Home / Series / Brandpunt / Aired Order /

All Seasons

Season 2013

  • S2013E01 Zorreguieta en Ryanair en Dikke Duitsers

    • January 6, 2013

    alsnog lukken om de vader van prinses Maxima voor de rechter te brengen? Nieuwe getuigen bundelen hun krachten. En gesloten dossiers gaan voor het eerst open. Hella van der Wijst over de nieuwe ontwikkelingen in de Zaak Zorreguieta. Het is u vast niet ontgaan. Ophef rond Ryanair, de Ierse prijsvechter die inmiddels de grootste luchtvaartmaatschappij van Europa is. In ons programma Brandpunt Reporter deden vier piloten een boekje open over de praktijken van het concern. Hoe ernstig moeten we die noodsignalen van deze piloten nemen? En hoe veilig is de Ierse maatschappij eigenlijk? Fons de Poel in gesprek met Benno Baksteen, die in ons land al tientallen jaren geldt als dé autoriteit op het gebied van vliegveiligheid. Het is u vast niet ontgaan. Ophef rond Ryanair, de Ierse prijsvechter die inmiddels de grootste luchtvaartmaatschappij van Europa is. In ons programma Brandpunt Reporter deden vier piloten een boekje open over de praktijken van het concern. Hoe ernstig moeten we die noodsignalen van deze piloten nemen? En hoe veilig is de Ierse maatschappij eigenlijk? Fons de Poel in gesprek met Benno Baksteen, die in ons land al tientallen jaren geldt als dé autoriteit op het gebied van vliegveiligheid. De Duitsers zijn het dikste volk van West-Europa. Overgewicht is in Duitsland inmiddels volksvijand nummer één. Niet alleen de gezondheidsproblemen zijn enorm, ook kost het onze buren maar liefst 70 miljard per jaar. Is massaal overgewicht ook ons voorland? Wouter Kurpershoek ging naar Duitsland en onderzocht wat ons over een paar jaar staat te wachten.

  • S2013E02 112 en Huizenmarkt en Bashar al-Assad

    • January 13, 2013

    In geval van nood kun je in heel Europa bellen met noodnummer 112. Volgens de overheid kun je er van op aan dat dat altijd werkt. Maar in 2012 waren er in totaal 4 landelijke storingen waardoor het nummer enige tijd onbereikbaar was. Op 21 juni lag 112 er zelfs zes uur uit en overleden 2 mensen aan hartfalen, terwijl hun naasten tevergeefs probeerden te bellen. Ging het om losstaande incidenten of was er meer aan de hand? Wouter Kurpershoek over de problemen met noodnummer 112. Het zijn economisch lastige tijden: de huizenmarkt ligt plat, de werkloosheid loopt op en de wereldeconomie stagneert. Allemaal waar. Maar er is geen land dat zichzelf zo in de put praat als Nederland. Het consumentenvertrouwen is hier zelfs lager dan in Griekenland. Volgens Rabo-topman Wim Boonstra zijn we een volk geworden van aartspessimisten die met maar al te graag onheilstijdingen omarmen. En de crisis? Die zit vooral in ons hoofd. Een opmerkelijk gesprek met Fons de Poel. Hij ziet er uit als een keurige kantoorklerk, is opgeleid als oogarts en trouwde met een aardig meisje uit een Londense wijk. En hij is verantwoordelijk voor 60.000 doden: Bashar al-Assad, de president van Syrië. In zijn land woedt een bloedige burgeroorlog, de internationale gemeenschap zet hem onder grote druk, maar hij lijkt niet van plan zijn positie op te geven. Een portret van Aart Zeeman over een keurige bruut.

  • S2013E03 Kickboksen en Ryanair

    • January 20, 2013

    Het is de grootste vechtsport van ons land. Groter dan boksen, judo of karate en mateloos populair onder jongeren: kickboksen. Maar voor veel mensen is kickboksen onlosmakelijk verbonden met criminaliteit. Kickboksgala’s geven in een aantal gemeenten zoveel problemen dat burgemeesters besluiten ze te verbieden. Aart Zeeman over hoe de overheid de bezem door de ring moet halen. Deze week was hij in Nederland: Michael O’Leary, de grote baas van Ryanair, Europa’s grootste luchtvaartmaatschappij. In twee uitzendingen van Brandpunt Reporter spraken vier piloten onlangs over de angstcultuur bij dat bedrijf. De klokkenluiders vertelden dat ze geregeld met minder brandstof vliegen dan ze zouden willen en dat ze ook achter de stuurknuppel plaatsnemen terwijl ze daar fysiek eigenlijk niet toe in staat zijn.

