Dr. Dua staat aan het hoofd van de dienst neurochirurgie in ZNA Middelheim. Hij behandelt de hersenen en het zenuwstelsel, van hersentumoren tot microchirurgie aan het ruggenmerg. Als diensthoofd begeleidt dr. Dua jonge assistenten op chirurgisch en menselijk vlak, want bij risicovolle operaties is het verschil tussen leven en dood soms erg klein.
In Herentals vervangt Dr. Tengrootenhuysen twee knieën in één operatie. Al snel wordt duidelijk waarom orthopedisch chirurgen naar eigen zeggen 'de beenhouwers van de chirurgie' genoemd worden. Dr. Mania De Praeter is een van de weinige neurochirurgen in België die zich toelegt op kinderen. Samen met haar team moet ze een hartverscheurende keuze maken over een vijfjarig meisje. Professor Brugada is een wereldautoriteit in de cardiologie. Een vader komt langs om zijn kinderen te laten testen. Ook voor professor Brugada zijn deze testen zenuwslopend, want er is telkens één kans op twee dat hij slecht nieuws moet brengen.
Professor Van Gool ontwikkelde een vaccin tegen hersentumoren waarvoor hij patiënten uit 27 landen over de vloer krijgt. Dokter Vanermen, de hartchirurg van de koning, ontwikkelde een operatietechniek die hij wereldwijd aanleert aan de volgende generatie chirurgen. Beide specialisten proberen de grenzen van de medische wereld te verleggen en zoeken daarbij hun eigen limieten op.
Professor Deprest is een pionier in de foetale chirurgie. Hij opereert foetussen in de baarmoeder die zonder deze operatie weinig levenskansen hebben. Zwangere vrouwen vanuit alle hoeken van Europa rekenen op zijn expertise. De operatie is niet zonder risico, de ouders staan daarom voor een erg moeilijke keuze. Dr Bataillie is heup- en rugspecialist in Herentals. Hij krijgt een patiënt op bezoek van wie niet alleen het medisch verhaal hem erg aangrijpt. Prof De Looze voert een stoelgangtransplantatie uit, de behandeling werkt miraculeus. Voor een patiënt met slokdarmproblemen heeft hij twee verrassende remedies: botox en Viagra.
Dokter Degrieck is een van de weinige vrouwen die kon doorbreken in het mannenbastion van de chirurgie. Als borstchirurge moet ze bijna dagelijks slecht nieuws brengen aan haar patiëntes. Professor Van Gool heeft een aangrijpend gesprek met de ouders van een vijfjarig meisje. Ze bekijken samen haar hersenscans die niet het verhoopte resultaat tonen, maar zowel de ouders als de professor geven de moed niet op. Professor De Looze behandelt een vrouw die positief testte in een bevolkingsonderzoek naar darmkanker. Recent ontstond commotie rond dit onderzoek, maar professor De Looze is ervan overtuigd dat het vroegtijdig opsporen van darmkanker vele levens kan redden.
Professor Brugada is een wereldautoriteit in hartritmestoornissen. Hij krijgt een amateurwielrenner op bezoek wiens hart tot 280 slagen per minuut slaat. De liefde voor de sport werd deze man bijna fataal, want tijdens de operatie doet de chirurg een opmerkelijke ontdekking. Dokter Dua opereert een patiënte met een hersentumor die haar groeihormoon stimuleert, waardoor de vrouw blijft groeien. 'Topdokters' laat deze week ook zien hoe gezond dokters zelf leven want hun helse werkritme laat weinig tijd voor lunch en sport. Tenslotte vertellen de dokters over hun loon, of ze hier tevreden mee zijn en of dit een rol speelt in hun grenzeloze engagement.
Professor Deprest opereert foetussen in de baarmoeder. Met een team van zestien dokters en verpleegkundigen maakt hij zich op voor een erg uitzonderlijke ingreep. Door een foetus van 26 weken met een open ruggetje te opereren vóór de geboorte verdubbelt hij de kans dat de baby later zal kunnen stappen. Hiervoor moet echter de baarmoeder opengemaakt worden, wat tot vroeggeboorte kan leiden. Het wordt een erg spannende dag voor zowel de ouders als professor Deprest.
