Paul Groot, Sanne Wallis de Vries en in het verleden Robert Paul en natuurlijk Van Kooten en De Bie: enkele voorbeelden van succesvolle imitators. Imitators kunnen altijd op veel bijval rekenen. Ze zijn zeer populair, want wij willen maar wat graag zien hoe bekende mensen gepersifleerd worden. Imiteren, het lijkt een gave, maar is het dat ook? Of is het het resultaat van vooral hard werken en heel goed observeren? Is het te leren? En wat zegt het over andere eigenschappen, empathie, inlevingsvermogen, sociaal gedrag? Met andere woorden, kunnen we 'goed imiteren' wetenschappelijk verklaren? Carlo Boszhard is op dit moment een van de bekendste imitators van Nederland. Met Irene Moors maakt hij het uiterst succesvolle programma De TV-Kantine, dat onlangs de Gouden Televizierring 2010 heeft gewonnen. Een feest van herkenning omdat het vol zit met imitaties van bekende Nederlanders. Jack Valkering neemt Carlo mee op een wetenschappelijke reis naar de herkomst van zijn talent. Carlo ondergaat een breinscan, een gezichtsspiertest en moet ook in andere opzichten met de billen bloot.
Waarom ben ik zo gedreven? Aan de hand van wetenschappelijke tests zoeken we uit waarom Stacey op haar 24e al een hele carrière heeft gemaakt. Is ze intuïtief? Wat zijn haar drijfveren? Is ze een risicozoeker? Ligt het geheim van haar succes in de opvoeding door hippie-ouders? Stacey wordt daarnaast onderworpen aan een aantal zware lichamelijke inspanningen om haar bijzondere overwinning in de survivalwedstrijd '71 graden noord' te verklaren.
Waarom ben ik zo dik? Edo Brunner vraagt zich af hoe het komt dat hij zo dik is. Hij maakt een tocht langs vooraanstaande wetenschappers die hun licht laten schijnen op de nieuwste inzichten over overgewicht. Edo zelf denkt dat zijn verbranding trager werkt dan bij andere mensen. Is dat zo? Of reageert Edo's brein anders op eten? Heeft hij genetische aanleg om dik te zijn, of is zijn omgeving van invloed en gaat elk pondje toch door het mondje.
Waarom ben ik zo'n culinaire duizendpoot? Alain Caron -cuisinier, kookboekenschrijver, culinair fotograaf én jurylid bij MasterChef - vraagt zich in deze aflevering af hoe het komt dat hij zo’n bijzonder culinair talent heeft. Samen met vooraanstaande wetenschappers en befaamde chefs onderzoekt hij zijn smaak- en geurzintuigen. Ook test hij met drummer Cesar Zuiderwijk zijn gevoel voor timing - van groot belang voor een kok - en met wetenschappers van de Universiteit van Leiden zijn switchtask- en focusvaardigheden. Met presentator Jack Valkering reist Alain naar zijn geboortestad Parijs waar hij een tocht door zijn verleden maakt op zoek naar de oorsprong van zijn culinaire smaak en geheugen. Tenslotte bereidt Alain samen met zijn vier zoons een enorme Franse maaltijd en onderzoekt Jack of zij hun vaders culinaire talent geërfd hebben.
Waarom ben ik een betere turner dan mijn broer? Epke Zonderland is de beste turner van Nederland. Hij won in oktober 2010 een zilveren medaille met de rekoefening op het WK turnen in Rotterdam. In 2009 werd hij gekozen tot Sportman van het Jaar. Epke komt uit een sportieve familie, gymnastiek speelde een belangrijke rol. In de zomervakantie werd de tuin omgetoverd tot turnarena: een brug, een paard, ringen aan de schommel en lange matten in het gras. De hele familie reisde later in de caravan Europa door om deel te nemen aan turnkampioenschappen. Ook Epkes broer Herre bleek ook een getalenteerd turner; in 2003 was hij Nederlands kampioen Meerkamp. Waar waarom behaalt Epke Zonderland betere prestaties dan zijn broer Herre?
