Kindermishandeling is, zeker in Vlaanderen, een enorm taboe. Evelien, Linda en Dirk doorbreken het, met ongeziene openhartigheid en moed. Kinderpsychiater Peter Adriaenssens geeft duiding.
De detectie naar kindermishandeling en de hulpverlening die erop volgt, lopen al te vaak mis. Dat kunnen Kristien, Sanghita en Abbas uit eerste hand getuigen. Jeugdrechter Nicole Caluwé en kinderarts Johan Marchand geven duiding.
Als je als kind werd blootgesteld aan kindermishandeling heeft dat een onmiskenbare invloed op je lichaam, brein en latere leven. Dat geldt voor alle overlevers van kindermishandeling, zo ook voor Vanessa, Barbara en Marino. Traumapsychiater Bessel van der Kolk en traumatherapeute/seksuologe Leen Thys geven duiding.
Een van de grootste misverstanden en taboes, namelijk dat vrouwen slachtoffer zijn en mannen dader, wordt in deze aflevering ontkracht. Door de maatschappelijke blindheid voor dit probleem blijven mannen volledig in de kou staan. Voor hen is het nog moeilijker om hulp te zoeken. Maar algemeen, ook bij vrouwen, zijn politie, justitie, dokters en andere actoren niet voldoende opgeleid en ze weten dan ook niet hoe met partnergeweld om te gaan. Ook buren, vrienden en collega's kijken weg.
Partnergeweld is een gigantisch probleem in België. Helaas is het taboe even groot. Het zorgt voor onnoemelijk veel leed en de gevolgen zijn desastreus. Intrafamiliaal geweld zet zich onverbiddelijk verder, van generatie op generatie. 1 op de 5 vrouwen en 1 op de 7 mannen is slachtoffer. 70% van het partnergeweld is wederzijds. We doorprikken het cliché dader-slachtoffer en we belichten de verschillende vormen: psychisch, fysiek en/of seksueel geweld.
Vechtscheiding is een nieuwe vorm van partnergeweld. Alle vormen van partnergeweld hebben een nefast effect op kinderen, maar bij vechtscheidingen zijn ze al helemaal de dupe en worden ze in het gevecht misbruikt. Vaak zijn ouders zich daar niet van bewust. In deze aflevering vertellen een vader, moeder en dochter uit hetzelfde gezin hoe zij de jarenlange strijd om de verblijfsregeling hebben ervaren. Voor de ene ouder is het stalking, voor de andere ouderverstoting. Voor het kind is het de hel.
In de laatste aflevering onderzoeken we de gevolgen van partnergeweld voor de slachtoffers en de mogelijkheid tot herstel. Hoe doorbreek je de cirkel van intrafamiliaal geweld? Kan je dat alleen? Waar kan je terecht? Ook daders hebben hulp nodig. We spreken met een pleger die erin geslaagd is om het geweld te stoppen. Er is dringend nood aan aandacht en middelen om plegers én slachtoffers te helpen. Partnergeweld kost onze maatschappij, naast het vele leed, miljarden.
De oorzaken van oudermishandeling zijn vaak complex. In een aantal gevallen ligt een ontwikkelingsstoornis aan de basis, zoals autisme, ADHD, verstandelijke beperking of psychose. In deze eerste aflevering horen we de getuigenissen van ouders die, overgelaten aan hun lot, een manier zoeken om hun kind op te voeden dat door zo'n ontwikkelingsstoornis agressief en gewelddadig gedrag vertoont. De getuigenissen in deze aflevering worden toegelicht en gekaderd door o.a. Peter Adriaenssens (kinder- en jeugdpsychiater), Sven Bussens (sociaal werker en jongerenpsychotherapeut) en Nicole Vliegen (professor klinische psychologie).
Deze aflevering belicht voornamelijk het economisch geweld: ouders die afgeperst worden, bedreigd, bedrogen en gemanipuleerd door hun kinderen om allerlei redenen. Het gebeurt in alle milieus, van arm tot rijk. De getuigenissen in deze aflevering worden toegelicht en gekaderd door o.a. Amanda Holt (onderzoekster oudermishandeling), Dieter Vanoutrive (bewindvoerder en waarnemend vrederechter), Olivier Slosse (Korpschef politiezone Brussel Noord) en Els Messelis (gerontologe).
Gewelddadig gedrag kan het gevolg kan zijn van vroegkinderlijk trauma. Door onverwerkt trauma blijft er heel wat toxische stress aanwezig in de kinderen en jongeren en worden zij zeer snel getriggerd. Die oude, niet genezen kwetsuren veroorzaken angst en agressie. De getuigenissen in deze aflevering worden toegelicht en gekaderd door o.a. Nicole Vliegen (professor klinische psychologie, gespecialiseerd in adoptie), Doris D'Hooghe (psychotraumatologe) en Jenneke Christiaens (professor criminologie).
Peter Adriaenssens is Vlaanderens bekendste en meest gerenommeerde kinderpsychiater. Bekijk het eerste deel van het volledige interview.
Peter Adriaenssens is Vlaanderens bekendste en meest gerenommeerde kinderpsychiater. Bekijk het tweede deel van het volledige interview.
Peter Adriaenssens is Vlaanderens bekendste en meest gerenommeerde kinderpsychiater. Bekijk het derde deel van het volledige interview.
Traumapsychiater Bessel van der Kolk toonde via scans als eerste aan wat een trauma in de hersenen teweegbrengt. Zijn boek 'Traumasporen' veroorzaakte een revolutie in het denken over trauma. Bekijk het eerste deel van het volledige interview.
Traumapsychiater Bessel van der Kolk toonde via scans als eerste aan wat een trauma in de hersenen teweegbrengt. Zijn boek 'Traumasporen' veroorzaakte een revolutie in het denken over trauma. Bekijk het tweede deel van het volledige interview.
Slachtoffers van partnergeweld botsen vaak op vooroordelen. Experte seksueel geweld Prof. Dr. Ines Keygnaert en experte gendergeweld Marijke Weewauters leggen uit waarom mensen in een gewelddadige relatie vaak niet naar de politie stappen.
Slachtoffers van partnergeweld botsen vaak op vooroordelen. Psychiater Dr. Marc Van Steenkiste legt uit waarom mensen zo lang bij een gewelddadige partner blijven.
Bij vechtscheidingen verliezen ouders vaak de gevoelens van hun kind uit het oog. Jeugdrechter Herman Dams ziet in zijn job van dichtbij de gevolgen van die strijd om de verblijfsregeling op het kind.
Slachtoffers van partnergeweld botsen vaak op vooroordelen. Experte seksueel geweld Prof. Dr. Ines Keygnaert en experte gendergeweld Marijke Weewauters leggen uit waarom het voor mannen vaak nog moeilijker is om naar buiten te komen met hun verhaal en hulp te zoeken. Bekijk het eerste deel van het volledige interview.
Meer tijd onder één dak leidt in heel wat gezinnen tot meer spanningen. Prof Dr. Ines Keygnaert en jeugdrechter Herman Dams praten over het effect van de coronacrisis en de lockdown op huiselijk geweld. Bekijk het eerste deel van het volledige interview.