Dokter Hugo Vanermen, de hartchirurg van koning Albert, heeft een techniek ontwikkeld om hartkleppen te herstellen zonder de borstkas open te snijden. Al twintig jaar reist hij onafgebroken de wereld rond om zijn kennis aan een volgende generatie chirurgen door te geven. Een vrouw uit Parijs is door het dolle heen omdat ze dankzij de techniek van dokter Vanermen gespaard wordt van een gigantisch litteken.
Dokter Vanermen en professor Brugada gaan samen golfen in Knokke. De twee wereldautoriteiten op het gebied van het hart werkten jarenlang intens samen in Aalst, waar ze elk op hun gebied bakens verzetten. Het wordt een hartelijk weerzien tussen deze twee bijzondere persoonlijkheden. De twee hartspecialisten kijken terug op een rijkgevulde carrière maar denken nog niet aan stoppen. Ook de andere dokters vertellen hoe moeilijk het is het scalpel af te geven. Ze zullen niet alleen de adrenaline in de operatiezaal missen maar vooral de voldoening van het verschil te maken in zoveel mensenlevens. Tijdens een hersenoperatie van dokter Mania De Praeter wordt de patiënt wakker gemaakt om taaltesten uit te voeren. Op die manier vermijdt de neurochirurge dat er schade berokkend wordt aan het spraakcentrum in de hersenen van de patiënt.
Dokter Topal krijgt een patiënte met een levertumor over de vloer die een erg spannende operatie te wachten staat. Hij moet tot het uiterste gaan om haar leven te redden.
Dokter Mottrie helpt al twintig jaar vol enthousiasme en met een vleugje humor patiënten met prostaatkanker. Prof. Offeciers opereert een peuter die al sinds zijn geboorte erg slechthorend is.
Professor Degreef wordt opgeroepen voor een spoedoperatie waarbij ze een vinger probeert te redden. Dokter Goossens ontfermt zich over een premature baby en professor Delaere doet een zeldzame ontdekking.
Professor Laureys is een wereldautoriteit in comapatiënten die na een ongeval of hartstilstand niet meer volledig ontwaken. Zij ondergaan in Luik allerlei testen om tekenen van bewustzijn te vinden. Voor de familie is het steeds bang afwachten, want hoe graag ze ook reacties willen zien bij hun geliefde, 'herstel na coma zoals in sprookjes bestaat helaas niet', aldus Laureys. Laureys moet de families niet alleen de harde waarheid vertellen, onvermijdelijk moeten soms hartverscheurende keuzes gemaakt worden over de levenskwaliteit van de patiënt.
Professor Hoebeke ziet een 12-jarige patiënt uit Eritrea bij wie het geslacht bij de geboorte onduidelijk was. Het kind heeft inwendig vrouwelijke geslachtsorganen maar is opgegroeid als jongen. Na een operatie zal ze als vrouw door het leven gaan, maar tijdens gesprekken lijkt het kind toch niet helemaal overtuigd. Professor Delaere doet een complexe ingreep die hij zelf ontwikkeld heeft. Hij vergelijkt deze ingreep met de Champions League van de chirurgie. We zien hem ook aan het werk tijdens een dissectieles waarbij studenten de anatomie leren kennen dankzij mensen die hun lichaam aan de wetenschap schonken.
Professor Delaere ontwikkelde een baanbrekende operatietechniek waarbij een donorluchtpijp getransplanteerd wordt bij patiënten die geen luchtpijp meer hebben. Hij is de enige ter wereld die deze operatie uitvoert. Vandaag ziet hij een man die dankzij deze ingreep voor het eerst in 15 jaar normaal zal kunnen ademen. Op een congres in Gent opereert professor Hoebeke voor een zaal vol chirurgen. Terwijl hij opereert legt hij hen de nieuwste technieken uit en mogen er vragen gesteld worden. De competitiegeest van chirurgen komt duidelijk naar boven en er ontstaat een geanimeerde discussie over wat het beste is voor de patiënt.
