Internet har för vissa blivit ett eldorado med massor av lönsamma arbetstillfällen, men för många andra är det en ny sorts ekonomisk mardröm. Utanför Shanghai finns en verkstad där unga killar får cirka tusen kronor i månaden för mer än 350 timmars arbete. Tempot till trots tillåts ingen ledighet eller semester.
År 1994 filmade journalisten Nick Hughes det han såg i folkmordets Rwanda och han återvänder nu för att samtala med överlevande. I en rättssal ska fyra identifierade gärningsman, tillsammans med släktingar till offren, få se sina dåd fångade på Hughes film.
Amerikansk dokumentär från 2008. Sedan 1998 pågår ett brutalt krig i Kongo där fyra miljoner människor har fått sätta livet till. Hundratusentals kvinnor och flickor har kidnappats, våldtagits, stympats och torterats.
Zabaleen, sopfolket, livnär sig på att återvinna Kairos avfall. De har skapat ett effektivt återvinningssystem och tiotusentals fattiga har här sin försörjning. När de styrande i Kairo privatiserar hanteringen hotas tillvaron för Zabaleen och deras "avfallsby" i stadens utkant.
Högt upp i de bolivianska Anderna pågår arbetet i några av världens farligaste silvergruvor. Här finns yrkesstolthet, men också drömmen om en tillvaro där man inte har livet som insats. Att hitta en oupptäckt silverådra skulle kunna förändra allt.
Afghanistan producerar 93 procent av världens opium och heroin, men över 200000 av dess invånare är tunga missbrukare. Lilla Murad har under hela sitt korta liv fått opium av sina föräldrar för att han ska hålla sig lugn och sova bra. Ekhtyal, som har fått sitt ansikte sönderskjutet i kriget, söker sig till en rehabiliteringsklinik för att bli avgiftad och Khosan ger då och då sin lilla dotter Shakila ett bloss från pipan för att stilla hennes magvärk.
Våldsamma demonstrationer, frustration och social oro har följt i spåren av Greklands ekonomiska nedgång. Vad ligger bakom dagens situation? Här presenteras intryck, åsikter, fakta och idéer som traditionella medier sällan eller aldrig lyfter fram.
De kallas "Skywalkers" och är kända för att oförskräckt balansera på stålbalkar som bara är en fot breda, högt över staden. Vilka är dessa stolta byggarbetare från Mohawkstammen och vad är deras hemlighet för att övervinna höjdskräcken? Vi följer vännerna Jerry McDonald Thundercloud och Sky Fox med det hårda, farliga arbetet på bygget.
Mumbais miljontals råttor både gör skada och sprider sjukdomar och staden har råttjägare anställda för att få bukt med problemen. Deras chef, legendariske Behram Harda, ser uppdraget som en militär operation. Varje anställd måste döda minst 30 djur per pass för att få ut sin lön.
Vi besöker bron i Istanbul som är ett eget litet kosmos. Bland turisterna arbetar här över 800 personer och i vissa fall är detta även deras hem. Hör dem berätta om vardagsliv, drömmar, längtan och framtidstro.
"Drivers Wanted". An impossibly eclectic community behind the doors of a taxi garage in Queens.
Sedan terrorattackerna mot USA år 2001 har bevakningen av gränsen mot Kanada förändrats radikalt. Daniel Sekulich reser genom 13 stater för att få invånarnas syn på kameraövervakning, marksensorer och drönare. Kan gränssäkerheten ha gått för långt?
De kirgiziska nomaderna i Pamirbergen har, mot alla odds, överlevt svält, krig och förföljelse. Folkgruppen räknas som en av världens mest isolerade och för nu en tynande tillvaro. Allt fler talar om att ge upp och emigrera till Turkiet.
En gång varje år samlas över tusen mormoner i North Carolina för att festa utan droger och flirta utan sex. Känslomässig omognad, kyrkans strikta riktlinjer och den egna familjens förväntningar bäddar för en omtumlande helg. Vi följer fyra av de förväntansfulla singlar som hoppas hitta en livspartner.
