dEUS is al een kleine 20 jaar hét laboratorium van de Belgische rockmuziek en een groep die internationaal veel groter en vooral invloedrijker is dan vaak wordt gedacht. We vernemen hoe de band tot stand kwam en hoe ze aan hun naam zijn geraakt, hoe ze via Humo’s Rock Rally gelanceerd werden en in Groot-Brittannië werden ontdekt door David Gilmour. De documentaire volgt het traject van dEUS naar Europees succes en het lastigere pad naar erkenning in Amerika. We zien hoe de bezetting van de band vaak wijzigt en hoe de groepsleden geregeld hun eigen weg gaan of zijwegen bewandelen. Maar ook hoe eigenzinnig talent zich niet zomaar laat temmen en de ingebakken tegenstellingen vaak ook voorwaarde zijn voor hun artistiek succes. Al blijft het vertrouwen groot om met dEUS de wereld te veroveren.
Deze documentaire focust op het tumultueuze traject van frontman Clement Peerens vanaf zijn jeugdjaren in Congo, via de eerste muzikale stappen tot de oprichting van de succesformatie Cpex. De klassiekers, de vele ups en downs, het betonnen rockgeluid en de menselijke verhalen worden tegen het licht gehouden door de bandleden, experts én ex-vrouwen van Peerens.
Enkele van de fijnste verhalen onder de Belgische wereldhits
'Jungle Fever' en 'De Vogeltjesdans' behoren tot de bekendste Belgische hits
In 1988 leverde Soulsister een wereldhit met 'The Way to Your Heart'. Jarenlang stond de band van Paul Michiels en Jan Leyers bovenaan de nationale en internationale hitlijsten. Karakterieel zijn Leyers en Michiels elkaars tegenpolen, muzikaal vormen ze de perfecte match. Met getuigenissen van Jan Leyers, Paul Michiels, Ella Michiels, Anne Mie Gils, René Vlaeyen, Marc Kruithof, Bart Peeters, Karel Vingerhoets, Dorien Leyers, Ella Leyers, Guy Brulez, Raf Debraekeleer, Werner Pensaert, Eric Melaerts, Hervé Martens, Maxine Michiels, Roel Michiels, Chris Lord-Alge, Frank Vander linden en Jasper Maekelberg.
Sinds zijn succesalbum 'Birthmarks' in 2001 hoort Piet Goddaer, alias Ozark Henry, tot de meest vernieuwende singer-songwriters van de Belpop. Dat vond ook David Bowie die zich outte als fan van het eerste uur. De laatste jaren levert Piet ook naast het podium pionierswerk als ontwikkelaar van immersive sound en 3D audio. Met getuigenissen van Piet Goddaer, Jan Goddaer, Sabine Dewilde, Piet Bekaert, Jan Theys, Alex Callier, Audrey Riley, Koen Van Bockstal, Dick Descamps, Didier Deruytter, Martin Glover (alias 'Youth'), Amaryllis Uitterlinden, Laura Groeseneken en Peter Hinssen.
In 2021 overleed Kris De Bruyne na een bewogen leven en een al even hobbelige carrière. De Bruyne tekende voor de allereerste Nederlandstalige rockplaat en liet een indrukwekkend oeuvre liedjes na. Naast 'Amsterdam' behoren ook nummers als 'Lieve Jacoba', 'Vilvoorde City' en 'Je suis Gaga' tot het collectieve muziekgeheugen.
Admiral Freebee is het pseudoniem van Tom Van Laere. Synoniem voor aanstekelijke singles, dito humor en een ijzersterke livereputatie. Sinds zijn debuut bij Humo's Rock Rally in 2000 is Freebee een vaste waarde in de alternatieve Belpop, waarbij hij moeiteloos schakelt tussen stomende rocksongs en doorvoelde ballads. Nummers als 'Rags 'n' Run' en 'Oh Darkness' horen in het rijtje van de Belpop classics.
Deze dubbelaflevering over Belgische Eurodance teleporteert ons naar de dansvloer van de jaren 90 en nillies, waar elektronische beats hoogtij vieren. In 1989 scoort Technotronic een wereldhit met 'Pump up the Jam' en plaveit de weg naar het buitenland. Een rist Belgische dance-acts volgen en scheren op hun beurt internationaal hoge toppen. Door de opkomst van MTV en de videoclipcultuur moeten die acts visueel zijn, dus wordt er vaak beroep gedaan op studiozangeressen en mooie playbackende vrouwen op het podium. Het genre mag dan razend populair zijn, door de Belgische media wordt het stiefmoederlijk behandeld. Met uitzondering van 'Tien om te Zien' dat de acts graag ziet komen. Maar wanneer programmator Jos Van Oosterwijck beslist dat playback niet langer is toegestaan en voortaan iedereen live moet performen, dreigt het einde voor een aantal bands.
Halverwege de jaren 90 heeft de Belgische dancescene haar kinderziektes overwonnen. De mooie playbackende frontvrouwen van de beginjaren zijn vervangen door mooie zangeressen met sterke stembanden en de omkadering is professioneler. Van het VK, de VS tot Brazilië, overal voeren Belgische dance- en tranceformaties de charts aan. Maar dat buitenlandse succes kent soms een donkere keerzijde. De druk op de artiesten is groot en het geld blijft vaak aan de verkeerde handen plakken. Ondanks de internationale weerklank krijgen de bands weinig erkenning in eigen land. De Belgische pers volhardt in zijn rol van koele minnaar. De nieuwe bassist van dEUS is vermeldenswaardiger dan een uitverkocht stadion met 60.000 dancefans. Regi Penxten trekt zich niets aan van de tegenkanting en staat in 2006 met Milk Inc. in een uitverkocht Sportpaleis. In 2009 stunt hij opnieuw wanneer hij de Werchter Pyramid Marquee laat ontploffen en de criticasters het nakijken geeft.