  • S2013E04 Wapens, Hufterigheid

    • January 27, 2013

    Na schietpartijen op scholen schieten de verkoopcijfers van wapens alleen maar omhoog. De wapenlobby richt zich allang niet meer alleen op mannen. Vrouwen zijn al sinds enige tijd een groeimarkt, en in het kielzog van die vrouwen bereiken ze nu zelfs kinderen. Sven Kockelmann over de vrouw en haar wapen. Het is het beeld dat deze week als een lopend vuurtje over internet ging: de mishandeling van een jongen in het uitgaansleven van Eindhoven. Direct daarna start er een klopjacht van burgers op de verdachten. Volgens Ahmed Marcouch is de mishandeling een voorbeeld van ‘de nieuwe hufterigheid, het verval van de moraal’. Het PvdA-kamerlid, voormalig politieagent, is een warm pleitbezorger van de harde lijn. Niet pamperen, maar aanpakken. Hella van der Wijst in gesprek met de voormalige sheriff van Slotervaart.

  • S2013E05 Paragnosten en Pesten en Maxima

    • February 3, 2013

    Paragnosten die de politie helpen. Voor minister Opstelten van Justitie moet dat in uitzonderlijke gevallen gewoon kunnen. Hoe kan het dat bij ons de deur nog steeds op een kier staat voor de paranormale wereld? Baat het niet, dan schaadt het niet, zo lijkt de gedachte. Maar daar denken nabestaanden en rechercheurs heel anders over. Pesten en de langdurige gevolgen daarvan: eens in de zoveel tijd trekt het onderwerp opnieuw de aandacht. In Finland is een anti pest-methode ontwikkeld die met verbluffende resultaten Europa verovert. Op scholen waar de KIVA-methode is ingevoerd, wordt bijna de helft minder gepest. Ze is al jaren de nieuwe ster van Oranje. Charmant, intelligent, een komeetinslag in de polder: de aanstaande koningin Maxima. In populariteit overstijgt ze de toekomstige koning. Hoe een getalenteerd en ambitieus meisje in de wieg is gelegd voor een glansrol.

  • S2013E06 Stedenbanden en Matchfixing en Embryoselectie

    • February 10, 2013

    Bijna iedere Nederlandse gemeente heeft wel een band met een stad in het buitenland, een zogenoemde zusterstad. Maar waarom is dat eigenlijk? En wat levert het op? Wouter Kurpershoek onderzoekt de stedenbanden en komt terecht in een wondere wereld van ‘mondiale bewustwordingsprojecten’, reizende ambtenaren en opmerkelijke subsidies. Volgens Interpol zijn meer dan 380 Europese voetbalwedstrijden beïnvloed door criminele organisaties die vanuit Azië opereren. Brandpunt spreekt met Declan Hill, een van de meest vooraanstaande deskundigen op het gebied van matchfixing en corruptie in de sport ter wereld. Hij legt uit hoe het werkt en waarschuwt dat we waarschijnlijk nog maar het topje van de ijsberg hebben blootgelegd. Vijf jaar geleden zorgde ze persoonlijk bijna voor de val van het kabinet Balkenende IV: Nicky Westerhof. Haar pleidooi dat vrouwen met erfelijke borstkanker moeten kunnen kiezen voor embryoselectie, veroorzaakte een storm in Den Haag. Inmiddels is embryoselectie in Nederland mogelijk en zijn de eerste baby’s al geboren. Aart Zeeman over het gevecht van jonge vrouwen voor het levensgeluk van een nieuwe generatie.