Omvärlden fördömer regimen, samtidigt som militärens tårgastuber är märkta Made in Pennsylvania. Bahrains shiamuslimer har inspirerats av "den arabiska våren" och vill nu slåss för frihet och rättigheter. Hur länge kommer de styrande att kunna behålla sitt hårda grepp?
Kommer världsekonomin någonsin att återgå till sin gamla ordning efter 2008 års enorma kris? Är det ens önskvärt eller är det bättre att skapa nya ekonomiska modeller? Inflytelserika kommentatorer och aktörer inom investerings- och finansvärlden ger sin syn vad som hände och vad som väntar.
Finns det ett samband mellan kriserna som skakar världen? Beror klimatförändringarna, finanskrisen och militarismen på ett globalt systemfel? Brittiske säkerhetsforskaren Nafeez Mosaddeq Ahmed menar att den enda möjligheten att hitta lösningar är att se sambanden mellan kriserna som hotar vår civilisation.
Marc Dreier såg ut att ha allt. Men hans framgångsrika firma och extravaganta våning finansierades genom bedrägeri. 2008 arresterades han för urkundsförfalskning och för att ha bedragit investerare på flera hundra miljoner dollar. Vi möter honom när han sitter i husarrest i avvaktan på dom. Orginaltitel: "Unraveled" (2011)
Flera av de förutsagda datumen för jordens undergång har passerat, men det stillar inte Leeland Freedoms församlingsmedlemmar. I Parowan i Utah förbereder man sig på domedagen. I strategin ingår bland annat att gräva grottor, ha överlevnadsläger och att lära barnen hantera skjutvapen.
Boxningsmatcherna i thailändska Mae Sot är tänkta att ge ära och pengar. Eftersom burmesiska pojkar nöjer sig med mycket mindre än de thailändska i fråga om mat, skola, trygghet och någonstans att bo väcker de tränarnas intresse. Staden har blivit en zon för barnhandel och ett hundratal barn från Burma säljs hit varje månad.
Deras röster är förbjudna, hotade och censurerade. Men Yoani Sánchez, Zeng Jinyan och Farnaz Seifi är inte rädda för sina diktatoriska regimer. De står för en ny generation av nätverk. På Kuba, i Kina och i Iran driver de sina bloggar som skakar grundvalarna för den statliga informationens monopol.
Israels vapenexport är en av de största i världen. Nya, alltmer avancerade, vapen utvecklas ständigt och testas i såväl skarpa lägen som på scenografier i form av palestinska byar. Den militära ockupationen av Gaza och Västbanken har gått från att vara en börda till att bli en säljbar och lönsam nationell tillgång. Orginaltitel: "Hamaabada" (2013)
Ibland är det slumpen och till synes triviala händelser som avgör vårt öde. 77 människor dödades under terrorattackerna i Oslo och på Utöya den 22 juli 2011. Oskyldiga människor som var på fel ställe vid fel tidpunkt. Överlevande och anhöriga berättar hur deras liv förändrades för alltid den där sommardagen. Orginaltitel: "Wrong Time Wrong Place" (2012)
Den brasilianske entreprenören Ricardo Semler har byggt upp ett företagsimperium utifrån den enkla frågan: Vad gör egentligen mina anställda lyckliga? Här berättar han sin historia om framgångsrikt företagande utifrån ledorden öppenhet, tillit och kärlek.
Som billiga och lätta att hjärntvätta frodas bruket av barnsoldater i världens konflikthärdar. Dilemmat för vuxna soldater är att de skjuter mot en fiende, men sårar eller dödar ett barn. Generallöjtnant Roméo Dallaire ger insiktsfulla lösningar på hur man ska kunna utrota fenomenet.
300 miljoner kineser använder sociala medier vilket bekymrar regeringen som utökar censuren av Internet. Men det finns medborgarreportar som kämpar för att få ut nyheter och sanningar till allmänheten. Två av dessa är bloggarna Zhou Shuguang och Zhang Shihe, alias Zola och Tiger Temple. Vi följer dem ute i fält när de filmar människor som berättar om övergrepp och maktmissbruk. Medborgarreportrarna skuggas och trakasseras ständigt.
