Domen mot Kulturprofilen följs upp. Leif GW besöker innergården där Eric Torell sköts till döds i Vasastan den 2 augusti i år. Dessutom träffar vi Sveriges enda konstpolis, Peter Lloyd, som jobbar med att spåra upp förfalskare.
Morddömde men numera frikände Esa Teittinen berättar vad som verkligen hände i fallet som skulle se honom oskyldigt fängslad. Leif GW fördjupar sig i ensvarsgripande, och fallet med den ännu oidentifierade Ekeby-mannen närmar sig en lösning.
Polisen berättar om den hopplösa kampen mot nätdrogerna. Brottsjournalen tar upp fallet om Lelle Hildebrand som försvann 1999, nu gör polisens dykare nya försök att hitta ledtrådar. Leif synar sprickorna i rutinerna för vapenlicenser i Sverige.
Efter att han varit delaktig i det brutala mordet på Joakim Karlsson 2012 har Simon Arnamo varit försvunnen, och är idag yngst på Interpols lista över "most wanted". Nyligen fick Gryningspyromanen sin senaste dom, Leif och Jenny följer upp fallet.
Efter att alla av de sju häktade för mordet på en gängledare nyligen frikänts fruktar polisen för en upptrappad gängkonflikt och hög risk för hämndaktioner. I studion diskuterar rättsläkaren Brita Zilg sin nya makabra studie tillsammans med Leif GW.
Mot bakgrund av mordet på Robert Sandberg för ett år sedan, där de två misstänkta friats trots mycket stark teknisk bevisning, ställs frågan var gränsen går för rimligt tvivel? Och vad krävs egentligen för att en person ska bli fälld för mord?
Hovrättsförhandlingarna mot den så kallade Kulturprofilen har inletts, kommer domen att förändras? 12-årige Dantes försvinnande har berört hela Sverige, nu tas det hjärtskärande fallet upp i studion. Leif tittar närmare på Stureplansmorden från 1994.
Leif besöker Malmö för att hjälpa polisen att ta fast en våldsam serievåldtäktsman. I studion diskuteras brott som begåtts i sömnen där gärningsmannen friats med professor Jerker Hetta. Dessutom träffar vi polishunden GW som döpts efter Leif.
Leif besöker platsen där småbarnsmamman Madelene hittades ingjuten i ett betongblock med en snara runt halsen, och synar det komplicerade fallet. Studion gästas av DNA-experten Martina Nilsson där ett ovanligt fall med enäggstvillingar tas upp.
Rättegången för det brutala mordet på 28-åriga Nella i Fagersta är igång, Brottsjournalen tittar närmare på det hemska fallet. I studion tar vi upp mängdbrotten som utgör tre fjärdedelar av alla anmälda brott, med gäster diskuteras misshandelsbrott.
För 26 år sedan försvann då 22-åriga Helena Andersson efter en utekväll i Mariestad, vi tar upp det olösta fallet. 2018 års skjutningar och mord i gängmiljö summeras, och fallet om Bluffläkaren tas upp. GW delar med sig av boktips.
Säsongsstart. Brottsjournalen har fått unik tillgång till brottsplatsen för det uppmärksammade rånmordet i Kalamark 2004, där Kaj Linna blev rikskänd när han friades efter år i fängelse. I studion diskuteras gängskjutningar med Gunnar Appelgren.
Det är dags att titta närmare på det uppmärksammade mordet i Linköping år 2004. I studion diskuteras även kidnappningen av Anne-Elisabeth i Norge och polisen Gunnar Ricknell berättar om problemet med att personer som släpps direkt begår nya brott.
År 2016 anmäls 33-årige Ali Reza försvunnen i Göteborg. Nu vänder sig polisen till Brottsjournalen i hopp om att få in tips från allmänheten. Vi tittar dessutom närmare på giftmordet i Norrtälje, där en guldsmed misstänks ha blivit förgiftad.
Jenny Strömstedt och Leif GW Persson fördjupar sig i mordet på Malin Olsson, som hittades mördad på en kyrkogård i Göteborg. Vi blickar även tillbaka på det historiska fallet med den så kallade HIV-mannen, som under 90-talet spred skräck i Stockholm.
