Een uur lang gaan we met deskundigen kijken naar de wereld van crypto. Instappen of niet, Bitcoin of toch een andere munt. En hoe werkt die wondere wereld eigenlijk.
Uit studio 14 in Hilversum, een uur lang live: De Grote Cryptoshow. Een maand geleden keken we in de eerste Cryptoshow met name naar bitcoin. Nu gaat het over de honderden altcoins. Met zes geweldige kenners in de studio kijken we naar de wereld achter de altcoins, de kansen, de risico's en de uitdagingen.
In de derde aflevering van De Grote Cryptoshow richten we het vizier op de Blockchain, de technologie achter de cryptomunten. Hoe werkt het nu, wat gebeurt er zoal met deze technologie en waar ligt de toekomst. Is de Blockchain echt zo revolutionair als wordt beweerd?
Twijfel jij nog over je stem bij het referendum over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten? Ton Siedsma van Bits of Freedom en Erik de Jong van Fox-IT bespraken de voors en tegens van de nieuwe wet. Wat verandert er ten opzichte van de huidige wetgeving? Wat betekent de aftapwet voor je privacy? Hoeveel impact gaat de uitslag van het referendum hebben?
Van de kapper om de hoek tot Google, en van basisscholen tot Facebook. Elke organisatie die iets doet met persoonsgegevens moet vanaf 25 mei voldoen aan de nieuwe privacywet, de AVG. Wat wordt er straks anders als je iets koopt of deelt op internet? En wat moet je nog allemaal doen om jouw organisatie op tijd AVG-proof te krijgen?
De economie groeit, maar minder hard. De prijs van uw huis stijgt door. Er zijn verkiezingen voor de Eerste Kamer en het Europarlement. Hoe gaat het verder met het kabinet Rutte, met Macron en met Trump? Samen met Marieke Blom (ING), René Cuperus (Volkskrant) en historicus Geerten Waling kijkt Roderick Veelo naar wat er op ons afkomt in 2019.
De verkiezingen voor het Europees Parlement leverden een verlies op voor de Christen- en Sociaaldemocraten, maar de Groenen en Liberalen wonnen. Ook eurosceptische partijen werden groter, maar minder dan verwacht. Wat betekent de uitslag voor Europa en voor ons?
Wat houdt het pensioenakkoord in? Wat is afgesproken en wat nog niet? En waarom is dit akkoord nodig? Het pensioenakkoord roept heel veel vragen op. Vandaar dat wij op woensdag 12 juni om acht uur een uur lang een uitzending organiseren om antwoorden te geven. In de studio zijn Wouter Koolmees (minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid) en Marieke Blom (hoofdeconoom ING Nederland) te gast. Presentatoren zijn Peter van Zadelhoff en Frederieke Hegger. Zij gaan het met de gasten in ieder geval hebben over: Wanneer kunnen we met pensioen? Wie betaalt voor jouw pensioen? Wat heb ik te besteden als ik met pensioen ga? En nog veel meer.
Op 1 januari verandert de arbeidsmarkt ingrijpend. Voor werknemers, werkgevers, flexwerkers en zzp'ers, kortom: voor heel werkend Nederland. Op 18 december gidsen Roland Koopman en Ann-Lynn Hamelink je door de veranderingen, met behulp van experts en betrokkenen. Ook minister Wouter Koolmees is te gast.
Deskundigen beantwoorden live jouw vragen over het coronavirus in onze extra uitzending. In de studio zijn deze gasten aangeschoven: professor dokter Aura Timen, hoofd infectieziektebestrijding bij het RIVM, professor Eric Snijder, hoogleraar moleculaire virologie en Lilian Kranenburg van 'China Moves'. De uitzending werd gepresenteerd door Roland Koopman en Daphne Lammers en is ook te zien op televisie, op RTL Z.
Vrijdagavond, klokslag twaalf uur in Brussel, vertrekken de Britten uit de EU en is brexit een feit. Een historische dag, maar wat verandert er nu eigenlijk meteen? En wat niet?
