‘Nedense bol seyehat edenlerimiz için bile New York, Paris, Londra komşu kapısı gibidir de; akrabalarımızın yaşadığı kentler Selanik, Üsküp, Bakü, Bosna,Halep hiç ziyaret edilmemişlerdir.Koca bir tarih paylaştığımız bu ülkelerde, acaba bugünlerde neler oluyor insanlar nasıl yaşıyor ülkenin başındakiler ne yapıyor,halk nasıl düşünüyor…’ Banu Avar Sınırlar arasında’ ya ana memleketi Makedonya’yla başladı.
Makedon, Türk, Arnavut gençliğinin durumu, eğitimi, Türkçe okulların hali pür meali, gençlerin umutları ve kâbusları Sınırlar Arasında da hüzünlü bir balkan hikayesi…
Tiflis’de zenginlik Tiflis’de İşsizlik! Tiflis’de Türkler! Tiflis’de Bakanlar işadamları ve gazeteciler…Orası dünya devlerinin karşı karşıya geldiği yer…Orası Hazar ve Orta Asyaya açılan kapı! Orası bizden insanların yaşadığı, bizim dilimizin anlaşıldığı bir ülke. Gürcistan’da insanların yepyeni bir dönemin eşiğinde durması Kafkasya halklarının hiç bilmedikleri yeni bir dünya düzeninin asli oyuncuları olmaya hazırlıkları yaşanan değişim rüzgârlarının ekonomiyi Gürcistan da nasıl etkilediği bu bölümün konusu.
Makedonya’nın doğusunda Radoviç’in dağ köylerinde kendi kendilerine bırakılmış insanları ve bu insanların yüzyıllardır aynı biçimde yaşayışlarını, kız çocuklarının ‘4’e Kaa!’ okula gidişini ve eğitim sorunlarını konu alıyor.
Bu programda kapıların kapatılmasıyla sınırların ardında kalanlar ve parçalanan aile hikâyeleri yer alıyor. Ayrıca Batum’un siyasi ve ekonomik durumu da inceleniyor.
Başbakan Bayram Recebi, Özelleştirme İdaresi Başkanı Ahmet Shala, Birleşmiş Milletler yetkilisi Jolyon Naegeli ile ve sınırlar arasında kalmış bir halkla yapılan özel röportajlar ile bu bölümde Kosova gerçeği araştırılıyor.
Bu bölgede 600 yıldır ana dillerden biri olarak kullanılan bir dile sahip insanların, Kosova’nın Birleşmiş Milletler denetimine girdiği 1999 yılında bu haklarını kaybetmeleri yani Türkçenin resmi dilden kaldırılması Banu Avar’ın araştırması ile bu bölümde inceleniyor.
Bu programda eski cumhurbaşkanı ve muhalefet lideri Sali Berisha’yla özel bir sohbet gerçekleştiriyor. NATO karargâhını ve Vlore’deki Türk birliğini ekrana getiriliyor. Ülkenin en heyecanlı bakanı Ekonomi Bakanı Anastas Anjeli’yle ekonomiyi konuşuyor. Devlet arşivlerinde Osmanlının izini sürüyor ve Arnavutluğun en popüler televizyonu ve en popüler sivil toplum örgütü lideriyle söyleşiyor.
45 yıl sonra yeniden Amerika’yla Rusya arasında çekişmeye sahne olan Karadeniz’in Kıbrıs’ı Kırımda büyük güçlerin ayak oyunları! Dünya devlerinin bölgeye yaklaşımı Sınırlar Arasında’nın bu bölümünde masaya yatırıldı.
Amerikan askeri kaynaklarına yakın Stratfor sitesinde “Amerika’yla Rusya”nın yeni bir soğuk savaşa adım attıkları yer!’ diye nitelenen kırım ikinci bölümü ile sınırlar arasında da yer alıyor.Stalin Roosevelt Churchill kozlarını paylaştıkları Livadiye sarayında tarih tüneline giriliyor. Yalta Sivastopol ve Bahçesaray’da yetkililerle görüşmeler yapılıyor.
Sınırlar Arasında bu bölümde Sırbistan’ı mercek uzatıyor. Bir zamanların Yugoslavya’sı anlatılıyor. Cumhurbaşkanı Boris Tadiç’le çok özel bir röportaj yer alıyor Ayrıca Sırp entelektüeller Sırbistan gerçeğini anlatıyor. Sırbistan’ın son dönemde girdiği yol ekonomik ve politik ilişkileri halkın ve elitin ve aydınların ilişki ve çelişkileri bu bölümde inceleniyor.
Bölgenin kralı amerikan ofisi şefi Goldberg ve BM sözcüsü Bieley, Kosova’da düzenlenecek seçimlerle ilgili soruları cevaplıyor. Programda, batının hükümet ettiği Kosova’da, insan hakları ihlalleri, azınlık haklarında ve ekonomideki zorlukların neden süregittiği sorgulanıyor.