  • S2013E07 Poch en Paus en Turnsters

    • February 17, 2013

    Komende maandag staat hij na drie jaar voorlopige hechtenis eindelijk voor de rechter in Argentinië om zijn onschuld te bepleiten: Julio Poch. Sven Kockelmann spreekt met de voormalige Transavia-piloot, verdacht van betrokkenheid bij dodenvluchten tijdens de Argentijnse junta. Over de omstandigheden van zijn gevangenschap, en de vraag of hij nog gelooft in een eerlijke rechtsgang. Deze week kondigde Paus Benedictus XVI zeer onverwacht zijn afscheid aan. In Nederland werd er met enige gelatenheid op zijn terugtreden gereageerd, maar in grote delen van de wereld sloeg het nieuws in als een bom. Wouter Kurpershoek reist naar Rome en spreekt Vaticaanse insiders over het opmerkelijke besluit en de gevolgen daarvan. Ze werden bespuwd, geslagen, uitgescholden en vernederd. Niemand die het zag. Want trainer Gerrit wilde geen pottenkijkers in zijn turnzaal. Binnenkort verschijnt een opzienbarend boek over de jeugdjaren van Stasja Köhler en Simone Heitinga. Ooit turnmeisjes op weg naar de top. Fons de Poel over de gebroken jeugd van Stasja en Simone.

  • S2013E08 Adoptie en Hersenen en Vaatstra

    • February 24, 2013

    Ouders die op papier dood zijn maar in werkelijkheid nog leven, wanhopig op zoek naar hun kinderen die in Nederland geadopteerd zijn. 2 jaar geleden onthulde Brandpunt de misstanden bij de adoptie van kinderen uit Ethiopië. Een van die adopties is deze week in Ethiopie vernietigd, een unicum. Maar intussen is het nog altijd mogelijk om kinderen uit het Afrikaanse land hier naartoe te halen. Aart Zeeman over waarom de adoptie van kinderen uit Ethiopië stilgelegd moet worden. Bijna alles wat we dagelijks doen, weten of voelen wordt aangestuurd door 1,5 kilogram aan grijze hersencellen. Maar hoe dat precies werkt is nog altijd een van de grote wetenschappelijke mysteries. President Obama wil daarom miljarden dollars investeren om ons brein in kaart te brengen, zo zei hij tijdens zijn state of the Union. Wat zijn de grote vragen die beantwoord gaan worden? Hella van der Wijst op zoek naar het geheim van ons brein. Komende week begint de rechtszaak tegen Jasper S. uit het Friese dorpje Oudwoude, die heeft bekend de moordenaar te zijn van Marianne Vaatstra. Marianne werd gevonden op een steenworp afstand van het asielzoekerscentrum. En dus was DAT in lengte van jaren de kern van die onstuitbare volkswoede: het MOET een asielzoeker zijn geweest. Dertien jaar later bekent een blanke friese boer: ik heb het gedaan…En met die bizarre ontknoping ontwaakt dit deel van Friesland uit een lange nachtmerrie van geruchtenvorming complottheorieën en massahysterie.

  • S2013E09 Arts en 50+ en Conclaaf

    • March 3, 2013

    Opnieuw is een Nederlandse arts in het buitenland in opspraak gekomen. Ditmaal gaat het om een tandarts die zowel in eigen land als in Frankrijk tientallen slachtoffers heeft gemaakt. Het Franse medische tuchtcollege is begonnen aan een onderzoek en ook justitie in Parijs buigt zich over de zaak. Sven Kockelmann over de haperende controle op rommelende artsen. Het was de week van onzekerheid: heibel in Europa, nog meer bezuinigingen, stijgende werkloosheid. De partij die daar steeds meer garen bij spint is ouderenpartij 50+. Een protestpartij, die je serieus moet nemen. Maar hoe zwaar worden de ouderen eigenlijk echt getroffen? En dreigt er in Nederland een generatieconflict? Hella van der Wijst in gesprek met CPB-directeur Paul Schnabel. Een religieuze multinational met wereldwijd meer dan een miljard volgelingen is, om het maar eens wereldlijk te zeggen, op zoek naar een nieuwe baas. Maar wie wordt die nieuwe paus? Officieel is het vooral een spirituele gebeurtenis, waarbij in processie met gezang gen gebed wordt gesmeekt om de hulp van de heilige geest. Maar het is ook machtspolitiek: coalitievorming, rivaliteit, vriendendiensten, fluistercampagnes, intrige. Fons de Poel over de geheimen van het conclaaf.

