Intervju med Alf W. Johansson, historieprofessor och en av redaktörerna för antologin "Svenska historiker". I boken ges en översikt över hur svenska historiker från medeltiden till våra dagar har tolkat den svenska historien genom tiderna.
I "Ludvig XIV" av journalisten och författaren Herman Lindqvist följer vi "Solkungen", regenten som Europas alla monarker försökte efterlikna. Hans tid vid makten kommer att präglas av envälde, prakt och kultur.
I "Kina - den nygamla supermakten" beskriver ekonomen Klas Eklund hur den ekonomiska och politiska kartan ritas om. Världens folkrikaste land utmanar nu väst.
I "Jerusalem" berättar historikern Simon Segbag Montefiore om män och kvinnor som genom epokerna har påverkat den heliga stadens fascinerande historia.
Författarsamtal. "Blod Eld Död" av Jon Jefferson Klingberg och Ika Johannesson handlar om vår respekterade metalscen. Varför har Sverige blivit ett tongivande land för en så aggressiv musik? Intervjuare: Birger Schlaug.
"Avgrunden" av ekonomhistorikern Jan Jörnmark och bildkonstnären Annika von Hausswolff är en undersökning i efterdyningarna av kollaps, skenande statsskulder och ödeplatser. Hur sätter kapitalismen spår i geografin?
I "Kurvans kraft" av Gunnar Wetterberg, historiker och samhällspolitisk chef på Saco, diskuteras den ständigt återkommande befolkningsfrågan. Hur ska allt färre kunna försörja allt fler?
I "Retoriken och verkligheten" visar Thomas Hammarberg, Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter, hur de mänskliga rättigheterna hyllas i den politiska retoriken, samtidigt som de i verkligheten kränks på område efter område.
Jörgen Westerståhl, professor vid Göteborgs universitet under tre händelserika årtionden, forskade om högaktuella demokratifrågor som opinionsbildning, folkomröstningar och mediernas roll och räknas som en av Sveriges mest inflytelserika statsvetare.
Hur kunde det bli så här med euron? I "Europas stålbad" söker Björn Elmbrant svaret hos revolterande portugisiska ungdomar, spanska lärare som får sparken, grekiska kraftverksarbetare som stänger av strömmen och ångerköpta byråkrater i Bryssel.
Det krävdes en katastrof och miljoner från överklassen för att Fredrik Reinfeldt skulle bli statsminister. I "Ett partis fall och uppgång" berättar Anders Pihlblad, politisk journalist på TV4, hur Moderaterna reste sig efter valförlusten 2002 till framgången fyra år senare.
I "Franco" följer Roger Älmeberg den tillbakadragne pojken som utvecklas till en av Europas mest framgångsrika diktatorer.
Kjell-Olof Feldts bok handlar om Johnsons, det sista riktigt stora familjeföretaget i Sverige. I "Den blyge entreprenören" porträtteras Axel Ax:son Johnson jr, även kallad Bergsingenjören, en av detta imperiums ledare.
Författarsamtal. Andreas Cervenka synar vår komplicerade och snabbrörliga världsekonomi. "Vad är pengar?" tar upp frågorna som kan komma att avgöra vår framtid. Intervjuare: Birger Schlaug.