Başbakan Adnan Terziç ve BM yüksek komiseri Paddy Ashdown Bosna’nın Dayton Anlaşmasından sonraki durumu ile ilgili değerlendirmeler yapıyor. Zenitzanın işsizleri, saraybosnanın şöhret arayan gençleri ve mostarın iki yakası programda yer alıyor. Savaştan sonra geçen 10 yıl içinde Bosna’da neler olduğu Politikacılara, aydınlara, medya ve halka bakışla ele alınıyor.
Makedonya’dan bir düğün yeri, Gürcistan milli dans topluluğundan folklor; Arnavutluk, Kırım’dan türkü ve danslar Bulgaristan Deli Orman şenliklerinden sesler; Burgaz’da Yıldız İbrahimova konserinden çingene romansları ve Bosna’dan Sevdalinka ustası Ömer Pobriç’in akordeonu; Sınırlar Arasında kalanların sevgileri anlatılıyor.
Sınırlar arasında Bulgaristan’a ayna tutuyor. Bulgaristan 2007’de Avrupa Birliğine tam üye olacak. Ama üyeliğe sadece 2 yıl kala mafya ülkeyi kasıp kavuruyor. Bulgaristan’da mafya faaliyetlerinin Avrupa birliği üyeliği yaklaştıkça daha da büyük bir ivme kazanması, Çeteler arası güç kavgası ve Avrupa fonlarından gelen milyonlarca Euro’yu paylaşım savaşını bu bölümde bulabiliriz. Kısaca Bulgaristan’da mafyayı, Sivil toplum örgütü temsilcilerini, Deli orman şenliklerini ve Yıldız İbrahimova’yla Jivkov döneminden bugüne Bulgaristan’da olan bitenler bu bölümün konusu. .
SINIRLAR ARASINDA bu bölümde GAGAUZYA’DAN “kızıma elam söyle” diyen annelerin sesine kulak veriyor. Bir düğün, bir cenaze ve sınırlar arasında geçen yaşamlar… Çocuklarını özleyen anneler programa konu oluyor. Gagauz annelerin özlemleri, ilkokullarda Gagauzca dersleri Beşelma’da etnografı müzesinde tarih, Kıpçak’da düğünle bir balkan yolculuğu…
Moldova halkı Moldavan, Ruf, Romen, Bulgar, Çingene, Ukraynalı ve Gagavuzlardan, oluşan bu çok özel halk ve son yıllarda yaşadıkları programda yer alıyor. Başbakan Vasili Tarlev ve sıradan vatandaş Vladimir eşi Tatyana, lokanta sahibi Sabri bey ve diğerleri Sınırlar Arasında’nın bu bölümdeki konukları…
Son bir yıl içinde dünya liderleri, savaşlar, savunma harcamaları, çocuk ölümleri, demokratik darbeler ve sivil toplum örgütleri neler yaptı hangi ülke halkı hangi yükler altında ezildi? Sınırlar Arasında bu ilk kolaj programı ile bir yıla ayna tutuyor.
Cumhurbaşkanı Aliyev’le çok özel bir sohbetin gerçekleştirildiği programda, 10 yıldır süren Karabağ sorunu, Batı’nın bu konuya bakış açısı ve Türkiye’yle ilişkilerin önemi konuşuluyor. İlham Aliyev ve Haydar Aliyev’in yaşamından kesitlere yer verilen programda , geçen yılki seçimlere ve yıl sonunda bölgedeki yeni gelişmelere değiniliyor.
Azerbaycan’ın en ünlü şairi Bahtiyar Vahapzade, yazarlar birliği başkanı Anar, tar üstadı Ramiz Guliyev, tiyatro sanatçısı Amelia. Ve daha birçok dünya çapında sanatçı yaşamın sırlarını Banu Avar’la paylaştı… Azerbaycan’ın popunun ünlü ismi Brilliant Dadaşova sınırlar arasında ekibine Baku’yü anlattı… Baku’nün en yetenekli çocukları özel konserler verdi… Bu bölümde sınırlar arasında Azerbaycan’ın sanatı ve sanatın sırları var..
İlk kez bir yabancı televizyon ekibi İran parlamentosunu ziyaret ediyor. Milletvekillerinin nükleer enerji üretimiyle ilgili görüşleri, bölgede İran’ın önemi, Türkiye ilişkileri Sınırlar Arasında. İran gençlerinin batıyı nasıl değerlendirdiği, Amerikan demokrasi fonlarının İran’daki muhalefete destekleri, Şiraz’da yaşayan Türk göçerlerinin zorlu yaşamları bu bölümde Sınırlar Arasında’da…
100 yıldır bu topraklar ne zaman barışı koklasa bir önemli isim suikastta kurban gider… Refik Hariri suikastı, Golan tepelerinde İsrail işgalinin ikiye böldüğü halkın protesto günü ve Şam’da Sevgililer günü kutlamaları 14 Şubat’taydı. Banu Avar oradaydı.
Suriye’de 100 yıldır oynanan oyunlar, Türk dış politikasının Suriye’ye karşı değişen çizgisi, ilk petrol savaşında paramparça edilen Ortadoğu, Halep ve İskenderun’un işgali ve Mustafa Kemal’in Hatay konusundaki tavrı bu bölümde SINIRLAR ARASINDA. Banu Avar, Suriye sınırında Bab-el-limon köyünde, Halep’in Osmanlı çarşılarında halkla konuşurken koca bir tarihin içinden geçiyor.
