In de eerste aflevering luisteren we naar de stem van de spelers en speelsters. Rolmodellen als Romelu Lukaku en Kassandra Missipo getuigen over het racisme waarmee ze worden geconfronteerd. Het is een helder startpunt voor de reeks. De spelers en speelsters doen een boekje open over een van de meest gevoelige thema’s in het Belgische voetbal. Ze praten over racisme in het jeugd- en profvoetbal, maar ook over racistische uitlatingen op sociale media. En ze gaan daarbij niets uit de weg.
De tweede aflevering toont de witte structuren van ons voetbal. Leidinggevende functies in ons voetbal zijn zeker geen weerspiegeling van de diversiteit op het veld en in onze maatschappij. Zo zijn er nauwelijks clubbestuurders met een migratieachtergrond, zo is er een enkele scheidsrechter in ons profvoetbal met een migratieachtergrond en zo hebben heel wat van onze clubs problemen met een effectieve doorstroming van divers talent. FC United behandelt al die thema’s open en eerlijk, zonder taboes. Het is geen aanval met de voet vooruit, maar een zoektocht naar een oplossing, samen met alle betrokkenen.
Is onze voetbalverslaggeving divers genoeg? En bestaat er nog altijd verdoken racisme in onze media? De derde aflevering zoekt een antwoord op het ingewikkelde vraagstuk: wat is racisme en wat niet? De ‘voetbalcel’ van de federale overheid legt uit hoe racisme in onze stadions wordt aangepakt en waar het nog beter kan. Spraakmakend is alvast een getuige die als belangrijke supportersvertegenwoordiger spreekt over de infiltratie van extreem rechts door voetbalhooligans. Maar het is zeker niet allemaal kommer en kwel. FC United toont ook hoe verschillende clubs in Vlaanderen op een positieve manier werken en zo een voorbeeld kunnen zijn voor een globale aanpak.
In deze eerste aflevering maken we kennis met de City Pirates op Linkeroever. Coach Yves start vol goeie moed aan het seizoen, maar beseft dat de aanwezigheid van cameraploegen extra druk op de schouders legt van zijn spelers. Spits Lasana ontpopt zich meteen tot een kleurrijk figuur. Onder de vleugels van coach Yves hoopt hij definitief komaf te maken met zijn criminele verleden.
Ayoub en Bryce, de twee sterspelers van de ploeg, dromen van het allerhoogste in hun voetbalcarrière. Terwijl Bryce net uit Kameroen in België is aangekomen om zich te tonen aan Europese talentscouts, heeft Ayoub een slechte ervaring achter de rug met de voetbalacademie van profvoetbalploeg Zulte-Waregem. Beide aanvallers hebben waanzinnig veel talent, maar ze bewandelen ieder een ander traject.
Vriendschapsbanden die ontstaan op de pleintjes zijn ijzersterk. Zo ook tussen het trio van het Kiel: Badr, Favela en Ayoub. Samen zijn ze onoverwinnelijk en kan niemand hen raken. Coach Yves vindt dat hun gedrag te ver gaat en roept hen op het matje. Het is tijd voor de spelers om weer aan school te denken. Yves organiseert ondertussen een workshop om de sfeer in de ploeg te bevorderen.
In volle coronacrisis wordt beslist om het jeugd- en amateurvoetbal stil te leggen. Een enorme klap voor coach Yves en zijn spelers. Allemaal krijgen ze het mentaal erg zwaar. Yves getuigt openlijk over de donkere gedachten in zijn hoofd en zijn zoektocht naar hulp. Die hulp is er niet alleen om de coronacrisis door te komen, maar ook om zijn eigen traject als sociaal werker in vraag te stellen. Doet hij niet te veel?
Eindelijk. Ayoub en Bryce, de twee topspelers van City Pirates Linkeroever, krijgen hun kans hogerop. Tijdens een stage mogen ze zich bewijzen bij de eerste ploeg van de City Pirates. Zij spelen in tweede klasse Amateur en dat is een grote kans voor de spelers van coach Yves om alsnog de stap naar het profvoetbal te zetten. Bryce bereidt zich tot in de puntjes voor terwijl Ayoub het mentaal moeilijker krijgt. Kunnen ze het maken?
Na een jaar vol hoogtes en laagtes rijst de vraag waar iedereen terecht komt. Breekt Bryce door bij een profploeg? Haalt Triphene zijn diploma? Hoe vergaat het ondertussen Lasana? En wat doet trainer Yves?