Beste van seizoen 1
Rambam is als eerste televisieprogramma undercover gegaan in de wereld van de lobby en Haagse achterkamertjes. Met een verzonnen issue en een uit de duim gezogen commercieel belang hebben de makers een lobbyist in de hand genomen om te onderzoeken hoe de lobby in Nederland in zijn werk gaat. Binnen twee maanden is het de makers gelukt de verzonnen belangen van het niet bestaande bedrijf op de politieke agenda te krijgen.
Twintig goedgevulde portemonnees werden door Rambammers Bo en Fons ingeleverd bij verschillende politiebureaus en gemeentehuizen, om een week later weer te worden opgehaald door collega's Ronald en Lex. Maar krijgen zij hun portemonnees ook allemaal weer terug? De grote portemonnee test, aanstaande maandag bij Rambam.
Rambam legt een vergrootglas op de kleine lettertjes. Bij alles wat je tegenwoordig doet op je computer, telefoon of welke dienst je ook afneemt; er wordt je gevraagd akkoord te gaan met de gebruikersvoorwaarden. Veelal gigantische lappen onbegrijpelijke tekst, niemand lijkt ze ooit te lezen. Maar waar teken je eigenlijk voor?
Rambam houdt in de slotaflevering van dit seizoen nog één keer de boel scherp. We grijpen terug op Aaron Rampal, u weet wel: onze man bij Astro TV. Wij vragen de Astro's waar Aaron gebleven is en krijgen opvallende nieuwe inzichten.Verder proberen we deze keer een liedje úit de hitlijsten te krijgen. Andersom lukte het ook weet u nog?
Rob Geus meet met twee maten. In programma’s als de Smaakpolitie en Red mijn Vakantie onderwerpt hij restaurants en eetcafés aan strenge inspecties. Hij heeft echter ook een eigen horecakeurmerk. En wanneer er wordt betaald is hij lang niet zo streng. In de eerste aflevering van het nieuwe seizoen onderzoeken we de werkwijze van de zelfbenoemde keurmeester.
Rambam doet onderzoek naar geweld en intimidatie in de glazenwasserswereld. Hoe hard is de concurrentiestrijd onder glazenwassers precies?
Er wordt op creatieve wijze onderzocht of bepaalde zaken wel eerlijk zijn. Als er zaken aan het licht komen die niet in de haak zijn, slaan de makers van Rambam altijd met ongelijke munt terug.
Garages brengen regelmatig te veel geld in rekening voor het repareren van je auto. Dat concludeert het VARA-programma Rambam na onderzoek. De makers brachten een geprepareerde auto weg naar verschillende garages. Vooraf was een bougiekabel losgetrokken, een eenvoudig te verhelpen defect. De meeste monteurs waren dan ook niet langer dan een minuut met de reparatie bezig, maar aarzelden niet om daarvoor hoge bedragen in rekening te brengen en de factuur te rechtvaardigen met fantasierijke verklaringen. Uiteraard betaalt Rambam ze met ongelijke munt terug.
Beste van seizoen 4
Onder kunstkenners gaat al jaren het gerucht dat het merendeel van de schilderijen van Herman Brood vervalst is. De makers van Rambam onderzoeken de rol die de ex-manager van Brood hierbij speelt. Ze vervalsen een schilderij en laten dat door Koos van Dijk op echtheid controleren. Van Dijk geeft in de uitzending schriftelijk aan dat het gaat om een echte Brood en levert tegen betaling een echtheidscertificaat. Hij voorziet het schilderij vervolgens eigenhandig van achtergrondinformatie en een passende titel en geeft het een 'reële verzekeringswaarde van 10.000 euro'.
Één van de Rambammers duikt als kamermeisje de vieze lakens van de hotels in en ondervindt in levende lijve dat de schoonmakers worden geacht onbetaald door te werken in hun eigen tijd. Ze hebben een uurloon-contract, maar in werkelijkheid geldt er een dubieus rekenschema. Schoonmakers krijgen per schoongemaakte kamer uitbetaald. Echter mogen ze maar een vast aantal minuten aan de kamers besteden en krijgen ze geen extra tijd voor verplichte werkzaamheden als trolleys inruimen, linnenkamers opruimen en gangen stofzuigen. Krijgen ze hun werk niet goed en/of niet op tijd af? Dan moeten zij onbetaald overwerken en komen ze onder de streep, net als de undercover Rambam-redacteur, ver onder het minimumloon uit.
