Halldor Mar, el presentador del programa "Katalonski", un músic islandès resident a Barcelona, viatja a diferents llocs del món per trobar-se amb gent que no és catalana però que ha après el català i als quals aquesta decisió els ha canviat la vida.
Vol conèixer qui són aquests "estrangers" o "gent estranya" com ell, que, sense viure a Catalunya, parlen i pensen cada dia en català i, des del seu país, estan pendents del que passa a casa nostra.
Com diu la cançó que el Halldor ha fet per a la sintonia del programa: "No hi ha estranys en aquest món, només amics que encara no has conegut".
Hi ha unes 12.000 persones al món que no són catalanes però parlen català. Des de Xile fins al Japó, des del Canadà fins a Austràlia, moltes no han trepitjat mai Catalunya però coneixen a fons la nostra cultura: aprendre català els ha canviat la vida. I ho han fet per raons molt diverses: des de l'amor i la passió fins a la curiositat, l'interès científic, les inquietuds personals, les ganes de conèixer, les casualitats i els efectes papallona,...
A aquestes persones les hem anomenat "katalonskis".
Katalonski vol dir "català" en polonès, i també en búlgar, bosnià, bielorús, croat i serbi.
L'han après anant a les classes que hi ha a universitats de tot el món (Institut Ramon Llull), a casals catalans i també via internet (al web Parla.cat.) A través de la llengua han conegut la cultura i les tradicions catalanes i la majoria estan pendents de l'actualitat del nostre país.
Però, qui són aquesta gent que no sent de Catalunya n'han après la llengua? Què els motiva? Per què molts tenen aquesta passió per aprendre el català? Com veuen la nostra cultura des de lluny? Com la viuen? Com els ha canviat realment la vida?
El format
"Katalonski" és una sèrie de 13 programes de 50 minuts cada un. A cada capítol viatgem a un país diferent, de manera que descobrim on viuen i com són aquests aprenents i apassionats de Cata