Aan de hand van verhalen van gedupeerde vakantiegangers reist Kees van der Spek deze week af naar Marrakech, de stad van duizend-en-één-nacht waar niets is wat het lijkt. Hij ontdekt een schimmige wereld vol oplichters en nepgidsen, waar torenhoge commissies de oorzaak blijken van veel ruzies, agressie en ellende.
In Thailand is de toeristenindustrie volledig in de greep van de Thaise maffia, blijkt zondag uit de nieuwe aflevering van Oplichters in het Buitenland. Van de tuk-tuks en gidsen, tot de restaurants en nota bene de toeristenpolitie zelf: allen doen er alles aan om toeristen zoveel mogelijk geld afhandig te maken en rijk te worden over de rug van de goedgelovige toerist. Zo wordt presentator Kees van der Spek door zijn tuk-tuk chauffeur onder andere naar malafide juweliers gebracht, waar hem voor veel te veel geld juwelen van slechte kwaliteit worden aangesmeerd. Als Van der Spek met zijn bevindingen naar de lokale politie gaat, blijkt deze niet onder de indruk en doet net zo hard mee. Nadat Van der Spek zijn juwelen heeft gekocht, laat hij deze in Nederland taxeren. De juwelen blijken nog niet de helft waard te zijn van wat hij ervoor betaald heeft. En dit van een bedrijf dat overheidsgecertificeerd is en Thaise overheidsgarantiebewijzen afgeeft. Van der Spek komt er gaandeweg in Thailand achter dat je nergens de garantie hebt dat je níet afgezet wordt.
In aflevering 5 reist Kees van der Spek af naar Turkije. In Istanbul onderzoekt hij de Bar Scam: een riskante oplichtingstruc waarbij de alleen reizende mannelijke toerist op straat vriendelijk wordt uitgenodigd om iets te drinken en vervolgens voor duizenden euro’s geld wordt afgetroggeld. Kees gaat undercover in diverse discotheken en valt ten prooi aan zeer geraffineerde oplichters. Als hij de daders confronteert met hun praktijken, slaat de feestelijke sfeer plotseling om...
Aan de hand van verhalen van gedupeerde vakantiegangers reist Kees van der Spek in aflevering 6 af naar Rio de Janeiro. Niet om carnaval te vieren, maar om de werkelijkheid áchter het festijn te onderzoeken. Want achter het grootste feest op aarde blijkt een duistere miljoenenbusiness te schuilen, waarin de lokale maffia een allesbepalende rol speelt. Kees dringt zelfs zo diep door in de Braziliaanse onderwereld dat hij een hoge maffiabaas te spreken krijgt.
In deze aflevering doen Kees en zijn team onderzoek in Budapest naar een groep witwassers, die voor de ingang van een officieel wisselkantoor toeristen afzetten met waardeloze bankbiljetten. Eerst wordt Kees zelf flink opgelicht, waarna het team vastlegt hoe andere toeristen in de val worden gelokt. Dit leidt tot een pittige confrontatie met een van de daders. In deze Oost-Europese stad is daarnaast een groep dames actief, die onder valse voorwendselen mannen meelokken naar bars, waar de rekening al snel oploopt tot honderden euro's. Kees laat zich expres meelokken en legt met de verborgen camera de werkwijze van de oplichters vast. Budapest staat verder bekend om zijn vele bedelaars. Een groep zwaar gehandicapte bedelaars probeert toeristen geld afhandig te maken, die buiten het zicht van de toeristen helemaal niet gehandicapt blijken te zijn.
Kees is met zijn team in Tunesië, waar zij onderzoek doen naar het verschijnsel Bezness. Dit is een Arabische verbastering van het Engelse Business en staat voor de industrie waarin jonge mannen westerse vrouwen versieren, om ze vervolgens financieel uit te kleden. Marijke, onderdeel van Kees zijn team, dient deze aflevering als lokaas. Als Marijke op onderzoek uit is, leidt dit tot een zeer pijnlijke ontmaskering van een man die net dacht zijn slag te slaan bij een Franse toerist. Tunesië blijkt ook een land waarin taxichauffeurs, achter de rug van de toeristen om, de sieradenindustrie een handje helpen.