Wat is eigenlijk het verschil tussen konijnen die je eet en konijnen die je knuffelt? Rambam onderzoekt de merkwaardige levensloop van het breedst inzetbare huisdier van Nederland. Want waarom wordt de ene Flappie zijn leven lang geknuffeld, terwijl zijn broer wordt vetgemest voor consumptie en volgens Wakker Dier vaak nog overlijdt vóórdat ie de slachtleeftijd bereikt? En wat gebeurt er met konijnen die in de dierenwinkel niet verkocht worden? De speurtocht van Rambam levert schokkende feiten op over het lot van het ongewenste konijn.
Dyslexieverklaringen voor studenten worden te makkelijk afgegeven. Dat toont het VARA-programma Rambam aan door als student bij dyslexiebureaus een verklaring aan te vragen. En dat ging met het grootste gemak. In een enkel geval stond de Rambam-redacteur zelfs in minder dan een kwartier buiten met een officiële verklaring die vervolgens op de opleiding niet nader werd gecontroleerd. Een dyslexieverklaring levert studenten grote studie- en financiële voordelen op. Zo krijgen zij extra tentamentijd en bij vertraging financiële compensatie die kan oplopen tot 3467 euro.
Rambam onderzoekt een aantal Russische bedrijven, gevestigd in Nederland, die gelinkt zijn aan de bouw van en handel in de BUK-raket. De Rambam-redactie laat zien hoe onder meer een subdivisie van de Russische wapenhandelaar Rostec nog altijd ongestoord kantoor houdt in Nederland met de bijbehorende belastingvoordelen. En dat terwijl de directeur van het bedrijf Sergey Chemezov inmiddels op de Europese Sanctielijst staat. Rambam zou Rambam niet zijn als zij de politiek niet direct om uitleg vragen en het Nederlandse volk confronteren met deze duistere financiële constructie.
RamBam duikt in de wereld van privédetectives en ontdekt dat velen van hen, ondanks een vergunning van het Ministerie van Veiligheid en Justitie, massaal onwettige opsporingsmethodes hanteren. Met GPS-trackers, afluistermicrofoons en verborgen camera's die in woningen worden geïnstalleerd, schenden ze de privacy van de personen die ze volgen. Een groot aantal privédetectives was bereid om doelbewust de wet te overtreden. Dat toont het VARA-programma Rambam aan na undercover onderzoek in de wereld van privédetectives.
Een plek waar mensen op een tribune in een halve cirkel kijken naar wilde dieren die trucjes doen in ruil voor eten. Voor de makers van Rambam is het overduidelijk: het Dolfinarium is voor een groot deel een circus en geen dierentuin en heeft dus onterecht een vergunning voor het houden van wilde dieren. Voor het onderzoek ging één van de programmamakers een paar dagen undercover bij het populaire zeezoogdierenpark en legde daar de omstandigheden van de dieren tegen de meetlat van circus en dierentuin.
Limburg, volgens haar inwoners is het de provincie van eerlijkheid en vertrouwen; ook onder hun politie- en gemeenteambtenaren! Toch leidt de jaarlijkse portemonnee test zelfs tot een arrestatie van één van de Rambamredacteuren! Elk jaar test Rambam de eerlijkheid van gemeentes en politie door goedgevulde portemonnees als 'gevonden voorwerp' in te leveren. Voor deze vijfde editie reizen de Rambammers af naar Limburg. Rambam levert op twaalf plekken een portemonnee met meer dan honderd euro in. Uiteindelijk blijkt een fors aantal verdwenen. Als vervolgens gebeld wordt als een landelijk tv-programma, dan komen vijf portemonnees als bij toverslag weer tevoorschijn. Maar dan nóg blijkt er één portemonnee voor de helft leeggeroofd en is een aantal toch echt voorgoed verdwenen in de zuidelijkste provincie van ons land. Tijd voor Rambam om onderzoek te doen naar de verdwijningen en bewijsmateriaal te verzamelen. Maar dat blijkt niet zonder risico en één van de redacteuren belandt in de cel.
