Het startschot voor de eerste aflevering wordt gegeven door Alexander. Hij heeft bijzondere objecten voor de echte liefhebber: 2 flessen rode wijn. Alexander biedt de experts 2 flessen Bordeaux uit 1988 van ’s werelds bekendste wijnhuis aan: Chateau Petrus. Ook zien we de verzamelaar Reng. Reng brengt chinees porselein mee, onder andere afkomstig van het gezonken VOC-schip 'Geldermalsen'. Verder probeert Corry haar Herman Brood te verkopen aan de experts. Corry won het schilderij, dat Brood speciaal voor de gelegenheid maakte, tijdens een belactie van de Veronicagids in 1997. Verkoopster Esther komt met een curieus collectorsitem: 2 documenten met daarop de handtekening van de vermoedelijke moordenaar van John F. Kennedy: Lee Harvey Oswald. Hij maakte ooit de overtocht naar Nederland. Esthers vader, toen werkzaam bij de Holland-Amerika Lijn, bewaarde de tickets. Verzamelaar Patrick heeft een originele kindertekening van een zesjarige Prinses Beatrix in de aanbieding.
De experts krijgen de unieke kans om de Omega Speedmaster te kopen van de jonge handelaar Jasper. Het eerste en enige horloge dat ooit op de maan is gebruikt.
Wout neemt een oude automatische platenspeeldoos van het Duitse merk Monopol met zich mee. Dankzij deze speeldoos uit het jaar 1900 kon destijds ook de middenklasse genieten van muziek. Vervolgens klopt er een dame met een bijzonder kwetsbaar object op deuren van het kasteel. Mevrouw heeft een vaas uit het jaar 1914 van glaskunstenaar en edelsmit René Lalique meegebracht. De Franse Lalique geldt als één van de pioniers van de Art Nouveau en vergaarde vooral bekendheid door zijn luxueuze parfumflesjes.Verzamelaar Stefan komt met een koffiemolen die de Eerste én Tweede Wereldoorlog doorstond. Tenslotte zien we meneer Veenhuizen, bepaald geen onbekende voor onze experts, die een zeer waardevolle en gewilde chronometer in de aanbieding heeft.
Verkoper Igor heeft zijn frisgepoetste en felrode Lomax in de aanbieding. Ook zien we een opgezet Dalls Schaap. Dit gehoornde wilde woldier uit Noord-Amerika mag dan géén beschermde diersoort (en daardoor invoerbaar in de EU) zijn, toch is het bijzonder. Het object van verkoper Raimond verkeert in een puntgave staat en dat zien de experts bijna nooit.Vervolgens zien we een verkoper met een humidor. Dit is een bewaardoos die sigaren op de juiste temperatuur en in het juiste klimaat bewaart. De humidor is van het zeer exclusive sigarenmerk Cohiba. In eerste instantie werd deze Cubaanse sigaar alleen gemaakt voor Fidel Castro en zijn hoge partijfunctionarissen. Tot slot komt verkoper Johan langs met zijn duurbetaalde statenbijbel en klopt er een jonge man aan met een vlijmscherp sabelzwaard.
Jim heeft een schedel uit de 20e eeuw bij zich, gemaakt door een bekende Braziliaanse kunstenaar. Leni brengt een bijzonder schilderij met zich mee. Op het werk zijn 2 jachthonden afgebeeld. De maker is onbekend, want het is niet gesigneerd en Leni is niet eerder bij een taxateur geweest. Ook zien we verkoper Ole, met een set van 2 bouilloires: een soort multifunctionele theepotten uit begin 18e eeuw. Dan klopt verkoper Jim aan. Hij heeft maar liefst 50 schedels in zijn collectie. Eén daarvan neemt hij mee voor de experts. Ook op bezoek in het kasteel is Hans. Hij komt met een koninklijk object; een karakterpop uit 1912, gemaakt in opdracht van koningin Wilhelmina voor prinses Juliana. Tot slot zien we een zeer oude opgezette otter. Het dier heeft een opvallende kleur: de otter is helemaal wit!
Maxime komt met een pocketglobe uit 1720, die meer dan 100 jaar in het bezit van zijn familie is. De globe ligt al 3 decennia bij Maxime in een la en dat vindt hij toch een beetje zonde. Op de wereld zijn maar 5 exemplaren van de zakglobe bekend. Vervolgens zien we verkoper Jan. Hij komt met een complete verzameling KLM-objecten. Verder een cocktailshaker met een goed verhaal uit een bijzondere club en jonge verkoper Ties met een antiek bestekfoedraal. Tot slot zien we 3 loodzware bronzen helmen van kunstenares Gerti Bierenbroodspot.
