Del 2 av 12. Per-Anders Pettersson, från Nås, dömdes till ett års fängelse när han försvarade en kvinna mot en våldsman. Fallet har upprört tiotusentals person och många menar att lagarna ska ändras. Reportrarna Magnus Wennerholm och Phil Poysti har besökt Nås för att söka svar på vad som egentligen hände.
Kalla fakta granskar ett av Sveriges mest populära besöksmål för barnfamiljer. På ytan ger arrangören intryck av att vara en välskött verksamhet men verkligheten är något helt annat.
Direktsänd debatt från TV4News om Kalla faktas granskning av Parken Zoo i Eskilstuna.
TV4:s Grävgrupp genomför en omfattande granskning av fenomenet med de så kallade ”Vodkabilarna”. Langare som säljer öl och sprit till barn och ungdomar från sina bilar.
Redaktionen granskar JAS-affären med Sydafrika. Vilken roll spelade Socialdemokraternas nya partiledare Stefan Löfven, då centralt placerad i svenska Metall, i affären?
Nya uppgifter pekar på att det är en person som tagit emot 40 miljoner kronor i samband med affärerna kring industriskolan där Saab, If Metall och det sydafrikanska metallfacket Numsa är inblandade. Den person som pekas ut är Numsas förre förbundsordförande Moses ”Mos” Mayekiso. Dessutom berättar vi om den mystiske ”Leif” som uppträder som projektledare för industriskolebygget och samarbetar med Mayekiso.
När andra länder infört förbud fortsätter Hells Angels att växa med den svenska föreningsfriheten som sköld. Samtidigt är Hells Angels den gruppering som utretts för flest mord i modern tid. Programledare: Lennart Ekdal. Del 7 av 8. Svenskt samhällsprogram från 2012.
Kalla fakta följer upp höstens granskning av villkoren för H&M:s textilarbetare. Nu granskas villkoren i Bangladesh, och vad som ligger bakom att H&M:s styrelseordförande Stefan Persson idag är världens åttonde rikaste person.
Del 1 av 10. Säsongsstart. Kalla fakta granskar barnhemmet Oasen i Småland. Boende på hemmet vittnar om bland annat våld och tvångsinlåsningar i det så kallade timeout-rummet. Ett rum där dörren saknar handtag på insidan och dit barn som inte sköter sig förs. Reportrar: Sara Recabarren och Per Hermanrud.
I Kalla fakta studio intervjuar Lena Sundström bland annat Socialstyrelsens enhetschef i Jönköping, Birgitta Hagström, och Rune Nensén, Oasens föreståndare.
Del 2 av 10. Reporter Ulf Traneborn har träffat Sture Bergwall som under namnet Thomas Quick är känd som Sveriges värsta seriemördare. Han erkände 31 mord men snart är han friad från samtliga morddomar.
Lena Sundström intervjuar bland andra Sture Bergwalls advokat Thomas Olsson som säger att Säter nu försöker dölja sin medverkan i fallet Thomas Quick.
Bristande kunskap när det gäller fosterdiagnostik får katastrofala konsekvenser. Levande foster döms ut som döda, och kvinnor skickas hem med abortpreparat. Vi har följt Pernilla Eklund vars foster kan ha fått skador efter en felaktig diagnos.
Lena Sundström med gäster diskuterar den bristande kunskapen inom ultraljudsunderökningar där levande foster döms ut som döda.
Del 4 av 10. Kalla fakta granskar den nya människohandeln. Människor kommer från hela världen med en dröm om ett arbete i Sverige och har betalat dyrt för ett svenskt arbetstillstånd men de blir lurade och utnyttjade.
Del 5 av 10. Kalla fakta granskar kopparstölder som bland annat orsakar tågförseningar. Med dold kamera avslöjas hur metallföretag erbjuder kontanter för stulen koppar.
Lena Sundström diskuterar vidare problematiken med kopparstölder med gästerna i studion.
Del 6 av 10. Kalla fakta granskar den europeiska attackdrönaren Neuron som Sverige investerat 750 miljoner svenska skattekronor i. Dessutom har Kalla fakta fått en världsunik intervju med den avhoppade drönarpiloten Brandon Bryant.
Lena Sundström diskuterar vidare om Sveriges inblandning i drönarkriget tillsammans med gästerna Anna Ek, ordförande Svenska freds, Anna-Lena Sörenson (S) ledamot i försvarsutskottet, Cecilia Widegren (M) vice ordförande i försvarsutskottet, Sebastian Carlsson, presschef Saab, Bo-Göran Bodin, reporter Sveriges Radio och Jan Axelsson, reporter Kalla fakta.