Nyårsafton 2004-2005 försvann 21-åriga Therese Alexandersson. Hennes kropp hittades senare i en sjö, men varför hon dog är fortfarande ett mysterium. Jenny och Leif pratar också om KB-tjuven, misshandeln på 83-årige Ivar och hundstölden i Önnestad.
Leif besöker Vårby gård där en handgranat exploderade och dödade 63-årige Daniel i fjol. Vi får se bilder från en kroppskamera som användes under räddningsinsatsen. Det blir också en närmare titt på hur tillvägagångssätt vid mord förändrats över tid.
Fatima Berggren anmälde flera gånger en 54-årig man för våld och hot. Nu pågår rättegången mot mannen som misstänks ha mördat henne. Brottsjournalen får också besök av Sverige ende rättsentomolog. Han bedömer dödstidpunkt med hjälp av insekter.
Det har gått 33 år sedan Olof Palme mördades. I kvällens program tas Sydafrika spåret upp och Palmeutredaren Krister Petersson gästar studion. Leif kommenterar nyheten om att polisen omhändertagit moderatledaren Ulf Kristerssons jaktvapen.
Leif och Jenny pratar om olika förtalsmål i kölvattnet av #metoo. Vad får man egentligen säga utan att göra sig skyldig till förtal? Styckmordet i Helenelund tas också upp i kvällens Brottsjournalen liksom våldtäkten i Billdal.
Leif besöker platsen där 16-åriga Marziehs kropp hittades några månader efter att hon kom till Sverige. Det pratas också om djurrättsaktivister som anlägger bränder, mordhotar barn och uppmanar till våld. Och så får vi veta mer om privatdetektiver.
Säsongsavslutning. Leif och Jenny tar upp de nya siffrorna som visar att det dödliga våldet fortfarande är rekordhögt. Dessutom pratas det om styckmordet i Kalix, hästövergrepp på Värmdö ridklubb och 3D-skrivna vapen.
Jenny besöker Kronobergshäktet för att ta reda på vilka steg den häktade måste gå igenom. GW tar upp fallet med Yxmordet i Tumba, där gärningsmannen först dömdes till rättspsykiatrisk vård och sedan till fängelse i hovrätten.
Brottsjournalen träffar en representant från ”Hunt the hunters”. I studion diskuteras Giftkvinnan som står åtalad för bedrägeri och mordförsök på sin sambo. Det visar sig också att det finns ytterligare en historia att berätta om kvinnans förflutna.
Det är nästan ett år sedan norska miljardärshustrun Anne Elisabeth Hagen försvann. Brottsjournalen är på plats i Norge för att träffa bland annat Abrahamsen, norsk polislegend, som aldrig trott att det varit fråga om någon kidnappning.
I studion diskuteras den pågående rättegången med Pitekvinnan som står bakom förgiftningsförsök, mordbränder, sabotage och omfattande bedrägerier. Leif GW besöker Polismuséet för att visa olika typer av behållare för smuggelsprit.
När Instagram-profilen Abbe ”Blattelitos" ex-flickvän hittas död i badkaret tror polisen först att det rör sig om ett självmord. Men snart väcks misstankarna mot Abbe. Han döms till mord men frias senare. Brottsjournalen tittar närmare på
Det har blivit vanligare för gängkriminella att använda barn som hantlangare och ombud. Brottsjournalen tittar därför närmare på fallen med unga lejda mördare. Dessutom berättar Leif om en av Sveriges värsta kvinnliga brottslingar – Svarta Änkan.
I studion diskuteras pedofilhärvan som blåste upp efter att en man frågat en prostituerad kvinna om ett barn mellan 0 – 9 år. Leif gör även ett nytt besök på Polismuseet för att berätta om Sveriges första brevbombare.
Vad hände på Hells Angels gård i Karlstad? Jenny och GW går igenom fallet och männen som först friades i tingsrätten och sedan dömdes i hovrätten. Vi får också en inblick i den tystnadskultur som präglar det hårt organiserade Hells Angels.