Een stereographoscoop, een Louis Vuitton-koffer, een etalageklopper en een draaiorgel.
De volgende objecten worden onder andere aangeboden aan de experts: een rad van avontuur, een Japanse plaquette en een Italiaanse draagstoel.
Een kunstbeen, een BBC-microfoon uit de Jaren 30, een Ferdinand Bol en een zeldzame gouden tas.
De volgende objecten worden onder andere aangeboden aan de experts: een zilveren tabaksdoos, een boekje van Jan Cremer en een Dilly Dally.
De volgende objecten worden onder andere aangeboden aan de experts: een schilderij van Willy Sluiter, een uithangbord en een zonnewijzer.
Een Chinese vaas, een Coco de Mer, een schilderijtje van Willem Maris en muzikanten beelden. Omdat Nico graag ruimte wilt maken voor nieuwe exemplaren, biedt Nico de experts een Chinese vaas aan. Hij is niet zeker of het object uit de 19e of uit de 17e eeuw komt, maar dat is alles bepalend voor de waarde… Erwin klopt aan met een Coco de Mer, een kokosnoot van de zee. De noot is zeldzaam omdat hij niet meer wordt geëxporteerd vanaf de Seychellen, de enige plek waar de noot groeit. Coosje neemt een schilderijtje van Willem Maris mee. Het object komt uit de boedel van haar ouders. Lukt het Coosje om het Hollandse schilderijtje te verkopen? Tot slot zien we Pepi. Hij brengt twee Afrikaanse beelden van muzikanten met zich mee. Vanaf kleins af aan vond hij de beelden fascinerend, maar nu is het tijd om ze voor een mooi bedrag te verhandelen.
Mensen uit heel Nederland krijgen de unieke kans om hun waardevolle pronkstukken te verkopen aan één van de 4 gerenommeerde experts. Verkoper Waltraud bijt het spits af met een gesigneerde catalogus van Picasso, Bart probeert een oud wapenschild te verkopen, Mathieu neemt zijn geliefde chocoladeautomaat mee en Hugo verrast de experts met een rijtuighorloge. Eenmaal een bod geaccepteerd of geweigerd betekent geen weg meer terug. Weten de kopers slim te onderhandelen?
Verkoper Luc komt langs in het huis van de experts. Onder zijn arm een schilderij van Toon Hermans. Hermans schonk het schilderij ooit aan zijn psycholoog als bedankje voor ondersteuning en zware tijden. Nu hangt het aan de muur van Luc, die van de opbrengst graag een nieuw werk wil kopen. Ook Nienke klopt aan bij de experts van Van onschatbare waarde. Zij biedt een mensenschedel te koop aan. Het gaat om een schedel van de Asmat, een volk uit Papoea-Nieuw-Guinea. Naast het biologische, vindt zij ook de cultuur die eromheen hangt mooi. Het gegeven dat er in Nieuw-Guinea schedels worden opgegraven en worden versierd om te eren, spreekt haar aan. Verder in deze aflevering zien we verkoper Fernande met een set zilveren kandelaars uit eind 18e of begin 19e eeuw. Ook probeert verkoper Guus zijn 18e-eeuwse Boeddha te verkopen. Omdat je een Boeddha volgens traditie eigenlijk niet mag doorgeven, wil Guus de mogelijke opbrengst aan een goed doel geven.
Verkoper Frank kocht in 2009 een schilderij van Corneille op een veiling, vlak na de bankencrisis. In die crisis is Frank veel geld verloren, waardoor hij besloot in kunst te investeren. Het schilderij uit 2003 heeft volgens Frank geen officiële titel, maar wordt doorgaans Vrouw met luipaard genoemd. Rallyrijder Willem biedt een heuse Harley Davidson aan de experts aan. Het gaat om een 'oudje' uit 1924, dat nog helemaal compleet is. Dat maakt het een zeer uniek object. Weten de experts de motor met zijspan op waarde te schatten, waardoor Willem misschien met de bus naar huis moet? Verder in deze aflevering: handelaar Gerwin die een gokje waagde door een roulettebak op internet te kopen. En verkoper Ruud kreeg ooit een zakzonnewijzer door een klusje bij een man te doen. Maar hoeveel heitjes hij met dit karweitje heeft verdiend, hangt van de experts af. Het is geen geheim dat expert Bert speciale interesse heeft in alle objecten met een wijzer. Maar welke collega-expert probeert hem te dwarsbomen?
