Vilka var de första människorna? Hur levde de? När inlandsisen drar sig undan och klimatet blir varmare befolkas våra breddgrader. Med människorna kommer också ritualer, för att hedra människor och gudar och för att visa makt. När människor som kan bruka jorden dyker upp förändras allt. Simon J Berger är seriens berättare. Del 1 av 10.
De första invånarna i Norden var mörkhyade med blå ögon, ägnade sig åt makabra dödsritualer och använde amning som preventivmedelsmetod. Stenåldersmänniskan sägs också vara lyckligare än nutidsmänniskan. Men hur vet vi egentligen allt det här? Arkeologen Liv Nilsson-Stutz och evolutionsbiologen Mattias Jakobsson reder ut begreppen. Och så pratar vi skelett. Vad är skillnaden mellan en arkeologisk utgrävning och en gravskändning? Dessutom gör komikern Emma Molin en stenåldersspaning. Programledare är Cecilia Düringer.
På jakt efter metaller lämnar människorna stenåldern bakom sig och ger sig ut i Europa på långa och riskfyllda resor. Föremålen och kunskaperna de tar med sig hem skapar nya möjligheter för alla som lever i vårt land. Men de leder också till våld och krig. Simon J Berger är seriens berättare. Del 2 av 10.
Vilka var de bästa sakerna som kom från romarriket och hur tolkar man egentligen hällristningar som verkar visa forntida nycirkus? Och borde inte bronsåldern döpas om till ullåldern? Gäster är Johan Ling, professor i arkeologi, Jenny Larsson, professor i språk, Helena Victor, arkeolog och Nanna Olasdotter Hallberg, journalist och forntidsentusiast. Programledare är Cecilia Düringer
En ny era ser dagens ljus när bönder från vårt land ger sig av till sjöss och gör sig kända i hela Europa - och längre bort än så. Vikingarna tar med sig rikedomar och ny kunskap tillbaka till Norden. Med tiden kommer en ny religion att slå rot här, en troslära som utmanar vikingarnas sätt att leva. Simon J Berger är seriens berättare. Del 3 av 10
Människooffer, trollkvinnor och hejdlös mjödkonsumtion - ingen epok i Sveriges historia är så mytologiserad som vikingatiden. Vi rätar ut frågetecknen tillsammans med Kristina Ekero Eriksson, arkeolog och författare, Charlotte Hedenstierna-Jonson, doktor i arkeologi och Elaf Ali, journalist. Programledare är Cecilia Düringer.
Det är goda tider för svenskarna som nu blivit kristna. Ekonomin blomstrar och skördarna är goda. Befolkningen växer och det svenska riket börjar byggas steg för steg. Men allt utmanas när tiderna plötsligt blir sämre och pesten utplånar en tredjedel av befolkningen. Simon J Berger är seriens berättare. Del 4 av 10
Hade Sverige blivit detsamma utan Gustav Vasa? Är gotlänningarna fortfarande arga över sveket vid ringmuren när den gutiska bondearmén slaktades av Valdemar Atterdags gäng? Historiskt eftersnack reder ut känslor och fakta med hjälp av Bo Eriksson, docent i historia och Joel Halldorf, professor i kyrkohistoria. Dessutom bedömer komikern Emma Mohlin humorvärdet i medeltida vitsar.
Det är inte bara krig som utmärker 1600-talet. Nu kommer karriärer, kontanter och Göteborg in i svenskarnas liv. Och Karl IX hade en väldigt speciell frisyr, vad är hemligheten bakom den? Historikerna Erik Petersson och Svante Norrhem skingrar dimman kring stormaktstiden tillsammans med komikern Marcus Berggren och programledaren Cecilia Düringer.
Sverige är förvandlat till en militärstat, och den effektiva krigsapparaten väcker respekt i Europa. Men landet går också igenom enormt svåra tider med häxbränningar, missväxt och pest - och tusentals unga män kommer att dö i försöken att bevara stormakten. Simon J Berger är seriens berättare. Del 7 av 10.
Sverige är ett utblottat och uttröttat land, efter Karl XII:s ändlösa krig. Men ur askan växer något nytt fram. Nya sätt att tänka slår rot, handel och vetenskap blomstrar och nu kommer också nya idéer som tryckfrihet och folkligt inflytande. Men de idéerna kommer att stöta på motstånd. Simon J Berger är seriens berättare. Del 8 av 10.
Historiskt eftersnack tar tag i 1700-talet och diskuterar Gustav III och hans mamma, könssjukdomar och fylla. Och hur fri var egentligen Frihetstiden? Gäster är Karin Tegenborg Falkdalen, doktor i idéhistoria, Jonas Nordin, professor i bok- och bibliotekshistoria. och Emma Frans, doktor i medicinsk epidemiologi. Programledare är Cecilia Düringer.
Under 1800-talet tar Sverige sina första steg mot ett mer rättvist och demokratiskt samhälle. Reformer, vaccin och nyvunnen fred gör att landet står inför en befolkningsexplosion. Det här är också en tid då de svenska industrierna bildas och folket samlar sig i protester och kräver inflytande - det är förändringens tid. Simon J Berger är seriens berättare. Del 9 av 10.
1800-talets Sverige präglas av stora förändringar. Tåg far fram, nya politiska partier ser dagens ljus och tusentals svenskar utvandrar. Varför klarade sig Sverige från en kommunistisk revolution och hur såg man på svenskar i Amerika? Svar på de frågorna och många fler ger dagens gäster: Mikael Alm, professor i historia, Ola Larsmo, författare, och Henrik Torehammar, politisk kommentator. Programledare är Cecilia Düringer.
Under 1900-talet går Sverige igenom enorma förändringar och svenskarna möter en framtid de inte kunnat drömma om. Från att ha varit ett fattigt jordbrukssamhälle med djupa klassklyftor och hårda konflikter på arbetsmarknaden så blir Sverige ett av världens rikaste länder. Men tiden står inte stilla. Simon J Berger är seriens berättare.
En industri på frammarsch, kvinnofrigörelse och Abba vinner Eurovision. Sverige frodas som demokrati i krigens skugga. Men vad låg bakom framgångssagan? Historikerna Yvonne Hirdman och Henrik Berggren samt kulturjournalisten Eric Schüldt diskuterar det svenska 1900-talet. Programledare är Cecilia Düringer.
Kan man verkligen veta hur människor färdades till vårt landområde för flera tusen år sedan - när det inte finns spår kvar från själva resorna? Och hur kan man veta vilka dessa människor var? Går det verkligen att veta vad folk skvallrade om runt lägerelden för många hundra år sedan? På vilket sätt kan historiker avslöja gömda ord i kungliga brevväxlingar? Här får vi möta forskarna som förklarar vetenskapen bakom SVT-serien Historien om Sverige.