Na de ijstijd krijgt Nederland langzaam zijn huidige vorm. Door klimaatveranderingen moeten de eerste bewoners zich aan hun nieuwe leefomstandigheden aanpassen. In Het verhaal van Nederland volgen we Ava, een jonge jagersvrouw. Haar leven zal radicaal veranderen wanneer ze in aanraking komt met de eerste boerenkolonisten, in het Zuid-Limburgse heuvellandschap. De jagers en boeren zijn onze eerste bewoners maar zijn ze ook onze voorouders?
Het verhaal van Nederland volgt het spoor van de Romeinen in Nederland. Het is Julius Caesar die ons land en haar bewoners voor het eerst beschrijft. Maar de komst van de Romeinen gaat niet zonder slag of stoot. De Germaanse stammen die het land bevolken worden onderworpen, verjaagd of vermoord. De Romeinen brengen ons land een nieuwe cultuur en ook nieuwe bewoners. Tot op de dag van vandaag zijn de sporen van de Romeinse tijd onder onze voeten terug te vinden. Maar waarom zijn de Romeinen opeens uit onze geschiedenis verdwenen?
In de vroege middeleeuwen bewonen de Friezen het kustgebied van Nederland. Ze geloven in natuurgoden en zelfs in het brengen van mensenoffers. Met de komst van christelijke missionarissen wordt hun manier van leven op de proef gesteld. Moet Radbod, koning der Friezen, zich bekeren tot het nieuwe geloof? Of juist vasthouden aan zijn eigen tradities? Een duivels dilemma.
In de dertiende eeuw sneuvelt onze eerste koning, Willem de Tweede, in de strijd tegen de Westfriezen. Nederland is in deze tijd een lappendeken van graafschappen en hertogdommen, die met elkaar concurreren om de macht. De jonge Hollandse graaf Floris de Vijfde heeft zijn vader, Willem de Tweede, nooit gekend. Hij is een koningskind, wordt hem verteld. Groeit hij uit tot een waardige opvolger en wreker van zijn vader?
In de veertiende eeuw wordt Europa geteisterd door een vreselijke ziekte die miljoenen slachtoffers eist: de pest. De kerk ziet deze Zwarte Dood als een straf van god. De boekdrukkunst, een revolutionaire uitvinding in die tijd, zorgt ervoor dat mensen zich ontwikkelen tot kritische burgers. Zo laten de Wederdopers zich niet meer zomaar de wet voorschrijven. Ze durven het op te nemen tegen de katholieke kerk, maar tegen welke prijs?
In Het verhaal van Nederland zien we hoe in de zestiende eeuw de 80-jarige oorlog uitbreekt. Een strijd die voor altijd verbonden is aan de naam van Willem van Oranje. In deze oorlog tussen katholieken en protestanten moet hij een keuze maken tussen zijn eigen belangen en die van de Spaanse koning. Daarbij heeft hij de hulp van het volk hard nodig. Hoe krijgt Willem het voor elkaar om vader des vaderlands van Nederland te worden?
In Het verhaal van Nederland zien we hoe Nederland in de zeventiende eeuw een wereldmacht wordt. Niet alleen dankzij de typische handelsgeest, maar vooral door roof en oorlog. Een kleine elite wordt steenrijk door middel van uitbuiting en onderdrukking van anderen. In de aflevering volgen we een rijke koopmansfamilie uit Antwerpen en een berooide Duitse matroos die ons meevoeren langs de gouden bergen en zwarte bladzijden van de 17e eeuw.
Eind 18e eeuw wordt ons land verscheurd door een burgeroorlog. De laatste stadhouder, Prins Willem de Vijfde, vlucht het land uit, en burgers grijpen hun kans om de democratie in te voeren. Het verhaal van Nederland volgt de strijd tussen aanhangers van de laatste Oranje stadhouder en boze burgers die meer inspraak eisen: de patriotten. Wordt ons land een monarchie of een democratische republiek?
In de 19e eeuw beleeft Nederland de Industriële revolutie. Het is een tijd van nieuwe uitvindingen en technische vooruitgang. Maar ook van grote armoede en ellende. Het verhaal van Nederland volgt een 19e eeuws gezin dat naar de grote stad trekt in de verwachting op een beter leven. Maar daar wordt het geconfronteerd met de harde werkelijkheid van uitbuiting en sociale ongelijkheid. Is er hoop op een betere toekomst en van wie valt die te verwachten?
Tijdens de Tweede Wereldoorlog worden voor onze ogen oorlogsmisdaden gepleegd. Niet alleen door Duitsers, maar ook door ons zelf. In Het verhaal van Nederland zien we hoe gewone burgers proberen te leven en overleven in tijden van oorlog en bezetting. Kunnen we ons de vraag stellen: wie was er goed of fout?
Daan Schuurmans vertelt over het ontstaan van de Oranje-dynastie. Door het huwelijk van graaf Engelbrecht van Nassau met de Nederlandse Johanna van Polanen zet de Duitse familie Nassau voor het eerst voet op Nederlandse bodem. Ruim een eeuw later krijgt nazaat Willem dankzij een erfenis de titel Prins van Oranje. Deze Willem van Oranje-Nassau wil zijn positie versterken door met de protestantse Anna van Saksen te trouwen. Maar dat brengt hem in problemen met zijn heerser, de Spaanse koning Filips de Tweede.
Door revolutie en oorlogen aan het begin van de 19e eeuw slaan de Oranjes op de vlucht en raken ze alles kwijt: het stadhouderschap, hun bezittingen en zelfs Nederland. Maar niet hun Engelse en Duitse familiebanden. De Oranjes lijken in Nederland alweer lang te zijn vergeten wanneer ze dankzij hun internationale contacten in 1813 in Nederland terugkeren op de hoogste positie ooit. Met koning Willem I op de troon.
De familie Oranje-Nassau bestaat nog maar uit twee leden: koningin Wilhelmina en prinses Juliana. Als Juliana niet zorgt voor nageslacht houdt de dynastie op te bestaan. De opluchting is groot als er een huwelijkspartner wordt gevonden in de persoon Bernhard zur Lippe Biesterfeld. Kan deze Duitse prins het huis van Oranje redden?
We zijn getuige van het ontstaan van de stad in de 12e eeuw, geboren uit een stormvloed. Gebouwd op en rond het water lijkt het een onmogelijke plek om te wonen, maar de eerste bewoners zijn overtuigd van de onbegrensde mogelijkheden. Van een kleine nederzetting aan de Amstel groeit Amsterdam uit tot een belangrijke middeleeuwse handelsstad.
Het imago van Amsterdam is voor een groot deel te danken aan de 17e eeuw. De grachten, de kunst, de welvaart, mede mogelijk gemaakt door de komst van duizenden migranten uit Europa en ver daarbuiten.
Begin 19e eeuw heerst er grote armoede in Amsterdam en is de glans van de 17e eeuw alweer lang verdwenen. Rijke en trotse Amsterdammers nemen het heft in eigen hand om de stad uit het slop te trekken.