Verkoper Ruud klopt aan bij het Van onschatbare waarde-huis. Hij heeft een bronzen beeld van Emile Louis Picault, dat zijn grootvader in 1915 in Parijs kocht, bij zich. Ruud gunt het beeld een nieuwe eigenaar, en hoopt het daar via een van de experts bij te krijgen. Claudia heeft een echt verzamelaarsobject meegenomen naar de experts. Het gaat om twee panelen uit het decor van de Italiaanse film Pinocchio, uit 2002. De panelen passen niet in haar huis, dus Claudia hoopt dat één van de experts een een mooie locatie voor weet te vinden.
Vader en zoon Vroom hebben een bijzonder schilderij in de aanbieding. Het gaat waarschijnlijk om werk van Jan Lievens, een Hollandse Meester die veel samenwerkte met Rembrandt. Er is alleen één klein probleem: het werk is niet gesigneerd. Durft één van de experts het aan om dit werk aan te schaffen? Verzamelaar René kocht vijftien jaar geleden een set van tien zeefdrukken van Marilyn Monroe, gemaakt in de jaren 90. De set zit nog 'nieuw in de doos'. René hoopt de zeefdrukken aan één van de experts te slijten voor een mooi bedrag, om een verbouwing te kunnen doen. Verder in deze aflevering: zilveren paarden uit eind 19e eeuw en een schroefmedaille.
Verkoopster Marijn heeft het werk meegenomen van één van 's werelds bekendste kunstenaars: Salvador Dali. Toen Marijn een jaar of 18 was kreeg ze het werk - een ets - van haar vader. Sindsdien hangt het bij haar thuis. Marijns vader kreeg de ets van Dali zelf, tijdens een etentje met een gezamenlijke vriend. Ook Geke klopt aan bij de experts. Zij hoopt een bronzen buste te verkopen van Fien de la Mar: de koningin van het Nederlandse cabaret. Verkoper Jaap heeft z'n 'man cave' opgeruimd en nu is daar geen plek meer voor zijn lunarium. Het lunarium is een model dat de draaiing van de aarde om de zon demonstreert. Wat bieden de experts?
We zien onder anderen Willemien. Zij erfde jaren geleden een keramieken vaas van Theo Colenbrander, van haar ouders. Haar moeder heeft de vaas op haar beurt geërfd van professor Ter Veen, een bekende geograaf uit Amsterdam. Haar moeder woonde vroeger bij hem en zijn vrouw in huis en ze was altijd onder de indruk van de vaas. Na zijn overlijden in de jaren 70 heeft de moeder van Willemien de vaas van Ter Veen gekregen. * Ook zien we Sjako. Hij is een verwoed verzamelaar van bronzen beelden en probeert een bijzonder exemplaar te verkopen aan één van de Van onschatbare waarde-experts. Sjako heeft er inmiddels zo veel dat ze tot in de badkamer zijn uitgestald. De schoonmaakster heeft er een hele klus aan. Maar er moeten er nu echt een paar weg. Bij dit programma hoopt hij een beeld van Willem van Oranje te paard, een kleine versie van het metershoge beeld op het Noordeinde in Den Haag, te verkopen.
Karel erfde van zijn ouders een staand klokje dat hij altijd in de woonkamer op de kast had staan. Tot hij het een keer liet taxeren. Daarna besloot hij het veilig op te bergen in de kluis. Nu wil hij het klokje graag verkopen zodat hij zijn hele gezin mee kan nemen op vakantie. Naar... de Malediven. Het is niet zomaar een klokje, want hij is ontworpen door dé architect Berlage. Maar vinden de experts het een gezinsvakantie naar de Malediven waard? Ook zien we Jan Willem. Hij hield als kind al van antiek. Vrienden van zijn grootouders woonden in een prachtig oud huis vol met mooie spullen. Als hij daar klusjes deed, mocht hij weleens wat uitzoeken van een schaaltje. Deze ring deed hem aan King Arthur denken, dat vond hij mooi. Nu wil Jan Willem de ring verkopen, omdat het toch niet in zijn verzameling past. Joost heeft ook een voorwerp meegebracht, maar niet een antiek stuk. Joost maakt zelf vouwmessen. Van het lemmet tot het heft, ieder schroefje, ieder draadje en ieder bewegend deeltje maakt hij zelf. Zijn pronkstuk, waar hij meer dan 400 uur van zijn vrije tijd in heeft zitten, bestaat uit ruim 300 onderdelen van staal, verguld messing en koper. Geen antiek, maar wel vakmanschap van de bovenste plank.