In deze aflevering wordt Kees gegijzeld gehouden in een massagesalon. Nadat Kees het gewone tarief betaald heeft voor een massage, doet de masseuse verschillende pogingen om er een erotische behandeling van te maken. Als Kees dat weigert wordt hij door twee uitsmijters vastgehouden. Ze bedreigen Kees en willen hem dwingen zijn creditcard achter te laten. Dit leidt tot een zeer angstige ervaring voor Kees. Verder is te zien hoe toeristen die in de Chinese cultuur geïnteresseerd zijn een hoge rekening gepresenteerd krijgen en wordt de werkwijze van een oplichters onthult die mannelijke toeristen met een smoes peperdure restaurants inlokt.
Ook dit jaar gaat Kees met zijn team op jacht naar een bende Filippijnen, de blackjackbende. Toeristen worden meegelokt naar een woning, waar ze een maaltijd krijgen aangeboden. In die maaltijd zitten harddrugs, waar de toerist suf en gewillig door wordt. Vervolgens wordt een potje blackjack gespeeld, waarbij het gedrogeerde slachtoffer vaak zijn of haar hele creditcard leeg pint. Het lukt het team - in tegenstelling tot vorig jaar in Vietnam dit maal een thuisbasis te vinden van de bende, waar zijzelf ook een maaltijd krijgen aangeboden. De weigering van Kees wordt hem niet in dank afgenomen. Hij wordt bedreigt door de bendeleider, terwijl de deur naar buiten stevig op slot zit. Verder spreekt Kees met een van de vele prostituees op de straten van hoofdstad Phnom Penh, waar veel leed schuilgaat achter haar eeuwige glimlach.
Ook dit jaar gaat Kees met zijn team op jacht naar een bende Filippijnen, de blackjackbende. Toeristen worden meegelokt naar een woning, waar ze een maaltijd krijgen aangeboden. In die maaltijd zitten harddrugs, waar de toerist suf en gewillig door wordt. Vervolgens wordt een potje blackjack gespeeld, waarbij het gedrogeerde slachtoffer vaak zijn of haar hele creditcard leeg pint. Het lukt het team - in tegenstelling tot vorig jaar in Vietnam dit maal een thuisbasis te vinden van de bende, waar zijzelf ook een maaltijd krijgen aangeboden. De weigering van Kees wordt hem niet in dank afgenomen. Hij wordt bedreigt door de bendeleider, terwijl de deur naar buiten stevig op slot zit. Verder spreekt Kees met een van de vele prostituees op de straten van hoofdstad Phnom Penh, waar veel leed schuilgaat achter haar eeuwige glimlach.
In Gambia gaat Kees met zijn team op onderzoek uit naar fraude door internetdating. Een georganiseerde groep vrouwen zit hier de hele dag achter de webcam om Europese datingsites af te struinen, op zoek naar mannen. De Nederlandse mannen die toehappen, denken een leuke vrouw te hebben gevonden, die langzaam maar zeker echt verliefd op hem wordt. Ondertussen is de Afrikaanse dame in kwestie op niets anders uit dan zijn geld. De zoektocht in Gambia blijkt een missie met veel risico's. Diverse mensen in Nederland en in Gambia hebben het team van Kees gewaarschuwd voor het gevaarlijke criminele milieu waarin de datingfraude zich afspeelt. Er gaan dan ook miljoenen euro's in om. Verder in Gambia: nepgoud dat men als echt probeert te verkopen en een dubieuze afspraak tussen de hotels en de Nederlandse touroperator om toeristen in veel te dure taxi's te laten stappen.
In de Mexicaanse grensplaats Tijuana doen Kees en zijn team onderzoek naar de hardnekkige geruchten over corruptie bij de lokale politie. Tijdens het onderzoek komen ze erachter dat hun eigen gids ooit politieman was. Hij vertelt gedetailleerd over hoe hij honderden dollars per dag bijverdiende door toeristen af te persen. Bovendien laat hij zien dat de corruptie in Mexico tegenwoordig op een heel ander niveau plaatsvindt. Vandaag de dag is er grootschalige fraude bij benzinepompen, waar onwetende toeristen worden benadeeld. Verder blijkt dat er op grote schaal gefraudeerd wordt met medische nooddocumenten, waarmee je de lange wachtrijen voor de grens met Amerika kan omzeilen. Kees laat zich medisch keuren en verandert voor een paar tientjes in een spoedgeval. Ook is te zien hoe gecertificeerde verkopers van echt Mexicaans zilver bij nader inzien nep blijken te zijn en zijn er schrijnende verhalen van door Amerika gedeporteerde illegale Mexicanen die massaal toeristen aanklampen.