Professor Topal wordt door koning Filip uitgenodigd op het paleis. Als pionier in de pancreaschirurgie krijgt hij het ereteken van Commandeur in de Kroonorde. Dokter Goossens ontfermt zich in UZ Gent over premature baby's en pasgeborenen die intensieve zorgen nodig hebben. Neonatologie wordt ten onrechte beschouwd als een softe discipline, maar "het is een keihard beroep, het is hier geen crèche", aldus Dokter Goossens. De klok rond worden deze kwetsbare patiëntjes nauwgezet gemonitord. Ondanks de hoogtechnologische mogelijkheden en de wil van dokters om zoveel mogelijk levens te redden, primeert het belang van het kind altijd en willen ze kinderen met ernstige aandoeningen niet ten koste van alle levenskwaliteit laten overleven.
Tijdens een internationale cursus in Amsterdam wordt Professor Offeciers onverwacht gehuldigd. Als erkenning voor zijn jarenlange werk in Nederland wordt hij benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Een hele eer die uiterst zelden te beurt valt aan iemand buiten Nederland. De totaal verraste professor is voor één keer sprakeloos. In zijn praktijk in Wilrijk behandelt Professor Offeciers doven en zwaar slechthorenden. Wanneer een 16-jarig meisje een cochleair implantaat krijgt kan ze voor het eerst geluiden waarnemen aan haar linkeroor.
Het leven van een mucopatiënt hangt aan een zijden draadje. Hij heeft dringend nieuwe longen én een nieuwe lever nodig. Prof. Van Raemdonck, wereldautoriteit in de longchirurgie, begint aan een 15 uur durende long-levertransplantatie. Het is nog maar de negende keer dat deze ingreep in UZ Leuven uitgevoerd wordt. Bovendien moet het team beslissen of de longen van de donor, die een roker was, goed genoeg zijn voor de patiënt. Prof. Van Raemdonck werkt de klok rond om zijn patiënt door deze spannende en zware operatie te halen.
Het leven van een mucopatiënt hangt aan een zijden draadje. Hij heeft dringend nieuwe longen én een nieuwe lever nodig. Prof. Van Raemdonck, wereldautoriteit in de longchirurgie, begint aan een 15 uur durende long-levertransplantatie. Het is nog maar de negende keer dat deze ingreep in UZ Leuven uitgevoerd wordt. Bovendien moet het team beslissen of de longen van de donor, die een roker was, goed genoeg zijn voor de patiënt. Prof. Van Raemdonck werkt de klok rond om zijn patiënt door deze spannende en zware operatie te halen.
In UZ Leuven vertrekt transplantatiechirurg professor Diethard Monbaliu in alle vroegte met zijn team naar een ander ziekenhuis. Hij gaat er organen wegnemen bij een overleden donor.
De helft van de Belgen kampt met overgewicht. Toch kunnen mensen met de ziekte obesitas vaak op weinig begrip rekenen. Op zijn raadpleging ziet obesitaschirurg dr. Matthias Lannoo een jonge vrouw die al jaren het gevecht tegen de kilo's verliest. Dieetpogingen kunnen niet voorkomen dat de vrouw blijft aankomen en een risico loopt op nog talrijke andere ziektes.
De patiënten van professor Kerre strijden soms jarenlang tegen leukemie. Met een grenzeloze betrokkenheid staat professor Kerre aan hun zijde en onvermoeibaar zoekt ze voor elke patiënt naar de beste behandeling. Deze week staat professor Kerre voor de moeilijkste opdracht die een dokter krijgen kan. Professor Rodrigus doet een bypass-operatie bij een 79-jarige man. Ze wordt hiervoor bijgestaan door haar partner, maar tijdens hartoperaties is er in het operatiekwartier van romantiek weinig sprake. Al vinden sommige Topdokters het wel een voordeel om een partner binnen de geneeskunde te hebben.
