Mennesker og mægtige maskiner i arbejde på Danmarks største byggeplads, den faste forbindelse over Storebælt. Det første af fire programmer om at bygge bro mellem Fyn og Sprogø.
Mennesker og mægtige maskiner i arbejde på Danmarks største byggeplads, den faste forbindelse over Storebælt. Det andet program om at bygge broen mellem Fyn og Sprogø.
Mennesker og mægtige maskiner i arbejde på Danmarks største byggeplads, den faste forbindelse over Storebælt. I det tredje af fire programmer står vi til søs med kæmpekranen Svanen og 110 m motorvejsbro, der skal være med til at forbinde Fyn og Sprogø.
Mennesker og maskiner i arbejde på Danmarks største byggeplads den faste forbindelse over Storebælt. Denne gang bevæger vi os ned under Bæltet. Vi skal se på én af landets største og mest komplicerede maskiner den 240 m lange tunnelboremaskine Dania.
Tværs over Storebælt på syv minutter drømmen der bliver virkelighed trods alt om huller, hængebro og 7000 arbejdspladser.
Fra blyantstreg til bropille i Storebælt. Aktuel status om byggeriet af den faste forbindelse mellem Fyn og Sjælland.
Når en mand kan grave seks meter, hvor meget bro kan 4000 så bygge på et døgn? Carsten Fischer følger igen byggeriet af den faste forbindelse over Storebælt.
Kan jernbeton flyde? Hvad sker der på bunden af Storebælt? Hvem får glæde af en halv broforbindelse? Hvad nu med Nyborg og Korsør? Carsten Fischer rapporterer fra Danmarks største arbejdsplads.
Carsten Fischer gør status på Danmarks største byggeplads den faste forbindelse over Storebælt. Hvordan vejret ofte kommer på tværs og tager magten!
70 meter under Storebælt kæmper brobyggerne med mudder og masser af vand. Hvordan kommer boremaskinerne videre, hvornår mødes de, hvad gør de lige nu? Carsten Fischer gør status på bunden af bæltet.
Historieskrivning om det danske motorvejsnet, som i dag blev officielt indviet af Dronningen.
Carsten Fischer gør status ved Storebælt.
I dag bliver Sjælland landfast med kontinentet. Det sker, når de to tunnelboremaskiner med Prins Joachim på første parket møder hinanden under Storebælt og forbinder Halsskov med Sprogø. TV-Provinsafdelingen sender direkte fra begivenheden.
Carsten Fischer gør status til lands, under vand og i luften omkring Storebæltsbroen. Luftsygen er begyndt at smitte, og man er kun halvvejs brotårnene skal helt op i 254 meters højde.
Rekordernes bro tager form og Carsten Fischer er som sædvanlig på pletten for at gøre status over Danmarks største ingeniør-bedrift.
Nu gælder det om at få tunellen under Storebælt færdig, og boremaskinen "Fionia" (det betyder Fyn) kører sine sidste meter fra Sprogø mod Halskov.- Juletrafikken 1997 skal foregå med tog, så DSB har en opgave at gå i gang med, nemlig at få en køreplan klar. - I det hele taget må man sige, at der tegner sig et helt nyt trafikbillede i Danmark fra 1997. Der er også allerede store overvejelser i lufttrafikken - hvilke indenrigsruter kan overleve? - Hvordan vil situationen blive. Carsten Fischer går endnu engang i dybden.
Øresundsforbindelsen. Status over det omstridte broprojekt, der allerede er godt i gang på dansk side, og hvor man den 1. juni fik tilbud på, hvad det skal koste, og hvordan forbindelsen mellem de to lande skal se ud. Ingen ved på nuværende tidspunkt om danskerne eller svenskerne skal bygge broen, men mange af de entreprenører, der giver tilbud, etablerer samarbejde på tværs af Øresund og med partnere fra mange lande i Europa og USA.
Fiks og næsten færdig - en milepæl i Storebæltsbroens historie. Direkte fra Danmarks højeste arbejdsplads - toppen af brotårn 16 i 254 meters højde.
Den første togtur under Storebælt. Carsten Fischer beretter fra brobyggeriet, som har nået en ny milepæl - trods mange problemer. Den første togtur markeres med afgang fra den nye Nyborg Station, over den seks kilometer lange Vestbro, så fire kilometer på Sprogø, derefter ned i tunnellen, hvor man kører 8 kilometer, før togturen slutter på den nye Korsør Station.