År 2008 beslutade Socialstyrelsen att införa HPV vaccin i det allmänna barnvaccinationsprogrammet. Förra året drog skolhälsovården på allvar igång en massvaccination av alla 11-12 åriga flickor runt om i landet. Vaccinet heter Gardasil och marknadsförs som att det förhindrar livmoderhalscancer. Men, vad vet vi egentligen?
Lena Sundström diskuterar vidare om informationen kring vaccinet Gardasil tillsammans med gästerna Linnea Gustafsson, drabbad av biverkningar, Lena Tellefsen, mamma, Måns Rosén från SBU, Viveca Odlind från Läkemedelsverket, Cecilia Young från Sanofi och Martin Rundkvist från VOF.
Del 8 av 10. Allt fler äldre begår brott men de särbehandlas av rättssystemet. Kalla fakta har träffat en 91 årig kvinna som är en av Sveriges mest dömda ekobrottslingar och som fortfarande är aktiv. Men hon har aldrig suttit i fängelse.
Lena Sundström diskuterar straff för unga och gamla tillsammans med gästerna Annika Stenberg från Skatteverket, Jan Tibbling, åklagare från Ekobrottsmyndigheten, Lasse Wierup, reporter Kalla fakta, Anita Heber, docent i Kriminologi, Lena Olsson (V), rättspolitiskt talesperson och Anti Avsan (M), ledamot i justitieutskottet
Kalla fakta granskar Ryanair. Piloter larmar om osunda arbetsvillkor och om pressen att spara pengar, till och med på bränsle.
Kalla fakta granskar regeringens agerande gällande rökning. En granskning som avslöjar att regeringen i det tysta fört ett dubbelspel som gynnat tobaksindustrin.
Kalla fakta har granskat sexköp och upptäckt att de män som köper sex är både yngre och mer aktiva än vad som tidigare varit känt. Bara i Stockholm äger mer än en kvartsmiljon sexköp rum årligen. Hitills har ingen dömts till fängelse för sexköp, ett brott som oftast ger böter om det upptäcks.
Del 1 av 8. Säsongsstart. Svenskt samhällsmagasin från 2014. Svenska företag jagar nya vinster i Asien - i snabbväxande länder som Pakistan. Svenskfinska pappersjätten Stora Enso är ett av dem. Och de skryter om hur de tar socialt ansvar. Men är det sant? Kalla fakta och Veckans Affärer har granskat verkligheten bakom orden.
Kalla fakta har granskat Darknet som är ett dolt internet där den grova brottsligheten exploderat. Här finns allt från droger till vapen och beställningsmord och polisen är i det närmaste chanslös i jakten på denna nya brottslighet.
När barn och ungdomar placeras på familjehem släpper socialtjänsten kontrollen. De anlitar privata företag inte bara för att förmedla familjehemmen utan också för att utöva tillsynen. Reporter: Håkan Enmark
Kalla fakta granskar bilverkstäder och tittar närmare på vad de gör när man lämnar in bilen på service. Programmet avslöjar ett omfattande slarv och fusk och att verkstäder tar betalt för åtgärder som inte är utförda
Kalla fakta granskar en ny hänsynslös religiös rörelse. Bluffmakare har funnits i alla tider och ständigt hittat nya offer och metoder. I dagens samhälle utnyttjas de svagaste med falska löften om ett friskare och lyckligare liv.
Kalla fakta avslöjar hur lätt barn kan komma i kontakt med sexköpare. Bland annat berättar 17-åriga Karin om hur hon sålde sex. Sverige är världsberömt för sin kamp mot prostitution men när det kommer till barn under 18 år är skyddet svagare än i många andra europeiska länder.
Säsongsavslutning. Kalla fakta granskar Hennes och Mauritz som börjat producera kläder i ett av världens fattigaste länder, Etiopien. Lönerna extremt låga och det styrs av en auktoritär regim. Hennes och Mauritz säger att deras närvaro ska utveckla landets ekonomi.
Säsongsstart. Redaktionen granskar och avslöjar politiker, makthavare och samhällsfenomen. Programmen lyfter fram människor och känslor och visar hur dagens svenskar påverkas av de beslut som fattas i maktens korridorer. Programledare: Nicke Nordmark.
Redaktionen granskar och avslöjar politiker, makthavare och samhällsfenomen. Programmen lyfter fram människor och känslor och visar hur dagens svenskar påverkas av de beslut som fattas i maktens korridorer. Programledare: Nicke Nordmark.
När Thereses tandläkare påstod att hon hade sju hål visade det sig vid en annan kontroll vara ren bluff. Hundratusentals svenskar luras varje år att betala för mycket för sin tandvård. Kalla fakta avslöjar det utbredda tandläkarfusket.