  • S2013E10 Unknown

    • March 10, 2013

  • S2013E11 Unknown

    • March 17, 2013

  • S2013E12 Unknown

    • March 24, 2013

  • S2013E13 Unknown

    • March 31, 2013

  • S2013E14 Unknown

    • April 7, 2013

  • S2013E15 Unknown

    • April 14, 2013

  • S2013E16 Unknown

    • April 21, 2013

  • S2013E17 Unknown

    • April 28, 2013

  • S2013E18 Unknown

    • May 5, 2013

  • S2013E19 Unknown

    • May 12, 2013

  • S2013E20 Unknown

    • April 19, 2013

  • S2013E21 Unknown

    • May 26, 2013

  • S2013E22 Unknown

    • June 2, 2013

  • S2013E23 Unknown

    • June 9, 2013

  • S2013E24 Unknown

    • June 16, 2013

  • S2013E25 Unknown

    • June 23, 2013

  • S2013E26 Unknown

    • June 30, 2013

  • S2013E27 Unknown

    • July 7, 2013

  • S2013E28 Unknown

    • July 14, 2013

  • S2013E29 Unknown

    • September 8, 2013

  • S2013E30 Unknown

    • September 15, 2013

  • S2013E31 Unknown

    • September 22, 2013

  • S2013E32 Unknown

    • September 29, 2013

  • S2013E33 Unknown

    • October 6, 2013

  • S2013E34 Boerenhoek, Poetin, Jon Favreau

    • October 13, 2013

    Onverkoopbare huizen, onbestemde toekomstplannen en jarenlange onzekerheid over een schadevergoeding. Inwoners van het Gelderse Boerenhoek en Helhoek zijn door tijdrovende besluitvorming van de overheid verstrikt geraakt in een nachtmerrie die nu al tientallen jaren duurt. Het is doorn in het oog van de nationale ombudsman, die een klemmend beroep doet op de minister om nu eens eindelijk met een oplossing over de brug te komen. Aart Zeeman over burgers die gemangeld worden door de overheid. Het was een harde, diplomatieke botsing deze week: de arrestatie van een dronken Russische diplomaat in Den Haag. Volgens president Poetin een schandalige actie. Een provocatie die tegen alle denkbare en ondenkbare mensenrechten ingaat, klonk het vanuit Rusland. Poetin, de tacticus, de judoër. Wie hem aanvalt, kan direct een tegenstoot verwachten. Nederland, dat altijd zo hamert op mensenrechten, hem graag de les leest, moest nu voor Poetin op de knieën. Poetin als strijder voor het internationaal recht. Het kan verkeren. Henk van der Aa brengt een uniek en onthutsend portret vanuit de strafkampen en gevangenissen in Rusland. Toegenomen repressie, martelingen, doodslag zelfs: welkom in de moderne gulag. Acht jaar lang was John Favreau de stem van de machtigste man op aarde. Hope, change, Yes we Can, ogenschijnlijk simpele woorden die van de eerste zwarte president van Amerika een icoon maakten. Woorden die mede uit de koker van Favreau kwamen. Eva Jinek gaat in gesprek met de man achter de bevlogen toespraken van Barack Obama. Hoe schrijf je een speech die de wereld en mogelijk de geschiedenis verandert?

  • S2013E35 Bekeuring, School, Abortus

    • October 20, 2013

    Nog nooit werden in Nederland zoveel automobilisten op de bon geslingerd als nu. Uit de laatste cijfers blijkt dat de opbrengst uit boetes en bekeuringen dit jaar vermoedelijk zal oplopen tot 1.1 miljard euro. Dat is een toename van maar liefst zestig procent in drie jaar tijd. Is met die lawine van bekeuringen en aanmaningen ook de verkeersveiligheid toegenomen? Welnee, zeggen de experts. Integendeel. Inmiddels vormt zich een brede coalitie tegen de incasso-praktijken. Van Politiebond en ANWB tot Consumentenbond. Fons de Poel over de boete-industrie. Kinderen met leer- en gedragsproblemen moeten vanaf volgend jaar een plek krijgen op een normale basisschool. Althans, dat wil de politiek. Maar uit nieuw onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de scholen de stroom nu al niet aan kan. Voor duizenden kinderen is geen plek op school, zij zitten gedwongen thuis. In een reportage van Aart Zeeman slaan schooldirecteuren alarm. Waarom de nieuwe aanpak van kinderen met leer- en gedragsproblemen gedoemd is te mislukken. Het is de grootste nachtmerrie voor iedere zwangere vrouw. Laat in de zwangerschap er achter komen dat het helemaal mis is met je kind. In Nederland is de wet onverbiddelijk, na 24 weken mag een vrouw geen abortus meer laten plegen. Artsen doen nu een dringende oproep. Haal de abortus uit de wet en geef ouders die erachter komen dat hun kind doodziek is de tijd om afgewogen een beslissing te nemen. Liesbeth Staats over hopeloze vrouwen die hun toevlucht zoeken in België, artsen die in gewetensnood verkeren en halsstarrige politici die doof lijken te zijn voor kritiek.

