Rudi Vranckx: 'IS in het vizier' Een jaar na de aanslagen in Brussel, een gebeurtenis die op ieder van ons een blijvende indruk heeft nagelaten, is het ons een eer Rudi Vranckx te verwelkomen op de Odisee en KU Leuven Campus Brussel. Nu de verdraagzaamheid tussen religies en volkeren steeds verder zoek is zal hij ons wegwijs maken in een oorlog die geen vergelijk kent. In het kader van zijn nieuwe programma ‘IS in het vizier’ reisde Rudi Vranckx langs het front van deze oorlog. Hij ontmoette er militairen en jihadisten, cartoonisten en cyberanalisten, IS-gevangenen en kindsoldaten. Dit met doel een beter perspectief te krijgen op het conflict tussen overtuigingen en waarden. Op 14 maart bieden wij iedereen de kans een uiteenzetting van toch wel één van de meest gerenomeerde journalisten bij te wonen. Het belooft alvast een inzichtrijke avond te worden. Eveneens zullen jullie in avant-première enkele fragmenten van de nieuwe reeks te zien krijgen. Na de lezing zijn alle aanwezigen ook welkom op een korte receptie. Deze lezing is mede mogelijk gemaakt door Canvas.
Te midden van de brokstukken die achterbleven na de val van Khaddafi in Sirte is IS wortel geschoten. Enkele duizenden strijders hebben de geboortestad van wijlen de Libische dictator omgebouwd tot een satellietstaat van het 'kalifaat' waar lijfstraffen staan op het negeren van de religieuze voorschriften en politieke tegenstanders van het nieuwe regime op straat neergeschoten worden. Maar dat is buiten de stadsmilities gerekend die in de nasleep van Khaddafi's dood vochten om de controle in rijke steden als Misrata en allesbehalve bereid zijn om Sirte op te geven. Zij trotseren de bomauto's en sluipschutters die IS op hen af stuurt. Wie zijn die IS'ers, vaak al even jong als de onervaren militieleden die hen bevechten? Hoe kan zoiets bestaan, de totale banalisering van de gruwel? En hoe kan je er zelf aan deelnemen? Een gedeserteerde IS'er, nu zelf op de vlucht, getuigt op gevaar van eigen leven over doorgedreven trainingen en geesten die voor altijd verwrongen worden. De strijd zou wel eens veel langer kunnen duren dan we tot nu toe denken.
IS bestrijden, dat doet ook België, samen met Jordanië en de andere landen van de coalitie. In de Belgische militaire basis in Jordanië vertellen piloten over de dagdagelijkse realiteit van de luchtoorlog tegen IS. Dat die met de grootst mogelijke precisie gevoerd wordt om zo weinig mogelijk burgerslachtoffers te maken, en dus lang duurt. Intussen houden Amerikaanse militairen in de legerbasis van Qayyarah nauwlettend het uiteindelijke doel in de gaten: Mosul. Vranckx en zijn ploeg krijgen er een inkijk in Rocket City, het epicentrum van oorlogsvoering in de 21e eeuw. De raketten die hier afgevuurd worden, kunnen 70 kilometer verder inslaan op de tweede verdieping van een gebouw. En dat tot op vijf meter nauwkeurig. Terwijl zo dorp na dorp wordt heroverd op weg naar de IS-hoofdstad Mosul, zijn het de sjiitische milities, het Iraakse leger en, vooral, de Koerdische peshmerga die de zware offers van de oorlog brengen. Zij zijn het die de gruwelijke creativiteit van de IS-strijders aan den lijve ondervinden, de boobytraps en de gepantserde bomauto's.
Werelderfgoed raakt onherstelbaar beschadigd
Cyberjihadi's rekruteren via het internet