Professor Monbaliu is transplantatiechirurg in UZ Leuven. Dankzij orgaandonatie krijgen zijn patiënten een tweede kans. Het is de missie van professor Monbaliu om de patiënt zo goed mogelijk voor dat nieuwe orgaan te laten zorgen door een gezonde levensstijl. Niet alleen in het belang van de patiënt zelf maar evenzeer uit respect voor de donor. Professor Monbaliu richtte de vzw Transplantoux op voor getransplanteerden en nabestaanden van donoren. Onder peterschap van Stan Van Samang rijden ze tweejaarlijks de Mont Ventoux op. De tocht staat symbool voor de berg die elke transplantatiepatiënt op moet, en die te hoog was voor de donor. Transplantaties gebeuren vaak s nachts, maar het besef dat hij hierbij een leven redt helpt professor Monbaliu om deze veeleisende job vol te houden. Nochtans botste hij enkele jaren geleden op zijn fysieke en mentale grenzen. Als artsen niet genoeg voor zichzelf zorgen loert de burn-out om de hoek en kunnen ze ook niet meer voor hun patiënten zorgen. Ook professor Van Raemdonck bereidt zich voor op een longtransplantatie voor een 20-jarige mucopatiënt en dokger van der Linden ziet een patiënt die na een hersenberoerte verlamd is. Topdokters vertellen openhartig over de momenten waarop de machteloosheid in hun beroep toeslaat en ze met de rug tegen de muur staan.
In UZ Brussel ziet professor Tournaye een man met vruchtbaarheidsproblemen door een genetische afwijking. Tijdens een operatie zal professor Tournaye proberen zaadcellen te vinden in de zaadbal. Ondertussen worden ook eicellen bij de vrouw weggenomen, het wordt een spannende dag voor het koppel. De patiënten van professor Tournaye koesteren vaak al jarenlang een kinderwens, achter zijn discipline gaat dan ook veel verborgen verdriet schuil. Het rouwproces van een onvervulde kinderwens is volgens professor Tournaye even zwaar als dat van een overlijden. Daarom vindt hij het jammer dat fertiliteit soms als luxegeneeskunde wordt bestempeld. Bij neuroloog dr. van der Linden komt een 15-jarige jongen op consultatie die lijdt aan het syndroom van Gilles de la Tourette. De jongen heeft last van opvallende tics en stoot bij zijn leeftijdsgenoten op onbegrip. Cardiochirurge professor Inez Rodrigus opereert een Jehova-getuige met een ernstig hartprobleem. Door haar religieuze overtuiging wil ze geen bloedtransfusie krijgen, waardoor ze tijdens de operatie een extra risico loopt. Topdokters vertellen over hun tomeloze ambitie om het beste uit zichzelf te halen, over de zelfzekerheid die nodig is om het scalpel te hanteren en de drive om iets achter te laten in de geneeskunde. Al hun inspanningen en opofferingen hebben maar één doel: de allerbeste zorg voor elke patiënt.
Cardiochirurge professor Inez Rodrigus en haar team zijn pioniers in het plaatsen van nieuwe hartkleppen via de lies. Op die manier bespaart ze oudere patiënten een zware openhartoperatie en revalidatie. Alleen zijn deze ingrepen zo duur dat ze niet voor elke patiënt aangeboden kunnen worden. Dokter Van der Looven ziet een jongen die na de amputatie van zijn onderarm een prothese komt testen die hij met zijn spieren kan aansturen, zodat hij makkelijker dingen kan vastgrijpen. Ook deze hoogtechnologische prothese is erg duur. Topdokters willen levens redden, kost wat kost. Maar helaas moeten zij af en toe rekening houden met de financiële kostprijs van een behandeling. Dokter Lannoo en het obesitasteam besluiten een gastric bypass-operatie uit te voeren bij een jonge vrouw. Deze operatie zal haar leven ingrijpend veranderen op verschillende vlakken. Dokter Lannoo vindt deze operaties dan ook geen perfecte oplossing maar wel de beste behandeling tegen obesitas. Wanneer een patiënte van professor Rodrigus er erg op achteruit gaat moet ze een hartverscheurende beslissing nemen. De patiënte heeft dringend een operatie nodig, maar het is niet zeker of ze de operatie zal aankunnen. Opereren of niet, elke beslissing heeft onvoorspelbare gevolgen. De trein vertrekt en je kan er niet meer af, zegt professor Rodrigus. De verantwoordelijkheid van dokters is soms verpletterend. Toch zouden zij niets anders willen doen dan het mooiste beroep ter wereld.