  • S2013E36 Jansen Steur, Holocaust

    • October 27, 2013

    Volgende week begint de grootste medische strafzaak ooit: de zaak Jansen Steur. De arts van het Medisch Spectrum Twente werd op non-actief gezet in Nederland, maar dook later op in Duitsland. Medicijnverslaafd, jarenlang verkeerde diagnoses, onnodige behandelingen en vooral onnodig lijden van patiënten. Neergezet als de Horrordokter. Maar hoe hard is het bewijs? Hoe uitzonderlijk was de handel en wandel van Jansen Steur eigenlijk? Sven Kockelmann maakt een reconstructie van de zaak Jansen steur. Tienduizenden overlevenden van de holocaust blijken in Israël hun dagen te moeten slijten in vergetelheid en bittere armoede. Erbarmelijk behuisd en vrijwel verstoken van enige voorziening zijn ze naar de rand van de samenleving gedreven. Oude mannen en vrouwen, diep in de tachtig of negentig, die heel vaak als enige in hun familie het nazisme overleefden en in het Israël van 2013 sociaal en economisch worden verwaarloosd. Een reportage van Fons de Poel over -volgens sommigen- de grootste schande van het land.

  • S2013E37 Pedo, Derivaten, Hannie Schaft

    • November 3, 2013

    Stenen door de ruit, bekladde ramen en handtekeningenacties. Met grote regelmaat nemen buurtbewoners het heft in eigen hand als een veroordeelde pedoseksueel terugkeert in hun wijk. Voor burgemeesters levert het een probleem van formaat op. Het is niet de bedoeling dat bewoners voor eigen rechter spelen, maar er zijn wettelijk nauwelijks middelen om veroordeelde zedendelinquenten te controleren. Voor het eerst in de geschiedenis is een burgemeester nu samen met de buurtbewoners naar een burgerrechter gestapt. Ze eisen onder meer dat de pedoseksueel niet in de buurt van speeltuinen en scholen komt en dat hij niet met kinderen praat. Liesbeth Staats over het dilemma van de burgemeester. De afgelopen jaren komen steeds meer publieke instellingen zwaar in de problemen vanwege ingewikkelde financiële bankproducten: derivaten. Ziekenhuizen, provincies, gemeenten, allemaal kochten ze derivaten. En nu moeten ze miljoenen bijbetalen. Minder bekend is dat ook veel middelgrote en kleine bedrijven door de banken zijn volgepompt met derivaten. Duizenden ondernemers zitten zwaar weer, of gaan zelfs failliet. Een reportage van Wouter Kurpershoek over banken die hun klanten onvolledig inlichten. En over bankiers die zelf niet eens wisten wat ze nou eigenlijk verkochten. Het is een van de meest geruchtmakende zaken uit de tweede wereldoorlog: de executie van het meisje met het rode haar, Hannie Schaft. Ze zou slachtoffer zijn van een groot complot om communistische verzetsstrijders uit de weg te ruimen. Jarenlang zijn voor- en tegenstanders elkaar in de haren gevlogen over de vraag of het verzetsicoon is verraden of dat ze tegen de lamp is gelopen. Na zeventig jaar en tientallen publicaties, komt er nu voor eens en voor altijd duidelijkheid. Aart Zeeman vertelt het verhaal van de Velser Affaire, waar de wonden van de oorlog nog steeds niet zijn geheeld.

