Jan Boris-Möller och Johan Nordén, kryddstark kock respektive antikvitetsorakel, går på slottsvandring. I första programmet av sex öppnar ägarparet Agneta och Toste Påhlson-Möller för första gången de privata delarna av Rottneros i Värmland. 40 tunnland slottspark med över hundra statyer har gjort Rottneros till ett turistmål av rang.
Jan Boris-Möller och Johan Nordén, matkonstnär respektive antikvitetsspecialist, går på slottsrundvandring. På Tureholm hittades Sveriges hittills största guldskatt. Här bor greveparet Eva och Christer Bonde. Möt också "gamla" grevinnan Brita, som berättar om månghundraåriga anor.
Jan Boris-Möller och Johan Nordén, kryddstark matorakel respektive antikvitetskännare går på slottsrundvandring. För första gången öppnas den östgötska herrgården Adelsnäs för en bred publik. Herrgården byggdes så sent som 1920 av baronen Theodor Adelswärd. I dag möter Viveca och Johan Adelswärd när herrarna Möller och Nordén kliver in.
Jan Boris-Möller och Johan Nordén gästar 1600-talsslottet Örbyhus i Uppland. Här satte en tallrik ärtsoppa stopp för en av Vasaättens arvtagare, Erik den XVI, berättas det. Om det är sant eller inte utreder 43 rum och köks programledare med hjälp av greveparet Charlotte och Gérard de Roquette-Buisson.
Jan Boris-Möller och Johan Nordén, matspecialist respektive antikvitetsorakel, går på slottsvandring. Ett tuthus spelar en avgörande roll i sörmländska Claestorps historia. I det hemtrevliga rokokoslottet möter greveparet Penelope och Claes Lewenhaupt tillsammans med sonen Jan. Här har ätten Lewenhaupt härskat sedan 1776. Ett arabhäststuteri med internationell ryktbarhet är grevinnans ögonsten.
Jan Boris-Möller och Johan Nordén avslutar slottsvandringen på Hörningsholm, den gamla Stureborgen på sörmländska Mörkö. En gång utsatt för ryssarnas brandskattning. På 1800-talet hittades en fängelsehåla sedan en dräng fallit genom en murken lucka. Värdpar: Caroline och Carl Bonde.