Sinds haar gouden debuut cd Yellow Brick Road uit 2007 is het snel gegaan met singer-songwriter Sabrina Starke. Vorig jaar ontving ze de Edison Pop Award voor 'Beste Nieuwkomer' en tekende ze een contract bij het prestigieuze Amerikaanse jazzlabel Blue Note. In oktober 2010 verscheen op dit label haar tweede cd Bags and suitcases. Op haar vijftiende schreef ze haar eerste liedje en begon op haar zeventiende een R&B-groepje met haar nichtje. Ze rondde een MBO-modeopleiding af en werkte een tijd als jongerenwerkster, maar nam in 2005 de stap een muzikale solocarrière te beginnen. Waar komt het bijzondere talent van Sabrina vandaan? Sabrina zoekt samen met Jack Valkering naar de oorsprong van haar muzikale talent. Is het aangeboren of aangeleerd? Ze onderzoeken het bereik en de kwaliteit van Sabrina's stem. In hoeverre spelen haar Surinaamse roots een rol? Zou autodidact Sabrina aangenomen worden op het conservatorium? Tenslotte onderzoekt Sabrina haar muzikale gehoor en leggen we haar composities en lyrics voor aan muziek- en tekstwetenschappers.
Tim Coronel is de snelste man van Nederland. Samen met zijn eeneiige tweelingbroer Tom staat Tim sinds de jaren '90 aan de top van de Nederlandse racewereld. In januari neemt Tim deel aan de zwaarste rally ter wereld, Le Dakar, die dit jaar in Chili en Argentinië gereden zal worden. Tim Coronel onderzoekt samen met Jack Valkering waar zijn racetalent vandaan komt. Is het aangeboren of aangeleerd? Met vader Tom sr. en broer Tom analyseren ze hun thrillseekinggedrag. Met evenwichtsdeskundigen bekijken de tweelingbroers Coronel hoe hun evenwichtsorgaan verschilt van dat van anderen. Op de Universiteit van Maastricht wordt Tim vervolgens blootgesteld aan zware G-krachten. Omdat racen ondernemen is, worden de ondernemersvaardigheden van Tim met een aantal psychologische tests geanalyseerd. Ook wordt het uitzonderlijke focus- en multitaskingvermogen van de coureur nader onder de loep genomen.
Sanne Vogel is actrice, regisseur en schrijfster. Ze speelde in het Schnitzelparadijs, Annie MG, Floor Faber en tientallen eigen stukken. In 2008 verscheen haar eerste boek 'Het levenswerk van een talentloos meisje'. Haar debuutfilm 'Mama', die ze samen met Beri Shalmashi schreef en regisseerde, verdiende een Gouden Kalf-nominatie voor beste televisiefilm 2010. Momenteel speelt ze de solo 'Document' in de Nederlandse theaters. In 'Pavlov: Waarom ben ik zo..?' onderzoekt Sanne Vogel samen met presentator Jack Valkering waar haar veelzijdige creatieve talent vandaan komt. Is het aangeboren of aangeleerd? Sanne komt uit een familie van hoogbegaafde mensen, daarom onderzoekt ze aan de hand van een psychodiagnostische test haar IQ. Sannes vader is dyslectisch, Sanne is dat mogelijk ook. Omdat dyslectici hun taalachterstand vaak compenseren (een mogelijke verklaring voor creativiteit) ondergaat Sanne ook een test waarin haar eventuele dyslexie vastgesteld wordt. Samen met Carsten de Dreu, hoogleraar arbeidspsychologie, analyseert Sanne in het Centraal Museum in Utrecht haar creatieve vermogens. Tenslotte neemt Jack Valkering Sannes EQ-eigenschappen en drijfveren onder de loep. Vanzelfsprekend komen ook Sannes ouders en broer aan het woord.
