In de eerste aflevering maken we kennis met Lynn Coorevits. Lynn is expert gebruikersonderzoek bij onderzoeksinstelling Imec, en gaat op zoek naar een oplossing voor Roland, een man die lijdt aan jongdementie en die daardoor een groot stuk van zijn zelfstandigheid kwijt is. Innovatiespecialist en 'mad scientist' Anthony Liekens steekt dan weer de handen uit de mouwen van zijn labojas voor Lazlo: een jongen van 15 die lijdt aan hersenverlamming, maar die ondanks zijn fysieke beperking toch wil kunnen gamen.
Softwarearchitect Katrien De Graeve waagt zich aan iets wat op het eerste zicht onmogelijk lijkt. Ze gaat op zoek naar een oplossing voor Monique, een dame die blind is maar toch graag zelf mooie foto's wil maken met haar smartphone. En we ontmoeten Pluim, een man die alle kracht in zijn spieren verliest, maar toch wil kunnen dansen met zijn vrouw. Ingenieur Ronald Van Ham ziet verborgen oplossingen waar anderen problemen zien. Hij daagt zichzelf uit om dit koppel opnieuw te laten genieten van hun passie voor dans.
Tima is elf en zit in een rolstoel omdat ze werd geboren met spina bifida. Ze gaat vanaf volgend schooljaar naar de middelbare school, en wil daar zoveel mogelijk zelfstandig kunnen zijn. Tima wil niet meer dat haar mama haar naar school moet brengen, maar het lukt haar niet om een boekentas mee te nemen. Meubelmaker Elisa Van Coster gaat de uitdaging aan. Wiskundeprof Maria-Cristina Ciocci gaat op zoek naar een manier om Maria en andere bewoners van een rust- en verzorgingstehuis makkelijker in contact te brengen met hun familie en vrienden die wat verderaf wonen. Op die manier probeert ze het probleem van de eenzaamheid te verbeteren.
Vanavond probeert het team van Lieven Scheire opnieuw om kleine mirakels te verwezenlijken. Een man met een spraakprobleem wil graag kunnen communiceren met de buitenwereld, maar niemand begrijpt zijn taal. Lynn Coorevits gaat op zoek naar een oplossing, maar dat loopt niet van een leien dakje. Flo en Minne, een broer en een zus die allebei op het autismestoornis-spectrum zitten maar allebei aan een andere kant, hebben nood aan een hulpmiddel dat hen in staat stelt wat structuur en duidelijkheid in hun dag te brengen. Mad scientist Anthony Liekens steekt de handen uit de mouwen van z'n labojas.
Wouter is een jongen van 16 jaar die door een hersenaandoening niet kan lezen of een andere taal kan leren. Hij kan dus geen Engelstalige ondertitels lezen bij films, series en computergames en moet zo heel veel dingen missen. Softwarearchitect Katrien zoekt hiervoor een oplossing. En Maarten gebruikt al zijn kennis van sensoren en draadloze communicatie om Ben te helpen zonder zorgen te kunnen lopen.
Voor de laatste aflevering van dit seizoen gaat Deepak op onderzoek om Jaro, een jongen van 6 jaar, te helpen. Jaro is doof geboren, maar kan toch horen door een cochleair implantaat. Dit toestel beperkt hem in zijn keuze om te sporten. Elisa gaat ver buiten haar comfortzone om Bart te helpen, een jongeman die na een skiongeval toch zijn droom van een ecologische deeltuin wil waarmaken.
Kenny wil zelf zijn kunstwerken in graffiti op de muur kunnen zetten. Als street-art fan is het voor hem onmogelijk om dit zelf te doen aangezien hij door zijn ziekte in een rolstoel zit en bijna niet meer zelfstandig kan bewegen. Anthony Liekens schiet hem te hulp om zijn droom waar te maken. Een andere vraag komt uit het ZNA Koningin Paola Kinderziekenhuis in Antwerpen. Ondanks alle voorbereidingen en goede begeleiding geraken kinderen vaak overstuur en in paniek als ze het operatiekwartier binnengaan. Lynn Coorevits en Imec gaan de uitdaging aan om ondanks de strenge medische regels toch een oplossing te bedenken.
