Na een snelcursus vogelspotten door Begijn Le Bleu waagt Kobe zich samen met goeie vriend Frank Raes aan dé hype in coronatijden. Beide heren ondervinden vooral dat men voor deze hobby véél geduld moet hebben. En klopt het dat je in Vlaanderen de snelste vogel ter wereld kan spotten? Wat alvast wel klopt, is dat die vogel sneller vliegt dan Tom Boonen in een sportauto.
Kobe vliegt over het viaduct van Vilvoorde, samen met de inmiddels hoogbejaarde bouwer ervan, die voor het eerst 'zijn' indrukwekkende constructie vanuit de lucht ziet. Hoe hoog, lang en breed is die brug eigenlijk? En wat ligt er onder die brug? Hij ontdekt het samen met de bekendste inwoonster van Vilvoorde, Danira Boukhriss Terkessidis.
Kobe heeft een primeur in petto, want hij volgt het doen en laten van een voetbalscheidsrechter voor, tijdens én na een match uit de Jupiler Pro League. Verrassend om te horen wat een scheidsrechter tijdens een match allemaal zegt én zelfs zingt... En is een ref thuis even streng als op het plein? Eens luisteren wat de vriendin van de scheidsrechter daarvan vindt. Na de wedstrijd duikt Kobe de kleedkamer in om samen met de scheidsrechters een fles champagne te kraken.
Kobe doet op vrijdag mee aan het gebed in de Grote Moskee in Brussel. Waar kopen de moslims hun gebedstapijten en waarom moeten die schoenen uit? Kobe ontmoet Nora Gharib en haar papa, die 's morgens heel vroeg de deuren van de naburige moskee opent, probeert enkele djellaba's en is onder de indruk van de manier waarop jonge moslims de Koran vanbuiten leren.
Kobe verstopt zich op een uitgestrekt en verlaten industrieterrein in de hoop uit de klauwen te blijven van enkele speurhonden. Welk zintuig gebruiken die honden tijdens hun speurtocht het meest: het oog of de neus? Of wat moet je doen als een hond recht op je afstormt? Wat je zeker niet moet doen is een pintje voor honden proeven, blijkt uit een smaaktest van de cameraman. Kobe wordt aangevallen door negen chihuahua's en ziet bij een bezoek aan een crematorium dat het verlies van een hond heel veel verdriet meebrengt.
Kobe ontmoet de eigenares van de Belgische webshop die wereldster Beyoncé in haar klantenbestand heeft en ondervindt zelf hoelang het duurt om een gemiddeld Vlaams dorp van pakjes te voorzien. En hoeveel pakjes worden er nu eigenlijk per dag besteld? Kobe helpt klanten bij de customer care service en verdwijnt in een grote doos opvulchips.
In de Senaat kruipt Kobe door een geheime koker waar zelfs mensen die al twintig jaar in het gebouw werken het bestaan niet van afwisten. En wat gebeurt er allemaal in dat historische gebouw? Wat vindt de voorzitster van de Senaat van haar eigen portret gemaakt door drie jonge kunstenaars? Kobe hangt een schilderwerk van 500.000 euro recht en doet 's avonds de Senaat op slot na een intensieve inspectieronde.
In de buurt van Hasselt steekt Kobe met een kraan eigenhandig een stuk rioolbuis in de grond. En dat kan hij maar beter zorgvuldig doen, want die buis moet nog minstens honderd jaar meegaan. En waar stroomt dat afvalwater eigenlijk naartoe? En weet je dat men van rioolwater ook bier maakt? Lekker bier zelfs. Kobe luistert naar de grieven van enkele kwieke riool-loze huiseigenaars en duikt zelf helemaal onder in de riool.
Kobe gaat ook een volledige aflevering op zoek naar stilte. Maar die zoektocht naar stilte is niet voor iedereen evident. Dat vertelt Jari, een jonge vrouw die langzaamaan haar gehoor verliest en naar eigen zeggen gek wordt in stille ruimtes. Hoe klinkt de muziek van een muzikant die helemaal niets hoort? En hoe klinkt de luidste acteur van Vlaanderen in het stilste gebied van Vlaanderen?
In de categorie geheime plekken bezoekt Kobe een ultrageheim datacentrum waar men volop bezig is aan de uitbouw van het 5G-netwerk in België. Is die straling niet schadelijk voor onze gezondheid? Kobe ondervindt dat zelfs tijdens een virtueel wedstrijdje basketbal met Ann Wauters de bal heel hard kan aankomen en ziet hoe dankzij 5G communicerende auto's allesbehalve toekomstmuziek zijn.