Het is midden in de nacht en je hebt jezelf buitengesloten. Je belt een slotenmaker en vaker wél dan niet word je vervolgens voor honderden euro's opgelicht. En ook nog geïntimideerd als je de kolossale rekening toch wat veel vindt. Rambam prepareerde twee dichtgevallen voordeuren zo dat ze heel makkelijk te openen zouden moeten zijn en ontmaskert de methodes van deze wetteloze branche van vrije jongens. Ook onthult Rambam hoe de malafide slotenmakers elkaar proberen kapot te maken door massaal op Google-links van concurrenten te klikken. Uiteraard worden de torenhoge advertentiekosten óók aan de argeloze consumenten doorberekend. Uiteindelijk infiltreren we in de beroepsgroep door zelf als slotenmakers aan de slag te gaan via een centrale. Zelfs als we met de sleutel van de bewoner, met wat wrikken, binnen twee minuten de deur open hebben, krijgen de Rambammers te horen dat ze minimaal 120 euro moeten vragen.
De presentatoren duiken in de wereld van Dokteronline.nl. Een site waar men zonder doktersbezoek medicijnen kan bestellen. Medicijnen als antidepressiva en zware pijnstillers worden moeiteloos thuis afgeleverd. Online medicijnendiensten zijn verboden in Nederland, maar door een ingewikkelde internationale constructie doet Dokteronline.nl niets verkeerd volgens de letter van de Nederlandse wet. Maar zijn er echt artsen bij betrokken, zoals het bedrijf claimt? En hoe ver gaat dan hun zorg? De Rambam-presentatoren zoeken het op eigen wijze uit. De één solliciteert als arts bij het bedrijf, de ander gaat aan het werk op de klantenservice van Dokteronline.nl en weer een andere presentator probeert de juiste nazorg te krijgen als het gebruik van zijn geleverde medicijnen een nogal vervelende bijwerking heeft. De zoektocht voert van Curaçao tot Brabant en legt de ingewikkelde constructie en de gevaren voor patiënten bloot.
Jelte Sondij en Yora Rienstra weten het woord te krijgen tijdens jaarcongres FNLI. De presentatoren duiken in de wereld van kindermarketing in de levensmiddelenindustrie. Deze industrie beloofde zes jaar geleden geen marketing meer te doen voor zoete en vette producten gericht op kinderen. Dit houdt ook in dat er niet meer geadverteerd mag worden met superhelden. Denk aan Elsa van Frozen, Angry Birds en Dora. Verpakkingsmateriaal is hierbij de uitzondering op de regel, terwijl kinderen hier juist zeer gevoelig voor zijn. Rambam stelt deze 'uitzondering op de regel' op ludieke wijze ter discussie door in te breken bij het jaarcongres van de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI). Daar zorgen Jelte Sondij en Yora Rienstra voor behoorlijk wat onrust als zij een nieuw plan voor verpakkingsmateriaal van kinderproducten presenteren. Om meer te weten te komen over de kindermarketing in de levensmiddelenindustrie ontwikkelen de presentatoren het nieuwe drankje 'Smikkel Juizzz' en laten zich door experts informeren over hoe zij dit het beste kunnen promoten onder kinderen zonder de regels te schenden. In hun onderzoek krijgen zij onder meer te horen dat YouTube een perfect medium is. De industrie blijkt volop in te zetten op vloggers die massaal kinderen onder de twaalf bereiken.