Debby geeft als zaalverantwoordelijke graag het goede voorbeeld aan haar team. Omdat ze geboren werd zonder linkerhand stoot ze echter op praktische problemen, zoals het dragen van een plateau. Kristel Van den Bergh probeert via 3D-printing tot een oplossing te komen. Toen Tatjana 16 jaar was, liep ze ernstige gehoorschade op. Hoewel haar tinnitus op dit moment leefbaar is, is ze als de dood dat het erger zou worden. Maarten Weyn bedenkt een hulpmiddel dat hopelijk haar leven zal veranderen.
Kenny wil zelf zijn kunstwerken in graffiti op de muur kunnen zetten. Als streetartfan is het voor hem onmogelijk om dit zelf te doen aangezien hij door zijn ziekte in een rolstoel zit en bijna niet meer zelfstandig kan bewegen. Anthony Liekens schiet hem te hulp om zijn droom waar te maken. Een andere vraag komt uit het ZNA Koningin Paola Kinderziekenhuis in Antwerpen. Ondanks alle voorbereidingen en goede begeleiding geraken kinderen vaak overstuur en in paniek als ze het operatiekwartier binnengaan. Lynn Coorevits en Imec gaan de uitdaging aan om ondanks de strenge medische regels toch een oplossing te bedenken.
Leon heeft een verstandelijke beperking en autisme. Deze innemende jongeman is gepassioneerd bezig met het weer. Kan Anthony een weermachine bouwen die het soms ingewikkelde weerbericht op een zeer eenvoudige en begrijpbare manier uitlegt aan Leon? De licht verstandelijk beperkte Sarah is een op en top paardenfan. Hoewel ze ook een visuele beperking heeft, begon ze jaren geleden met dressuur. Kan Maarten een tool ontwikkelen waardoor Sarah zelfstandig kan trainen en opnieuw durft deelnemen aan wedstrijden?
Tijl is mentaal beperkt, heeft autisme en is een tenenloper. Eenmaal per week, tijdens zijn sessie kinesie, slagen de begeleiders erin Tijl op zijn hielen te laten lopen. Zou het Cristina lukken om Tijl zelfstandig één uur per dag op zijn hielen te laten lopen? Mona en Camille zitten in het vierde leerjaar en verschillen enorm in hun multimediagebruik. Mona tekent graag en speelt vaak buiten, terwijl Camille geregeld naar haar gsm grijpt. Kan Deepak een oplossing bedenken om de schermtijd meer te regelen?
Gitariste Lien lijdt aan een degeneratieve spierziekte waardoor ze langzaam de kracht in haar spieren verliest. De verschillende effecten van haar gitaar bedienen wordt steeds moeilijker. Kan Ronald ervoor zorgen dat Lien kan blijven spelen? Lola woont sinds anderhalf jaar in België en volgde les in de onthaalklas voor anderstalige nieuwkomers (OKAN). Sinds dit schooljaar zit ze halftijds in het reguliere onderwijs. Katrien onderzoekt of Lola ondersteund kan worden in het studeren van de moeilijkere vakken.
Maria-Cristina Ciocci is een van de makers van Team Scheire. Ze is professor in de wiskunde en oprichtster van Ingegno en De Creatieve STEM vzw.
Elisa Van Coster is een van de makers van Team Scheire. Ze werkt als meubelontwerper en -bouwer in staal en hout bij Studio Basalt, waar ze gepersonaliseerde meubelen ontwerpt en bouwt. Ze zet haar vakmanschap om in oplossingen en heeft een bijzonder gevoel voor de combinatie van techniek en esthetiek.
Lynn Coorevits, een van de makers van Team Scheire, werkt als innovatiemanager bij Imec. Lynn is gespecialiseerd in het testen van digitale innovaties. Ze werkt samen met een team van prototype-ontwikkelaars die aan de slag gaan met de resultaten uit haar onderzoek.
Anthony Liekens is een van de makers van Team Scheire. Hij verdient zijn brood als uitvinder en technologisch consulent.
Deepak Mehta, een van de makers van Team Scheire, werkt als educatief coördinator bij Technopolis.
