Freddy Horion wordt gezien als een van de koelbloedigste misdadigers uit onze geschiedenis. Meer dan dertig jaar geleden moordde hij samen met zijn kompaan Roland Feneulle een vijfkoppig gezin uit. Later wordt ook een zesde moord aan hem gelinkt. Op zondag 23 juni 1979 bellen Horion en Feneuille aan bij autohandelaar Roland Steyaert, in het Oost-Vlaamse Sint-Amandsberg. Ze willen de man overvallen, maar door de sterke haatgevoelens van Freddy Horion ontaardt die overval in een bloedige roofmoord. Eerst neemt Horion vader Steyaert mee naar de garage.
De tweede aflevering van De Kroongetuigen gaat over de cafémoorden in Geraardsbergen. Cafébaas Bryan Vanden Bremt (30), zijn dienster Cynthia (19), hun vriend en stamgast Bjorn (18) werden in de nacht van 29 september 2003 koelbloedig afgemaakt door Sven en Steven Vlassenbroeck, twee broers van 24 en 19 jaar met een blanco strafblad. Een uur eerder waren zij het café zijn binnengestapt, met een jachtmes en een vlindermes op zak.
Op 24 juni 1999 ontvoert een jongeman op een bromfiets de 12-jarige Steve Vissers in de buurt van het Sportpaleis in Deurne. De politie gaat met een speurhond op zoek naar de jongen en vindt zijn lichaam een paar uur later in een bosje. De speurders brengen de moeder van Steve op de hoogte: Haar zoon is vermoord.
Het VTM-programma De Kroongetuigen reconstrueert de slachtpartij en het verhoor van Daniël Scholeer. De jongen was zeventien toen hij in 1983 vijf familieleden vermoordde, onder wie zijn vader en moeder. Daniel was al meer dan een jaar van plan zijn familieleden te vermoorden. Hij had de moorden minutieus voorbereid. Alle handelingen die hij deed waren weloverdacht.
In ‘De Kroongetuigen’ over ‘Het monster van het Waasland’ getuigt één van de slachtoffers van Claudy Pierret over de gruwel die de man haar heeft aangedaan. Pierret bond haar tijdens een zogezegde fotosessie aan handen en voeten vast en ging over tot gruwelijke seksuele martelingen. “Hoe meer ik tegenwerkte, hoe kwader die man werd”, getuigt Sandra. “Hij was een ander persoon, niet meer de man die ik kende.”
In ‘De Kroongetuigen’ reconstrueert gerechtsjournalist Jeroen Wils deze week de zaak van ‘De Lottomoord’, over de moord op Géry Muyle. Op 13 maart 1996 is er een brand in het huis van Géry Muyle. De brandweer wordt gealarmeerd en vindt het lijk van Géry Muyle in zijn bed. “De conclusie luidde na alle onderzoeken – zowel toxicologisch als de wetsdokter en de branddeskundige- dat het een accidentele brand was, veroorzaakt door roken in bed”, aldus hoofdspeurder Dany Verté. Na de begrafenis duiken er elementen op die doen uitschijnen dat het ongeval misschien toch een moord zou kunnen zijn, met geld als motief. Muyle had namelijk enkele jaren eerder - samen met zijn vader en zus - de Lotto gewonnen.
De moorden op de Hamse postbode Kelly De Brabandt en Théophiel Lannau in Nukerke. Van Brabandt werd op 19 juni 1998 met een karabijn vermoord achter het stuur van haar postauto in Melden, een deelgemeente van Oudenaarde. Twee maanden later werd de 69-jarige weduwnaar Théophiel Lannau in zijn woning in De Spijker in Maarkedal dood aangetroffen. Zijn lichaam was met acht kogels doorzeefd, ook van een karabijn.
In augustus 1994 worden in Antwerpen, in een tijdspanne van amper enkele weken tijd, drie mensen op zeer gewelddadige wijze vermoord. De moorden worden gepleegd door vier jongeren, tussen 19 en 23 jaar oud. Een motief voor hun daden is nooit duidelijk geworden.
Reconstructie van de zaak Pándy, het hallucinante dossier rond de Hongaarse dominee András Pándy, die in de jaren 80 zes van zijn familieleden vermoordde en hun lichamen op gruwelijke manier deed verdwijnen. Tussen 1986 en 1989 vermoordde hij samen met zijn dochter Agnes 6 gezinsleden: twee zonen, twee stiefdochters, zijn echtgenote en zijn ex-echtgenote. De zes stonden jarenlang geseind als 'verdwenen' tot justitie onraad rook. In 1997 werd de zaak ten gronde onderzocht. András Pándy ontkende vanaf dag één elke betrokkenheid.