Reglerna för att ta in alkohol till Sverige från övriga EU-länder är generösa, något som flera kriminella organisationer har fått upp ögonen för. Kalla fakta avslöjar en verksamhet som är lika lukrativ som att smuggla droger.
När en frisk kvinna dog oväntat under en förlossning i Stockholm förra året väckte det stor uppmärksamhet. Hennes man berättar om vad som egentligen hände på BB Sophia. Kalla fakta reder ut varför sjukhuset fick tillstånd att bedriva förlossningsvård trots att experter varnade om bristande säkerhet.
Säsongsavslutning. En svensk flagga på köttförpackningen ska borga för god djurhållning, men verkligheten ser annorlunda ut. Trots omfattande missförhållanden slipper förövarna undan då risken för att åka fast är minimal.
Kalla fakta granskar vårdens svek mot kvinnor och avslöjar hur läkare på svenska vårdcentraler utför oskuldskontroller på unga tjejer.
Om Hatet mot samer
Kalla granskar återfallsförbrytare och avslöjar att notoriska rattfyllerister, som skadar andra människor i trafiken släpps fria. Många utredningar läggs ner, inte i brist på bevis utan för att missbrukarna åker fast för så ofta att ett rattfylleribrott mer eller mindre inte påverkar straffet.
Kalla fakta granskar handeln med så kallade look-alike-pass. För 40 000 kronor kan vem som helst köpa ett äkta och giltigt svenskt pass på svarta marknaden och i den största flyktingkrisen sen andra världskriget har svenska pass blivit hårdvaluta.
Kalla fakta tittar närmare på ett skogsprojekt i norra Uganda som Sverige finansierar för att få klimatpoäng. Granskningen avslöjar att byborna får betala ett högt pris för det svenska prestigeprojektet.
För första gången berättar en svensk anhörig öppet om hur hennes systerdotter rekryterades till IS i Syrien och Irak. Uppemot 20 000 utlänningar från 100 olika nationer bedöms ha anslutit sig till IS.
Kalla fakta granskar parkeringsbranschen där parkeringsböter blivit en kassako för svenska kommuner. De flesta bilister försöker göra rätt men otydliga skyltar skapar parkeringsfällor där parkeringsvakterna lappar på löpande band.
Kalla fakta granskar inkassoföretagens ohederliga metoder. Stefan Jaldehult fick sin namnteckning förfalskad på ett delgivningskvitto från inkassoföretaget Lindorff och med hjälp av det falska intyget kunde Lindorff kräva honom på hundratusentals kronor.
I Sverige går flera krigsförbrytare fria enligt internationella människorättsorganisationer. Hundratusentals har flytt undan kriget i Syrien och bland de som sökt en fristad i Sverige gömmer sig också krigsbrottslingar. Kalla fakta har tittat närmare på två fall.
Christopher sköts ihjäl av polisen i juni 2016. Han anklagades för att ha öppnat eld mot en polispatrull men de uppgifter som polisen spred till allmänheten var falska. Kalla fakta avslöjar nya uppgifter och vem det var som hindrade att sanningen kom fram.
En granskning av arbetskraftsinvandringen visar hur kompetent utländsk arbetskraft slängs ut ur landet på grund av små misstag från arbetsgivaren. Kalla fakta avslöjar hur det drabbar ett av Sveriges mest framgångsrika företag inom musikindustrin.
Kalla fakta avslöjar hur samvetslösa försäkringsrådgivare lurar pensionärer att ta helt onödiga och dyra lån. I flera av fallen har dessutom de lurade lidit av demenssjukdomar. I bakgrunden finns några av Sveriges största och mest betrodda låneinstitut och försäkringsbolag.
De filmade övergreppen mot barn blir allt fler och allt grövre. Det fick en svensk hacker att bestämma sig för att på egen hand ta upp jakten på förövarna och skapa ett program som spårar deras aktiviteter på nätet. Men svensk polis vägrar att ta emot hans avslöjande rapporter.
Kalla fakta granskar socialtjänstens bristande stöd till kvinnor som blir misshandlade av sina män. En av dessa är Therese som blev sparkad i huvudet och slagen med batong av sin före detta sambo. När socialtjänsten inte låter henne bo kvar på det skyddandet boendet ställdes hon inför ett svårt val, att lämna ifrån sig sin dotter eller återvända till hemorten, där hon som har skyddad identitet, riskerar att bli hittad. Reporter: Camilla Ziedorn.