De zesde editie van de jaarlijkse portemonneetest bevindt zich dit jaar in het hoge noorden. Hoewel de inwoners veel vertrouwen in hun gemeente lijken te hebben, is dat niet altijd terecht. De portemonneetest leidt weer tot aparte ontdekkingen en ingewikkelde verklaringen. Van kringloopwinkel tot ontmaskeringen. Elk jaar test Rambam de eerlijkheid van gemeentes en politie door goedgevulde portemonnees als 'gevonden voorwerp' in te leveren. Voor deze zesde editie reizen de Rambammers af naar de provincies Groningen, Friesland en Drenthe. Rambam levert op twaalf plekken een portemonnee met meer dan negentig euro in. Ook dit jaar is er nog steeds verwarring over wat er met gevonden voorwerpen gedaan moet worden. Eén portemonnee is zelfs op wonderbaarlijke wijze bij een kringloopwinkel terechtgekomen, waar deze vervolgens onvindbaar blijkt te zijn. Pas als er bij de naam 'Rambam' een belletje begint te rinkelen, komt de portemonnee als bij toverslag weer tevoorschijn. Dat Rambam bij meerdere gemeentes bekend is, blijkt geen toeval te zijn. Er blijkt een brief rond te gaan waarin wordt gewaarschuwd voor het landelijke tv-programma. Eén gemeente trekt zich daar echter helemaal niets van aan.
De presentatoren duiken in de duistere wereld van de dode stierkalfjes. Wat gebeurt er met stierkalfjes die nutteloos zijn, omdat ze te weinig vlees aan de botten hebben? Juist, die worden gedood.
Rambam duikt in de wereld van de vrijwilligersvakanties. Het Tussenjaar. Klaar met school en een paar weken naar het buitenland om vrijwilligerswerk te doen met arme kindjes in de derde wereld. Per jaar vertrekken meer dan 150.000 mensen met zo'n doel naar Afrika, Azië of Zuid-Amerika. Veel van hen boeken hun reis voor 2.000 à 3.000 euro bij commerciële Nederlandse bedrijven. Ook wel voluntourism genoemd. Al langer luidt o.a. Unicef de noodklok hierover, maar afgelopen najaar was de boodschap echt duidelijk. Weeshuistoerisme moet stoppen - want het is slecht voor de kinderen waar het om gaat.
De presentatoren duiken in de wereld van zwaar illegaal vuurwerk dat moeiteloos in Nederland wordt bezorgd. Via webshops in Polen en Tsjechië wordt massaal extreem zwaar (en dus illegaal) vuurwerk besteld. Normale pakketbezorgers, die zich van geen kwaad bewust zijn, bezorgen dat thuis of bij een postafhaalpunt, zoals een supermarkt. Rambam onderzoekt welke weg deze pakjes afleggen en vindt uit waar de grote gevaren liggen. Ook ontdekken ze hoe een Duits bedrijf vrachtbrieven witwast voordat ze de grens overgaan, waardoor vuurwerkbommen probleemloos deze kant op komen via de verschillende nietsvermoedende bezorgdiensten.
Rambam wint een ondernemersprijs met een niet bestaand bedrijf. De makers richtten een fictief uitzendbureau op om aan te tonen dat de Succes Awards, naar eigen zeggen de grootste ondernemersprijs van Nederland, doorgestoken kaart zijn
De prijzen die loodgieters rekenen staan niet in verhouding tot de geleverde diensten en lijken willekeurig tot stand te komen. Tot die conclusie komen Jelte Sondij, Lars Gierveld, Yora Rienstra, Krista Arriëns en Nesim Ahmadi na het testen van diverse loodgietersbedrijven. Voor de test lieten ze een groot aantal toiletpotten verstoppen en bestelden ze loodgieters via spoedlijnen. Voor het ontstoppen van de toilet, een klus van ongeveer vijf minuten, werden bedragen gerekend variërend van 99 tot 514 euro. Onderzoek naar de bedrijven die achter de spoedlijnen zitten legde een systeem bloot waarbij een paar loodgieters de spoedlijnen beheren. Zij bieden de opdrachten aan aan andere loodgieters en rekenen daar commissie over. Dit systeem werkt prijsopdrijving in de hand, de consument is uiteindelijk de dupe.