En bro i knæhøjde - Carsten Fischer gør status på Øresundsbroen, hvor man er halvvejs på den danske side, men hvor anlægget endnu foregår under jorden.
På tværs af Storebæltsbroen. På tværs af tiden - broplaner gennem 30 år. Carsten Fischer har fulgt Danmarks verdensberømte brobygger, professor Niels Jørgen Gimsing.
Lyntoget er desværre forsinket. Carsten Fischer gør status 10 år efter beslutningen om at bygge Storebæltsbroen. Carsten Fischer følger tillige den natlige kamp med isen ned gennem Limfjorden, da brodrager nummer 25 var 20 timer undervejs, for til sidst at blive placeret på sin plads ved Sprogø. 193 meter brodrager med en vægt på 2500 tons.
Carsten Fischer gør status på Øresund. Hvor langt, hvor stort, hvornår?
Carsten Fischer beretter i en direkte reportage fra landets højeste punkt, bropille nr. 16, om arbejdet med den faste forbindelse over Storebælt.
Carsten Fischer tager os med på catwalken - en spændende spadseretur mellem himmel og hav på Storebæltsbroen. Vi kan fornemme højden og føle stolthed over Danmarkshistoriens største og mest imponerende byggeri.
Carsten Fischer er med på prøvekørsel af Storebæltstunnelen.
Carsten Fischer gør status over Øresundsforbindelsen. Hvad mener naboerne? Vi besøger familien Ingrid og Anker Jørgensen på 3. sal - nærmeste nabo til byggeriet!
Færdigt arbejde - fast forbindelse mellem Sjælland og Fyn. Carsten Fischer beskriver arbejdet med at bygge bro og tunnel i historisk og politisk lys, men ikke mindst set med brobyggernes indsats på denne historiske danske ingeniørbedrift. Om broarbejde og tunnelarbejde i forbindelse med jernbaneforbindelsen over Storebælt.
Carsten Fischer beretter fra anlægsarbejdet på Øresundsforbindelsen, den faste forbindelse mellem Danmark og Sverige som er planlagt færdig i år 2000. Udsendelsen består af opt. fra togbanen gennem Sydhavnstunnelen, anlægsarbejdet ved Kastrup Lufthavn, element fabrikken i Nordhavn, anlægsarbejdet i Øresund ved Lindhamn og fra broarbejde i Japan. Byggearbejdet forklares ved hjælp af animeret grafik. Desuden er der interviews og voxpop med brobyggere.
Carsten Fischer har på nærmeste hånd fulgt den dramatiske boring af tunnellen under Storebælt. Han skildrer forløbet inden Dronning Margrethes festlige åbning af den faste forbindelse mellem Sjælland og Fyn.
Rapport fra Storebælt. 1624 m vejbane bliver lagt på plads.
Status på brobyggeriet på Øresund. Carsten Fischer taler med brobyggere og projektansvarlige: Ved landfæstet for motorvejsbroen på svensk jord. På den første pylon til højbroen, som er ved at blive støbt. I Karlskrona hvor brodragerne bygges. Dernæst går turen til Peberholmen, den kunstige ø som er ved at blive anlagt. Her fortæller en sygeplejerske fra Medical Center hvilke sikkerhedsforanstaltninger man har truffet i tilfælde af ulykker. Fra Vestbroen sejler Carsten Fischer med hen over tunneludgravningen som ses på radaren. Ved tunnelnedgangen beses tunnelen både ovenvande og under vandet. Nede i tunnelelementet får Carsten Fischer forklaringen på at én af tunnel-sammenføjningerne hedder Gina. Porten åbnes og man ser ind i tunnelen. Ved Øresundsforbindelsens møde med lufthavnsterminalen i Kastrup er bygningsarbejdere ifærd med at opsætte marmorfliser og granitfliser.
Carsten Fischer gør status på Storebælt. Broen - Danmarks største bygningsværk. Er den smuk eller grim? Hvorfor blå og ikke rød? Er den værd at kigge på eller kun til at køre på?
Nogle river ned, nogle tegner nyt, og arkæologer graver i fortiden. I morgen begynder Øresundsbyggeriet officielt men 500 arbejder allerede med det næste store byggeri i Danmark.
Hvor sikker er sikkerheden i Storebæltstunnelen? Eksperter vurderer og Carsten Fischer rapporterer fra dagens store katastrofeøvelse. Togsammenstød dybt under Storebælt - 350 togpassagerer skal reddes ud af den røgfyldte tunnel. Hvordan går det?