Elke 20 seconden verliest iemand wereldwijd zijn been ten gevolge van suikerziekte. Prof. Dimitri Aerden, vaatchirurg, probeert zoveel mogelijk benen te redden van deze sluipende ziekte. Helaas is een amputatie, zoals bij de 82-jarige Irma, soms niet te vermijden. Dr. Nathalie Roche is als plastisch chirurg gespecialiseerd in aangezichtschirurgie bij kinderen. Ze ontfermt zich over een baby van twee maanden, Aleksander, die aan een zware vorm van schisis lijdt. Prof. Wim Distelmans is pionier in palliatieve zorg en voorvechter van het recht op euthanasie. Hij adviseert een blinde 91-jarige patiënte in haar vraag om waardig te sterven.
Prof. Koenraad Van Landuyt is vader van vier dochters, amateurfotograaf én plastisch chirurg. Een vrouw bij wie voor de tweede maal borstkanker is vastgesteld, komt bij hem op consultatie. Prof. Vandenbulcke, ouderenpsychiater, volgt een 63-jarige man die al zes jaar jongdement is. Een jonge vader bij wie teelbalkanker is vastgesteld rekent volledig op professor Rottey, een medisch oncologe die ervoor zorgt dat kankerpatiënten de juiste behandeling krijgen.
'Topdokters' kijkt deze keer in het hoofd en hart van ouderenpsychiater prof. Mathieu Vandenbulcke. Een oudere vrouw die aan hallucinaties lijdt wordt met spoed op zijn afdeling in het UZ Leuven binnengebracht. Ze ziet plots vreemde dingen die er niet zijn, haar echtgenoot beaamt het verhaal. Prof. Vandenbulcke probeert via een hersenscan en meerdere testen te achterhalen wat het probleem is, en vooral, hoe hij dit kan oplossen. Dr. Erwin Van Der Veken is een van de slechts 25 kinderchirurgen in ons land en ziet een jongetje van twee jaar dat sinds zijn geboorte een darmafwijking heeft.
Professor Wim Distelmans helpt Johanna, een 97-jarige vrouw die tot het besef is gekomen dat ze genoeg heeft van het leven. Bij een andere dame, wier euthanasieaanvraag is goedgekeurd, voert professor Distelmans de euthanasie zelf uit, met de nodige sereniteit én humor. Professor Nathalie Roche krijgt Maxim op consultatie, een achtjarige jongen die gepest wordt omdat hij twee bolletjes op zijn hoofd heeft. Humor blijkt nog steeds een van de betere medicijnen.
De Nederlandse plastisch chirurge Nathalie Roche was al van kinds af aan bezig met schoonheid. En ze heeft er haar beroep van gemaakt: van een esthetische facelift tot een complexe lipreconstructie, alles doet ze met de grootste precisie. Oogchirurg professor Peter Stalmans krijgt na acht jaar eindelijk de toelating om een baanbrekende oogrobotoperatie uit te voeren. Als het hem lukt, wordt dit een wereldprimeur. Maar eerst moet hij nog een patiënt vinden.
Oogchirurg professor Peter Stalmans maakt zich op voor een wereldprimeur. Samen met ingenieurs van de KU Leuven ontwikkelde hij een oogrobot die het mogelijk maakt om een klonter in een netvliesader te verwijderen. Na een geslaagde proefoperatie op een varken mag hij de ingreep nu eindelijk uitvoeren op een mens. Bij professor Van Landuyt wordt een vrouw met spoed binnengebracht nadat een bus over haar voet is gereden. Professor Aerden staat voor een moeilijke keuze. Het leven van een 91-jarige patiënte hangt aan een zijden draadje.
Professor Sylvie Rottey is als medisch oncologe vaak de enige hoop voor vele kankerpatiënten. Naast de opvolging van haar patiënten, doet ze ook onderzoek naar nieuwe medicijnen. Een 36-jarige vrouw met nierkanker komt in aanmerking voor een nieuw soort immunotherapie. Het is haar enige kans op genezing. Ook een man met pancreaskanker wordt doorverwezen naar professor Rottey. Hij komt ook in aanmerking voor een nieuwe experimentele immunotherapie, maar door onverwachte complicaties komt zijn deelname in het gedrang. En kinderchirurg Dr. Erwin Vanderveken moet een éénjarige jongen met een aangeboren longafwijking opereren. Een groot deel van zijn linkerlong moet eruit.