Restaurants zetten zonder scrupules gestroopt wild op de kaart. Die conclusie trekt het VARA-programma Rambam na een undercover onderzoek waarbij de presentatoren zich voordeden als stropers.
De presentatoren duiken in de wereld van alternatieve dierengenezers. Veel healers blijken telepathische en energetische manieren toe te passen om de dieren te 'genezen', onder hen zijn zelfs dierentolken die met ze kunnen praten. Ook zijn er speciale opleidingen waar deze mensen worden opgeleid. De opleidingen worden aangeprezen als hbo-niveau, terwijl ze daartoe helemaal niet gecertificeerd zijn. Sommige healers adviseren niet naar een dierenarts te gaan, maar gewoon bij hen aan te kloppen. Om meer over het wereldje te weten te komen gaat Jelte Sondij met zijn wandelende tak op onderzoek uit. Het dier blijkt niet lusteloos te zijn, maar gewoon lui. Ook het paard van Krista Arriëns blijkt niet zoveel problemen te hebben en krijgt 'smiley pillen' om zich wat beter te voelen. Lars Gierveld probeert te ontdekken waar zijn twee vissen precies over praten en of ze hem wel aardig vinden. De dierenarts van cavia Karel diagnosticeert niet alleen het beestje, maar ook baasjes Lou van Liebergen en Krista op een ernstige ziekte. Dit op basis van een proefmonster slijm waar de Rambammers water voor hebben gebruikt in plaats van speeksel. Om de doelgroep van deze kwakzalvers te onderzoeken gaat Lars als Paragnost Aron Rampal op een kattenbeurs katten 'genezen'. Hoever kunnen de healers gaan op dit gebied volgens de wetten die worden gehandhaafd?
Rambam onderzoekt de invloed van fake news en alternative facts op de Nederlandse politiek en stuit tijdens die zoektocht op opmerkelijk echt nieuws over Gordon. De zanger is naar eigen zeggen wel eens door Mark Rutte gepolst voor een politieke functie. Fake news is een actueel onderwerp, zo bleek deze week toen Wilders een bewerkte foto van Pechtold verspreidde via Social Media. Hoe makkelijk is het om fake news de wereld in te helpen? En wat is het effect? De Rambam presentatoren duiken niet alleen in een paar mooie Nederlandse voorbeelden, maar onderzoeken ook berichten over Russische pogingen de Nederlandse verkiezingen te beïnvloeden met nepnieuws. De presentatoren gaan zelf aan de slag met een theorie over de nauwe banden tussen de VVD en enkele leden van De Toppers. Maar in die poging om fake news te creëren en hier en daar wat feiten te verdraaien in het voordeel van die theorie, ontdekken ze dat Gordon niet alleen echt geïnteresseerd is in een politieke functie, maar hier ook daadwerkelijk over gesproken heeft met de premier.
Onderzoeksprogramma waarin boeven, bureaucraten en onzinpraters met ongelijke munt worden terugbetaald. Rambam kijkt terug op een bewogen seizoen: wanpraktijken van een medicijnenboer in Curaçao, geld verdienen aan vrijwillgers en levensgevaarlijk illegaal vuurwerk. Het bracht de makers naar de uithoeken van Europa en op verschillende continenten.
De Rambammers trappen een nieuw seizoen af met misschien wel de meest spannende geheime missie tot nu toe. Tijdens de omvangrijke undercoveroperatie stuurde Rambam vijf studenten, gewapend met verborgen camera's, naar de groentijd van diverse grote verenigingen om met eigen ogen te zien of gedragscodes ten behoeve van de ontgroeningen nageleefd werden.
De Rambammers bezoeken een tiental hondenscholen die aangesloten zijn bij de Koninklijke Nederlandse Politiehond Vereniging (KNPV). Hier filmen zij hoe de scholen op grote schaal attributen als slipkettingen, prik- en stroombanden gebruiken. Fractievoorzitter Marianne Thieme van De Partij voor de Dieren is geschrokken door de beelden en vindt het dierenmishandeling. Ze kondigt aan Kamervragen te zullen stellen over het uitblijven van de wet die de hulpmiddelen verbiedt.