Vi besöker Ryssland, Hawaii, Argentina och Spanien samt deras antipoder på andra sidan klotet. Miljöerna och människorna här vänder bokstavligen upp och ner på vår syn på jorden. I denna svindlande reseskildring får bilderna och miljöljuden spela huvudrollen.
Av de 59 invånarna är en tonåring och nio skolelever. Byn Niaqornat på nordöstra Grönland kämpar för sin överlevnad. Har man vad som krävs för att få igång verksamheten i den nedlagda fiskerifabriken?
I över tjugo år har en grupp schweiziska bönder sjungit tillsammans i kören Jodlerklub Wiesenberg. När de kommer på förstaplats i en tv-sänd talangtävling vänds deras liv upp och ner. I takt med berömmelsen ökar konflikterna i gruppen och vänskapen sätts på hårda prov.
Hur mycket prylar behöver man? Petri Luukkainen experimenterar med en ny livsstil under ett år. Han börjar med att lagra allt, från underkläder till kylskåp, och får bara hämta tillbaka en sak per dag. Tanken är att han ska finna det som verkligen betyder något och få klarhet i vad som gör honom lycklig. Internationell titel: My stuff.
Vad var det egentligen som hände den där dagen i Bagdad? Soldaten Ethan McCords syn på USA:s närvaro i Irak förändrades vid en helikopterattack den 12 juli 2007, då flera civila dödades. Efteråt skrev han brev till offrens familjer och bad om ursäkt. Idag föreläser han på skolor och samtalar med eleverna om sina upplevelser
I Delhi driver Mr Sachev stödorganisationen ”The love commandos” som hjälper par som tvingas leva gömda med skydd, rådgivning och tillfälligt boende. På landsbygden är traditionen att personer från olika kaster eller religioner inte kan gifta sig fortfarande stark. De som för kärlekens skull trotsar traditionen riskerar sina liv.
Jakten på supermänniskan. Upptäckten av DNA skapade spännande - och i vissas ögon obehagliga - möjligheter för forskarna. Vi besöker Kina och världens största forskningscenter för genetik. Moral, etik och mänskliga värden kan kännas långt borta i sökandet efter önskad perfektion.
Likt en modern Robin Hood förser Loha Singh fattiga familjer och småföretagare med elektricitet som han stjäl från det lokala kraftbolaget. Skillnaderna mellan de indiska samhällsklassernas elförsörjning leder inte sällan till våldsamma protester. Från UR.
År 1972 redogör några forskare för sambandet mellan ekonomisk tillväxt, överkonsumtion och naturens kollaps. Deras bok The Limits to Growth anses mycket kontroversiell och påverkar den politiska debatten. Här talar författarna om dagens situation samt de tidigare farhågorna, som dessvärre har slagit in. Orginaltitel: "Last Call" (2012)
Flera av de förutsagda datumen för jordens undergång har passerat, men det stillar inte Leland Freeborns församlingsmedlemmar. I Parowan i Utah förbereder man sig på domedagen. I strategin ingår bland annat att gräva grottor, ha överlevnadsläger och att lära barnen hantera skjutvapen. Orginaltitel: "Training For The Apocalypse" (2012)
I USA kontrolleras media av stora koncerner som kan manipulera nyhetsflödet utifrån kommersiella intressen. Befolkningen vet därför inte sällan mer om kändisskvaller än om politik och ekonomi, hemmavid och ute i världen. Här får vi exempel på censur, vinklingar och stoppade nyhetsinslag. Orginaltitel: "Shadows of Liberty" (2012)
En personlig betraktelse av filmaren Peter Hegedus om USA och dess roll i världen idag. Hegedus såg mängder av Hollywood-filmer under sin uppväxt i det socialistiska Ungern. Han beundrade den amerikanska drömmen och idolen Arnold Schwarzenegger. Under denna resa blir det inget möte med idolen och bilden av drömlandet förändras under resans gång.
I drygt trettio år har familjen Cohen har drivit en strippklubb i Guelph, en liten stad nära Toronto. Sonen, dokumentärfilmaren Shawney, skildrar sin familjs knepiga relationer och arbetet med familjeföretaget som både håller dem samman och driver dem isär.
