Ze zijn klein, maar doen grootse dingen voor de natuur. Het bodemleven is goed voor een kwart van alle biodiversiteit op aarde. Een wondere wereld vol wormen, slakken en schimmeldraden, die laborant Simone Brandt vast wilde leggen in hun eigen leefgebied: de bodem. Dat leidde tot een samenwerking waarin zij scènes maakte voor de bioscoopfilm 'Onder het Maaiveld'.
Wat aanspoelt op de Nederlandse stranden is een spiegel voor het leven in de Noordzee. Er is een enorme diversiteit aan schelpen te vinden op onze stranden en iedere soort vertelt een ander verhaal, weet strandjutter Arie Twigt, die zijn verzameling vondsten bewaart in een bunker. Hannco is collectiebeheerder bij Naturalis en in de avonduurtjes legt hij handjes van over de hele wereld onder de microscoop, wat voor hem een schat aan informatie is.
In Nederland komen naast de honingbij nog bijna 360 bijensoorten voor. Ieder met zijn eigen leefwijze en favoriete planten. De helft daarvan staart op de rode lijst en om goed te monitoren hoe het hen vergaat is er maar één methode: meten. Verwonderaar Doret ruilde een werkdag in voor een teldag en verdiept zich sindsdien in het bijenleven op één specifieke plek. Zo draagt ze bij aan de wetenschap, en daar krijgt ze veel voor terug.
Zonder hulp van meerkoetkijkende burgers had bioloog Auke-Florian Hiemstra zijn onderzoek naar het gebruik van plastic in meerkoetnesten niet kunnen doen. Maar sommige waarnemers maken het wel heel bont. Zo voerde Bert Geelmuijen meer dan 12.000 meerkoeten in op waarneming.nl. Waarom doet hij dat in hemelsnaam?
Luuk Punt kreeg stress van twitchen en raakte begeesterd door nachtvlinders, die hij nu stelselmatig monitort en zo een digitale collectie aanlegt. Natuurmusea liggen vol verborgen schatten, zoals de Van Groenendael collectie, te wachten om ontsloten te worden. Honderdduizenden Indonesische vlinders, opgevouwen in stukjes krantenpapier, worden in Naturalis bijna 90 later later één voor één uitgepakt om wetenschappelijk te worden vereeuwigd.
Tussen het opgespoten zand van de Zandmotor en op de bodem van de Oosterschelde ligt gestolde tijd in de vorm van botten en tanden. Deze fossielen doen ons niet alleen versteld staan van onze plek in de geschiedenis en amateurs en wetenschappers ontdekken momenteel samen de verdwenen wereld van Doggerland. Ontdek meer en #deeldeverwondering
Wie liefde voelt voor de natuur, en er onderzoek aan doet, geeft die verwondering graag door. Evolutiebioloog Menno Schilthuizen doet een onderzoek van 40 jaar geleden dunnetjes over en probeert zijn liefde voor kevers over te dragen op een nieuwe generatie. Jaina zet onder zijn hoede haar eerste stappen als amateur-entomoloog.
Veel vogelaars bewandelen eenzelfde weg. Het kijken naar vogels opent een nieuwe wereld, waarvan je veel kunt zien, maar nooit alles. Dat maakt nieuwsgierig. En zo beginnen velen te tellen. Om meer te weten te komen en nog dichterbij het gevederde leven te komen. Bij Ronald van Harxen en Pascal Stroeken liep dat een beetje uit de klauwen. Zij verbonden hun lot aan dat van de steenuil in de Achterhoek. Decennia lang ringen, meten, wegen en tellen ze alles wat er te tellen valt. Internationaal staan ze bekend als de absolute experts als het om dit kleine uiltje gaat. En dat als amateurs.