  • S2013E38 Cor van Hout, Bacterie, Planeet

    • November 10, 2013

    Het is dit weekend precies dertig jaar geleden dat hij samen met drie vrienden Freddy Heineken ontvoerde. Cor van Hout, door intimi omschreven als een joviale boef met een slechte dronk, werd zelf tien jaar geleden geliquideerd. In Brandpunt praat voor het eerst een familielid openlijk over Van Hout: zijn zus Laura. Aart Zeeman maakt een portret over een kwajongen uit de Amsterdamse Staatsliedenbuurt, die uitgroeide tot een topcrimineel. Het is een van de grootste bedreigingen van de volksgezondheid en artsen zijn volledig machteloos: de opkomst van multiresistente bacteriën. Afgelopen jaar kostte het in Amerika alleen al 23.000 mensenlevens en ook in Zuid-Europa is de bacterie inmiddels opgedoken. Volgens deskundigen is het niet de vraag of hij ook in Nederlandse ziekenhuizen opduikt, maar wanneer. Wouter Kurpershoek over de onmogelijke strijd tegen een bacterie die zich door niets of niemand laat afremmen. Amerikaanse astronomen publiceerden deze week een opmerkelijk feit: in het heelal zijn er miljarden planeten die op de aarde lijken. Een gegeven dat gekscherend misschien wel het belangrijkste nieuws werd genoemd van de afgelopen 100.000 jaar. Vooral omdat het een oneindige reeks vragen oproept waarvan een deel mogelijk al snel beantwoord zal worden. Is er leven op die andere planeten? Hoe ziet dat er dan uit? En zijn we ooit in staat om daar zelf een kijkje te gaan nemen? Fons de Poel laat zich tijdens een nachtrit bijpraten door Govert Schilling, kenner van ons heelal.

  • S2013E39 Filipijnen, Cyberbankroof, China

    • November 17, 2013

    Ruim een week nadat tyfoon Haiyan een spoor van vernieling trok over de Filippijnen, is de situatie ter plekke chaotisch. Nog steeds zijn mensen vermist, blijven afgelegen plekken onbereikbaar en komt de hulpverlening maar moeizaam op gang. Aart Zeeman is op het eiland Cebu vanwaar hulporganisaties koortsachtig proberen hun goederen en hulpverleners over de zwaarst getroffen eilanden te verspreiden. In Brandpunt een portret van chaotische week in een land dat zo vaak getroffen wordt door overweldigende natuurrampen. Het wordt beschouwd als de grootste cyberbankroof aller tijden. In de nacht van 19 februari worden over de hele wereld tegelijkertijd duizenden pinautomaten geplunderd. De buit: tientallen miljoenen euro’s. In dat ingenieuze, wereldwijde complot lopen in Düsseldorf twee ogenschijnlijk onopvallende mensen uit Den Haag tegen de lamp. Moeder en zoon. Deze week horen ze van de Duitse rechter voor hoelang ze de cel in gaan. Een perfecte digitale ramkraak, bedacht door computer genieën, uitgevoerd door amateurs. Henk van der Aa over een spectaculaire bankroof. Het is inmiddels de op een na grootste economie ter wereld en ruim een vijfde van de wereldbevolking komt er vandaan: China. Deze week brengt premier Rutte, met in zijn gevolg een delegatie van ruim 100 Nederlandse bedrijven, een bezoek aan het land. Chinese bedrijven veroveren langzamerhand de wereld en ook in Europa hebben ze voet aan wal gezet. Een soms onzichtbare, maar niet meer te negeren ontwikkeling. Liesbeth Staats onderzoekt of de Chinese zucht naar technologie en innovatie een vloek of een zegen is voor Nederland.

