Moldavië is het armste land van Europa. Geen wonder dat iedereen die jong is het land uitvlucht op zoek naar werk. De Moldaviërs die overblijven moeten het zien te rooien met het geld dat zij uit het buitenland krijgen. Ook hier is de druk van Rusland enorm, en de afhankelijkheid ook: het meeste gas is afkomstig uit Rusland. Jelle bezoekt het gebied Transnistrië, dat zich in de jaren negentig na een bloedige oorlog van Moldavië heeft vrijgevochten en zich wil aansluiten bij Rusland.
We gaan naar Rusland, om te kijken waar die golf van nationalisme vandaan komt. Wat willen de Russen precies? En hoe ver willen ze gaan? Jelle gaat langs in een winkel waar T-shirts met Poetin erop worden verkocht, en bezoekt Siberische separatisten. Wie zijn de krachten achter de expansiedrift van Poetin?
Kazachstan is zo groot als West-Europa, en toch hebben weinig mensen van dit land gehoord. We bezoeken de stad Semipalatinsk, met een treurige erfenis uit de Sovjet-tijd: hier werden in totaal 456 atoombommen tot ontploffing gebracht. De plaatselijke bevolking kampt nog steeds met problemen met de gezondheid. De erfenis van een Sovjet-Unie waarvan sommigen vrezen dat hij weer terugkomt.
We blijven in Rusland, om te kijken naar de nieuwsvoorziening, die een cruciale rol speelt in het conflict in Oekraïne. Russische journalisten worden vermoord, onafhankelijke media zijn er nauwelijks, op grote schaal wordt zelfcensuur gepleegd. Maar waar kijken Russen dan naar? En hoe worden ze gehersenspoeld? Jelle Brandt Corstius duikt in de wereld van het Eerste Kanaal, het propaganda-kanaal van het Kremlin. Is het een spreekbuis van Poetin, zoals critici beweren? Of zijn wij in het Westen misschien ook te eenzijdig?
Wit-Rusland wordt vaak wel de laatste dictatuur van Europa genoemd. Maar is dat ook wel zo? Dit land ligt op de belangrijkste route tussen Rusland en Europa. De blik is altijd gericht geweest op Rusland, maar daar lijkt verandering in te komen. En: meer dan de helft van dit land is radioactief besmet door de Tsjernobyl-ramp. Hoe gaat het land hiermee om?
In de Baltische landen zit de overheersing van de Sovjet-Unie nog vers in het geheugen. Al is Letland een Navo-land, de angst voor de Russen is voelbaar. Jelle gaat op zoek bij een Letse partizaan, die jarenlang tegen de Sovjets vocht vanuit de dichte bossen. En we bezoeken de stad Daugavpils, waar negentig procent van de bevolking Russisch is. Hoe kijken zij naar Poetin?
Al meer dan een jaar wordt een smerige strijd gevoerd in ‘de Donbass’, een gebied rijk aan kolen en industrie in het oosten van Oekraïne. Er zijn al meer dan zesduizend doden gevallen. Jelle praat met Russische rebellen aan het front, want wat zijn dat nou eigenlijk voor mensen? Ook bezoekt hij de opera van Donetsk waar elke dag een voorstelling is, oorlog of niet.
Oekraïne is een bijna failliet land dat sinds de val van de muur geregeerd wordt door corrupte politici, en nu wordt verscheurd door een burgeroorlog. Heeft dit land wel het recht om te bestaan? Of heeft de oorlog juist de Oekraïners verbonden? Jelle praat met vluchtelingen, en gaat langs in het KGB-archief, dat zojuist is opengesteld. Ook bezoeken we de loopgraven, waar vrijwilligers hun leven riskeren om hun land te verdedigen.