Kalla fakta granskar korruption inom en svensk myndighet. Det visar sig att skattebetalarnas pengar gått till privata fickor samtidigt som en högt uppsatt direktör låter bli att utreda anklagelserna. När affären uppdagas försöker ledningen mörka affären genom att sätta munkavel på personalen.
Kalla fakta granskar hur det fria skolvalet fungerar i praktiken. Sedan det fria skolvalet infördes har närmare tre miljoner barn, tillsammans med sina föräldrar, valt vilken skola de ska gå på. Men det fria skolvalet gäller inte alla.
Kalla fakta granskar hur självpåtagna moralpoliser i Stockholms förorter tvingar kvinnor att följa informella regler. Marie flyttar till Hjulsta i Stockholm med hopp om att kunna hjälpa unga invandrartjejer att få ta mer plats. Men tjejprojektet blir aldrig av. Istället börjar Marie själv att få problem. Grannar irriterar sig på Maries sätt att leva, bland annat att hon lever ensam och har hundar, som enligt tolkningar i islam är ett orent djur, och trakasserierna blir allt värre och slutar med stenkastning och hot.
Kalla fakta undersöker vem mannen är som körde ihjäl fem personer och skadade ett tjugotal på Drottninggatan i Stockholm i april. Man följer hans fotspår från livet i Uzbekistan fram till det fruktansvärda dådet i Sverige och kartlägger hans familj, vänner och nätverk.
Sverigedemokraterna säger sig vilja ta krafttag mot kriminalitet och framförallt värna om kvinnors trygghet. Men frågan är vad som händer när Sverigedemokrater slår larm om brott i de egna leden. Reporter: Sara Recabarren.
När en allsvensk fotbollsmatch ställs in efter att en före detta AIK-spelare försökt muta målvakten börjar Kalla fakta och Fotbollskanalen att nysta i händelsen. Spåren leder till ett nätverk av fotbollsagenter som med kontroversiella metoder misstänks tjäna miljoner på unga spelare.
Sommaren 2016 sker det ofattbara, en pappa kastar sin ettåriga dotter över ett stängsel, drygt tio meter ner i betongen vid en kraftverksdamm i jämtländska Hölleforsen. Nu träder pappan fram för första gången i en intervju.
Kalla fakta tittar närmare på hur kommuner tvingar människor att lägga ut flera hundra tusen kronor när de vill dra ut nya ledningar för kommunalt vatten och avlopp. Man besöker tre kommuner där kommunens VA-utbyggnadsplaner väckt uppror.
Kalla fakta granskar spelbranschen. Spelbolagen bedyrar att de är ansvarsfulla och att spelmissbrukare identifieras och stoppas. Men granskningen visar något helt annat och frågan är vilket ansvar spelbolagen egentligen tar.
Golfutrustning, svetsar, nycklar till fjällstugor och kuvert med pengar. Vad döljer sig egentligen längs de norrländska vägarna? Kalla faktas reporter Camilla Ziedorn rullar upp en ny muthärva inom Trafikverket där statliga tjänstemän i åratal låtit sig smörjas av vägmålningsföretag.
4-årige Max drabbas varje natt av livshotande andningsuppehåll. Trots läkarintyg nekas han statlig assistans. Kalla fakta har granskat försäkringskassans och regeringens nya hårda linje mot de funktionsnedsatta.
Sannah, 15 år, anmälde en våldtäkt men det slutade med att hon själv blev dömd för att ha hittat på allt. Trots att hon har ett rättsintyg som styrker handlingen och kan peka ut gärningsmannen läggs utredningen ner.
Behovet av SFI ökade explosionsartat hösten 2015 och många privata utbildningsföretag fick kontrakt med kommunerna. Ett av dem är Astar där en av Kalla faktas reportrar tar jobb som lärare och avslöjar med dold kamera kaoset i klassrummet.
Kalla fakta granskar den nya patientsäkerhetslagen, som skulle göra vården säkrare för patienterna. Sedan den nya patientsäkerhetslagen kom för sju år sedan har dörr efter dörr stängts för patienter och anhöriga som vill klaga på läkare inom sjukvården.
Nämndemännen har en viktig roll i landets domstolar. De dömer misstänkta brottslingar och deras röst väger lika tungt som den utbildade juristdomarens. Men hur står det egentligen till med nämndemännens moral? Kalla fakta avslöjar fusk med ersättningar bland landets nämndemän. En nämndeman riskerar nu fängelsestraff.
Kalla fakta tittar närmare på annonser med stulna kändisansikten som försöker lura konsumenter att köpa värdelösa produkter. Frågan är vem som ligger bakom dem.
Om stiftelsen Kvinnoforum och dess VD Bam Björling.
