Erik Haag och Lotta Lundgren lever en vecka i oscarianska eran. Veckans meny bjuder på en kultiverad blandning av lungmos, aladåb, statarvälling, grisfötter, fårskalle, hysteri och osannolika mängder punsch. Veckans kock: Jens Linder. Övriga medverkande: Björn Gustafsson, Edward Blom, Fredrik Lindström, Karin Johannisson m.fl.
Erik Haag och Lotta Lundgren lever en vecka i det glada 1920-talet. Smörsvanar, smörgåsar, gelatin, margarin, kräftor, kondomer och rasbiologer. Och sist men inte minst: en rejäl depression. 1920-talskock: Paul Svensson. Övriga medverkande: Jenny Madestam, Ola Larsmo, Gunilla Pontén, Ulrika Knutsson m.fl.
Erik Haag och Lotta Lundgren lever en vecka i beredskapstiden. Kokar kanin, hamstrar torrvaror, griljerar grävling, hyllar Hitler. Kommer äktenskapet att hålla? Får de behålla sitt finska krigsbarn? Och hur god blir julen när allt är ransonerat? Beredskapstidskock: Carina Brydling. Övriga medverkande: Henrik Berggren, Fredrik Lindström, Jessika Gedin m fl.
Julens historia berättad genom maten. Lotta Lundgren och Erik Haag firar jul i tusen år. Veckans meny bjuder på en magstark blandning av brännvin och ister, förväntningar och besvikelser, en orgie i gris och alldeles för mycket gröt. Julbordkock: Niklas Ekstedt. Övriga medverkande: Arne Weise, Richard Tellström, Ebbe Schöön, Helle Klein m.fl
Lotta Lundgren och Erik Haag testar hur det var att leva i Sverige under industrialismen. Följ med på en resa från mitten av 1800-talet när den sista stora svälten slog till med full kraft i norra Sverige, utvecklingen tog fart och Sverige gick från u-land till i-land. Självklart prövar duon att leva livet som träpatron likväl som skogsarbetare. Under den här tiden växer både nykterhetsrörelsen och arbetarrörelsen fram. På menyn står som vanligt udda rätter som sedan länge glömts bort, men även dåtidens delikatess bruna bönor. Och glöm aldrig att om du någonsin blir bjuden på kolbullar, så finns det bara ett svar.
Lotta Lundgren och Erik Haag återvänder till efterkrigstiden, 1945-1959. Det var en tid när frysmat och konserverat var hett. Kvinnan slutade jobba och det var självklart att hon skulle ta hand om allt hemma. ”Hemmafrun” var en statussymbol och här hade hon sin guldålder. På 40-talet köptes maten över disk i olika specialbutiker och det kunde ta fyra timmar att handla. Men nu öppnade den första självbetjäningsbutiken. Avfolkningen av landsbygden startade på allvar då allt fler tvingades sälja sina gårdar och flytta in till stan. Jeans, rockabilly, polio och kärnvapen präglade också den här tidsåldern.
Åren 1645 till 1715, Hedvig Eleonoras tid. Sverige var som störst, och det var krig. En tid som i historieböckerna kallas den karolinska tiden efter de tre kungar som satt på tronen. Men Hedvig Eleonora fanns bakom dem alla tre så nu väcker Historieätarna henne till liv igen. Erik och Lotta prövar hovlivet, gifter sig, lever som adel och bönder samt den allra lägsta samhällsklassen som kallades tattare. Maten består den här veckan bland annat av helstekta småfåglar, tupptestiklar och kojuver. Duon ger sig även ut i fält och försöker dricka Karl XII:s dagsranson av vätska: 9 liter öl, 6 liter vin och en halv liter brännvin.
Erik och Lotta återupplever 1990-talet. Vuxna kan för första gången klä sig som sina barn och kokböcker ska inspirera istället för att instruera. Focaccia, bake off-bröd, mozzarella, wok, snabbnudlar och tacos slår igenom på bred front. Tomatkonsumtionen stiger med 100 procent. Erik och Lotta lever som radhusvuxna och som singlar, de testar även att jobba med media samt med IT. Sverige röstar om medlemskap i EG och folkhemshumorn går i graven. Fritid och arbete smälter ihop och psykisk ohälsa stiger i höjden.
Historieätarna kastar sig tillbaka till Gustav III:s tid (1772-1792). Där lever Erik och Lotta som hovfolk i kungens innersta krets. En tid när kläder satt som skruvstäd, peruker vägde flera kilo och personlig hygien inte var så viktig. Maten är dock förvånansvärt god. Erik och Lotta firar midsommar som bönder och får lära sig om hur sex fungerade på den här tiden. Det var inte ovanligt att barn som föddes utanför äktenskapet mördades. Under sin tid som regent höll Gustav III tillbaka en adel som ville upp, och missnöjet växte. Erik och Lotta äter samma måltid som konspiratörerna och Hasse Aro rekonstruerar kungamordet.
Historieätarna tackar för maten och avslutar i 2000-talet. En tid när vi istället för att smaka och lukta på maten slänger den om datumet på förpackningen passerat. Vi oroar oss för larm om att maten orsakar cancer eller innehåller antibiotika istället för att oroa oss för om vi har mat för dagen. Vi bygger vår identitet genom vad vi äter. Kost, träning och utseende ger status och ska visas upp. Nätdejtingen exploderar. Erik och Lotta testar livet som dokusåpastjärnor, stoppar korv och dricker kaffe som hipsters, festar som nyrika, gör ROT- och RUT-avdrag, pratar om sin barndom i radio, tränar och fyller på läpparna. Dessutom äter de korvgryta tillsammans med 2000-talets statsminister Fredrik Reinfeldt.
Erik Haag och Lotta Lundgren skapar julstämning à la sent 1800-tal.
På 1400-talet var dårmässan ett uppskattat inslag i svenskt julfirande. Historikern Bo Eriksson instruerar Lotta Lundgren och Erik Haag hur det gick till.
Det blir dålig stämning när Lotta Lundgren och Erik Haag firar Norén-jul med beteendevetare Ingemar Gens i 1950-talet.