Tretton brottsoffer och 43 åtalspunkter. Brottsjournalen diskuterar elevassistentens dom efter övergreppen som skakat Lycksele. Dessutom närvarar Leif i rättssalen där den före detta landsbygdsministern står anklagad för sexuellt ofredande.
I studion diskuteras Facebook-mordet som polisen inledningsvis beskriver som att jaga ett spöke. När mördarjakten är över, kan polisen berätta en historia om hämnd och ett falskt Facebook-konto med en ung kvinna som lockbete.
Sverige har slagit rekord i sprängningar. Dåden kopplats ihop med yrkeskriminella och andra gängrelaterade personer, men Leif har sedan tidigt haft egna idéer om saken. Dessutom granskas den olösta gåtan på Saltö.
Säsongsavslutning. Leif berättar om det ovanliga rånet som drabbade högvakten vid Stockholms slott där gärningsmännen bar tomtemasker och bytet blev ett av högvaktens automatvapen. Dessutom berörs andra typer av brott vid juletid.
Säsongsstart. Sommaren 2019 stryper tre män en person till döds. Männen döms för vållande till annans död, vilket ger ett betydligt lindrigare straff än om de hade dömts för mord. Vi möter offrets anhöriga som berättar om den tuffa rättegången.
Brottsjournalen följer den omtalade rättegången mot de tre Knutbypastorerna som står åtalade för misshandel, olaga tvång och sexuellt utnyttjande. Den f.d. pastorn Emma Gembäck ger oss även en inblick i vad som hänt i församlingen de senaste åren.
GW djupdyker i den nigerianska maffiaorganisationen Black Axe, som misstänks ha koppling till ett omfattande narkotikaärende Tullverket utredde under hösten 2019. Dessutom ger Brita Zilg oss en inblick i en rättsläkares arbetsprocess.
Brottsjournalen tar upp det omtalade mordet på Södermalm, då en 50-årig företagare knivmördat sin sambo. Mordet skedde efter en period av psykosliknande symtom och kontakter med vården. Hade händelsen gått att förhindra om mannen fått annan vård?
I Norrland grips tre män för att ha misshandlat en man till döds och två av dem döms för grovt vållande till annans död. Advokat Marko Tuhkanen tar sig an fallet och finner en bristfällig utredning och i studion diskuteras möjligheten till resning.
Den 27 augusti 2018 kommer Stefan in till akuten med magsmärtor, huvudvärk och domningar. Tolv timmar senare är han död. Brottsjournalen undersöker varför polisens utredning dröjde, trots att läkarna misstänkte att Stefan förgiftats.
I studion analyseras domen mot den nittonårige man som 2019 dömdes för barnpornografibrott och kidnappningsförsök av en tioårig flicka. Dessutom besöker Jenny advokaten Johan Eriksson för att lära sig hur man bygger ett försvar.
En man ringer till polisen och hävdar att han tagit livet av sin fru. Utredningen drar igång men de rättsmedicinska teorierna går isär och mannen släpps fri i väntan på dom. GW diskuterar om polisens tro på rättsmedicinska utlåtanden har försvagats.
På nyårsdagen 1995 hittas en ung man mördad i Stockholm. Kroppen är stympad och offrets högerhand saknas. Händelsen tros ha koppling till mannens umgänge men ingen grips. Nu väljer polisen att återuppta fallet i hopp om att finna den skyldige.
Just nu pågår den största narkotikarättegången i svensk historia, där narkotika värt 377 miljoner kronor sålts på Darknet. I studion demonstreras hur enkelt det är att beställa allt ifrån knark till mord på den krypterade delen av internet.
Brottsjournalen analyserar domen mot elingenjören som en natt i februari 2019 förlorade förståndet och attackerade sin mor. Vi följer även polisens kalla fall-grupp som försöker finna den skyldige till mordet vid Swartlings ridskola 1996.
Säsongsavslutning. Brottsjournalen djupdyker i fallet som täckte löpsedlarna i september förra året – skjutningen av advokat Henrik Olsson Lilja. Vi får höra vad som sagts i förhören samt vad som kan ha legat till grund för händelsen.