Om kostråd vad gäller fett. Reporter: Johan Åsard
Om de metoder Sverige använder för kriget mot terrorism, med särskilt fokus på fallet Abderazzak Jabri. Reportrar: Staffan Ahlström och Gustav Fridolin
Om svensk travsport och otillåtna träningsmetoder. Reporter: Sofia Hartung
Om julmat. Även tillbakablickar på den gångna säsongen och uppföljning av några av reportagen.
Om varifrån dunet som används till kuddar, täcken och jackor kommer. Reportrar: Per Hermanrud och Veronica Kindblad
Fortsättning från föregående avsnitt (sänt 1 februari 2009), om dunindustrin, med undersökning av dunproduktion i Kina. Reporter: Per Hermanrud
Om det planerade bygget av gasledningen Nord Stream genom Sveriges ekonomiska zon. Reportrar: Helena Gissén och Jonas Alsgren
Om råttor i svenska städer. Reporter: Ulla Danné
Om Mona Sahlin. Reporter: Ann Tiberg
Om fallet med en operation som följdes av långvarig sjukhusvård och frågor kring hur rutinerna kring operationer på svenska sjukhus fungerar och vad som händer när något går fel. Reporter: Sofia Hartung
Om patientsäkerheten i den svenska vården, inklusive frågor om vad som krävs för att en läkare ska bli av med legitimationen och vems ansvaret är om något går fel. Reporter: Jonas Berg
Fortsättning av en tidigare granskning (avsnitt sända 31 augusti 2008 och 7 september 2008), om morden på två barn i Arboga i mars 2008 (se Arbogamorden 2008). Reportrar: Markus Junghard och Magnus Wennerholm
Om föreningen Kriminellas revansch i samhället (K.R.I.S.). Reporter: Valdo Kask
Om en konflikt gällande ett reningsverk i Storumans kommun. Reportrar: Magnus Wennerholm och Markus Junghard
Om två systrars sökande efter en dotter som förts ut ur Sverige av barnets far. Reportrar: Pernilla Holmgren Larsson och Per Hermanrud
Om fallet med en gravid kvinna som drabbades av en skada efter förlossningen och hennes försök att få ut ersättning för skadan. Reporter: Sofia Hartung
Om en man som knivskars till döds hösten 2008 och där ingen dömts för dådet trots tolv vittnen till händelsen. Reporter: Jonas Berg
Tillbakablickar på och uppföljning av två tidigare granskningar: om dunproduktion (avsnitten sända 1 februari 2009 resp. 8 februari 2009) och om travsport (avsnittet sänt 30 november 2008).
Om den spiondömde överste Bertil Ströberg. Reportrar: Lennart Peterson och Robert Eriksson
Fortsättning av föregående avsnitt (sänt 27 september 2009), om den spiondömde överste Bertil Ströberg. Reportrar: Lennart Peterson och Robert Eriksson
Om riksdagsledamöters frånvaro vid voteringar. Reportrar: Anne Tiberg och Björn Häger
Om tvångsvården i Sverige och hur unga icke dömda kvinnor behandlas. Reportrar: Sofia Hartung och Staffan Ahlström
Om den svenska tobaksindustrin och snus. Reporter: Jonas Alsgren
Om den konspirationsteoretiska så kallade "Sanningsrörelsen". Reportrar: Jonas Berg och Aleksandar Vujanovic
Fortsättning av föregående avsnitt (sänt 1 november 2009), om den konspirationsteoretiska så kallade "Sanningsrörelsen".[1] Reportrar: Jonas Berg och Aleksandar Vujanovic
Om att många begagnade bilar skrivs över på så kallade bilmålvakter och exporteras till Afrika via Tyskland. Reportrar: Valdo Kask och Jörgen Andersson
Om småhusproducenten Älvsbyhus. Reporter: Cicci Hallström
Om utrotningshotet mot ålen och Fiskeriverkets plan för att rädda ålen. Reportrar: Ulla Danné och Åsa Nordien
Om en kvinna som studerar en barnskötareutbildning och som hamnat i konflikt med vuxengymnasiet på grund av att hon bär niqab (se även artikeln niqab-fallet). Reportrar: Helena Gissén och Staffan Ahlström
Om rättegången mot travkusken Åke Svanstedt.[1][63] Reporter: Sofia Hartung. Även uppföljning av tidigare granskningar: om dunproduktion (avsnitten sända 1 februari 2009, 8 februari 2009 och 10 maj 2009) och om riksdagsledamöters frånvaro vid voteringar (avsnittet sänt 11 oktober 2009).