Centraal staat het gokspelletje balletje-balletje. Van der Spek weet het te kraken en een spelletje te winnen waarna zowel de organisator als de omstanders (handlangers) zich tegen hem keren. Ook wordt aandacht besteed aan allerlei andere bekende en minder bekende oplichtingstrucs op straat en in de metro.
In Barcelona, de hoofdstad van het zakkenrollen, probeert Van der Spek een bende zakkenrollers, die voornamelijk in de metro actief is, op te sporen en hun methodes vast te leggen. De politie straft de zakkenrollers erg mild. De zakkenrollers kunnen de volgende dag weer hun gang gaan. Dit staat in sterk contrast met de harde aanpak van straatverkopers zonder vergunning.
Ditmaal is Van der Spek afgereisd naar de hoofdstad van Argentinië om (vals) geld te onderzoeken. Officiële wisselkantoren geven een eerlijke koers als euro's of dollars worden omgewisseld naar Argentijnse peso's. De zwarte handel op straat geeft een hogere koers tot wel 50%. Wanneer Argentijnse peso's worden omgewisseld naar euro's of dollars geven officiële wisselkantoren gewoon de gewenste hoeveelheid terug. Wanneer er via de zwarte handel op straat van peso's naar euro's of dollars wordt omgewisseld dan krijgt men valse euro's of dollars terug. Ten grondslag hieraan ligt de alsmaar dalende koers van de Argentijnse peso, wat de overheid probeert te bestrijden met koersvast geld.
In Manilla, de hoofdstad van de Filipijnen, komt Van der Spek nogmaals op het spoor van de Filipijnse blackjackbende. Hij weet tijdig weg te komen en confronteert een van de oplichters. Ook komt hij op het spoor van zwendel met vervalste antieke munten, en ontdekt dat deze door een bende fabrieksmatig worden geproduceerd om aan toeristen te verkopen.
In deze aflevering onthult Van der Spek de Japanse oplichtingsvorm Bottakuri, een variant op de barscamtruc. Hij komt terecht in de wijk Roppongi van Tokio. Later komt hij erachter dat in Sjinjuku een ergere vorm beschikbaar is. Hier wordt hij door Afrikaanse mannen meegelokt naar verborgen bordeelbar ergens op een zolderetage, hier wordt een Zweedse toerist vastgehouden en dronken gevoerd in de hoop dat ze hem zo gewillig krijgen dat hij zijn creditcard afstaat. Van der Spek mag van het personeel niet met de Zweed praten maar weet hem toch ondanks intimidatie en bedreigingen mee naar buiten te krijgen. In Roppongi en Sjinjuku is de Yakuza, die de Afrikanen naar Japan haalt, de baas. De politie grijpt niet in, weigert iets met opgenomen bewijsmateriaal te doen, en raadt Van der Spek aan gewoon naar zijn hotel terug te gaan. Ze zijn bang.
In deze aflevering onthult Van der Spek dat er op straat mensen kaartjes verkopen waarbij je korting krijgt bij een restaurant of voorrang bij een discotheek. Echter blijken deze kaartjes gewoon gratis te zijn. Tevens aandacht voor zakkenrollers en drugsdealers. Verder leven er ontzettend veel mensen op de straat die overdag stelen of bedelen en die in de nacht slapen in tunnels.
In deze aflevering onthult Van der Spek dat toeristen worden meegelokt door oude mannetjes naar clubs en barretjes buiten het centrum, waar zij worden aangesproken door een mooie dame, die vraagt of ze een drankje van hem mogen, vervolgens blijft de vrouw doordrinken en bestelt zij opnieuw. Als de rekening gevraagd wordt, is deze vele malen hoger dan verwacht. De vrouw zelf drinkt niet-alcoholische drankjes, terwijl de toerist wel drank krijgt. Met die drank is bovendien nogal eens wat mis: het betreft ongezonde synthetische drank van industriële alcohol gemengd met chemische geur- en smaakstoffen. Ook aandacht voor de zakkenrollers in de metro en taximeters die het dubbele bedrag rekenen. Tevens nog wat kleine bedelarij.
