Calhoun, Mississippi, USA: Andy Peelman gaat mee op patrouille met een deputy van een Sheriff's Office met bescheiden middelen. Deputy Jimmy Wiygul staat er voor de meeste taken alleen voor in een politiezone die maar liefst 10 keer zo groot is als Brussel. Vooraleer hij mee met Jimmy op patrouille mag, moet Andy bewijzen dat hij echt kan schieten. Nadat hij met vlag en wimpel slaagt, helpt hij de deputy bij de diverse oproepen die binnenstromen. Jimmy is blij met wat hulp, want eigenlijk is het eenvoudig: als er iets moet gebeuren, is hij degene die de baan op moet. Dat kan zijn voor de beveiliging op een basketwedstijd, of het bestrijden van alcoholgebruik en -bezit. Calhoun is immers een "dry county": er mag nergens alcohol gedronken worden, ook niet thuis.
De tweede aflevering van Andy op Patrouille schetst het bewogen relaas van Andy Peelmans passage in Chesapeake, de tweede grootste stad van de Amerikaanse staat Virginia. Voor het eerst in z'n leven pakt hij er een moordverdachte op bij een bloedstollende actie. Terwijl deputy Jimmy er vorige week helemaal alleen voor stond in een gebied in Mississippi dat 10 x zo groot is als Brussel, moet Andy nu zijn plaats zoeken in een heel groot team in Chesapeake. Sergeant Duane MacNair leidt een eliteteam van de Sheriff, dat ingezet wordt voor noodoproepen, instaat voor een veilig verkeer, maar vooral voortvluchtige criminelen opspoort. En dat zijn er in Virginia heel wat. Zo krijgt het team van Duane een belangrijke tip over de schuilplaats van een moordverdachte en zijn kompaan.
Andy Peelman loopt mee in het politiekorps van Be'er Sheva, de grootste stad in het zuiden van Israël. Israël is een land in oorlog en dat merk je aan alles. Andy is zelf een hondengeleider. Hij kan zich dan ook geen betere start dromen dan bij de K9-unit. Hij krijgt meteen iets te zien wat recht uit een James Bond-film komt. Andy's buitenlandse collega's nemen hem mee naar de Negev. Dit uitgestrekte woestijngebied ligt tegen Egypte en Israël en vormt een belangrijke smokkelroute van drugs en wapens. De grenzen zijn moeilijk te bewaken en criminelen gebruiken de woestijn vaak als tijdelijke opslagplaats voor hun smokkelwaar. Later mag Andy ook mee met de ontmijningsdienst.
Welkom in het Boeddhistische Cambodja. In de toeristische hoofdstad Phnom Penh, mag Andy Peelman op patrouille met de lokale politie en dat is vrij uitzonderlijk. In het verleden heeft de overheid van Cambodja immers nog nooit de toestemming gegeven aan een buitenlandse televisieploeg om alle onderdelen van de politie te filmen. Voor Andy wordt zijn doorgang in Cambodja eentje om helaas nooit te vergeten. Of is het snel vergeten? Hij staat soms met de mond vol tanden als hij ziet hoe de politie en de medici plaatselijk te werk gaan.
Georgië, gekneld tussen Turkije en Rusland, staat onder meer bekend om een heuse ontslagronde binnen de politie: in 2004 werden maar liefst 16.000 van de 50.000 politiemensen ontslagen wegens corruptie. Andy Peelman kan nu aan den lijve ondervinden of ze het vertrouwen van de burger hebben teruggevonden. Als je het nieuwe commissariaat van Tiblisi ziet, is het meteen duidelijk dat ze er hier serieuze middelen tegen aan gooien om van dat oude corrupte imago af te geraken. Andy wordt al snel geconfronteerd met het grootste probleem in Georgië: auto-ongelukken. Vaak veroorzaakt door een andere boosdoener: overmatig alcoholgebruik. Collega-agent David woont middenin de wijnregio Kakheti in het oosten van Georgië, waar hij met zijn familie een wijngaard heeft. Maar niet alle druiven belanden in een wijnfles. David gebruikt ze ook voor het stoken van wodka. Geheel voor eigen gebruik. En Andy, die mag mee wodka gaan stoken én proeven.
Deze week gaat Andy de strijd aan tegen de drugskartels in Colombia. De harde realiteit van het leven op straat is zelfs voor een doorwinterd politieman even slikken. Maar de politie spaart kosten noch moeite om te laten zien dat het land zoveel meer te bieden heeft dan wat zijn kwalijke reputatie doet vermoeden.