Verkoper Frank kocht in 2009 een schilderij van Corneille op een veiling, vlak na de bankencrisis. In die crisis heeft Frank veel geld verloren, waardoor hij besloot in kunst te investeren. Het schilderij uit 2003 heeft volgens Frank geen officiële titel, maar wordt doorgaans Vrouw met luipaard genoemd. Rallyrijder Willem biedt een heuse Harley Davidson aan de experts aan. Het gaat om een 'oudje' uit 1924, die nog helemaal compleet is. Dat maakt het een zeer uniek object. Weten de experts de motor met zijspan op waarde te schatten, waardoor Willem misschien met de bus naar huis moet? Verder: Handelaar Gerwin die een gokje waagde door een roulettebak op internet te kopen en verkoper Ruud kreeg ooit een zakzonnewijzer door een klusje bij een man te doen. Maar hoeveel heitjes hij met dit karweitje heeft verdiend, hangt van de experts af. Het is geen geheim dat expert Bert speciale interesse heeft in alle objecten met een wijzer. Maar welke collega-expert probeert hem te dwarsbomen?
Verkoper Hans heeft een bijzondere gotische klok, helemaal van ijzer. Hij is er dol op maar als verzamelaar moet je soms wat verkopen. Hij weet dat er interesse is voor zijn klok, maar kan hij er ook afstand van doen? * Verkoper Toon is een hartstochtelijk verzamelaar van kunst en antiek. Hij heeft zelfs een extra kasteel gekocht om het allemaal in kwijt te kunnen! Maar het is tijd om afscheid te nemen van een aantal beelden. Wie van de experts valt voor het romantische albasten beeld van een meisje en een herdersjongen? * Casper is de eigenaar van een bekende nachtclub in Amsterdam. Hij komt met enorme glazen panelen die jarenlang in de club gehangen hebben. Maar soms moet je het interieur vernieuwen en daarom moeten ze nu weg. Wie van de experts heeft hier plek voor? * Ineke heeft van haar moeder ooit een piepklein vaasje geërfd. Nu wil ze graag samen met haar dochter een reis naar Londen maken en hoopt ze dat het vaasje voldoende opbrengt voor de reis, een overnachting en een high tea.
Jan wil een Jaquemart-torenuurwerk verkopen. Het stond altijd in zijn huis en daar was het een echt 'conversation piece', een gigantische smeedijzeren klok met een pop van een beul er bovenop. Nu hij verhuisd is naar een appartement past het eigenlijk niet meer. * Jos heeft ruim twintig jaar geleden een schilderij van Ensinck gekocht dat hem aan zijn kleinkinderen deed denken. Die kleinkinderen zijn inmiddels ook in de twintig en kunnen wel een leuk zakcentje gebruiken tijdens hun studie. Jos wil de opbrengst van het schilderij aan hen schenken. Zijn de experts net zo weg van het schilderij als hij? * De vader van Els verzamelde muziekkasten, een soort voorlopers van de jukebox. Voor zijn dood heeft hij er één aan elk van zijn kinderen geschonken. Maar Els woont klein en ze kan het gevaarte eigenlijk niet kwijt: het is tijd om er afstand van te doen. * Mevrouw Van de Werdt heeft al veertig jaar lang een wandkleed (gobelin) in bezit dat afkomstig is uit een kasteel. Ze heeft het altijd met veel liefde en zorg gekoesterd. De experts zijn dol op mevrouw, maar er ontstaat wat twijfel over de leeftijd van het kleed. Hoe lossen ze dat nou op?
Merel wil een oud wijnglas van Willen IV verkopen. Ludmilla heeft een tekening van kunstschilder Jan Sluijters. Nini en Joke nemen 2 identieke gemberpotten mee en Thijs wil een krukje van Charlotte Periand verhandelen. Merel erfde een heel oud wijnglas van haar vader. Het is puntgaaf en prachtig gegraveerd. Ze heeft zelf onderzoek gedaan en het lijkt erop dat het een koninklijk glas is uit de tijd van stadhouder Willem IV. Maar hoe komt haar vader er aan? En wat is het waard? De moeder van Ludmilla zat tijdens WOII weleens als naaktmodel op de kunstacademie in Amsterdam. Ze deed dat om een centje bij te verdienen. De bekende kunstschilder Jan Sluijters kwam op de academie en gaf haar ooit een tekening van zijn hand als blijk van waardering. Ludmilla heeft ‘m altijd bewaard, maar het is eigenlijk niet haar smaak. Wat vinden de experts ervan? Nini en Joke hebben ieder een gemberpot geërfd. Toen de 1 besloot haar pot te verkopen, bleken ze als stel meer waard. Daarom doen ze nu samen een poging. Nu maar hopen dat 1 + 1 inderdaad 2 is… Thijs kocht een boekenkast op Marktplaats. Toen hij bij de verkoper thuis kwam, sloeg zijn hart over. In de hoek van de kamer stond een op het oog eenvoudig krukje, maar hij herkende er direct een echte Charlotte Periand in. De verkoper had geen idee maar geloofde Thijs en beurde zo onverwacht een leuk bedrag. Zullen de experts het krukje ook op waarde weten te schatten?