  • S2013E40 Cito, SNS, Filipijnen

    • November 24, 2013

    Toetsengekte, toetsterreur. Veel schooldirecteuren hebben er wel een eigen term voor: de hoeveelheid taal en rekentoetsen die kinderen vanaf hun zesde jaar over zich heen krijgen. Volgend jaar komt er zelfs een verplichte eindtoets op alle basisscholen. En ook in het voortgezet onderwijs komen er nieuwe verplichte testen bij. Steeds is er 1 commercieel bedrijf dat ze mag maken en leveren: Cito BV. Henk van der Aa over de ‘Citoïsering’ van ons onderwijs. Hoe Nederland verslaafd raakte aan toetsen, spreadsheets en harde cijfers. De SNS-bank wordt begin dit jaar genationaliseerd. Het zou vooral komen door de economische crisis, maar volgens klokkenluider Hetty van de Laar speelde er jarenlang iets anders. Ze werkte voor de man die bij SNS de problemen moest opruimen. Volgens Van de Laar was de puinruimer zelf een fraudeur, vooral bezig met het verrijken van zichzelf en zijn vriendjes. En met het verleiden van vrouwelijke collega’s. Als Van de Laar de malversaties probeert aan te kaarten bij SNS wordt ze, zo zegt ze, niet serieus genomen. Uiteindelijk doet ze aangifte bij de FIOD. Het slaat in als een bom en arrestaties volgen. Deze week blijkt dat SNS aangifte heeft gedaan tegen de klokkenluider. Ze zou zelf mee hebben gewerkt aan de fraude. Liesbeth Staats heeft een exclusief tv-interview met de vrouw die de zaak aan het rollen bracht. Twee weken geleden veroorzaakte orkaan Yolanda een ravage in de Filipijnen. Duizenden vonden de dood, honderdduizenden raakten dakloos. Het internationale mediacircus heeft de koffers inmiddels weer gepakt, op weg naar een nieuwe ramp met nieuwe verhalen. Maar de volle omvang van de tragedie wordt nu pas echt duidelijk. Hoe hulpverleners de meest afgelegen gebieden eindelijk bereiken. En hoe China en de VS over de schouders van de lokale autoriteiten blijken mee te kijken. Aart Zeeman vertelt het verhaal van een ramp als het oog van de wereld weer verder blikt.

  • S2013E41 Patrick S, Dieet, Moerdijk

    • December 1, 2013

    Hij heeft in ieder geval 3 doden op zijn geweten. Mogelijk zijn het er zelfs 5 of nog meer. Niemand die het met zekerheid kan zeggen. Het onderzoek naar moordenaar Patrick S. uit Spijkenisse levert continu verrassingen op. Eerst waren het de bizarre menselijke memorabilia die hij in zijn huis bleek te hebben bewaard. En deze week werd weer een oude moordzaak aan hem gekoppeld, waarbij een vrouw in een bos werd doodgeslagen met een hamer. Henk van der Aa duikt in het brein van Patrick S., op zoek naar de drijfveren van het roofdier van Spijkenisse. Montignac, Sonja Bakker, dr. Frank en nu de voedselzandloper. Wie een oplossing heeft om de miljoenen te zware Nederlanders van hun overgewicht af te helpen loopt binnen. Met honderdduizenden tegelijk gaan de dieetboeken over de toonbank. Want eten is een oerdrift. We zijn genetisch geprogrammeerd om alles op te eten dat we tegenkomen. Aan het begin van de feestmaand gaat Eva Jinek in gesprek met hoogleraar Martijn Katan. Hij komt met het ultieme dieetadvies: stop ermee. Het is zelden of nooit vertoond in ons land: een dorpje van zo’n 1100 inwoners dat bang is in zijn geheel van de kaart te worden geveegd door oprukkende industrie. Het is het dreigende lot van Moerdijk. En dat terwijl ze in het dorp -gelegen tussen Rotterdam en Breda- al zoveel hebben meegemaakt, want het dorp kent een lange geschiedenis van rampspoed. Fons de Poel over de 7 plagen van Moerdijk.

  • S2013E42 De Roy van Zuydewijn, Bacterie

    • December 8, 2013

    Jarenlang was hij weggezet als een paljas en een fantast: Edwin de Roy van Zuydewijn. Zijn claim dat hij en zijn toenmalige vrouw prinses Margarita stelselmatig zijn tegengewerkt door het Koninklijk Huis werd afgedaan als lariekoek. Maar deze week scheen er heel even een ander licht op de kwestie. Prins Bernhard zou in 2000 opdracht hebben gegeven tot een onderzoek naar De Roy. Een dag later zwakte premier Rutte die bewering weer af. Aan het einde van een turbulente week maakt Fons de Poel de balans op met Edwin de Roy van Zuydewijn. Het was een onheilspellend bericht twee weken geleden: een uitbraak van een multiresistente bacterie in verpleeghuis De Riethorst in Geertruidenberg. Het gaat om de Klebsiella pneumoniae. Een bacterie waar geen kruid tegen gewassen is, waar geen behandeling mogelijk is. Vijf mensen zijn er mee besmet. Ze liggen op dit moment in quarantaine, geïsoleerd van de buitenwereld. Een angstaanjagend idee. Een bacterie waar artsen geen antwoord op hebben en die zich bliksemsnel kan verspreiden. Een simpele handdruk is vaak al genoeg. Aart Zeeman over de strijd tegen een bacterie zonder vijand.

