Ze is wild maar fris. En fris, maar wild. In ‘De Wilde Frisheid’ speelt Claudia de Breij herkenbare types. Ze stand-upt, improviseert en zingt liedjes. Ontroerend, grappig en soms zelfs gezellig, met teksten voor taalpuristen en muziek voor de goede verstaander.
Je zit achterop de stofzuiger. Mama trekt je de kamer door. Sinterklaas bestaat. Met kerst wordt het vrede. De grote vakantie duurt voor altijd en dan gaan we naar de Efteling. Later ga je ook een Efteling bouwen. Of je wordt kapster. Of misschien wel minister-president. Maar dan moet je wel ontzettend lief zijn. En eerlijk. Anders word je natuurlijk nooit zoiets hoogs. Mama maakt een scherpe bocht, dat geeft een leuk gevoel in je buik. De kamer is klaar. De stofzuiger gaat uit. Nu moet je eraf.
Marlène Dietrich ! Marilyn Monroe ! Bob Hope ! Albert West ! Allemaal gaven ze hun krachten voor onze jongens aan het front. Maar waar blijft Claudia de Breij? Hallo Lieve Mensen is het derde avondvullende theaterprogramma van Claudia de Breij. Nog steeds begeleid door haar vaste mannen Sander Geboers, Rogier Wagenaar en Thijs Lodewijk. Nog steeds vol muziek, grappen en improvisaties. Maar voor het eerst ook gevaarlijk actueel. Voor Hallo Lieve Mensen kruipt Claudia in de huid van een leeftijdsloze variété ster, die niet alleen schitterde aan het front in Duitsland, maar ook in Irak. Optreden voor een publiek, dat heel hard lacht omdat het weet: "Vandaag was het iemand anders die pech had; morgen kan die bom vlakbij mij ontploffen".
Lieve [email protected], We moeten ophouden elkaar zo te ontmoeten. Het was geweldig zolang het duurde, maar het loopt uit de hand. Ik verwaarloos mijn werk, jij laat de aardappels voor je vriendin aanbranden omdat wij samen virtueel dineren op Second Life... Het is genoeg. Get a life. iClaudia Als het al zo leuk is om mensen te ontmoeten op MySpace, een baan te hebben op Second Life en virtuele seks via xxx.com, stel je dan eens voor hoe het zou zijn om écht mensen te ontmoeten! Om echt te werken! Om het daadwerkelijk met iemand te doen! Claudia de Breij wil, voor de virtuele wereld definitief belangrijker wordt dan de echte, nog één keer met u meemaken hoe dat ook alweer was, vroeger. Dat mensen in een zaal gingen zitten, dat iemand op een podium ging staan en dat dan Echt Dingen Gebeurden.
Wie begrijpt de tijd waarin hij zelf leeft? Achteraf, ja, over vijftig jaar, als Geert Mak in een mooi zondagavond-programma heeft uitgelegd hoe het allemaal zat, in de jaren ‘0 van deze eeuw, dan weten we wie goed was en wie fout, tijdens de Hete Vrede. Want zo heeft Claudia de Breij (zelf zat ze in het verzet tijdens de Koude Oorlog) deze tijd genoemd, en haar nieuwe voorstelling dus ook. In deze tijd waarin "gelijk hebben" het grootste goed is, twijfelt De Breij aan alles, en daar maakt ze grappen over. Wat ze zeker weet, dat zingt ze. Claudia de Breij, als altijd met de band, de grote bek, en misschien wel met een jurkje.
’t Is crisis. (Misschien had u dat al ergens gelezen.) In de economie, in de politiek en misschien ook wel in uw hoofd. En dat blijft het nog wel even ook. Zeggen ze. ‘We moeten sámen de schouders eronder zetten, maar dan nog zullen we het nooit meer zo goed krijgen als vroeger’, murmelt de minister-president ons zuinig toe. Het is niet anders. De teerling is geworpen. Claudia de Breij gelooft er niks van. Over crisis hoef je haar niks te vertellen (ze komt er zelf net uit) en vanavond zal ze bewijzen dat het waar is: Het wordt inderdaad nooit meer zo goed als vroeger. Het wordt veel beter.