Erik Scherder gaat op zoek naar de wetenschap achter het oer-Hollandse gezegde: Gedeelde smart is halve smart. Een zoektocht die hem onder andere leidt langs experimenten met ijswater, de teletijdmachine van het Instituut voor Beeld en Geluid en het hersenlab van een medisch centrum. Blijft tijdens zijn wetenschappelijke speurtocht de oude volkswijsheid overeind?
Erik Scherder onderzoekt het aloude gezegde: Kiezen doet verliezen. En toch doen we het iedere dag, de hele dag door. Kleine keuzes: kies ik dit of dat product in de supermarkt? Belangrijke keuzes: op wie ga ik deze verkiezingen stemmen? Tot heel ingrijpende keuzes: wie kies ik als mijn levenspartner? Maar hoe bewust maken we die keuzes eigenlijk? En doen we dat met ons brein, op ons gevoel of toch vooral met de onderbuik?
De professor onderzoekt het gezegde Onbekend maakt onbemind. Een vreemd dialect, een nieuwe cultuur of ander geslacht, bijna ieder verschil kan tot de grootste misverstanden of vreemdste vooroordelen leiden. Erik Scherder reist door stad en platteland, op zoek naar het antwoord op de vraag of en hoe we het onbekende toch nog een beetje kunnen beminnen.
Erik Scherder onderzoekt 'Eerst zien dan geloven'. Ondanks dit aloude gezegde geloven miljoenen Nederlanders dat er meer is dan ze kunnen zien. De professor gaat op zoek naar de wetenschap tussen hemel en aarde. Valt het onverklaarbare misschien toch te verklaren? En kan het onzichtbare met behulp van de wetenschap toch zichtbaar gemaakt worden?
Professor Erik Scherder legt leugen en waarheid onder de wetenschappelijke loep. Bestaat er echt zoiets als een leugentje om bestwil? Onder welke omstandigheden zijn mensen geneigd het geluk een handje te helpen door niet helemaal eerlijk te zijn? En kan de wetenschap helpen om vast te stellen of iemand de waarheid spreekt of niet?