In deze aflevering onthult Van der Spek dat een taxirit zomaar vijf keer zo duur kan zijn dan dat zou moeten. De taxichauffeurs hebben naast hun bestuurdersstoel een 'monkey', een kleine afstandsbediening waardoor ze de taximeter sneller of juist langzamer kunnen laten lopen. Zelf worden de chauffeurs door corrupte agenten afgeperst en betalen ze 'beschermingsgeld'. Verder lopen er ook nep politieagenten rond, meestal met zijn tweeën die geen uniform dragen. Ze dragen geen uniform volgens hun omdat ze undercover als burger zijn en laten hun nep badge zien en dan willen ze controleren of je geen vals geld bij je hebt. Tijdens deze controle stelen ze een deel van je geld wat ze controleren. Ook lopen er bedelaars rond en kopen daarmee Aurolac, een gevaarlijke drugs.
In deze aflevering onthult Van der Spek dat toeristen die in de luxe resorts zitten en die een dagje uit boeken met de touroperator worden belazerd. Ze gaan bijvoorbeeld naar de waterval en daarna verplicht naar een door de overheid gesubsidieerde juwelier. Daar kost alles 40 tot 60 % meer dan zou moeten vanwege alle commissies die naar de touroperator of de taxi gaan. Naast de belazerde toerist baalt ook de plaatselijke nijverheid die hierdoor wordt weggeconcurreerd.
Kees reist naar Gran Canaria, een populaire vakantiebestemming onder de Nederlanders. Op dit eiland ontdekt hij samen met zijn team dat een groep winkeliers op grote schaal fraudeert met de creditcards van toeristen. Ze gebruiken een slimme truc tijdens het afrekenen, waardoor de slachtoffers ongemerkt vaak duizenden euro's armer zijn. Kees legt het systeem bloot en confronteert de oplichters met hun criminele praktijken.
Er wordt aandacht geschonken aan straatverkopers die hun klant door middel van een wisseltruc opzadelen met afval. Ze werken in grote groepen handlangers die slachtoffers afleiden, op de uitkijk staan, en desnoods de oplichters fysiek bijstaan. Als Kees de oplichters hun handelswaar afneemt en deze bij de politie als bewijs overhandigt, krijgt hij advies geen aangifte te doen; de oplichters zijn gelieerd aan de georganiseerde misdaad, de Camorra. Ook wordt er gekeken naar valsmunterij. Voor 50 euro kan 200 euro aan vals geld worden gekocht. In de wijk rondom het centraal station van Napels heeft de politie niets te vertellen; de Camorra is er heer en meester.
Hier ontdekken ze hoe men toeristen veel geld laat betalen voor drankjes in louche clubs en hoe men toeristen drogeert, waarna hun creditcard geplunderd wordt. Kees zelf raakt gedrogeerd, en wordt verhinderd een bewusteloze gedrogeerde medetoerist te helpen. Een barkeeper in een naburige bar vertelt echter dat dit al jaren aan de gang is en dat hij zijn klanten waarschuwt er weg te blijven. Er bestaan in Riga meerdere van dit soort bars en ze zijn meestal eigendom van de Russische maffia. Ze veranderen telkens van naam en officiële eigenaar wanneer de grond te heet onder hun voeten wordt.
Ze komen in contact met lokale oplichters die oude valse Nederlandse VOC-munten verkopen, zogenaamd door duikers opgedoken uit scheepswrakken. De veelvoorkomende minder waardevolle munten zijn inderdaad echt, maar de zeldzamere waardevolle munten zijn nep. Ze worden gemengd en in pakketjes voor enkele tientallen euro aangeboden. Na wat overtuiging toont men hoe ze de nepmunten in hun eigen achtertuin maken. Na wat onderzoek komt men er tevens achter dat andere oplichters voor ongezien hoge prijzen juwelen verkopen aan toeristen en deze veel minder waard zijn dan de verkopers beweren
In het centrum van Krakau bevinden zich seksbars waar toeristen met barscams worden binnengelokt door proppers, dronken gevoerd en een hoge rekening gepresenteerd. Wanneer Kees een andere klant waarschuwt, wordt hij door uitsmijters mishandeld en uit de club verwijderd. Verder worden tripjes naar Auschwitz van 19 tot over de 100 euro aangeboden, terwijl een treinkaartje maar 2 euro kost. Ook aandacht voor foute wisselkantoren die met een gunstige (verkoopprijs) voor zloty adverteren maar tegen een veel slechtere verdekt aangegeven koers wisselen, waardoor wel 25% van het bedrag wordt ingepikt. Kees plakt stickers met de werkelijke wisselkoers op de koersborden, wat de eigenaars niet kunnen waarderen.