Dr. Erwin Van Der Veken werkt als kinderchirurg in verschillende ziekenhuizen in België. Een religieuze besnijdenis, een liesbreuk of een zeer complexe pathologie, hij dient altijd het kind. Niet de wil van de ouders, niet een of andere filosofie. Dr. Van Der Veken behandelt Côme, een baby van vijf maanden met het syndroom van Down die binnengebracht wordt met een darmfalen. Op het eerste gezicht lijkt het een vrij eenvoudige ingreep, maar er is meer aan de hand. Ook ouderenpsychiater Prof. Vandenbulcke staat voor een moeilijke beslissing over een patiënte die hij al jaren kent en die lijdt aan de ziekte van Alzheimer.
Dr. Robert Hes werkt als Nederlandse neurochirurg in AZ Klina in Brasschaat. Hij is gespecialiseerd in rug- en nekwervels en vaak de enige hoop voor vele rugpatiënten. In deze aflevering opereert hij een vrouw met scoliose: een zware verkromming aan de rugwervels. Maar de operatie verloopt niet volgens plan en Dr. Hes moet een plan B bedenken. Ondertussen moet Prof. T'Sjoen in het UZ Gent samen met een uitgebreid team beslissen wie in het transgendertraject kan starten.
Deze aflevering van Topdokters zoomt in op het werk en leven van Professor Liesbeth Lewi in het UZ Leuven. Als gynaecologe en meerlingspecialiste wordt Prof. Lewi dagelijks geconfronteerd met de vreugde en het verdriet van nieuw leven. Ze behandelt een vrouw met het tweelingtransfusiesyndroom, een ernstige aandoening waarin ze gespecialiseerd is. Als de toekomstige ouders niet kiezen voor een operatie, is de kans op een miskraam honderd procent. Maar ook een operatie houdt risico’s in. Ze hebben slechts een paar uur de tijd om deze moeilijke beslissing te nemen.
Dr. Stockx moet na een zwaar skiongeval gerepatrieerd worden. Zijn knie is volledig verbrijzeld en hij moet zo snel mogelijk onder het mes. Dr. Stockx roept daarom de hulp in van zijn collega-Topdokter in het Ziekenhuis Oost-Limburg professor Bellemans.
Dr. Nadjmi trekt naar Iran om er schisisoperaties uit te voeren. Dr. Ombelet probeert een vrouw te helpen die reeds IVF-behandelingen onderging.
Dr. De Raes wordt tijdens haar nachtdienst opgeroepen voor een zwaar ongeval. Dr. Mommaerts moet een nieuwe kaak implanteren bij een Koerdische vrouw.
Wanneer dr. Moreels zich plots ziek voelt, moet er rekening gehouden worden met een ebolabesmetting. Dr. Van Herreweghe is van wacht en is net opgeroepen voor een baby die drie maanden te vroeg geboren is.
In deze aflevering volgen we neonatoloog dr. Van Herreweghe, MKA-chirurg prof. Mommaerts en digestief chirurg prof. Cadière.
Prof. Cadière trekt naar Congo. Prof. Nadjmi behandelt een meisje met schisis in Iran en dr. Vanderheyden ziet een meisje op spoed na een ongeval.
Prof. Mommaerts ziet Dixie, een 21-jarige patiënte die als kind bestraald werd wegens een tumor. Door de bestraling heeft ze groeischade opgelopen in het gezicht.
Een koppel dat in Nederland al verschillende ivf-behandelingen probeerde, komt langs bij prof. Ombelet. Prof. Mommaerts ziet een man met een grote cyste op zijn oog.
Dr. Vanderheyden opereert een man die zwaar verbrand raakte bij een huisbrand. Hij vertrekt daarna met het Belgische leger naar Niger, één van de armste landen ter wereld, om er dringende medische zorgen toe te dienen aan gewonde militairen.