  • S2013E43 Roma, Mandela, Dierenrechten

    • December 15, 2013

    Politie en hulpverleners komen het steeds vaker tegen: Roma-vrouwen die in Nederland illegaal actief zijn in de prostitutie. Van de straat geplukt in Oost-Europa en onder dwang aan het werk gezet op de wallen of in sekshuizen in ons land. Deze week eiste de Rechtbank van Almelo straffen tot wel negen jaar tegen twee Nederlandse pooiers die Roma-vrouwen ronselden in Roemenië, ze opsloten in stacaravans en via internet aanboden voor seksuele diensten. Sven Kockelmann over de vraag hoe het kan dat steeds meer Roma-vrouwen zich hier prostitueren. En begrijpen de Nederlandse opsporingsdiensten voldoende van hun achtergrond om adequaat op te treden? Op zondag neemt de wereld afscheid van Nelson Mandela. Zuid-Afrika moet verder zonder de inspirerende leider die het land ingrijpend veranderde. Maar wat is er over van zijn ideaalbeeld? Henk van der Aa gaat op zoek naar de hoofdpersonen van de reportage die Brandpunt 23 jaar geleden maakte. Zij droomden toen van een gelijkwaardig bestaan. Maar is dat ook gelukt. Een verhaal over een land waar de militante krachten aan sterkte lijken te winnen. Deze week besloot een rechtbank in de Verenigde Staten dat chimpansees niet dezelfde rechten hebben als mensen. De opmerkelijke uitspraak volgde op de aanklacht van een groep dierenactivisten, die vond dat een viertal chimpansees in de staat New York ten onrechte tegen hun wil werd vastgehouden in een kooi. Liesbeth Staat gaat in gesprek met hoogleraar gedragsbiologie Jan van Hooff over onze worsteling met de wildernis. Waarom dichten we apen wel menselijke eigenschappen toe en hebben die recht op vrijheid, maar doen we dat niet bij de varkens die als een speklap op ons bord belanden?

  • S2013E44 Drugslabs, Toeslagenfraude, Paus

    • December 22, 2013

    Je vindt ze in doodgewone woonwijken, lege varkensstallen of op industrieterreinen: de drugslaboratoria van de georganiseerde misdaad. Explosieve giffabrieken die tot de beste in de wereld horen. Het maakt Nederland tot de grootste producent van xtc en amfetamine in Europa. Slechts 4 man in heel Nederland kunnen deze drugslabs veilig opruimen. Met levensgevaarlijke situaties voor agenten en omwonenden tot gevolg. Henk van der Aa over de oorlog tegen Nederlandse xtc. Dit voorjaar onthulde KRO Brandpunt grootscheepse fraude met Nederlandse huur-, zorg-, en kinderopvantoeslagen door Bulgaren uit het dorpje Ivanski. Er verdwenen vele miljoenen euro’s in de zakken van frauderende Bulgaren. Het verhaal kostte staatssecretaris Frans Weekers bijna zijn baan. Ondanks alle woede over de fraude in Nederland blijven de inwoners van Ivanski nog steeds in groten getalen naar ons land afreizen. Aart Zeeman gaat terug naar Ivanski en zoekt uit waarom dat zo is. Ze zeggen dat ie zo af en toe incognito ‘s nachts door de straten van Rome zwerft om daklozen eten te geven. In een jeugdgevangenis kust hij de voeten van jonge gedetineerden. Hij omhelst zonder enige aarzeling een door ziekte geschonden moderne melaatse. Bij een bezoek aan het eiland Lampedusa- die wanhopige vluchtheuvel voor Afrikaanse verschoppelingen - veroordeelt ie publiekelijk de westerse onverschilligheid tegenover migranten. De nieuwe paus is een ander soort paus. Is het een briljant media-offensief of hebben we hier inderdaad te maken met een man die uit is op radicale ommekeer in de kerk? Aan de vooravond van kerstmis stelt Fons de Poel zich de vraag: wat bezielt de eigenzinnige Franciscus?

Season 2017