Muziek is niet voor niets het onderwerp van de eerste masterclass. Professor Scherder publiceerde al eerder over de unieke samenwerking tussen muziek en de hersenen. In dit college bespreekt hij wat er allemaal gebeurt in het brein als we luisteren naar muziek. Waarom houden we van droevige muziek? Op wat voor manier kan muziek een helende werking hebben? Ook legt de professor uit waarom dat ene liedje soms eindeloos in het hoofd blijft hangen.
Een actueel onderwerp over het effectvan stress op onze hersenen. Veel mensen gaan gebukt onder stress, beroepsmatig of privé. Maar wat is stress eigenlijk? Hoe kan het dat sommige mensen heel goed tegen stress kunnen en anderen niet? Waarom is stress ook noodzakelijk voor het brein? En wat is een burn-out? Plus uiteraard tips om de stress de baas te blijven.
Ook laat hij zien welk effect schade aan de hersenen op deze taalgebieden heeft. Wat gebeurt er in de hersenen van iemand met afasie? Welke gebieden zijn betrokken bij gebarentaal? Hoe ziet het brein eruit van iemand die vijf talen spreekt? En bestaat er eigenlijk zoiets als een talenknobbel?
Als je iets ervaart wat je gelukkig maakt, dan worden allerlei processen geactiveerd die we in het brein terug kunnen zien. Hoogleraar klinische neuropsychologie Erik Scherder gaat in op drie hersenfuncties die geactiveerd worden, als geluk wordt ervaren. Lachen is gezond wordt er gezegd, Erik Scherder legt uit hoe belangrijk lachen nou werkelijk is. En maken sociale media eigenlijk gelukkig? Verder komt geluksprofessor Meike Bartels aan het woord. Ze geeft onder meer praktische tips om je geluksbeleving te verbeteren.
In elke krant staat tegenwoordig wel iets over ouder worden. Niemand ontsnapt tenslotte aan het verouderingsproces. Er zijn berichten over een pil tegen ouderdom, de groei van het aantal honderdjarigen en levensverwachtingen van 130 jaar. Wat hier nu echt van waar is legt hoogleraar veroudering Andrea Maier uit. De hoogleraar doet een cognitieve test met het publiek. Ook gaat ze in op de belangrijke rol die onze spieren spelen in ons lichaam. Verder krijgt u middels deze masterclass tips en aanwijzingen om gezond oud te worden.
Erik Scherder duikt in het brein van de crimineel. Hij gaat in op 4 hersenfuncties die een verhoogd risico geven op het plegen van een misdrijf: empathie, remming, angst, woede. De hoogleraar laat het verschil zien tussen een crimineel brein en een gewoon brein. En wat gebeurt er bij woede? Waarom gaan mensen door het lint in het verkeer? Ook dat is terug te zien in de hersenen.
Als we geluk hebben, komen we met gezonde hersenen op de wereld. Maar wat is ervoor nodig om met een fit brein ouder te worden en dit te behouden? En zijn er tools om te zorgen dat we het brein hierin kunnen trainen? Hoogleraar neuropsyochologie Erik Scherder legt het uit aan de hand van de nieuwste studies. En hij geeft tips voor elke leeftijd, om te zorgen dat het brein fitter wordt! Want wist u al dat het brein op 25-jarige leeftijd alweer achteruitgaat? Hoe dat precies zit, laat Erik Scherder zien in deze masterclass.
In deze aflevering van MAX Masterclass vertelt neurowetenschapper en slaapexpert Els van der Helm over slaap, een even fascinerend als belangrijk fenomeen. Mysteries Slaap beslaat een enorm deel van ons leven, we weten allemaal uit eigen ervaring hoe belangrijk goed slapen is, en toch is het nog altijd omgeven met mysteries. Veel mensen - een derde van de Nederlandse bevolking - hebben bovendien in meer of mindere mate slaapproblemen. Gevolgen Wat is slaap eigenlijk? Waarom slapen we, wat gebeurt er als we slapen, welke problemen kunnen zich voordoen, en wat zijn de gevolgen van niet goed slapen? Kracht We noemen slaap een wondermiddel dat je elke avond, in bed, gratis en pijnloos toegediend krijgt. We zijn ons vaak niet bewust van de kracht van slaap, maar topsporters passen slaap al toe in hun trainingsschema. Gastspreker en sportarts Kasper Jansen vertelt er ook over.
Het ene voedingsproduct ziet er nog verleidelijker uit dan het andere. Ze hebben alleen een groot nadeel. Ze zijn onweerstaanbaar lekker, maar vaak ongezond. Waarom eten we niet gezond? En waarom is dat zo moeilijk? De ene voedingshype na de andere vliegt ons om de oren en ieder decennium lijkt zijn eigen voedingsgoeroe te hebben. Maar wat zegt de wetenschap, wat zijn de feiten en fabels over voeding en wat we naar binnen werken, en hoe worden we dagelijks als consument verleid door de talloze voedselkeuzes? Hoogleraar voeding en gezondheid Jaap Seidell legt het uit in deze interessante masterclass.