Rambam duikt in de wereld van de ayahuasca, een hallucinerende thee die op lijst 1 van de opiumwet staat en steeds vaker wordt aangeboden als therapie. Maar zijn er ook gevaren? En verlopen aangeboden theeceremonies op de juiste manier?
De Rambammers onderzoeken op creatieve wijze of bepaalde zaken wel eerlijk zijn. Als er zaken aan het licht komen die niet in de haak zijn, slaan de makers van Rambam altijd met ongelijke munt terug.
Voor veel bedrijven zijn ouderen een gemakkelijke prooi: kwetsbaar, alleenwonend en goed van vertrouwen. Rambam ging undercover bij bedrijven die zich op senioren richten en onthult welke trucs zij gebruiken om producten aan te smeren. De verkoopstreken waar de Rambammers op stuiten, gaan van kwaad tot erger. Niemand minder dan Henk Krol, dé voorvechter voor ouderenrechten in Nederland, komt de Rambammers een handje helpen om een aantal slimme verkoopjongens een koekje van eigen deeg te geven.
Sugardating, in Amerika is het al jaren een bekend fenomeen en inmiddels is het ook in Nederland aan een opmars bezig. Het idee is simpel: rijke mannen of vrouwen, op zoek naar leuk gezelschap, worden online gekoppeld aan jonge dames of heren die graag luxe cadeautjes ontvangen en een zakcentje willen verdienen. Iedereen blij, zou je denken? Of is het te mooi om waar te zijn? Rambam duikt in de wereld van het sugardaten door zelf in de huid te kruipen van rijke sugardaddy's en welwillende sugarbaby's. Yora en Gwen melden zich op de sites aan als jonge studentes op zoek naar een luxueus leventje en ontmoeten zo een paar sugardaddy's die hen wel willen overladen met cadeautjes. Lars en Veras steken zichzelf in hun mooiste pak om door te kunnen als rijke mannen op zoek naar leuk gezelschap. Zo ontdekken de Rambammers of sugardating altijd zo onschuldig is als het lijkt.
Een originele Picasso aan de muur of een prachtige, genummerde litho van Corneille. Wie wil dat nu niet? Maar hoe weet je als kunstliefhebber nou of het kunstwerk van je dromen echt is of nep? De Rambammers gaan als naïeve kunstkopers shoppen in het Spiegelkwarier in Amsterdam, dé hotspot voor binnen- en buitenlandste kunstliefhebbers. Ze ontdekken dat de kunstconsument gebaat is bij een flinke dosis scepsis als ze een aanschaf overweegt. Bij twee galeries waar de Rambammers binnenstappen komen ze er namelijk bedrogen uit.
Een vaste baan is niet voor iedereen het ideale toekomstscenario. Veel jongeren gaan liever ondernemen: geen diploma nodig, je eigen uren bepalen en bakken met geld binnenslepen. Klinkt heerlijk, toch? Rambam duikt in de wereld van salesbedrijfjes die slim gebruikmaken van de drang van jongeren naar ondernemerschap. Ze beloven jongeren gouden bergen: alle vrijheid, eigen baas zijn en natuurlijk zo snel mogelijk miljonair worden. Maar gaat het wel om echte zelfstandigheid of belanden de jongeren in een verkapte arbeidsconstructies?
Tijdens de seizoensopener duiken de Rambammers in de wereld van de identiteitsfraude en stelen zij de identiteit van een collega-Rambammer. Wat kan je allemaal doen met slechts een kopie van iemands paspoort of rijbewijs? De Rambammers openen bankrekeningnummers, ze bestellen de duurste producten en huren een huis. Allemaal op naam van hun nietsvermoedende collega. Zonder al te veel moeite stapelen de strafbare feiten zich op. En hoewel dat erg spannend lijkt, is dit het voor slachtoffers van identiteitsfraude allerminst. Rambam spreekt slachtoffers die in de problemen zijn gekomen omdat er vanuit hun naam strafbare feiten werden gepleegd.