De kwieke Jan Peumans test voor #weetikveel een speedpedelec uit en dat óp het jaagpad naast het Albertkanaal... Mag zo'n fiets daar wel rijden? Waar worden fietsen eigenlijk gemaakt? De Planckaerts gaan volledig op in een wedstrijd: hoe vervang ik zo snel mogelijk een band, remblokje én ketting? Enkele dagen voor de Ronde van Vlaanderen parkeert Kobe zijn fiets op de Oude Kwaremont in gezelschap van fietskenner en ex-wielrenner Ludo Dierckxsens.
Kobe brengt samen met zijn toekomstige vrouw Sara de nacht door in een slaapkliniek. Zij slaapt en hij kijkt. Tenminste, als hij zelf niet in slaap valt. Het aantal decibels van een luide snurker wordt vergeleken met het geluid dat een kettingzaag produceert, al gaat dat experiment bijna fout. Kobe duikt in bed met een slaapexperte, maar moet daarvoor eerst James Cooke en Gert Verhulst het bed uitduwen.
Om het nieuwe seizoen te starten neemt Kobe Ilsen de trein. Als passagier, als treinbegeleider, maar vooral ook als treinbestuurder. Gelukkig hoeft hij enkel maar het juiste spoor te volgen, maar die dodemanspedaal zorgt toch voor wat onverwachte momenten. Dagelijks nemen 900.000 reizigers de trein, maar weten zij dat elke trein 's nachts door de 'trainwash' gaat? Dat de snelste trein ter wereld een topsnelheid van 430 km/uur haalt? Dat er 550 stations in België zijn? Kobe kruipt mee onder de trein om onderhoudswerken uit te voeren en in de kraan om mee sporen aan te leggen. Maar dat laatste verloopt toch niet helemaal zoals het moet. Samen met 3 bekende burgemeesters zet hij enkele belangrijke maar vergeten plekjes in de Belgische treingeschiedenis in de bloemetjes. Interessante weetjes komen van Tine Embrechts, Lidewij Nuitten en ook Cara Van der Auwera springt op de trein om een tof weetje mee te geven over Oostende.
Kobe stapt op de motor bij de enige vrouwelijke douanemotard. Op de luchthaven van Bierset snijdt hij samen met 1 van de 3300 douaniers verdachte pakjes open, in Zeebrugge wordt hij bijna aangevallen door een drugs- en cashhond en in Gent stapt hij zomaar een douanekantoor binnen. Maar het gevaarlijkste gebeurt in de haven van Antwerpen. Hij kruipt met een rummage-team mee tot in de diepste krochten van een containerschip. Wist-je-datjes van minister Van Peteghem vanuit Brussel, Bjorn Soenens vanuit New York en Steven Decraene vanuit Parijs.
Het Sportpaleis viert zijn 90e verjaardag. Reden genoeg om er een #weetikveel over te maken. Het gebouw werd in 1933 geopend en had toen de grootste overkapping ooit: 88 meter. De naam Sportpaleis ontstond toen al, want de eerste activiteiten die er werden georganiseerd waren wielerwedstrijden. Om die beleving terug naar boven te halen gaat Kobe fietsen op de piste. Maar dat loopt minder vlot dan gedacht. Kobe trekt door de gangen van een leeg Sportpaleis en ontdekt de tanks waar 12.000 liter bier in kan, houdt een verplicht stopje bij 1 van de 250 toiletten en kruipt tot helemaal in de nok van het dak, 24 meter boven de grond. Wist-je-datjes van Dimitri Vegas en Regi.
In #weetikveel overlopen we alle elementen die onze factuur bepalen. Verbruikte energie, gas en elektriciteit, taksen en andere zaken. Kobe kruipt boven op een windturbine. Maar hoeveel windturbines staan er in België? Kobe wordt rondgeleid in het controlecentrum van Elia, die zorgt voor het evenwicht op ons elektriciteitsnet. Maar waarom is dat zo belangrijk? Hij legt 1 meter van de 134.000 km elektriciteitskabel die je in ons land kan vinden aan, schakelt de elektriciteit uit en vliegt in een helikopter boven de LNG-terminal in Zeebrugge. Hoeveel gas komt daar toe en hoe geraakt dat bij de mensen thuis? Wist-je-datjes van minister van Energie Tinne Van der Straeten.
De allereerste lottotrekking was op 4 februari 1978. 45 jaar later wordt er nog steeds voor gemiddeld 3 miljoen euro per trekking gespeeld. De hoogste som die ooit bij de Lotto werd gewonnen was 13 miljoen. Maar waar en hoe krijgen de winnaars dat geld? 1 tot 2 keer per jaar worden alle balletjes van de Lotto gewogen. Een subtiel en minutieus werkje. Kobe helpt een dag in een krantenwinkel en trekt naar het noorden van Frankrijk, waar lottotrekmachines worden gebouwd. Wist-je-datjes van Bruggeling Dominique Persoone, professor Jean Paul Van Bendegem over de kans dat je de grote pot wint en Lotto-wielrenners Florian Vermeersch en Brent Van Moer.