RTL Z Special over de aandelenkoop van minister Hoekstra in Air France - KLM. Het was een ongekende actie die in het diepste geheim werd voorbereid. We maken de balans op: wat heeft het belang in AF-KLM ons gebracht?
Het noodpakket voor bedrijven is in deze coronacrisis heel welkom, maar ondernemers zitten ook met vragen. Is het voldoende? En waarom vallen sommige bedrijven buiten de boot? Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gaat zoveel mogelijk antwoord geven op jullie vragen. In de studio ook arbeidsrechtadvocaat Maarten van Gelderen.
Wat zijn de verwachtingen en wat zegt de koning in de troonrede? We zijn er live bij in Den Haag en spreken erover met Hans Stegeman van Triodos, Nora Neuteboom van ABN Amro en Ingrid Thijssen van VNO-NCW.
Hoe staat onze economie ervoor? Komen we snel uit de recessie en wat gaat de invloed zijn van het coronavirus volgend jaar? We bespreken het met hoogleraar economie Coen Teulings en Hans Stegeman van Triodos. Ook spreken we premier Mark Rutte.
Wat gaat er veranderen voor mensen in loondienst, ondernemers en zzp'ers? Je hoort het van hoogleraar economie Coen Teulings, Nora Neuteboom van ABN Amro en Marieke Kopinsky van accountantskantoor EY. Verder spreken we minister van Financiën Wopke Hoekstra.
Ook dit jaar voorspelde het kabinet dat vrijwel iedereen er volgend jaar op vooruitgaat. Maar is dat wel realistisch? Die vraag leggen we voor aan Arjan Vliegenthart van het Nibud, Nora Neuteboom van ABN Amro en Peter Hein van Mulligen van het CBS. Ook aan het woord: minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
Wat betekenen de plannen van het kabinet voor de woningmarkt en de zorg? Dat bespreken we met Arjan Vliegenthart van het Nibud en Hans Stegeman van Triodos. Ook spreken we Kajsa Ollongren, minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties die verantwoordelijk is voor de woningmarkt.
Wie Satoshi Nakamoto is, weten we na tien jaar nog steeds niet. Maar dat de bitcoin enorme rendementen oplevert, dat is algemeen bekend. Tijd om de balans op te maken: zorgde de bitcoin voor een revolutie of is dat te veel eer?
Hoe moet het nu verder met de brexit? Kan May premier blijven? En hoe reageren de markten?
Je baas vraagt je regelmatig om een paar uur over te werken. Maar mag dat? En hoe zorg je dat je gezond blijft? In de Kijker aan Z het antwoord op je vragen, met experts Wendela Hooftman van TNO en Evert Ivens van Human Capital Care.
Wat gaat het kabinet doen om de economische groei op pijl te houden? En hoe voorkomen ze dat er een recessie aankomt? De economische plannen van het kabinet bespreken we nu met econoom Menno Middeldorp van de Rabobank en beurscommentator Durk Veenstra.
Werknemers zouden het beter moeten hebben dan ooit. Er zijn banen genoeg en bedrijven zitten om mensen te springen. Toch liggen er op de arbeidsmarkt nog behoorlijk wat uitdagingen voor het kabinet. In de studio deskundigen Pieter Gautier, hoogleraar arbeidsmarkt aan de VU Amsterdam. En econoom Peter Hein van Mulligen van het CBS. Ook spreekt verslaggever Roel Schreinemachers met minister Wopke Hoekstra van Financiën.
Wat betekenen de maatregelen die vandaag bekend zijn gemaakt voor jouw portemonnee? In de studio de deskundigen van het Nibud, Arjan Vliegenthart en Marieke Kopinsky van EY. Ook spreekt politiek verslaggever Roel Schreinemachers met minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken.
Traditiegetrouw staat er in de Miljoenennota ook iets opgenomen over de persoonlijke begroting van het koningshuis. Leden van het Koninklijk Huis zien hun uitkering in 2020 weer stijgen. Verslaggever Olivia Manders legt uit hoeveel Willem-Alexander, Maxima en Bea erbij krijgen.
