seizoen van haar reportagereeks CATHéRINE met een bezoek aan de grootste Belgische naturistencamping Athena, waar normaal nooit camera’s worden toegelaten. Cathérine zal zelf ook uit de kleren gaan. Dat is ze aan zichzelf verplicht. Ze wil immers niet alleen onbekende en ongeziene werelden ontdekken, maar ze ook echt mee beleven. Ze praat er ook met onder andere naturist Koen en dat zorgt voor nogal ongemakkelijke momenten. Aan het begin van het interview heeft Koen nog heel wat kleren aan, maar op het einde is hij helemaal naakt. Voor naturisten zoals Koen is het heel normaal, voor Cathérine iets minder...
Modeontwerpers schermen zich vaak af van de buitenwereld. Ze showen hun collecties in Parijs, Milaan of New York en groeten op het einde even het publiek rond de catwalk. Cathérine Moerkerke mag uitzonderlijk achter de schermen gaan kijken bij Christian Wijnants, één van onze jonge Belgische topontwerpers. Ze volgt hem in de laatste weken voor zijn show tijdens de Fashion Week in Parijs.
Cathérine gaat terug naar school. Op het KTA Mobi in Gent leert ze aan auto's sleutelen en geeft ze zelf Franse les. Voor ze met haar les begint moeten alle leerlingen hun smartphone afgeven. Maar zelfs dan is het moeilijk om hun aandacht vast te houden. Het beroepsonderwijs heeft geen goeie reputatie. Toch geven de leraars er graag les. Ze krijgen heel veel terug van hun leerlingen en het doet ook deugd om veel te kunnen geven: zelfvertrouwen en vooral een diploma met kansen op werk en een betere toekomst.
Cathérine logeert voor haar werk vaak in een hotel, maar hoe wordt zo'n hotel gerund? Een week lang loopt Cathérine mee achter de schermen van het Hilton Paris Opera, dat wordt geleid door een Vlaamse CEO, Sofia Vandaele. Ze heeft 200 personeelsleden onder haar en moet dagelijks 268 kamers proberen te vullen, die in het hoogseizoen minstens 350 euro per nacht kosten.
Cathérine brengt een bezoek aan de jodenwijk in Antwerpen, een wereld die erg ver staat van haar eigen leven. De Antwerpse joden schuwen de media, maar de orthodoxe jood Daniel Werner wil Cathérine enkele dagen mee op stap nemen. Vroeg in de ochtend gaat Cathérine met hem bidden in de synagoge. Ze gaat koosjer koken met zijn vrouw en heeft een openhartig gesprek met hen over het leven en de liefde, over homoseksualiteit en het huwelijk. Binnen de joodse traditie worden partners aan elkaar uitgehuwelijkt, zo ging het bij Daniel en zo zal het ook bij zijn kinderen gaan. Catherine gaat ook met de kinderen mee naar school, de grootste joodse school van ons land, waar meisjes en jongens strikt van elkaar gescheiden worden.
Het nieuws werd eerder dit jaar wekenlang gedomineerd door de cipiersstakingen in Vlaanderen en Wallonië. Voor het eerst na die stakingen kreeg een cameraploeg de toestemming in een gevangenis te filmen. Cathérine trok naar die van Gent om er te ontdekken wat de job van cipier inhoudt. Ze loopt vroege en late shiften mee, krijgt toegang tot de vrouwenvleugel, leert wat een appél inhoudt en dat er in Gent ook terreurverdachten zitten.
Cathérine gaat naar de kermis. Samen met de foorkramers komt ze aan in Oostende, voor veel attracties de laatste grote kermis van het jaar voor de winterstop. 'Deze staat twee steentjes verkeerd' hoort ze meteen wanneer ze aankomt. Attracties moeten duidelijk 'exact' op hun plaats staan. En dat doen ze in België jaar na jaar: op elke kermis op exact dezelfde plaats staan, dankzij de unieke Belgische wet voor de Foornijverheid. Cathérine dompelt zich onder in de nostalgie van de kermis met eendjes, smoutebollen en paardjes maar leert vooral dat kermisuitbaters vandaag de dag moderne ondernemers zijn. Al zijn er ook nog attracties van de oude stempel, zoals de molen met levende paardjes die Nathalie erfde van haar vader. Die heeft ze met hand en tand en veel liefde verdedigt tegen dierenrechtenorganisaties.
Cathérine trekt naar Pairi Daiza en kijkt mee hoe het populaire dierenpark zich klaarmaakt voor een lange winterslaap. Want hoe komt een dierentuin de winter door, vraagt ze zich af? Pairi Daiza sloot op 13 november voor vijf maanden de deuren, maar er wordt gewoon doorgewerkt. Cathérine verzorgt de kleine panda Tian Bao, helpt een hyena en een miereneter opereren, filmt de Indische werklui die in echt marmer een nieuw tempel voor de orang-oetangs bouwen en verzorgt de olifanten met Koen, die samen met zijn vrouw Tania permanent in de dierentuin woont.