Ze zijn ooit begonnen op hun zolderkamertje als onschuldige vloggers, maar inmiddels kan niemand meer om hun heen: influencers. Ze delen van alles met ons: liefdes, ruzies, wat ze eten, drinken en dragen. Door deze openheid voelen ze bijna als echte vrienden. Maar hoe oprecht zijn deze influencers nog, nu er steeds meer geld valt te verdienen in deze business? Rambam laat zien hoe 'influencer marketing' in zijn werk gaat en onderzoekt hoe ver sommige vloggers gaan voor wat geld. Rambammer Sahil probeert ondertussen zelf wat extra geld te verdienen als micro-influencer. De Rambammers zoeken de grens op. Zijn influencers bereid om een extreem ongezond energiedrankje te promoten? Eentje met tien keer zoveel taurine als normaal en dus heel gevaarlijk voor de doelgroep? En zijn ze bereid daarbij te 'vergeten' te melden dat het om reclame gaat? Zolang je maar flink wat geld biedt, blijkt het sommige influencers niks uit te maken.
In de krant kom je steeds vaker 'onafhankelijke' onderzoekjes tegen zoals 'Nederlander heeft tomeloze liefde voor water' en 'Nederlandse werknemers vinden goede koffie belangrijker dan lunch'. Maar opmerkelijk veel van dit soort onderzoeken blijkt betaald door de producenten van diezelfde producten. Rambam vraagt zich af: zijn feiten te koop? De Rambammers komen erachter dat sommige marktonderzoeksbureaus meer dan bereid zijn het de klant naar de zin te maken, en niet zo onafhankelijk en objectief zijn. Ze blijken de uitslag van het onderzoek te kunnen sturen en de gewenste krantenkop als uitgangspunt te kunnen nemen. De Rambammers ontdekken dat wetenschappers ook niet altijd onafhankelijk zijn. Ze verbinden zich soms aan kenniscentra gefinancierd door de industrie. Dezelfde wetenschappers zijn bereid onderzoek te doen met als uitkomst een vooraf gewenste uitslag.
Met drie nieuwe gezichten en oud gediende Yora Rienstra pakken de Rambammers weer op originele en creatieve wijze zaken aan die niet kloppen en komen er dingen aan het licht die niet in de haak zijn.
De Rambammers onderzoeken hoe makkelijk het is om als leek allerlei exotische diersoorten te houden in Nederland. Van een kaaiman tot een servalkat, wettelijk gezien mag het allemaal. Frank Wassenberg, Tweede Kamerlid van de Partij voor de Dieren, reageert hierop in de uitzending. Er is strengere controle nodig, vindt ook hij, en kondigt in zijn gesprek met Rambam al aan Kamervragen te gaan stellen. De politiek is al 26 jaar bezig met het opstellen van een lijst waarop duidelijk te zien moet zijn welke dieren je in Nederland wel, en daarmee dus ook welke dieren je niet mag houden als huisdier. Maar omdat deze zogenoemde positieflijst zo lang op zich laat wachten, is het dus mogelijk om allerlei exotische dieren te houden. Kaaimannen, servalkatten en zilvervossen, wettelijk gezien is het geen enkel probleem. Of je een dier wel of niet meekrijgt van de verkoper hangt af van de regels van de dierenverkoper. De Rambammers bluffen zich er doorheen en krijgen een kaaiman mee.
Zijn mensen die geloven in complotten knettergek of zijn het kritische burgers die niet alles voor zoete koek slikken? Rambam duikt in de wereld van de complotdenkers. YouTube kondigde onlangs aan een algoritme aan te passen, waardoor video's waarin beweerd wordt dat de aarde plat is of 9/11 een 'inside job' was, minder zichtbaar worden voor gebruikers. Dit omdat de inhoud van deze video's volgens YouTube gebruikers kan 'mis-informeren' op een schadelijke wijze. Ook docenten worden door leerlingen steeds vaker geconfronteerd met complottheorieën. Door social media zijn theorieën natuurlijk steeds makkelijker te verspreiden. Moet je juist geen aandacht schenken aan deze complotdenkers of zijn het juist kritische burgers? En hoe ontstaan die complotten? De Rambammers komen erachter dat een beetje twijfel snel gezaaid is. Ze gaan in gesprek met aanhangers van verschillende theorieën, zoals rapper Lange Frans, en onderzoeken bij een groepje havoleerlingen waar zij zoal in geloven. Maar Rambam zou ook Rambam niet zijn, als ze zelf niet een paar complotten bedenken en deze de wereld in proberen te slingeren.