Harm is homoseksueel. Voor hem is dat geen issue. Hij kwam al lang geleden uit de kast, heeft al jarenlang een partner en werd onlangs vader. Maar het intrigeert hem wel. Wat kan de wetenschap hem erover vertellen? Gaat het alleen om een voorkeur voor hetzelfde geslacht of zijn er meer verschillen tussen homo’s en hetero’s?
Jaarlijks breken er maar een of twee muzikanten door in Nederland. En in 2010 is het Tim Knol, een heel gewone jongen uit Hoorn, beetje mollig, die nog bijna geen school had afgemaakt. Wat maakt hem bijzonder? En waarom lukt het hem wel, terwijl tal van anderen eindeloos in de marge van de muziekwereld blijven ploeteren?
De schaatscarrière van Ireen Wüst verloopt tot nu toe even grillig als succesvol. In 2006 de jongste Nederlandse Olympisch kampioen ooit, om na een tweetal mindere seizoenen weer terug te keren tijdens de spelen van 2010 met een gouden medaille op de 1500 meter. Wat is haar kracht en waarop scoort ze minder goed? Is het mentaliteit, techniek of conditie? Een speurtocht langs de drie peilers van het moderne schaatsen.
Op 29 mei 2009 krijgt Marco Kroon de militaire Willemsorde, als eerste in meer dan vijftig jaar. De hoogste militaire onderscheiding die Nederland kent, wordt uitgereikt voor moed, beleid en trouw. Maar wat betekenen die begrippen? Kun je ze meten? En hoe dan? Wat kan de wetenschap Marco daarover vertellen? Is hij een held zonder angst?
Op vierjarige leeftijd wordt Lavinia Meijer geadopteerd uit Zuid-Korea; twintig jaar later krijgt ze de Nederlandse Muziekprijs, de hoogste onderscheiding voor een klassiek musicus in Nederland. Is haar talent aangeboren of juist in Nederland aangeleerd? En wat gebeurt er als ze een concert geeft? Slaan de zenuwen toe of bloeit ze juist op? Hoe fysiek inspannend is de harp? In hoeverre is het te vergelijken met topsport?
Tygo Gernandt is één van de meest veelzijdige acteurs van Nederland. Al sinds zijn twaalfde speelde hij tal van rollen in films en televisieseries. Van kindsaf aan wordt hij gedreven door een enorme energie. Volgens veel van zijn collega's heeft hij last van ADHD, al is Tygo zelf het daar niet mee eens. Hij vindt zichzelf 'alleen maar druk'.
Jarenlang worstelt Mike Boddé met een depressie. Uiteindelijk komt hij er met het slikken van pillen bovenop. Maar nog altijd is hij verbaasd over de slechte naam die psychofarmaca hebben. Waarom verzet niemand zich tegen insuline-spuiten tegen diabetes, terwijl hij vaak de vraag krijgt of hij ‘het niet zonder die pillen kan’? Waarom dat onderscheid tussen lichaam en geest? En wat weet de wetenschap eigenlijk over depressie?
Vincent Bijlo is cabaretier, columnist, muzikant en schrijver. Al vanaf zijn geboorte is hij blind. Wat heeft dat voor gevolgen? Kan hij beter horen dan iemand die wel kan zien, zoals vaak wordt gedacht? Wat is er gebeurd met het deel van de hersenen waar je normaal mee ziet? Wordt dat nu voor iets anders gebruikt? En hoe kan de wetenschap hem leren zijn weg te vinden?
Al sinds jaar en dag is Marijke Helwegen het boegbeeld van de plastische chirurgie in Nederland. Via cosmetische ingrepen en vooral een gezonde levensstijl probeert ze zo lang mogelijk jong te blijven. Maar lukt dat ook? En hoe oud gaat ze dan wel worden?
Egbert-Jan Weeber is één van de meest veelzijdige acteurs van Nederland. Hij speelde tal van rollen in films en televisieseries. Dat leek lange tijd niet voor hem weggelegd: als hij kind kreeg hij de diagnose dyslexie. Maar wat is dat precies en heeft hij het ook echt?