Cathérine volgt achter de schermen Koen en Kris tijdens Clouseau Danst. De uitdaging is groot en de stress dus ook. Cathérine maakt de opbouw en laatste oefensessies mee in het Sportpaleis. En dan mag het publiek binnen. Backstage volgt Cathérine de broers tot op de trappen van het podium.
Cathérine gaat in de laatste aflevering van dit seizoen terug naar de mama van Bas, het jongetje dat een nieuw hart nodig had, uiteindelijk een transplantatie kreeg maar na een paar dagen aan complicaties overleed. Hij werd zelf orgaandonor. Cathérine blikt ook terug op andere reportages die ze dit jaar maakte. Ze krijgt bloemen van de Red Flames, die zich plaatsten voor het Europees Voetbalkampioenschap voor vrouwen. In Parijs ontmoet Cathérine Inge van de Moulin Rouge. Cathérine spreekt ook nog eens met de pathfinders én ze gaat opnieuw uit de kleren.
Cathérine stapt binnen in de bevreemdende wereld van de Belgische tak van Scientology, een organisatie met internationaal tienduizenden volgelingen. Voor velen is het een echte religie. De Belgische tak zou een 500 leden hebben. Het is de eerste keer dat ze hier in België een cameraploeg toelaten. Maar journalisten zijn nog steeds niet hun beste vriend en Cathérine moet duidelijk binnen hun lijntjes lopen. Na de eerste opnamedag dreigen ze de deur te sluiten omdat Cathérine té kritische vragen stelt.
Cathérine Moerkerke reist naar de sjeiks van Saoedi-Arabië om hun paarden te bekijken. Vlaamse fokkers verkopen er paarden voor miljoenen euro's. Paardenshows in het Midden-Oosten, het lijkt de meest decadente hobby ter wereld.
Cathérine ontmoet de meest agressieve dames van Vlaanderen. Ze zitten in de High Risk Unit in Zelzate, de best beveiligde psychiatrische vrouwenafdeling van het land. De 18 vrouwen hebben criminele feiten gepleegd, vaak gruwelijke. Het gaat over slagen en verwondingen, tot moord en brandstichting. Ze hebben hun eigen agressiviteit niet onder controle. Ze hebben vaak psychopathische eigenschappen en zijn door een rechter ontoerekeningsvatbaar verklaard.
In België werken meer dan 900 privédetectives. Ze hebben een officiële vergunning om mensen te schaduwen en onderzoek te doen. Cathérine gaat met enkelen van hen op pad. Ze schaduwt samen met een detective een echtgenoot die een scheve schaats rijdt en ontdekt dat het niet simpel is om ongezien een auto te achtervolgen. Ze gaat ook mee op zoek naar namaakspullen en gestolen wagens.
Cathérine Moerkerke volgt Cindy Dandois, een Belgische vechtster, in de voorbereiding op het eerste MMA-event in België in de Antwerpse Lotto Arena. Mixed Martial Arts, een vechtsport die boksen, worstelen, kungfu, judo en andere combineert, is ontstaan in de underground-scéne. Het is dé hipste vechtsport van het moment met de Amerikaanse show die erbij hoort. Maar is het nu één grote show of is het wel degelijk topsport? Het kan alleszins pijnlijk zijn, zoals Cathérine zelf ondervindt.
Cathérine Moerkerke kijkt achter de schermen van Familie. De populaire soap lokt dagelijks 800 000 kijkers en is dé vaste waarde van VTM. Cathérine bedenkt mee verhalen voor de personages, bereidt scènes voor en ontdekt hoe schizofreen het is om dagelijkse het leven van eenzelfde personage te leiden.
Cathérine gaat twee dagen aan de slag bij Vlaamse boeren. Heel wat landbouwbedrijven gaan failliet, boeren betogen regelmatig tegen te strenge regels of te kleine winstmarges. Na de aflevering waarin Cathérine op pad ging met Animal Rights kregen we heel wat emotionele reacties. Cathérine zoekt uit hoe moeilijk de boer het heeft. En ze ontdekt hoe passioneel hij is.
Cathérine Moerkerke heeft de afgelopen tijd Bo gevolgd en brengt haar verhaal in de reportage 'CATHéRINE: Boudewijn wordt Bo' die morgenavond, dinsdag 30 januari om 21.40 uur uitgezonden wordt bij VTM. Ze praat uitgebreid met journalist Boudewijn Van Spilbeeck en gaat ook met hem mee naar Barcelona voor zijn laatste reportage als man. Maar ze volgt Bo ook in haar vrije tijd, waarin ze al vaak als vrouw door het leven gaat, en bij het bezoek aan onder andere het Centrum voor seksuologie en gender van UZ Gent en de gelaatschirurg die de transitie van Boudewijn naar Bo voorbereidt.