Home / Series / Kjelles smakresa / Aired Order /

All Seasons

Season 1 - Kjelles smakresa i Asien

  • S01E01 Singapore

    • March 7, 2012
    • TV3 (DK)

    Kjell beger sig till Singapore, där han får sällskap av Edmund Chen, en glad kille som kan allt om de lokala specialiteterna. Edmund tar med Kjelle till en frukthandlare så att han får smaka på Durian: en stinkande frukt som osar lika illa som surströmming. Sedan blir Kjelle erbjuden att äta krokodilfötter.

  • S01E02 Indonesien

    • TV3 (DK)

    När Kjell Bergqvist kommer till de Indonesiska öarna Bintan och Batam blir det både lek och allvar. På Bintan ger han sig ut på en vådlig fisketur och försöker att fånga in huvudingrediensen till kycklingsoppan Soto Ayam på en smutsig bakgård. Kjell testar även den Indonesiska rätten Otak-Otak, vilket betyder hjärna-hjärna. Nu har Otak-Otak inte fått sitt namn tack vare innehållet utan för att rätten ser ut som fiskhjärna.

  • S01E03 Malaysia

    • TV3 (DK)

    Den tredje anhalten på Kjell Bergqvists rundresa i Asien blir Malaysia. I Malacca City drar han på sig sin kritvita bästa-gå-bort-kostym. Ett osmart drag. Värdinnan Winnie skickar ut honom i grönsakslandet för att skörda. Nya bekantskapen Tristan vill bjuda Kjell på Beggar's Chicken. Den tar fyra timmar att laga.

  • S01E04 Thailand

    • TV3 (DK)

    Kjell når Thailand och i Phuket driver väninnan Susanne Janson och hennes sambo ett barnhem. Susanne förlorade sina två döttrar i tsunamin 2004 vilket fick henne att vilja ta hand om andra olycksbarn. Herr Bergqvist får även nöjet att bevista ett thailändskt bröllop samt jaga ekorre med slangbella och knapra på en friterad groda.

  • S01E05 Bangkok och Kambodja

    • TV3 (DK)

    Bangkok är en sjudande kittel av människor och myllrande aktivitet. På marknaden är det våldsamt trångt, helt tokigt, prylar överallt och kunderna trängs med bilar och tuk-tuks. I Bangkok hittar Kjell Bergqvist också en lyxkock som övergivit de fina salongerna för ett eget gatustånd. Nästa stopp är Kambodja, ett land som länge präglats av politiska oroligheter och Röda khmerernas ofattbara folkmord.

  • S01E06 Vietnam

    • TV3 (DK)

    Nu har vi kommit till slutdestinationen på Kjelles smakresa i Asien, Vietnam och Ho Chi Minh City. Allt startade i Singapore. Efter det har Kjell Bergqvist besökt öarna Bintan och Batam i Indonesien, Malacca och Kuala Lumpur i Malaysia, Phuket, Dan Singkhon och Bangkok i Thailand samt Kambodja. För att verkligen fira att Vietnam är resans grande final tar sig Kjelle en snaps med kobrablod som eftersläckare.

Season 2 - Kjelles smakresa i Latinamerika

  • S02E01 Brasilien

    • April 16, 2013
    • TV3 (DK)

    För säkerhets skull har Kjell Berqvist med sig en polis som skydd när han rör sig på Rios bakgator. Men när det är dags att besöka en av stans mest ökända favelas tvingas han lämna polisen utanför. – Min guide sa att det är säkrare att gå in utan polis, säger Kjell Berqvist. Det är karneval i Rio och gatorna fylls av 250 000 sambadansande människor. Så vad passar bättre än att Kjell själv svidar om till kort kjol och rosa topp för att passa in? Varenda bajamaja i Rio är dock proppfull under karnevalen – vilket innebär att öldrickande Riobor tvingas uträtta sina behov på gatan när partyölen börjar trycka på. – Det luktar piss och gammal öl här. Den lukten känner man igen från sin ungdom, säger Kjell Bergqvist. Efter karnevalen åker vår huvudperson till en av stans mest ökända kåkstäder, favelas, för att uppleva en riktig brasiliansk grillfest. Kjelle är personligt inbjuden av sin guide, en gammal svensk-brasilianare som själv bor i favelan. Han ger Kjelle rådet att lämna säkerhetsvakten utanför. Inne i favelan blir det snabbt liv i luckan när ett gäng lokala slackers bjuder upp till samba och grillade, stoppade korvar. Och en och annan kall öl förstås.

  • S02E02 Amazonas

    • April 23, 2013
    • TV3 (DK)

    När resan genom Sydamerika går vidare för Kjell Bergqvist byter han stadens puls i Rio mot Amazonas djungel. Han packar myggnät, machete, djungelhatt och beger sig ut i det både kända och ökända Amazonas – tolv gånger Sveriges yta av djungel och flodbälte. I en liten träbåt utan flytvästar fiskar han piraya med en lokal guide. – Vissa ställen i floden är så pirayatäta att du inte ens hinner sticka ned händerna för att tvätta dem innan hundratals pirayor anfaller, berättar guiden.