In 2010 brak presentatrice Merel Westrik door naar het grote publiek. Maar daar heeft ze wel een prijs voor moeten betalen. Sinds haar overstap van AT5 naar Vandaag de Dag van WNL staat ze ’s morgens om half vier op om op tijd in de studio te zijn voor dit ochtendprogramma. Is ze nu van een avondmens in een ochtendmens veranderd? Kan dat überhaupt? Een aflevering over het slaapgedrag en de biologische klok.
Zelf speelt hij geen instrument, maar Tijl luistert wel veel. Is hij als luisteraar ook muzikaal? Hoe goed kan hij horen en wat doet muziek in het brein? Dat vraagt Tijl zich af.
Al sinds zijn tienerjaren eet Leon Verdonschot geen vlees. Geen geringe opgaaf in het Geleen waar hij opgroeide. Hoe heeft dat vegetarisme zijn leven beïnvloed? Is het gezonder? Zijn vegetariërs empathischer?
Bas Haring is filosoof, hoogleraar, presentator en auteur, bekend van bestsellers als Kaas en de Evolutietheorie en Plastic Panda’s. Hij beschouwt zichzelf als slim, maar niet als geniaal. Hoe kan hij dat wel worden?
Joep van Deudekom is cabaretier en presentator. Joep werkt zich een paar keer per week in het zweet om in conditie te blijven, het juiste gewicht te behouden en zijn spieren niet te verliezen. Maar is het wel zo effectief wat hij allemaal doet? Wat kan de wetenschap hem daarover vertellen?
Jandino is een van de meest veelzijdige jonge stand-up comedians op dit moment. Presentator, grappenmaker, schrijver en entertainer. Hij leeft van de lach. Maar wat is dat? Lachen?
Paul Rabbering is DJ bij 3FM. Maar hij beschikt ook over een bijzonder talent. Een afwijking. Een eigenschap. Of hoe je het ook noemen wilt. Paul is synestheet: zintuigen lopen bij hem door elkaar.
Dierendag 2012 viert Pavlov met een bijzondere aflevering: Janine Abbring en haar hond Lois. Oftewel: de relatie tussen mens en dier.
Dolores Leeuwin is televisiepresentator bij de NTR, bekend van onder meer Het Klokhuis en Hoe?Zo!: programma's waarin het gaat om kennis, wetenschap en dingen uitvinden. Begin 2012 won ze de IQ-test van BNN met een uitzonderlijk hoge score: 159. Maar wat betekent dat? Wat is intelligentie? En kun je het verbeteren? Daarover gaat deze Pavlov.
Marloes Coenen is voormalig wereldkampioen Mixed Martial Arts, maar dat gaat niet vanzelf. Wat doet zo’n sport met harde klappen en grote gewichtsveranderingen nou met je lijf? Is vechtsport goed of slecht voor je? En kan de wetenschap Marloes nóg beter maken?
Vier jaar lang werkte Peter Buwalda als een monnik, afgezonderd, bijna monomaan aan zijn roman Bonita Avenue. Alle contact met de buitenwereld droogde op. Wat verklaart dat enorme concentratievermogen? Hoe werkt creativiteit? En hoe behoud je je focus?
Jan Kooijman is acteur, presentator maar vooral ook: danser en choreograaf. Vanaf zijn tiende was hij bezeten van beweging, ritme en muziek. Hij volgde de dansacademie en was jarenlang verbonden aan het Scapino Ballet. Wat is zijn talent? Hoe gedisciplineerd is hij? En moet een danser muzikaal zijn?
Victoria Koblenko is een van de veelzijdigste jonge actrices van Nederland. Op 13-jarige leeftijd kwam ze vanuit Oekraïne naar Nederland. Heeft ze daar voordeel van? En wat is een talenknobbel eigenlijk?