Rusya nasıl hortumlandı? Açık toplum Vakfı’nın SSCB öncesi ve sonrası faaliyetleri nelerdir? Avrasya hareketi başkanı Alexander Dugin, eski Türkiye Büyükelçisi Albert Çernişev, TASS ajansı yetkililerinden sokaktaki insana, Rusya’nın son durumu Sınırlar Arasında. Yukos hortumu ve Khodorkovski, Yeltsin’in prensleri, halkın gözünde Putin ve Stalinciler bu bölümde Sınırlar Arasında.
Tataristan Cumhuriyeti cumhurbaşkanı Mintimir Şaymiyev’le özel bir sohbet, yeni ceditçiler, islami hareketler, yeniden yükselen Sultan Galiyev’cilik… Komünistler, yeni zenginler, kentliler ve köylüler ve Tatar kadınlarının ilginç hikayeleri bu bölümde Sınırlar Arasında’da…
Hiçbir zaman döneklik etmeyen, vefasızlık etmeyen, senden yüz çevirmeyen, seni terk edip gitmeyen, sözüne ters cevap vermeyen iki tane dost vardır. Bunlar vatan ve millettir. Vatanın dostluğunu unutma! Milletinin dostluğunu unutma! Böyle diyor Saparmurad Türkmenbaşı Ruhname’de. Banu Avar Türkmen demokrasi anlayışını batı normlarıyla karşılaştırıyor. Türkmen halkının evlerine düğünlerine konuk oluyor. Siyaset geleneğini, adetlerini, Türkmenistan halkının yaşamını gözler önüne seriyor.
Özbekistan’ın dünü bugünü, Rusya ve Amerika ile ilişkileri, Şanghay İşbirliği Örgütü i.indeki yeri Sınırlar Arasında. Banu Avar bu bölümde, yüzlerce yıl sanatın ve bilimin merkezi olan Taşkent ve Semerkant’da zaman tüneline giriyor, Özbek halkıyla buluşuyor.
Sürgünde yani Amerika’da kurulan Doğu Türkistan hükümetinin deklarasyonu, Çin’in iddiaları ve halkın durumu İlk Türk devleti Göktürk topraklarının bugünü ve üzerinde oynanan küresel oyunlar Sınırlar Arasında’da Banu Avar Urumçi ve Turfan’da halkla, yetkililerle sanatçılarla konuştu, dünya harikası Karız kanallarını, okulları, camileri ziyaret etti farklı bir Türkistan manzarası çizdi…
Büyülü Çin Seddinden Ejderhanın yüzyılına bir bakış. Banu Avar, Çin felsefesinden Çin siyasetine, bir bakış sunuyor. Çinli ekonomistlerle, siyasilerle ve halkla konuşuyor, Çin mucizesinin tarihini anlatıyor. Sınırlar Arasında, Pekin’in dünü ve bugününü bu bölümde inceliyor.
Büyüklüğü İzmir kadar bir ülke. 4 milyon nüfusu var. Bir milyona yakını Filistin mültecisi. Yani nüfusun beşte biri topraklarından kovulmuş Filistinli. Kuzeyi ve doğusu Suriye, güneyi İsrail. Batısı Akdeniz… Coğrafya Ortadoğu! Avar soruyor: ‘Lübnan’da huzur olur mu!’ Banu Avar , büyük Ortadoğu Projesi’nin laboratuarı lübnanda! Ardı ardına işgaller, saldırılar, sözde devrimlerden geçen ülke şimdi de seçim çıkmazında! Lübnan’ın 8 mart cephesi ve 14 Martçılar! Beyrut’un iki yüzü, mezheplere ve etnik gruplar arasında parçalanmış bir ülke… Ünlü gazeteci İbrahim Musavi Lübnan’daki Amerika’yı Avar’a anlatıyor. Avar’ın sorularını yanıtlayan Musavi, Lübnan’daki Amerika sorusuna bir fıkrayla cevap veriyor: ‚Burada bir espri vardır: Amerika’da neden hicbir zaman darbe olmaz? Diye. Cevap “Cunku orada darbeyi planlayacak bir Amerikan elciligi yoktur., deriz!” Ünlü Lübnan’lı profesör Muhammed Nureddin geçen yılın İsrail saldırısını ve Lübnan’a batının tavrını şu sözlerle özetliyor: ‘Mazlumun elleri bağlanır zalimin yumruk atışı kolaylaştırılır!’ Birbirinden canlı röportajlar ve Lübnan’da son durum SINIRLAR ARASINDA!
Gürcistan’ın başkenti Tiflis’te yeni Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili ile yapılan özel röportaj ve Tiflis halkının yeni yönetimden beklentileri, Gürcistan’ın devlet yetkilileri, Osmanlı bakiyesi Türklerle yapılan röportajlar, ünlü bir caz şarkıcısı ile yapılan sohbet, Gürcü folklorunun nefes kesen görüntüleri bir Kafkas yolculuğu Sınırlar Arasında’da…