Om säkerheten i hissar. Reportrar: Jonas Alsgren och Aleksandar Vujanovic
Om frågan om nödvärn i fallet med en man i Nås i Dalarna som av Svea hovrätt dömts till fängelse efter att med våld ha försvarat en kvinna mot en angripare. Reportrar: Magnus Wennerholm och Phil Poysti
Om människohandel utifrån fallet med en thailändsk kvinna som lockats till Danmark, där hon blivit inlåst och tvingats sälja sex.
Om religiösa extremister i Rinkeby i nordvästra Stockholm som försöker stoppa förekomsten av dans och musik i området. Reporter: Therese Bergstedt.
Om branden i Rinkeby i juli 2009, där sju personer omkom. Reporter: Jonas Bergström
Om kokainets utbredning i Sverige och specifikt unga kvinnliga kokainmissbrukare. Reporter: Lasse Wierup
Fortsättning från föregående granskning (avsnittet sänt 14 mars 2010), om kokainanvändning i Sverige. I detta avsnitt om en kvantifiering av kokainanvändningen i Stockholm genom analys av innehållet i avloppsvattnet. Reporter: Lasse Wierup. Även om kokainsmuggling. Reporter: Magnus Linton
Om stora inköp av läkemedlet Tamiflu för svenska skattepengar. Reporter: Per Hermanrud
Om dolda nätverk av män som har sex med personer som farit illa. Reporter: Ulla Danné
Om konkurrens om på vilka sjukhus i Sverige som hjärttransplantationer ska genomföras när verksamheten koncentreras till Göteborg och Lund. Reporter: Jonas Alsgren
Uppföljning av en tidigare granskning (avsnittet sänt 22 november 2009), om småhusleverantören Älvsbyhus. Reporter: Cicci Hallström och Therese Bergstedt
Om den svenska hovjournalistiken. Reporter: Fredrik Quistbergh
Om företaget Habo Finans och dess VD Peter Rosendahl. Reporter: Lindah Pehrs
Om fotbollshuliganer som ger sig på det egna laget med hot och våld. Reporter: Therese Bergstedt
Fortsättning av en tidigare granskning (avsnitten sända 27 september 2009 resp. 4 oktober 2009), om den spiondömde överste Bertil Ströberg.
Om Karolinska sjukhusets vård av utrikesminister Anna Lindh efter den knivattack mot henne som kom att leda till hennes död. Reportrar: Mikael Funke och Jonas Alsgren
Fortsättning av föregående avsnitt (sänt 17 oktober 2010), om vården av utrikesminister Anna Lindh efter knivattacken. Reportrar: Mikael Funke och Jonas Alsgren Även ett relaterat inslag om läkares kompetens på sjuhusens traumaenheter. Reportrar: Mikael Funke och Jonas Alsgren Dessutom en uppföljning av en tidigare granskning (avsnittet sänt 22 mars 2009), om barnamorden i Arboga i mars 2008. Reporter: Magnus Wennerholm
Om de återkommande skjutningarna i Malmö mot personer med invandrarbakgrund (senare knutna till mördaren Peter Mangs). Reportrar: Andreas Rocksén och Nicolai Grant Även om tidningsmakaren Karl-Arvid Andersson (Norra Hallands veckoblad) och konkurrensen på den lokala tidningsmarknaden i Kungsbacka. Reporter: Magnus Wennerholm
Om så kallade "visselblåsare" och skyddet för anställda som larmar om missförhållanden på sina arbetsplatser. Reporter: Calle Magnell
Om dödsfall som skett under militärövningar. Reporter: Andreas Rocksén
Om bruksorten Söderhamn och varför kommunen blev Sverigedemokraternas starkaste fäste norr om Blekinge i valet 2010. Reporter: Björn Häger
Om drottning Silvias far, Walther Sommerlath, hans relation till den nazityska regimen och vad drottning Silvia visste om hans förflutna. Reportrar: Mats Deland, Fredrik Quistbergh och Henrik Brandão Jönsson. Se även artikeln Sanningen om Sommerlath.
Fortsättning av det föregående avsnittet (sänt 28 november 2010), om drottning Silvias far, Walther Sommerlath. Reportrar: Mats Deland, Fredrik Quistbergh och Henrik Brandão Jönsson. Se även artikeln Sanningen om Sommerlath.
Fortsättning av det föregående avsnittet (sänt 5 december 2010), om drottning Silvias far, Walther Sommerlath. Även om huruvida det finns något samband mellan barn som drabbats av narkolepsi och massvaccinationen med vaccinet Pandemrix mot svininfluensa år 2009. Reporter: Andreas Rocksén
Om så kallade "gastrisk bypass"-operationer, en typ av kirurgisk operation syftande till viktminskning. Reportrar: Katarina Franck, Magnus Wennerholm och Markus Junghard
Om vården av sällskapsdjur. Reportrar: Therese Bergstedt och Phil Poysti. Även fortsättning av en tidigare granskning (avsnittet sänt 12 december 2010), om narkolepsi och massvaccinationen mot svininfluensa.