Shin Bets motto är att verka i det fördolda. Den israeliska underrättelsetjänsten sköter staten Israels säkerhet och cheferna deltar i alla nationella säkerhetsbeslut. För första gången får vi höra tidigare chefer från Shin Bet reflektera över sina handlingar. Filmen kastar nytt ljus på sexdagarskriget och ockupationen som följde
Trots djupa sår av sorg lyckas Ayuub Kasasa Mago hitta tillbaka till livet med hjälp av film. Idag är han filmskapare i Rwanda och en av eldsjälarna bakom filmfestivalen Hillywood. Övertygad om filmens kraft och läkningsförmåga reser han runt i landet och visar filmer på det lokala språket Kinyarwanda.
Det är ofta gratis att ladda ner appar och skapa konton på sociala medier. Men vad innebär egentligen villkoren och avtalen som godkänns? Vi lockas att dela det mesta på nätet och förlorar rättigheter och kontroll över det vi delar. Samtidigt blir informationen om oss en handelsvara
I det forna Västberlin levde Dragan på lättförtjänade pengar från bordellverksamhet och handel mellan öst och väst. Efter Berlinmurens fall blev han beroende av ekonomiskt stöd. Filmaren Vuk reser till Berlin för att söka upp sin omtalade farbror Dragan och hans gamla kollegor.
Rainer Voss var en av Tysklands främsta investmentbankirer och gjorde miljonvinster varje dag. Han är idag ekonomiskt oberoende och har lämnat finansväsendet bakom sig. Voss begripliggör mekanismerna som styr världens ekonomi och beskriver hur den ekonomiska krisen utnyttjas i vinstsyfte. Han ger insyn i en skoningslös arbetskultur med total lojalitet som krav, där den som har minsta antydan om annat åker ut i kylan.
Hjälparbetaren och aktivisten Brandon Darby anklagas för att vara manipulativ och konspiratorisk och anses ha levt ett dubbelliv som informatör åt FBI. Vi får höra olika versioner av händelseförloppet, där Darbys version står i stor kontrast till medarbetarnas berättelser.
Minimal föräldraledighet och dyra förskolor. Kvinnor i USA och Kanada berättar hur de försöker lösa kombinationen yrkesliv och familjeliv. Hur påverkas ekonomi, karriärmöjlighet och livskvalitet? Vilka konsekvenser får föräldraskap för kvinnor i ett samhälle utan utbyggt socialförsäkringssystem?
Var och när uppstod hiv? Forskare från Belgien, Demokratiska republiken Kongo och USA söker efter svar på frågan. På sjukhus i Centralafrika letar de efter vävnadsprover från tester decennier tillbaka. Proverna ger ny information om virusets ursprung och kan bidra till kunskap om hur man kan bemöta framtida pandemier
Bildjournalisten Tim Hetherington ville beskriva hur människor påverkas av krig. I drygt tio år arbetade han i konflikthärdar och med sina bilder bröt han med tidigare stereotypa krigsbilder. Tim dödades 2011 under det libyska inbördeskriget - 40 år gammal. Hans liv och gärning skildras här av filmskaparen Sebastian Junger.
Programledaren Philipp Enders reser till olika världsdelar och möter experter, ekonomer och filosofer som berättar om pengar ur olika perspektiv. Vilken betydelse har pengar och hur påverkar de våra liv? Vi får följa pengarnas historia, från att mynt började användas till dagens komplexa finansiella system.
Tidig och korrekt information, för att kunna tolka förändringar på marknaden, stresstålighet och tävlingsinstinkt är avgörande faktorer för framgångsrika affärer på börsen. Vi möter erfarna proffs som berättar om drivkraft och strategier i ett intensivt arbetsliv, där ett felaktigt beslut kan vara förödande.
Att snabbt skapa sig en förmögenhet utan större ansträngning genom att fatta rätt beslut på börsen är många människors dröm. Vi möter nybörjare och entreprenörer med hemmakontor som berättar om hur de gör för att skapa vinster hemifrån. De berättar om spänningen, förberedelserna och koncentrationen och om vikten av kunskap om marknaden för att fatta rätt beslut vid rätt tidpunkt.