Nicolaas Veul gaat in Ghana op zoek naar een duistere subcultuur: de romance scammers. Dat zijn jongeren die online westerse singles oplichten. Via nepprofielen op datingsites maken ze contact met mannen en vrouwen in de hoop dat die verliefd worden en vervolgens geld en cadeaus sturen. Wie gaan er schuil achter deze profielen? In Kisema, een arme buurt van Accra, is scammen big business. Online oplichters zijn er op straat vaak te herkennen aan hun dure kleding en dito auto's. Nicolaas ontmoet onder anderen de 28-jarige To Rush. Hij dankt zijn bijnaam aan het feit dat hij snel geld loskrijgt van westerlingen. Daarom ziet hij zichzelf ook liever als zakenman dan als een oplichter. To Rush introduceert Nicolaas in zijn wereld en laat zien hoe hij te werk gaat. En gaandeweg heeft hij voor Nicolaas ook nog een verrassing.
De 23-jarige Igor Ilyin, student geschiedenis in Moskou, is lid van Sorok Sorokov. De aanhangers van deze orthodox christelijke beweging hebben conservatieve opvattingen over sekse, seksualiteit, voortplanting en de rol van de man en de vrouw. In een poging hiervan iets te begrijpen stapt Maral Noshad Sharifi in Igors leven. De leden van Sorok Sorokov delen een oprechte aversie tegen westerlingen. Die vinden ze oversekst en goddeloos. Van de multiculturele samenleving en immigranten moeten ze niets hebben. Igor is ook tegen homoseksualiteit, abortus, geslachtsverandering en seks zonder voortplanting als doel. Losbandigheid is uit den boze, want mensen zijn niet voor de lol op aarde.
Stef Biemans trekt in de Oost-Boliviaanse stad Santa Cruz op met Marco, een jonge activist van de marxistische jongerenbeweging Columna del Sur. Westerlingen, dat zijn voor Bolivianen vooral de 'gringos', de blanke Amerikanen. En die 'gringos' met hun Amerikaans imperialisme, daar heeft Marco een broertje dood aan; Amerika rooft zijn land immers leeg om de eigen zakken te vullen. Marco maakt anti-imperialistische muurschilderingen om zijn land wakker te schudden en neemt Stef mee naar de anti-imperialistische militaire academie. Wie in het Boliviaanse leger kolonel wil worden moet daar eerst anti-imperialistisch en strategisch leren denken.
Is het eigenlijk wel zo dat alle vluchtelingen staan te trappelen om naar het westen af te reizen? Willem Timmers ontmoet in Libanon vluchtelingen die er niet over peinzen om naar Europa te gaan. Ook treft hij er migranten die zijn teruggekeerd nadat een verblijf in ons vrije westen toch niet beviel. Libanon, vier keer zo klein als Nederland, heeft naar schatting zo'n een tot anderhalf miljoen vluchtelingen opgenomen uit buurland Syrië. Op een bevolking van vier miljoen mensen is dat een gigantische instroom die het land te verwerken krijgt. Willem trekt op met Adham, een Libanees die zijn eigen hulporganisatie runt in de Noord-Libanese stad Tripoli. Adham vindt het beter als vluchtelingen zoveel mogelijk geholpen worden in Libanon. Door Libanezen die de Syriërs veel beter begrijpen dan Europeanen.
In India krijgen extremistische clubs steeds meer invloed. Nicolaas Veul maakt in de heilige stad Allahabad kennis met activistische jonge hindoe-nationalisten. Hij trekt er op met Divya, Ritesh en Vikrant. Zij strijden voor een hindoeïstisch India en tegen invloeden van buitenaf. Sinds 2014 is premier Modi, een overtuigd hindoe-nationalist, aan de macht. India verrechtst razendsnel en extremistische clubs krijgen steeds meer invloed en volgelingen. Vikrant, Ritesh en Divya zijn vrijwilliger bij Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS), met zo'n zes miljoen leden de grootste hindoe-nationalistische beweging in India. Vikrant legt Nicolaas uit waarom ze uniformen dragen en waarom hij gelooft dat westerse kolonisten allerlei Indiase uitvindingen, zoals het vliegtuig en de plastische chirurgie, hebben gestolen. Ritesh neemt Nicolaas mee op een tour langs voorbeelden van schadelijke westerse invloeden waar de RSS tegen is, zoals sexy billboards bij winkelcentra. Ook van Valentijnsdag moeten de RSS'ers niets hebben. En over de rechten van homo's kan Ritesh kort zijn: 'In India komen homorelaties eigenlijk niet voor.'
Eva Cleven trekt in Indonesië op met de islamitische metalband Purgatory. De bandleden verenigen hun liefde voor metal, misschien wel de meest westerse muziek denkbaar, met liefde voor Allah en afkeer van westerse decadentie. Maar kun je anno 2017 de westerse en niet-westerse cultuur nog wel strikt gescheiden houden? Als Eva met Bondi het filiaal van de Hooters passeert, de Amerikaanse restaurantketen die bekendstaat om de sexy outfits van de serveersters, wendt hij zich uit voorzorg af. Bandlid Apit (32) werkt overdag als marketeer bij een badmintonmerk en woont nog thuis bij zijn zeer gelovige ouders. Drummer 'Al' neemt Eva mee naar de moskee waar hij in het bestuur zit en kinderen koranles geeft. Zij is van harte welkom om rond te kijken, op de voorwaarde dat ze niet ongesteld en dus onrein is.