Het team gaat op zoek naar een man die onder een valse, Amerikaanse identiteit een Nederlandse vrouw voor veel geld heeft opgelicht middels een combinatie van Nigeriaanse oplichting en datingfraude. Ze sporen de man op die samen met een handlanger wordt gearresteerd door de Keniaanse politie. Ook gaat het team op bezoek bij een waarzegger die veel geld vraagt voor een uit de duim gezogen voorspelling, maar dit blijkt een gevaarlijke onderneming; de sloppen van Nairobi zijn voor toeristen onveilig.
Een aflevering in het teken van daklozen die verkleed als iconische karakters op straat uiterst hoge bedragen vragen voor een foto. Bij een negatieve reactie of reclamering worden toeristen uitgescholden. Verder zijn er een Beverly Hills-tours langs de huizen van filmsterren; de verschillen in prijs zijn enorm. Los van het ethische bezwaar dat de filmsterren er zelf hun buik vol van hebben om als apen in een dierentuin bezichtigd te worden, zijn veel huizen niet eens van de betreffende sterren. Verder worden recepten voor medisch gebruik van marihuana voor meer dan 200 dollar verkocht, terwijl marihuana al gelegaliseerd is. Ook weet Van der Spek voor 200 dollar een namaak-greencard te laten maken.
Kinderarbeid en bedelen rond de straten van Harrods. Verschillende bedelaarsbendes hanteren verschillende trucs en zielige verhalen om toeristen geld af te troggelen, en aarzelen vaak niet kleine kinderen in te zetten die tegen betaling te huur zijn. De groepen bedelaars staan op niet al te goede voet met elkaar, en Kees is dan ook getuige van een confrontatie. Waarnaast ook eens goed gekeken wordt naar de wereld van het openbaar vervoer in de straten van London. Fietstaxichauffeurs lichten toeristen op met peperdure ritjes, en 'black cab' chauffeurs klagen over concurrentie door Uber, dat echter wel betere en goedkopere kwaliteit levert en derhalve de traditionale 'black cab' langzaam wegconcurreert.
Handelaars proberen hun nijverheid te verbergen omdat de politie hen anders afperst. Verder blijkt dat toeristen veel harder worden beboet dan Thai; het verschil wordt door de agenten achterover gedrukt. Wie niet kan of wil betalen, wordt gevangengezet. Daarom zal Kees toch echt even de "helmloze" belasting moeten betalen voor een motorritje. Verder aandacht voor barmeisjes, die in bars rondhangen en met mannelijke toeristen aan de praat proberen te komen om ze over te halen tot dure drankjes of betaalde seks. In een boeddhistische tempel worden plastic Boeddha-beeldjes verkocht als zijnde goud. De politie neemt echter de tempel in bescherming want met het geloof mag niet worden gespot; reclamerende toeristen kunnen zelfs worden opgepakt wegens 'oneerbiedig gedrag'. Wie klaagt vangt altijd bot of krijgt de kous op zijn kop, want kritiek wordt niet getolereerd.
In Kathmandu worden toeristen aangeklampt door bedelaars met een baby die vragen of de toerist melk voor de baby wil kopen. Vervolgens wordt op kosten van de toerist voor tientallen euro's geshopt waarna de oplichters de producten terugbrengen en de opbrengst met de eigenaar delen. Verder aandacht voor frauduleuze weeshuizen, die grof geld verdienen aan het uitbuiten voor kinderen door toeristen om giften te vragen, ouders om leefgeld vragen (uiteraard zijn de kinderen in dit geval geen wezen), illegale adopties regelen, of zelfs kinderen prostitueren voor sekstoeristen.