Om polisens agerande i fallet Carla Saado, som mördades av sin före detta make dagen efter att hon larmat polisen om mannens mordhot mot henne och deras barn. Reporter: Cicci Hallström. Även ett inslag där Kalla faktas 20-årsjubileum uppmärksammas, med medverkande av tidigare programledaren Jan Guillou och tillbakablickar på några inslag från perioden. Reporter: Magnus Wennerholm
Om polisens beslag av barnpornografi. Reporter: Håkan Enmark
Om inställningen till homosexuella inom Frälsningsarmén.
Uppföljning av en tidigare granskning (avsnitt sända 28 november 2010 och 5 december 2010), om drottning Silvias far, Walther Sommerlath, hans relation till den nazityska regimen och vad drottning Silvia visste om hans förflutna. Reporter: Cecilia Wanger. Även om hårfärgningsmedel. Reportrar: Carolina Jemsby och Katarina Johansson
Om försäljningen av JAS-Gripen till Sydafrika. Reportrar: Erik Dalunde och Per Hermanrud. Därefter studiosamtal med Erik Dalunde och Håkan Buskhe (VD för Saab).
Om säkerheten på svenska förskolor. Reporter: Jonas Alsgren
Om en bedragare som säljer falska hyreslägenhetskontrakt.[94][1] Reporter: Susanne Edmark
Om terroristens bakgrund i fallet med bombdåden i Stockholm 2010.
Om SOS Alarm och ett fall där en kvinna och ett ungt barn blev påkörda och där ambulansen dröjde så länge att barnet avled. Reporter: Ulla Danné
Om förekomst av prostitution på thaimassagesalonger i Sverige.[1] Reportrar: Håkan Enmark, Camilla Ziedorn, Ka Dula, Jens Tholin och Michael Ek
Om botox-injektioner. Reportrar: David N. Hamne och Mikaela Lundblad
Om handeln med aktierobotar inom den svenska börshandeln. Reporter: Lennart Peterson
Om svenskar som arbetar i Norge. Reporter: Calle Magnell
Säsongsstart. I ett mejl till Kalla fakta vädjade 23-årige Oskars föräldrar om hjälp. Kort därefter var sonen död. Vi följer med när redaktionen granskar bristerna inom psykiatrin och missbrukarvården. Varför fick Oskar ingen hjälp av psykiatrin?
I andra länder kallas det för rasprofilering. Att misstänkas för brott baserat på sitt utseende. Kalla fakta undersöker hur läget ser ut i Sverige och intervjuar närmare hundra personer som kontinuerligt stoppas av polis på grund av hur de ser ut.
Det anses var ett av de mest avskyvärda brotten – sexövergrepp på barn. Trots det så är nätet fyllt av filmade sexövergrepp på barn och en kvarts miljard bilder delas varje år. Följ med när Kalla fakta-redaktionen undersöker förövarnas nya metoder.
Arktis är den plats på jorden där klimatförändringarna sker snabbast. Trots det byggs en fossilanläggning på Jamalhalvön med stöd av Sverige. Kalla fakta beger sig till platsen och undersöker konsekvenserna av Sveriges roll i projektet.
Kalla fakta-redaktionen granskar den hemliga militärorganisationen COGL. Gruppen består av svenska reservofficerare som gått samman med utländsk militär för att i det dolda påverka politik och beslut i NATO-området.
Att leva den amerikanska drömmen som au pair lockar många. Men det som marknadsförs som ett kulturellt utbyte döljer en helt annan verklighet. Kalla fakta har granskat Cultural Care för att ta reda på vad som sker bakom kulisserna.
En grupp professorer på Karolinska Institutet väljer varje år ut studenter till skolans tandläkarutbildning. Men Kalla fakta avslöjar att det som skulle bli en chans för studenter med arbetarbakgrund istället blev en gräddfil för KI-anställdas barn.
Sverige chockades av historien från den lilla byn i Skåne där fem barn ska ha hållits isolerade. I media har det beskrivits som att barnen spärrats in men när föräldrarna träder fram i en exklusiv intervju med Kalla fakta visas en helt annan sida.