Lodewijk heeft een zeventiende-eeuws schilderij meegenomen. De experts zijn onder de indruk, maar wie gaat het bedrag betalen dat Lodewijk in zijn hoofd heeft? Olly wil een ivoren krab verkopen. Lodewijk is de eerste verkoper. Hij heeft een zeventiende-eeuws schilderij meegenomen. Stuk voor stuk zijn de experts onder de indruk, maar wie gaat het bedrag betalen dat Lodewijk in zijn hoofd heeft? Olly is 95 jaar oud en al 65 jaar werkzaam als restaurateur. De ivoren krab die hij wil verkopen stond, zolang hij zich kan herinneren, in het atelier van zijn vader. Wie van de experts slaat zijn slag en gaat met deze krab naar huis?
Margot heeft iets breekbaars meegebracht: een porseleinen chocoladekan. Claartje komt met een heel bijzonder schilderij naar het paleis. Het prachtige schilderij met Venetië erop is een familiestuk. Verkoper Margot heeft iets breekbaars meegebracht: een porseleinen chocoladekan. Wie van de experts slaat zijn of haar slag na het zien van dit bijzondere object? Verkoopster Claartje komt met een heel bijzonder schilderij naar het paleis. Het prachtige schilderij waar Venetië op afgebeeld staat is een echt familiestuk. Welke expert weet het juiste bedrag te bieden zodat Claartje na zo'n lange tijd afscheid kan nemen van het schilderij?
De eerste verkoper komt in een heel bijzonder vervoermiddel naar het paleis: een DAF. Kan Robert zijn slag slaan? En een beeld met een persoonlijk verhaal. Welke expert weet dit met liefde te omarmen? De eerste verkoper komt in een heel bijzonder vervoermiddel naar het paleis: een DAF. De auto stond total loss op een verkoopplatform. Niet erg gek, want dit wagentje is de hele wereld over getuft. Kan Robert zijn slag slaan? En een beeld met een persoonlijk verhaal. Het bronzen beeld Pegasus is speciaal gemaakt door kunstenaar Toon Seegers, voor Betty's man. Hij is anderhalf jaar geleden overleden en voor Betty is het nu tijd om kleiner te gaan wonen. Helaas past het beeld niet meer in huis. Welke expert weet dit beeld met liefde te omarmen?
Kunstenares Julia heeft een mantel geërfd van een dierbare tante. Het Chinese object is meer dan honderd jaar oud. Anne komt met een werk van de bekende Nederlandse kunstschilder Kees van Dongen. Als een object al jaren wordt doorgegeven in de familie, dan blijft het gissen voor hoeveel het ooit is gekocht. Hoe bepaal je dan de waarde van zo'n familiestuk? Kunstenares Julia heeft een mantel geërfd van een dierbare tante. Het Chinese object is meer dan honderd jaar oud. Hebben de experts interesse? Verkoper Anne heeft een werk meegenomen van een bekende Nederlandse kunstschilder: Kees van Dongen. Anne heeft deze bijzondere tekening gekregen na het overlijden van haar vader. Deze hangt nu bij haar in het toilet, maar ze vindt dat het een mooiere plek verdient. Welke expert heeft een mooiere plek voor deze tekening?
Ronald biedt een schietstoel uit een Buccaneer-bommenwerper van het Britse leger aan. Mike komt met een Amstelbord, een houtsnijwerk dat lange tijd buiten heeft gehangen bij een kroeg in Delfszijl. Als je weet dat je iets bijzonders in handen hebt, maar totaal geen ervaring hebt in het spel, hoe pak je dan de onderhandeling aan? Lukt het dan om tegenover de experts je mannetje te staan? Ronald schiet in elk geval niet in de stress bij het zien van de experts. Hij biedt een schietstoel uit een Buccaneer-bommenwerper van het Britse leger aan. Verder wordt een Amstelbord aangeboden, een houtsnijwerk dat lange tijd buiten heeft gehangen bij een kroeg in Delfszijl. Mike restaureert oude hobbelpaarden, maar aan dit bord heeft hij niets gedaan. Alle experts hebben duidelijk interesse. Lukt het Mike om het bord voor een goede prijs te verkopen?
De Atlas
Mozaïek