‘Here in Youngstown. My sweet Jenny I’m sinkin’ down’, zingt Bruce Springsteen in zijn gelijknamige klaagzang op dit industriële stadje in de roestgordel van Amerika, de Rust Belt. Maar niet getreurd, Bruce, er is hoop. Vroeger was Youngstown welvarend door de staalindustrie, nu leeft de in verval geraakte industriestad op door de komst voor jonge creatieve startups. Hoe voormalige industriesteden nieuw elan krijgen door de creatieve tech-economie, ook in Nederland.
Migranten op zoek naar een beter leven – het is van alle tijden en van alle continenten. Amerika, immigratieland bij uitstek, worstelt in het zuiden met Mexicaanse gelukzoekers; in Nederland blijven immigratie en integratie ook hete hangijzers die de samenleving polariseren. Door je eigen harde werk je levenssituatie verbeteren en alles bereiken wat je maar wilt – is dat voor iedereen weggelegd?
Hoge bloeddruk, diabetes en andere gezondheidsproblemen zijn typerend voor de armste inwoners van Mississippi. De nieuwe zorgwet van Obama heeft voor de bewoners van de ziekste staat van het land nog maar weinig veranderd. Ook in Nederland is het zorgstelsel de laatste jaren ingrijpend veranderd. Aan beide zijden van de oceaan springen geëngageerde burgers in het gat en bieden met creatieve oplossingen een helpende hand.
Geen plek in Amerika waar je sneller omhoog kan schieten dan Silicon Valley. Maar in de ratrace naar de top vallen ook mensen af: nergens is de kloof tussen arm en rijk groter dan hier. Een docent aan Stanford University raakt in korte tijd zijn baan en zijn huis kwijt. De gemeenschap houdt zijn gezin op de been.
Het kleine Vermont met haar biologische landbouw en serene vergezichten is een schoolvoorbeeld van het pittoreske, landelijke Amerika. Maar achter die facade heerst een vernietigende drugsepidemie. In het stadje Rutland lijkt elke inwoner persoonlijk te zijn getroffen. Rutland besloot nu eens niet voor de klassieke Amerikaanse aanpak van drugsoverlast te kiezen - arresteren en opsluiten - maar zocht de oplossingen in een andere hoek. Het blijkt te werken: de gemeenschap als collectieve afkickkliniek.
Is Amerika nog wel een functionerende democratie? Veel Amerikanen zijn daar allang niet meer van overtuigd. De successen van Donald Trump en Bernie Sanders toonden aan hoe groot de weerzin tegen het politieke establishment is, dat steeds meer de oren laat hangen naar belangengroepen en bedrijven, en steeds minder naar de burger. Voor Amerikaanse progressieven is het geduld op: zij besluiten hun stem te laten horen in de hoofdstad Washington.