Katrien De Graeve, een van de makers van Team Scheire, is Internet of things technology specialist bij Microsoft. Katrien werkt er vol overgave aan de ontwikkeling en verbetering van het ‘Internet of Things’: de technologie waarbij toestellen via het Internet met elkaar en bijvoorbeeld ook een smartphone communiceren.
Maarten Weyn, een van de makers van Team Scheire, is professor Elektronica-ICT bij de UAntwerpen/Imec en specialist draadloze communicatie.
Ronald Van Ham, een van de makers van Team Scheire, is zaakvoerder van Mechalogic en professor in de mechatronica.
Lynn Coorevits, één van de makers van Team Scheire, legt uit wat de Living labs methodologie is.
Anthony Liekens, één van de makers van Team Scheire, legt uit hoe je een avatar maakt voor een computergame.
Aan het begin van de grote vakantie kreeg Lazlo zijn gamingstoel van maker Anthony. Nu, bijna vier maand later, ging Canvas kijken hoe het is met Lazlo en zijn spelcomputer. We konden het moment niet beter gekozen hebben, want Anthony komt net, met zijn hele gezin, de computer terugbrengen na enkele reparaties.
Ronald Van Ham, één van de makers van Team Scheire, legt uit hoe je een DC motor aanstuurt.
Katrien De Graeve, één van de makers van Team Scheire, zoekt uit hoe je goeie foto's kan trekken met je smartphone.
Katrien De Graeve, één van de makers van Team Scheire, legt uit wat machine learning en AI is.
Pluim heeft een ongeneeslijke spierziekte, waardoor hij langzaam zijn kracht verliest en nu in een rolstoel zit. Hij heeft het dansen, zijn grote passie, moeten opgeven. Maker Ronald Van Ham ging aan de slag om Pluim opnieuw te doen dansen. Maar hoe gaat het nu, enkele maanden later, met Pluim?
Maria-Cristina Ciocci, een wetenschapper bij Team Scheire legt uit wat een raspberri pi is.
Maria-Cristina Ciocci, één van de makers van Team Scheire legt de wiskunde achter de spiegelprojectie uit.
Elisa Van Coster, één van de makers van Team Scheire, legt uit hoe de mechanica van Tima's karretje werkt.
Maarten Weyn van Team Scheire legt uit hoe Bluetooth en WIFI (3G) samenwerken in het slimme fietslicht.
Ronald van Ham, één van de makers in Team Scheire, legt uit hoe de fiets van Morgan werkt.
Maria-Cristina Ciocci, één van de makers in Team Scheire, zoekt uit wat dsps is en hoe je biologische klok juist werkt.
Maria-Cristina Ciocci, één van de makers in Team Scheire, zoekt uit hoe slaap werkt en waarom we slapen.
Anthony Liekens, één van de makers van Team Scheire, legt uit wat een arduino juist is.
Hoe geraken beeld, geluid en ondertitels samen via één kabel tot op je tv-scherm? Peter Bolckmans van Telenet weet er alles over.
De uitvinding van Maarten Weyn meet de schokken bij het lopen. Hoe werken de accelerometer en de gyroscoop, de sensoren die hij daarvoor gebruikt?
Nano4sports is een onderzoek van UGent en imec rond high impact lopers, die door een verkeerde loopstijl te harde schokken krijgen. Professor Dirk De Clercq legt uit hoe ze lopers helpen om hun stijl aan te passen.
Katrien De Graeve combineerde verschillende technieken om ondertitels te laten voorlezen in Wouter zijn oor. Ze geeft er zelf meer uitleg over.
Welke soorten ondertitels zijn er en hoe komen die op je beeldscherm? Bruno Bilic van Telenet legt uit.
Wat is 3D-printing, welke verschillende vormen bestaan er en waarom zou je dat gebruiken? Dries Vandecruys van Materialise legt uit.
Wat is 3D-scannen en hoe werkt het? Lieven en Deepak gaan met Jaro bij het Vision Lab van de UAntwerpen langs om zijn hoofd te laten scannen.
Lieven kent de theorie van het lassen, maar niet de praktijk. Dus gaat bij Elisa Van Coster langs om zelf te leren lassen.