In 'De Kroongetuigen' reconstrueert journalist Jeroen Wils de zaak-Decommere, over een gepensioneerde man die twee van zijn partners vermoordde, uit jaloezie. Aan de hand van getuigenissen van de speurders en nabestaanden vertelt hij het verhaal.
In 'De Kroongetuigen' reconstrueert journalist Jeroen Wils donderdag de zaak-Michel Wens. De Antwerpse havenarbeider pleegde drie moorden op mensen uit zijn familie- en kennissenkring. Twee keer deed hij de moorden lijken op een natuurlijke dood, één keer op zelfmoord. Telkens was geld het motief.
Het is een zwoele nacht, 4 augustus 2002. De jongens en meisjes van de scouts van Onze-Lieve-Vrouw-Waver in de buurt van Mechelen, houden hun jaarlijkse fuif in een grote feesttent op een veld, even buiten het dorp. Het event verloopt al jaren zonder enig incident. Tot op die ene zomernacht het ondenkbare gebeurt.
In 'De Kroongetuigen' reconstrueert journalist Jeroen Wils donderdag de zaak-Jeanine Steeno, over een oudere vrouw die haar vriend vermoordde, de 69-jarige weduwnaar Roger Debuysere.
In ‘De Kroongetuigen’ reconstrueert journalist Jeroen Wils de zaak rond de ‘killer’ van Brugge. Een man die op korte tijd twee koelbloedige roofmoorden pleegde en zo een schokgolf in de West-Vlaamse stad veroorzaakte.
In 'De Kroongetuigen' reconstrueert journalist Jeroen Wils de zaak-Peerke Verhaert. De seriemoordenaar pleegde minstens vier moorden en talloze gewelddadige roofovervallen en stond bekend als 'de schrik van de Kempen'. Maar in 1995 werd hij zelf uit het Albertkanaal gevist, met schotwonden en een koord rond zijn middel.
In ‘De Kroongetuigen’ reconstrueert journalist Jeroen Wils ‘De Polderbosmoorden’, aan de hand van getuigenissen van speurders, advocaten en nabestaanden. De zaak van ‘De Polderbosmoorden’ is een zogenaamde cold case, die pas zeven jaar na de feiten kon opgelost worden.
Het is een zwoele zaterdagavond, aan het begin van de zomer van 2007. In Zichen-Zussen-Bolder in Haspengouw, vlakbij de Nederlandse grens, maakt de plaatselijke jeugd zich klaar om uit te gaan. Ook Gabby Hessels, een meisje van 18 dat net als kapster is afgestudeerd, gaat naar een lokale fuif.
Vanavond brengt De Kroongetuigen met de reconstructie van de fatale ontvoering van Baron Charles-Victor Bracht, de steenrijke zakenman uit Schoten, geen recent misddaaddossier maar een spraakmakende case die ons land eind jaren ’70 beroerde.
Marc D'Hoore, een 46-jarige paardenhandelaar en verkoper van tuinproducten, daagt niet op op zijn werk en is de hele voormiddag onbereikbaar. Niet van zijn gewoonte en dus stuurt zijn baas een collega naar D’Hoores huis in Lochristi. Daar wordt zijn lichaam aangetroffen. Op gruwelijke wijze vermoord.
Renate Jonkers leefde bijna twee jaar in een soort van commune, eerst in Antwerpen, later in Bekkevoort bij Diest. In de Satsangsekte werd ze verliefd op de sekteleider, Drazen Zabek. Na hun breuk besluit Zabek dat Renate een reinigingsritueel moet ondergaan: een langzame wurging door Zabek, terwijl sektelid Divina haar voeten vasthoudt en andere sekteleden op haar lichaam kloppen.
Karine Janssens is een goedlachse vrouw van 39, een echte levensgenieter. Ze is gescheiden en woont samen met haar vader in Scherpenheuvel in Vlaams-Brabant. Maar op zondag 16 november 2003 verschijnt Karine niet aan de ontbijttafel. Sindsdien ontbreekt van haar elk spoor.
Begin jaren zeventig. In de streek van Muizen, bij Mechelen, heerst een echte angstpsychose. In een periode van acht maanden worden meerdere vrouwen aangevallen en verkracht. De politie heeft er geen idee van wie de dader is. In 1971, drie dagen voor Kerst, bereikt de onrust een hoogtepunt wanneer op een verlaten fabrieksterrein langs het jaagpad aan de Dijle in Mechelen, het levenloze lichaam wordt gevonden van de 47-jarige Ida Smeets. Naast andere verwondingen, blijkt de vrouw in beide borsten gebeten. Er wordt meteen een grootschalig onderzoek opgestart.