In de ogen van reclamemakers is onze wereld vaak veel mooier dan de dagelijkse realiteit. In een commercial zie je zelden een oververmoeide moeder of een onuitstaanbaar kind. Bedrijven spiegelen met hun commercials de consument het beloofde land voor: wanneer je hun producten koopt, loopt je leven vanzelf op rolletjes. Wil je vollere billen, slimmer worden of minder rimpels? Alles is te koop. In reclame-uitingen of op de verpakking van producten doen bedrijven soms wel hele concrete beloftes. Tandpasta die belooft je tanden witter te maken binnen 5 dagen, een antirimpelcrème waarbij je rimpels binnen twee weken minder zichtbaar zullen zijn en pillen waardoor je na een avondje drinken, ontwaakt zonder kater. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Worden de beloofde gouden bergen werkelijkheid? Rambam neemt de proef op de som.
De Rambammers duiken in de wereld van de goede doelen. Zo proberen ze bij een aantal doelen te achterhalen wat zij met gedoneerd geld doen. Dat blijkt makkelijker gezegd dan gedaan. Ook laten de Rambammers zien hoe makkelijk het is om in Nederland een stichting op te richten en dat de controle vanuit de overheid op goede doelen niet of nauwelijks is.
Iens, de site voor restaurantrecensies, is overgenomen door TripAdvisor en heet nu The Fork. Veel restaurateurs klagen over hoge kosten die ze aan het platform moeten betalen. En hoe betrouwbaar is The Fork voor de gewone gebruiker? De helft van de restaurants die op Iens stonden vermeld, is ineens van de site verdwenen. De andere helft krijgt wel erg hoge cijfers. Rambam recenseert de recensiesite en start een eigen restaurant met een uniek doel: als enige in Nederland een onvoldoende score op The Fork. Dat blijkt nog helemaal niet zo makkelijk.
Vroeger had je het Tupperware-feestje, nu de filler party: lekker met vriendinnen een feestje bouwen en tussen de champagne door je lippen laten volspuiten door een arts. Fillers zijn populairder dan ooit en de gebruikers worden steeds jonger. Maar mag iedereen ze zomaar zetten? Wat zijn de regels rond de fillers? Rambam gaat undercover bij eenz 'fillercursus' en organiseert een eigen party.
Het aantal mensen dat zich coach noemt, is in de afgelopen vijf jaar verdubbeld tot 65.000. Lifecoaches, wandelcoaches, opruimcoaches, bij ieder onderdeel van je leven kun je begeleiding krijgen. Maar deskundigen waarschuwen dat die enorme toename ook zorgt voor wildgroei en ongelukken. Rambam zoekt hulp bij een groot aantal coaches en test of die adequaat ingrijpen bij klanten met ernstige psychische problemen. Met bijzondere resultaten. Sommige coaches zouden duidelijk zelf wel wat coaching kunnen gebruiken.
Voor veel studenten is het het zwaarste onderdeel van hun studie: de scriptie. Maar waarom zou je die zelf schrijven? Rambam duikt in de wereld van de scriptie-ghostwriters. De presentatoren ontdekken dat er een levendige handel in volledige scripties bestaat, hier in Nederland, maar ook in Kenia. Filemon reist af naar het Afrikaanse land en spreekt daar jonge, hoogopgeleide schrijvers die dag in dag uit Engelstalige scripties zitten te tikken voor westerse studenten, onder andere uit Nederland. Het team van Rambam doet een wedstrijdje: kopen Yora en Sophie in Nederland de beste scriptie of komt de Keniaanse aankoop van Filemon en Farbod als de betere door de toetsing heen?