  • S02E03 Buenos Aires

    • April 30, 2013
    • TV3 (DK)

    Att Kjell Berqvist kan skådespela vet vi. På resan genom Buenos Aires får han visa upp ännu en talang, nämligen att dansa passionerad tango. I Buenos Aires hamnar Kjelle på La Chacra, en av stans mest kända köttrestauranger som serverar oxkött som smälter på tungan. Efter en bit mat behöver man röra på sig och väl ute på stan stöter Kjell både på en Maradona-imitatör samt bestämmer sig för att lära sig dansa tango. Nu är det bara finkläderna som behövs, med tillhörande slips som passar för en het tangokväll i Argentina. En danspartner har Kjelle redan ordnat. Hon heter Jamila och arbetar som ”taxidancer”, alltså en av Buenos Aires många etablerade tangolärare. Hur ska det gå för Kjelle på det berömda danspalatset? Klarar han pressen att leverera inför en rutinerad publik?

  • S02E04 Peru

    • May 7, 2013
    • TV3 (DK)

    I veckans avsnitt är Kjelle i Peru med siktet inställt på mytomspunna inkastaden Machu Picchu. Resan börjar i Cusco med kokablad och nationaldrycken pisco som medicin mot höjdsjuka. Förutom ett av världens underverk bjuds även på schamanhealing och så klart den lokala delikatessen marsvin! Avsnitt 4 av 8.

  • S02E05 Titicacasjön

    • May 14, 2013
    • TV3 (DK)

    I veckans avsnitt är Kjelle kvar i Peru och tar tåget till Titicacasjön. Här blir det övernattning hos Alejandro på de stickande männens ö, Taquile. Kjelle vandrar i Thor Heyerdahls fotspår och besöker de märkliga flytande vassöarna. Det blir potatisprovning och så klart tipsar Kjelle också om ett smaskigt recept att testa hemma!

  • S02E06 Mexico city

    • May 21, 2013
    • TV3 (DK)

    Smakresan är framme i Mexico city och nu längtar Kjell Bergqvist efter tacos och kall öl. Istället serveras han en höna som doppats i choklad. – En total katastrof. Vi ska vara glada att det var tacon som kom till Sverige och inte det här, säger han. Mexico city är staden där tacos finns i varje gathörn och där den lokala varianten av brottning, med roliga masker på huvudet, är superstort. Men det är också en av världens mest kriminella städer, så Kjelle tvingas under hela resan färdas med säkerhetsvakter runt sig. Fattigdomen och arbetslösheten i Mexico city har skapat en stad där man inte bör vistas utanför de stora turiststråken efter mörkrets inbrott. Men Bergqvist vägrar låta sig nedslås av det här, inget ska stoppa honom från att upptäcka hemligheten bakom Mexicos älskade mat. För väl i Mexico city ska det såklart ätas tacos. Den bästa tacon finns på gatan och här är det inte någon billig köttfärs som är basen, vi snackar om stora köttstycken som man strimlar direkt ned i tacoskalet. Och det är starkt. Mycket starkt. Döm därför om Kjelles förvåning när han tvingas inleda matresan med att tvinga i sig en höna som först doppats i choklad. Tydligen är det här också Mexicos nationalrätt? Tur att det går att smita ut till gathörnen och skölja ned det hela med en kall Corona och en street-taco. Om Kjelles smakresa: Den här säsongen reser Kjell Bergqvist runt i Sydamerika och testar lokala delikatesser. Kjelle själv kan inte laga mat och vill egentligen inte alls laga mat. Han vill äta. Men han gör ändå så gott han kan för att hjälpa till, även om det oftast slutar med att han måste ta en paus i solstolen. Avsnitt 6 av 8.

  • S02E07 Mayarivieran

    • May 28, 2013
    • TV3 (DK)

    I veckans avsnitt besöker Kjelle Mayarivieran på Yucatanhalvön i Mexiko. Palmer, vita stränder och korallblått vatten på ett av jordens sista paradis. Här i den mexikanska maten och kulturens vagga bjuds på många spännande smakupplevelser. Det blir också djuphavsfiske som får en märklig vändning när Kjelle måste rädda en pelikan i nöd. Som vanligt tipsas om ett smaskigt recept att göra hemma. Avsnitt 7 av 8.

  • S02E08 Taubes pampas

    • June 4, 2013
    • TV3 (DK)

    Det är snart etthundra år sedan Evert Taube härjade runt på den argentinska pampasslätten. Nu går Kjelle Bergqvist i den kände viskonstnärens fotspår och besöker gården där Evert och Carmencita träffades. "Samborombon, en liten by förutan gata" är textraden vi alla säkert hört. Gården där Evert Taube tillbringade en tid på i början av 1910-talet finns fortfarande kvar på pampasslätten och är idag en svensk turistattraktion. Efter att ha tillbringat ett par dagar med äkta gauchos, alltså argentinska cowboys, åker Kjelle dit. Mycket riktigt möts han inte bara av en bevarad argentinsk gård, som ser ut som på Everts tid. Han möts även av en hel buss svenska turister som också letar efter hemligheten bakom Everts musik. Nu är ju inte Kjelle den som låter sådant hindra honom. Han drar istället snabbt fördel av situationen och lägger näsan i blöt. Till slut hittar han både barnsängen där Carmencita lade sitt barn och får hela gruppen att stämma upp i sång – som låter ”samboronbon” hela vägen till Sverige. Om Kjelles smakresa: Den här säsongen reser Kjell Bergqvist runt i Sydamerika och testar lokala delikatesser. Kjelle själv kan inte laga mat och vill egentligen inte alls laga mat. Han vill äta. Men han gör ändå så gott han kan för att hjälpa till, även om det oftast slutar med att han måste ta en paus i solstolen. Avsnitt 8 av 8.