I Smittad på akuten återvänder Kalla fakta till Södersjukhuset och akutläkarna Clara, Sulle och Adrian. De har arbetat nära patienterna i ett år och kämpar i ett redan kritiskt bemanningsläge. Nu förvärras situationen ytterligare när smittade kollegor inte kommer tillbaka i tjänst. "Senaste veckorna har vi haft nöd-sms från bemanningen", berättar akutläkaren Clara Strömberg.
De flesta anmälningar om sexualbrott leder inte till åtal. Så även fallet med kvinnan som anmälde den tidigare justitiekanslern Göran Lambertz för våldtäkt. Nu ger kvinnan sin version av händelsen och efterspelet.
Pappans kropp hittas nedgrävd i en skogsglänta på en ö i Karlskrona skärgård. Han hade blivit mördad av sin egen son och hans pojkvän. Hur kan två unga människor mörda en omtyckt familjefar? Går det att förstå det obegripliga? I den här dokumentären presenterar Kalla fakta tidigare okänt material om händelser som föregick det brutala mordet i Karlskrona.
I extrema forum på nätet träffas unga ensamma män som lever i ofrivilligt celibat. Där kan deras längtan efter kärlek och samhörighet snabbt förvandlas till ilska och hat. Kalla faktas team har tagit sig förbi säkerhetsspärrarna på världens största incelforum och intervjuat några av de svenska incelmännen om deras tankegångar. De berättar om ensamhet men också om självförakt och kvinnohat.
Azhi Omer har fått betyg från ett väletablerat utbildningsföretag där han varit inskriven som byggelev. På pappret ser allt bra ut, men enligt Azhi har han inte läst kurserna han fått betyg i. Kalla fakta gräver djupare i Azhis berättelse.
Isabella förlorade vårdnaden om sonen när hon på grund av våldet inte ville samarbeta med barnets pappa. Hon är inte ensam. En ny rapport visar att domstolarna ofta inte väger in uppgifter om våld i sina beslut. Det kan leda till att barn tvingas att bo med en våldsutövande förälder.
De föddes in i pingstkyrkans gemenskap, men kyrkans budskap bidrog till psykisk ohälsa och de försökte ignorera sin sexuella läggning. John och Amanda möter pastorer inom pingstkyrkan och uttrycker det de velat säga under många år.
Kalla faktas team avslöjar hur en kommunal grundskola städar undan elever som är i behov av extra stöd. Något som fått förödande konsekvenser för barnen och slutat i kriminalitet.
I en dokumentärserie i två delar om svensk hiphop söker Kalla fakta svar på om det finns några lyckliga slut inom svensk rap. Vi möter kända artister vars musik synliggör samhällsproblemen i utsatta områden.
I Kalla fakta-programmet publiceras hemliga inspelningar med toppolitiker som fuskar med en korruptionslag. Inspelningarna avslöjar hur politikerna kommer med lösningar för att kringgå syftet med lagen om insyn i partiers finansiering.
I Sverige kan vem som helst kalla sig terapeut. Han har kallats sektledare och anklagats för att ge livsfarliga råd. Kalla faktas reporter tar kontakt med den omtalade terapeuten och utger sig för att vara klient.
Han har kallats sektledare och anklagats för att ge livsfarliga råd. Här svarar terapeuten på Kalla faktas frågor.
En natt i mars 2014 sitter en man på sitt kontor på Försvarsmakten och fotograferar en rad topphemliga dokument. Under flera år kommer säkerhetspolisen att jaga mannen och hans bror i en spionhärva där ingen vet vem som är vän eller fiende.
Runt 400 personer inom det svenska rättssamhället är medlemmar i Frimurarorden, samtidigt möts många av dem i landets domstolar och avgör rättegångar.
Aurora, är en 1000 kvadratkilometer stor vindkraftspark mellan Öland och Gotland. Lokala ornitologer menar att bolagets egna beskrivningar är felaktiga och vilseledande och de befarar allvarliga konsekvenser för flera fågelarter.
Spiritualitet lockar unga med kristaller och löften om självutveckling. Men bakom trenden sprider andliga healers livsfarliga budskap om självmord
Han är dömd för sexualbrott mot 53 unga tjejer. Kriminalvården har bedömt att det är hög risk att mannen utsätter fler unga tjejer för sexualbrott. Men det är ingen som övervakar honom. Och nu söker han nya offer.
Simon Öst, mannen som dömdes för sexualbrott mot barn och ungdomar, har bytt namn till Ji Gustafsson. Nu har han placerats i ett projekt med just barn och ungdomar. Elin inleder ett förhållande med Ji Gustafsson - ovetande om hans bakgrund.
Dödsskjutningar, barnarbete och livsfarliga gruvgångar. Kalla fakta har granskat Sveriges miljardstöd till koppargruvan i Kongo.
Avsnitt 5