De Troonrede is uitgesproken, de Miljoenennota is gepresenteerd en de redactie en onze deskundigen hebben de belangrijkste maatregelen op een rij gezet. Welke conclusies kunnen we aan het eind van Prinsjesdag 2019 trekken?
Drie jaar nadat de Britten kozen voor een vertrek uit de Europese Unie is de brexitchaos alleen maar groter geworden. Voor de politiek, ondernemers en inwoners aan beide kanten. In de brexituitzending op Z scheppen we orderrrr! in de chaos en kijken we naar hoe het verder gaat met ondernemers, experts en onze correspondenten. Lagerhuisvoorzitter John Bercow geeft geen toestemming voor een nieuwe stemming op maandag over de brexitdeal van Boris Johnson. De Britse premier wilde eigenlijk op zaterdag al parlementaire goedkeuring voor de overeenkomst die hij vorige week sloot met de EU, maar daar staken parlementariërs toen een stokje voor. Wat is de stand van zaken in de Britse politiek?
Na weer een bewogen dag in het Britse Lagerhuis is er nog altijd geen overeenstemming over brexit. Halen de Britten de deadline van 31 oktober nog? En hoe gaat het dan verder? Veel is onzeker, maar in Brexit op Z scheppen we orde(r) in de chaos. Brexit zorgt niet alleen voor nerveuze blikken van politici, voor ondernemers heeft het ook nogal wat voeten in aarde. En niemand weet waar hij of zij rekening mee moet houden. In deel 2: files aan de grens, bergen papierwerk en nog meer onzekerheid.
Na weer een bewogen dag in het Britse Lagerhuis is er nog altijd geen overeenstemming over brexit. Halen de Britten de deadline van 31 oktober nog? En hoe gaat het dan verder? Veel is onzeker, maar in Brexit op Z scheppen we orde(r) in de chaos. Als die hele brexit doorgaat is er straks een nieuwe grens in de Noordzee. Voor EU-landen is het Verenigd Koninkrijk dan een zogeheten derde land. Wat heeft dat voor gevolgen voor ondernemers en de Nederlandse douane?
Na weer een bewogen dag in het Britse Lagerhuis is er nog altijd geen overeenstemming over brexit. Halen de Britten de deadline van 31 oktober nog? En hoe gaat het dan verder? Veel is onzeker, maar in Brexit op Z scheppen we orde(r) in de chaos. Verkiezingen, nog meer chaos, een tweede referendum, of toch een deal? Saai is het in ieder geval niet, maar waar gaat het heen?
Miljardenboetes voor grote techbedrijven hebben niet het gewenste effect gehad. Google sloot meerdere keren concurrentie uit, kreeg boetes en beloofde beterschap. "Zelfs toen we ze een boete gaven, herstelde de markt zich helemaal niet", zegt Eurocommissaris voor Mededinging Margrethe Vestager. Verslaggever Harm Teunis spreekt Vestager over haar strijd tegen de techreuzen, concurrentie in Europa en het opbreken van die techreuzen.
Elke crisis verdeelt de Eurozone in noord en zuid. Dat is nu niet anders. De zuinige Noorderlingen worden het maar niet eens met de armere zuiderburen.
Door de coronacrisis wordt er flink minder CO2 uitgestoten. Goed nieuws voor het klimaat dus. Maar dat tij kan zomaar gaan keren: want hoe belangrijk is verduurzaming nog tijdens een diepe economische recessie?
Dat veel jongeren de coronaregels aan hun laars lappen is niet alleen gevaarlijk voor ouderen. Ook jongeren gaan de pijn voelen na een uitbraak, en dan vooral economisch.
Dikke kans dat je er nog niet over hebt gehoord, maar er ligt een potentieel bommetje onder het Nederlandse personeelsbeleid. Binnenkort doet de Hoge Raad uitspraak over een zaak en die uitspraak kan flinke consequenties hebben voor de werkvloer en zzp'ers in het bijzonder. Frederieke Hegger legt uit wat er aan de hand is.