Prof. Nadjmi opereert dit keer kinderen met schisis in Zahedan, in het oosten van Iran. Hij ontmoet er onder andere een jongetje van 10 maanden oud met zeer ernstige schisis.
Devon Planckaert, de kleinzoon van wielerlegende Eddy Planckaert, komt langs bij knie- en sportchirurg dr. Toon Claes. Hij heeft pijn aan zijn knie tijdens het koersen. Veel topsporters zijn kind aan huis in het AZ Herentals, ook zevenvoudig Italiaans motorcrosskampioen Michele Cervellin. Hij heeft een blessure opgelopen aan de schouder na een val op training en wordt geopereerd door dr. Tom Claes. In Leuven volgt psychiater prof. Dr. Elske Vrieze een vrouw op met een ernstige eetbuistoornis.
Colorectaal chirurg prof. dr. Knol verwijdert een rectumtumor. Tijdens de ingreep gebruikt hij zijn eigen ingenieus ontwikkelde chirurgische techniek om de sluitspier maximaal te behouden en niet te beschadigen. Medisch oncoloog dr. Lapeire ontvangt een jongeman met een tumor in de knie. En knie- en sportchirurg prof. dr. Steven Claes helpt een tiener met gescheurde kruisbanden na een fietsongeval.
Prof. dr. Vrieze ziet vandaag een jonge vrouw met anorexia. Zij werd enkele weken geleden in levensbedreigende toestand binnengebracht via spoed. Cardiochirurg dr. Yilmaz ziet een 90-jarige dame met aanhoudende vermoeidheidsklachten door vernauwingen in de aders. Dr. Toon Claes voert een ascorrectie uit bij een yogaleraar met artrose in de knie.
Professioneel balletdanser Jaat Benoot heeft last van een meniscusletsel en gaat op consultatie bij prof. dr. Steven Claes. Intensivist dr. Debois ontfermt zich over een man die al meer dan 80 dagen op Intensieve Zorgen verblijft na complicaties van een eerdere ingreep. Prof. dr. Knol plaatst een zenuwstimulator bij een man die lijdt aan incontinentie.
Een jonge vrouw is naar de dienst Intensieve Zorgen overgebracht na complicaties tijdens haar bevalling. Dr. Dubois ontfermt zich over haar. Dr. Tom Claes is opgeroepen voor een spoedoperatie aan het sleutelbeel van een jonge beloftevolle wielrenner. Prof. Vrieze ziet één van haar patiënten die al lange tijd aan anorexia lijdt. Ze kreeg bovendien recent ook een behandeling voor darmkanker.
Dr. Yilmaz ziet een Turkse dame op consultatie met een vernauwing aan de kransslagader. Dr. Lapeire volgt een 40-jarige patiënte op met een uitgezaaide tumor in de buik. Ze is ongeneeslijk ziek. Dr. Tom Claes behandelt een 76-jarige man met aanhoudende schouderklachten door artrose.
Prof. Boudewyns behandelt een jongetje van 17 maanden oud, die te vaak stopt met ademen tijdens het slapen. En een 6-jarig meisje komt voor eerst naar het UZA omdat er ernstig gehoorverlies werd vastgesteld in haar linkeroor. Dr. Yilmaz opereert een 74-jarige patiënte die recent herstelde van borstkanker en nu een nieuwe hartklep nodig heeft. Prof. Knol bespreekt de operatie van een 58-jarige man met een tumor in de sluitspier en uitzaaiingen in de lever.
Aangezichtschirurg Nasser Nadjmi, algemeen chirurg Réginald Moreels, geriater Ann Vandenbroucke en longarts Eva Van Braeckel bespreken alles rond COVID-19 en wisselen gedachten uit over dit nieuwe nulpunt in de geneeskunde. Hoe hebben de topdokters de voorbije hectische weken beleefd? Hoe hard zijn we in België getroffen? Wat staat ons nog te wachten de komende weken, maanden of zelfs jaren? Hoe gaat het er elders aan toe? Wat is de positieve of negatieve impact op onze huidige geneeskunde, de samenleving en onszelf? Wat kunnen we hieruit leren? En wat vertelt dit over onze kwetsbaarheid?